Aborcja

(wypowiedz się)

Jakie jest Twoje stanowisko w sprawie aborcji?

Całkowicie popieram
6
28%
Jestem "za", ale tylko w wyjątkowych sytuacjach
8
38%
Jestem "przeciw"
6
28%
Nie wiem / trudno powiedzieć
1
4%

Razem głosów : 21

Aborcja

Postprzez Saika w 27 Cze 2010 23:10

Dlatego właśnie nie odsuwałabym ojca dziecka od decyzji- oczywiście ma prawo do własnego zdania. Ale koszty ponosi matka. I lepiej, by wyskrobała, niż zostawiła na śmietniku albo w beczce.
Saika

Re: Aborcja

Postprzez kasiula w 27 Cze 2010 23:21

Saika napisał(a): I lepiej, by wyskrobała, niż zostawiła na śmietniku albo w beczce.

no niby tak.. ale tam zawsze ktoś może je znaleźć. przypadkiem bo przypadkiem, no ale..
choć w tym akurat nie pokładałabym aż takich nadziei.
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Aborcja

Postprzez Saika w 27 Cze 2010 23:46

Stąd "okna życia"...
Chyba jedyna inicjatywa ruchów typu Pro live, którą serio bym wsparła.
Saika

Aborcja

Postprzez kasiula w 27 Cze 2010 23:58

tak, ja też popieram.
już zwłaszcza, że aborcji mówię stanowcze NIE. ;)
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Aborcja

Postprzez Saika w 28 Cze 2010 14:37

Ty nie musisz tego robić.
Właśnie dlatego jestem za:
Legalizacja nie zmusza Cię do skorzystania-delegalizacja zmusza do łamania prawa w sytuacji, gdy nie masz wyjścia.
Samo to, że możesz coś zrobić, nie oznacza, że musisz!
Saika

Postprzez visenna24 w 01 Lip 2010 15:01

robaczek napisał(a):jest nielegalna. co gorsza, jeśli lekarz w Polsce odkryje, że byłaś w ciąży ale nagle przestałaś być i okaże się, że byłaś za granicą i poddałaś się aborcji, to i tak za to odpowiesz. fajnie, nie? ;/

Zastanawiam się gdzie Ty to słyszałaś. Kobieta która bezprawnie usunie ciążę w Polsce (a co dopiero za granicą) nie jest pociągana do odpowiedzialności karnej. Odpowiedzialność ponosi przede wszystkim lekarz, a także każda inna osoba uczestnicząca w zabiegu usunięcia ciąży dokonanym za zgodą kobiety lub bez jej zgody (patrz art. 152 i 153 Kodeksu karnego).
Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real

He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man
Awatar użytkownika
visenna24

Dołączenie: 20 Lut 2010 12:40
Miejscowość: Lublin

Aborcja

Postprzez HuSkYy w 27 Lip 2010 00:37

oczywiscie jestem przeciw ...
Ale osobiście jeżeli dziecko by miało urodzić sie chore jakies po którym miało by sie męczyć całe życie usunełabym je ...
Poniewaz widzialam ( fakty autentyczne) dzieci z jakimis guzami ( nie jestem w stanie sobie przypomniec jak to sie nazywalo) na twarzy bądź innych częściach ciała i ile to dziecko musiało mieć operacji ,ile musiało wycierpieć ... + wyśmiewanie sie rówieśników (teraz głupota ludzka nie zna granic) dziecko załamało by sie psyhicznie i ja tez ... W dodatku do końca życia by mi wypominało że je urodziłam że wolałoby umrzeć
Image
Awatar użytkownika
HuSkYy

Dołączenie: 26 Gru 2009 15:51
Miejscowość: Rzeszów

Aborcja

Postprzez Melliana w 27 Lip 2010 18:04

HuSkYy napisał(a):W dodatku do końca życia by mi wypominało że je urodziłam że wolałoby umrzeć

A skąd to wiesz? Może by Ci właśnie podziękowało, że je urodziłaś?

Chociaż w sumie masz racje. W takich przypadkach czasami aborcja to najlepsze rozwiązanie.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez HuSkYy w 27 Lip 2010 19:19

A skąd to wiesz? Może by Ci właśnie podziękowało, że je urodziłaś?

pewności nie mam ... Ale jeżeli odziedziczyło by charakter po mnie ( nawet jezeli by nie odziedziczyło,bo mysle ze nikt by nie chcial takiego zycia)) to na pewno bym nie dziękowała za kilkanaście operacji w dodatku takich chorób sie nie wyleczy do końca i sie bedzie ciagnelo latami a dziecko by cierpiało i cierpiało no ja wolałabym sie nie narodzić niż mieć takie życie . Ale to tylko moje zdanie .
Image
Awatar użytkownika
HuSkYy

Dołączenie: 26 Gru 2009 15:51
Miejscowość: Rzeszów

Aborcja

Postprzez Saika w 27 Lip 2010 20:56

Fakt.
Powiedzmy, że mam pewną drobną (serio) przypadłość.
Wyglądam normalnie, ale mam 150 cm wzrostu (niestety) i muszę brać leki-hormon wzrostu i tabletki na tarczycę.
Nie, mój przypadek nie jest tak tragiczny, jak rozszczep kręgosłupa czy wodogłowie. Nie jest nawet tak straszny, jak u osób z moją przypadłością-ja mam lekką wersję.

Wiecie, ile musi wycierpieć człowiek o niskim wzroście, zanim podadzą leki, które zadziałają?? I jeszcze ta niekompetencja lekarzy... O wiele bardziej męczy się dziecko z wodogłowiem czy innymi przypadłościami.

Uważam się za osobę wartą życia- inteligentną, bystrą, chłonącą życie i otwartą.
Ale w takim przypadku trzeba rozważyć i szykany niewyedukowanego środowiska i koszty (nie tylko finansowe) jakie poniesie rodzina po urodzeniu.
Brutalne, ale prawdziwe- dowożenie dziecka kilkadziesiąt kilometrów dzień w dzień na rehabilitację czy dializy zwyczajnie wykańcza.
I musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy zdołasz się tak poświęcić.
Saika

Aborcja

Postprzez robaczek w 28 Lip 2010 15:19

bardzo ładnie to napisałaś, Sajeczko.
ja dodam może tylko tyle, że takie dziecko to po prostu skrzywdzone dziecko. i nie przez los (choć to też), ale przede wszystkim przez społeczeństwo, w którym żyje i które uczy go tylko wyśmiewać się z innych. nie każdy jest silny psychicznie i może się to skończyć załamaniem nerwowym lub samobójstwem. po co?
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Aborcja

Postprzez Saika w 28 Lip 2010 15:29

To może brzmi strasznie, ale masz rację.
Nie chodzi o to, że taka istotka nie jest warta życia-
Ale może lepiej przemyśleć wydanie jej na świat zanim zacznie się akcja porodowa?
(a najlepiej założyć gumkę. Błagam, zabezpieczajcie się i badajcie! To kosztuje grosze, a chroni przed takimi tragediami i dylematami! Bo nie zazdroszczę stawania przed koniecznością zabicia płodu.)
Saika

Aborcja

Postprzez vacant w 09 Sie 2010 18:30

Co do upośledzonych dzieci to nie można przewidzieć czy dziecko będzie zdrowe czy też nie.
Żadne badania tu nie pomogą tzn. owszem sprawdzenie czy ma się AIDS albo inne ustrojstwo powinno być wykonywane ale przecież nie raz dziecko rodzi się chore mimo to, że rodzice są całkowicie zdrowi.
A poza tym płód może być uszkodzony przez czynniki zewnętrzne.
Pomaganie niepełnosprawnym to wg. mnie podstawowy obowiązek. Szczególnie w dzisiejszych czasach gdzie społeczeństwo się zmienia głównie na gorsze. Ja czerpię z tego radość, bo wielce prawdopodobne, że to dziecko może być w przyszłości wspaniałym człowiekiem. Rozumiem, że rehabilitacja i leczenie zabierają wiele czasu i pieniędzy. Dlatego tym bardziej powinniśmy takim ludziom pomóc.

Wracając już bezpośrednio do tematu aborcji to osobiście jestem przeciw, oprócz jednej sytuacji. Chodzi o zgwałcenie kobiety, z którego rodzi się dziecko. Generalnie kobieta powinna oddać dziecko do"okienka życia" ale gdy jednak podda się aborcji to ja to zrozumiem. W końcu uraz pozostaje.
Powinniśmy szanować nowe życie, bo sami życie dostaliśmy.
Awatar użytkownika
vacant

Dołączenie: 08 Sie 2010 21:48

Postprzez robaczek w 10 Sie 2010 12:28

vacant napisał(a):Co do upośledzonych dzieci to nie można przewidzieć czy dziecko będzie zdrowe czy też nie.
Żadne badania tu nie pomogą tzn. owszem sprawdzenie czy ma się AIDS albo inne ustrojstwo powinno być wykonywane ale przecież nie raz dziecko rodzi się chore mimo to, że rodzice są całkowicie zdrowi.

nie można niczego przewidzieć, ale teraz lekarze mają takie możliwości badań, że potrafią powiedzieć, czy płód rozwija się prawidłowo, czy jest zdeformowany czy nie, mogą nawet pobrać próbkę komórek i przebadać je pod kątem genetycznych chorób.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez Saika w 10 Sie 2010 13:28

Dokładnie, i należy to robić-wiele chorób można leczyć jeszcze w łonie matki.
No i nie ma to jak profilaktyka i antykoncepcja. :)
Jak w każdej dziedzinie-edukacja to podstawa.
Tak się walczy z aborcją, a nie przez delegalizację, IMO.
Saika

Aborcja

Postprzez Dead by linkin w 13 Wrz 2010 21:33

Chrześcijanom jest trochę prościej. Kościół rozwiązuje tę kwestię za nich.
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Aborcja

Postprzez robaczek w 13 Wrz 2010 21:38

to, że ktoś jest chrześcijaninem, nie oznacza, że musi ślepo podążać za Kościołem. po to dostał od Boga rozum. ale masz rację, sporo ludzi stwierdzi, że księża mają rację (kilka razy się okazało, że byli w tzw. mylnym błędzie :P )
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez Dead by linkin w 27 Paź 2010 23:27

Ja, mimo że jestem katolikiem, to akurat w tej kwestii wyrobiłem sobie opinię samodzielnie. Moim zdaniem to po prostu morderstwo. Początkowo nie miałem wyrobionej opinii na ten temat, ale później przeczytałem kilka książek dr. Wandy Półtawskiej, wielkiej przyjaciółki naszego papieża. Ona świetnie wyjaśnia w swoich książkach, dlaczego aborcja jest zła.
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Aborcja

Postprzez Saika w 28 Paź 2010 09:53

Ok, to zechcesz może przytoczyć te argumenty?
Skoro Ciebie przekonała...
Btw obczaj sobie film "Podziemne państwo kobiet"...
Aborcja może i jest zła, ale jej delegalizacja ma bardzo negatywne skutki.
W imię walki o życie naraża się właśnie zdrowie i życie-matek i płodów.
Wiesz, w jakich warunkach przeprowadza się zabieg?
Jak ogromne jest podziemie aborcyjne?
Jakimi specyfikami faszerują się te kobiety, by "spędzić płód"?
Swoją drogą wściekła jestem, że się nie zabezpieczyły..
No, ale prezerwatywa jest be a AIDS to kara za rozwiązłość... :roll:
Saika

Poprzednia

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości