Aborcja

(wypowiedz się)

Jakie jest Twoje stanowisko w sprawie aborcji?

Całkowicie popieram
6
28%
Jestem "za", ale tylko w wyjątkowych sytuacjach
8
38%
Jestem "przeciw"
6
28%
Nie wiem / trudno powiedzieć
1
4%

Razem głosów : 21

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 13:55

jest nielegalna. co gorsza, jeśli lekarz w Polsce odkryje, że byłaś w ciąży ale nagle przestałaś być i okaże się, że byłaś za granicą i poddałaś się aborcji, to i tak za to odpowiesz. fajnie, nie? ;/
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 14:02

No bardzo fajnie :)
Ale skoro już się robi takie rzeczy to trzeba być przygotowanym na konsekwencje. Koniec, końców to morderstwo...
Awatar użytkownika
misia94

Dołączenie: 27 Lis 2009 15:59
Miejscowość: koniec świata

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 14:10

nie do końca. żeby kogoś zamordować, ten ktoś najpierw musi żyć. aborcji dokonuje się najczęściej na zlepku komórek...
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 14:25

Najczęściej ale nie zawsze...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 14:27

gdyby generalizować we wszystkim, to nie byłoby obrony własnej, tylko każdy by szedł siedzieć za zabójstwo. wyjątki są wszędzie.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 14:30

Czyli ogólnie uważasz to za całkowicie w porządku? Moim zdaniem można to usprawiedliwiać tylko w przypadku zagrożenia życia albo zdrowia...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 14:34

ja mam bardziej liberalne poglądy i jestem za większym naginaniem zasad. choć nie popieram aborcji w 100%, bo te wszystkie głupie dziewki, które po prostu "wpadają", to zupełnie inna sprawa.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 14:40

A co rozumiesz przez większe naginanie zasad?
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 14:47

po prostu to, że jeśli ktoś ma odpowiednio dobry powód, to powinien móc przeprowadzić aborcję. czy to będzie zagrożenie życia i zdrowia matki, czy dziecko będzie nieuleczalnie chore, czy dziecko będzie z gwałtu, kobieta powinna mieć prawo do decyzji. uwzględnij jeszcze inne dostatecznie dobre powody, o których ja teraz nie pomyślałam.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 14:52

Dzieci zarażone wirusem HIV.
Ale jednak cały czas zastanawiam się nad tym gwałtem. Lepiej żeby takowe dziecko nie żyło czy żeby się przejmowało, że matka go nie chciała.
Sorry, że napisałam to tak obcesowo...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 14:57

spoko. wiesz, to zależy od konkretnej osoby, bo na pewno są takie kobiety, które będą nienawidzić, choć wcale nie chcą, ale są i takie, które będą normalnie kochać. dlatego powinno się mieć wybór. tym bardziej, że zgwałcona osoba i tak jest bardzo skrzywdzona, psychicznie i fizycznie, może nie poradzić sobie jeszcze z dzieckiem... a co, jeśli zgwałcona została dziewczyna w wieku nastu lat? wszystko zależy od przypadku.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 15:10

No i wracamy do punktu wyjścia bo zawsze może takie dziecko oddać do adopcji...
Ale w przypadku nastolatek ciąża to na pewno problem bo co ze szkołą? No ja na przykład nie wyobrażam sobie takiej sytuacji... Nie wiem też czy podjęłabym decyzje o aborcji...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 15:17

adopcja ok, ale pomyśl, że po gwałcie same zmiany, które zachodzą podczas ciąży mogą być źle przyjęte, nie tylko dziecko. no i to przymusowe wyłączenie z życia, bo jednak trzeba urodzić.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 15:42

Nie potrafię się postawić w takiej sytuacji...
Może faktycznie tak byłoby lepiej ale żyć potem ze świadomością, że się zabiło takiego małego człowieczka...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 15:44

są osoby, które nienarodzone dziecko uważają tylko za płód. ale między innymi dlatego jest ta dowolność, żeby każdy mógł zdecydować wedle siebie. choć słyszałam, że jednej zgwałconej kobiecie odmówili aborcji.
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 15:54

Od pierwszego podziału komórki zawiązuje się zalążek żywej istoty tak więc od tego momentu powstaje nowy organizm, nowe życie jak można uważać to tylko za płód?
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez Saika w 24 Cze 2010 15:59

Robak, aborcja jest w Polsce legalna, jeśli:
a) ciąża jest wynikiem przemocy
b) płód jest w znacznym stopniu upośledzony
c) ciąża zagraża zdrowiu i życiu matki

To tyle w kwestii legalności. :)
jak nadmieniłaś- kobieta, która chce się wyskrobać, zrobi to-legalnie czy nie, tutaj albo nie.
Kwestia, czy dasz lekarzowi okazję do zarobienia na lewo na skrobance a kobiecie dasz rozwiązać problem za pomocą specyfików, które są niebezpieczne i nie badane, czy też wybierzesz mniejsze zło, zdasz się na rozsądek matek (które doedukujesz) i zalegalizujesz aborcję w pełni. Ja pozostawię to sumieniu tych kobiet.
A co do sumień lekarzy, którzy maja prawo odmówić wykonania zabiegu-powinni być zobligowani do wskazania osoby, która to zrobi.
Nawet, jeśli aborcja byłaby tylko częściowo dopuszczalna, jak teraz-kobiety powinny móc realizować to prawo.
Co nie zmienia faktu, że trzeba podjąć wszelkie kroki zmierzające do zmniejszenia podziemia i liczby zabiegów w ogóle.
("Niemy krzyk", który wstrząsa mocno, to jedno, a "Podziemne państwo kobiet" to drugie...)
Ostatnio edytowany przez Saika, 24 Cze 2010 17:45, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Re: Aborcja

Postprzez robaczek w 24 Cze 2010 16:46

Saika napisał(a):Robak,

zabrzmiało ostro, upominasz mnie...? :(

wystarczy pojechać na Słowację i wszystko jest tam legalne. rzecz w tym, że jeśli zalegalizuje się aborcję także u nas, sporo kobiet, które po prostu "wpadły", również z niej skorzysta. nie to, żeby mnie to bardzo obchodziło, ale to dość mocny argument. społeczeństwo i tak się starzeje. a trzeba dodać, że skrobanka może spowodować takie uszkodzenia, że drugi raz w ciążę się już nie zajdzie...
Awatar użytkownika
robaczek

Aborcja

Postprzez misia94 w 24 Cze 2010 16:51

No i nic dziwnego, przecież to ingerowanie w ludzką naturę i nie to samo co operacja bo aborcja wyrządza wiele szkód...
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez Saika w 24 Cze 2010 17:44

Robaczek napisał(a):wystarczy pojechać na Słowację i wszystko jest tam legalne. rzecz w tym, że jeśli zalegalizuje się aborcję także u nas, sporo kobiet, które po prostu "wpadły", również z niej skorzysta.

Korzystają i tak-jadą za granicę, kupują nielegalne leki, rujnują się, opłacając skorumpowanych lekarzy... Kwestia, czy powiększać szarą strefę, czy nie. Bo skrobanki były, są i będą, niezależnie od stopnia legalności.

misia94 napisał(a):No i nic dziwnego, przecież to ingerowanie w ludzką naturę i nie to samo co operacja bo aborcja wyrządza wiele szkód...

Wcześnie przeprowadzony zabieg nie.
Nawet Einstein był za legalizacją do określonego momentu-bo im później, tym gorzej.
Więc najlepiej pomyśleć, zanim olejesz kwestię gumki.
Kondomy są, moje Panie, tańsze, mniej wątpliwe etycznie i zdrowsze!!
To my mamy macicę, wiec dbajmy o jej zawartość.
To jest właśnie szacunek dla życia-świadome jego powoływanie.
Saika

Aborcja

Postprzez Zaki w 26 Cze 2010 00:34

Jeśli chodzi o mnie, to nie mam nic do aborcji. Życie należy szanować, ale dopóki zarodek jest połączony z matką pępowiną jest zwykłym, nieświadomym, nieczującym płodem, któremu jest wszystko jedno czy zostanie urodzone czy wyskrobane. Poza tym aborcji i tak się nie uniknie. Coraz młodsze dzieciaki zaczyną współżyć i wpadają. Jeżeli matka nie chce dziecka, to aborcja wydaje się najrozsądniejsza, bo lepiej zabić embrion, niż urodzić go i skazać na cierpienia w niekochającej rodzine czy w domu dziecka.
Ja też (jak zapewne każdy na tym forum) byłem płodem. Matka mnie na szczęście urodziła, ale jeżeli miała by ochotę i potrzebę mnie wyskrobać, uważam, że miałaby do tego pełne prawo. I tak bym nie był tego świadom, więc co mi tam. Może w następnym wcieleniu byłbym bogatym murzynem w USA. ;)
"Cry to yourself,
Nothing will help,
It's too late to change what's been done"

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Dołączenie: 26 Cze 2009 01:30
Miejscowość: Warszawa

Aborcja

Postprzez misia94 w 26 Cze 2010 00:48

Z tym, że nie czuję się mylisz i znowu odsyłam do ,,Niemego krzyku".
Awatar użytkownika
misia94

Re: Aborcja

Postprzez Zaki w 26 Cze 2010 01:06

misia94 napisał(a):Z tym, że nie czuję się mylisz.

Nie wydaję mi się... Co taki płód może czuć? Może przez kilka sekund jakieś bodźce dotrą do niego, które jego nierozwinięty mózg ledwo zinterpretuje. Oczywiście mówię o zarodku do pierwszych trzech miesiącach rozwoju, ale to właśnie w tym okresie najczęściej dokonuje się aborcji. Poźniej jak rozwinie się mózg to rzeczywiście, embrion może coś odczuwać, ale nadal jest on częścią matki i ona ma prawo zdecydować, czy pozbyć się "pasożyta" z własnego ciała.
"Cry to yourself,
Nothing will help,
It's too late to change what's been done"

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Dołączenie: 26 Cze 2009 01:30
Miejscowość: Warszawa

Aborcja

Postprzez misia94 w 26 Cze 2010 12:07

Pasożyta? Przecież to żywa istota. I tak jak każdy odczuwa ból... A jak myślisz jakie to uczucie jak ktoś narzędziem podobnym do łyżeczki do lodów zgniata Ci głowę?
Awatar użytkownika
misia94

Aborcja

Postprzez robaczek w 26 Cze 2010 12:17

pasożyta, kochana, bo na początku płód (właściwie aż do momentu narodzin) pasożytuje na organizmie matki. czasami też zdarza się, że ciało chce odrzucić ciążę.
Awatar użytkownika
robaczek

PoprzedniaNastępna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości