ACTA

(wypowiedz się)

ACTA

Postprzez Rafau w 24 Sty 2012 19:23

Image
They speak of love and tolerance, and thrive on people's ignorance to make you all slaves of fear.
Awatar użytkownika
Rafau

Dołączenie: 03 Sie 2011 12:36

ACTA

Postprzez kolo10017 w 25 Sty 2012 03:54

ale podpisanie to dopiero 3/4 ich sukcesu, te g**no musi przejść jeszcze ratyfikacje i jakieś dwa głosowania, w których rzekomo mamy już jakiś głos ;x podobno to kwestia roku.
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Dołączenie: 03 Sie 2010 12:51

ACTA

Postprzez Frycas w 03 Lut 2012 16:41

ACTA chyba szlag trafił. Sami zobaczcie:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/prote ... omosc.html
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

ACTA

Postprzez Nightwolf w 03 Lut 2012 17:06

Niestety zawieszony nie znaczy odrzucony... Przynajmniej do wyborów jest spokój.
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

ACTA

Postprzez _Ev_ w 03 Lut 2012 18:10

czy tylko ja mam wrażenie, że to ściema, a oni i tak zrobią swoje?
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

ACTA

Postprzez Nook w 03 Lut 2012 18:30

Nie. Też odniosłem podobne wrażenie. Jeśli zawiesili, to tym bardziej należy im na łapska patrzeć. Równie dobrze mogą gawiedzi rzucić inny temat zastępczy na pożarcie, a swoje przepchnąć w międzyczasie tylnymi drzwiami. Zresztą cokolwiek by zrobili, i tak są skończeni.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

ACTA

Postprzez Nightwolf w 03 Lut 2012 19:27

też odniosłam takie wrażenie. Jednak bardziej prawdopodobne jest dla mnie odroczenie do wyborów (taki przedsmak kampanii wyborczej) dla świętego spokoju i propagandzie że niby politycy liczą się ze zdaniem obywateli... A potem może być bardzo różnie. czy sprawa wróci na tapetę? na pewno tak.
Awatar użytkownika
Nightwolf

Re: ACTA

Postprzez Borderland w 03 Lut 2012 20:27

Moim zdaniem powinniśmy się zastanowić, kogo bardziej boi się Tusk, liderów silniejszych od niego, czy potencjalnych wyborców we własnym kraju?

Nie zdziwiłbym się, gdyby ta cała afera z ACTA nie była kolejną grą Tuska. Opcje są dwie: Albo podpisał gdyż go do tego zmusili, nie docenił jednak oporu społeczeństwa i teraz uległ(naprawdę, lub pozornie), druga opcja jest taka ze od początku była to gra Premiera, która na końcu obróciła się przeciwko niemu. W każdym razie za wcześnie jeszcze by odtrąbić zwycięstwo - powinniśmy patrzeć na ręce, bo jeśli sprawa ucichnie, to mogą to upchnąć za naszymi plecami.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

ACTA

Postprzez Nightwolf w 03 Lut 2012 20:32

Image ;)
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Borderland w 03 Lut 2012 20:45

Wydaje mi się, iż jedno z tego całego bajzlu wyszło na dobre, jest to obudzenie świadomości politycznej społeczeństwa.
Awatar użytkownika
Borderland

ACTA

Postprzez Nightwolf w 03 Lut 2012 20:50

Oby trwało dłużej niż kilka tygodni ;)
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Melliana w 03 Lut 2012 23:59

dEVil_inside napisał(a):czy tylko ja mam wrażenie, że to ściema, a oni i tak zrobią swoje?

Nie tylko Ty.
Moim zdaniem to jest próba ratowania politycznej d**y. Tusk zorientował się, ze poparcie dla jego partii jest wprost proporcjonalnie do obecnych temperatur więc chce jakoś uspokoić sytuację.

W ogóle już od dawna wkurzało mnie takie pociesznie się tekstami "minie sporo czasu zanim to ratyfikują". I co z tego, że minie sporo czasu skoro i tak na koniec ACTA zostanie wprowadzone?

Nook napisał(a):Jeśli zawiesili, to tym bardziej należy im na łapska patrzeć. Równie dobrze mogą gawiedzi rzucić inny temat zastępczy na pożarcie, a swoje przepchnąć w międzyczasie tylnymi drzwiami. Zresztą cokolwiek by zrobili, i tak są skończeni.

Racja. Ja tylko boje się jednego, że nasze głupie społeczeństwo przy następnych wyborach o wszystkim zapomni i znów na nich zagłosuje.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez Borderland w 04 Lut 2012 10:29

Melliana napisał(a):Nie tylko Ty.
Moim zdaniem to jest próba ratowania politycznej d**y. Tusk zorientował się, ze poparcie dla jego partii jest wprost proporcjonalnie do obecnych temperatur więc chce jakoś uspokoić sytuację.
Musimy pamiętać, iż sprzeciw wobec ACTA nie jest jedynym problemem premiera, strajki lekarzy, niezadowolenie z ograniczenia możliwości rozbudowy Polski w zamian za stołek obserwatora i nowe informacje odnośnie śledztwa Smoleńskiego też mu nie pomagają.

Image
Nie jestem zwolennikiem PiS-u, natomiast jestem bardzo zadowolony że tym razem ten tani chwyt Tuskowi się nie powiedzie. Wygląda na to że ludzie wreszcie zaczęli sobie uświadamiać fakty odnośnie Tuska...
Awatar użytkownika
Borderland

ACTA

Postprzez Rafau w 04 Lut 2012 20:35

Ciekawe czy miłościwie nam panujący poinformuje nas, że jeśli PE dokona ratyfikacji tego dokumentu, to wszystkie jego artykuły (poza karnymi) i tak będą w Polsce obowiązywać (jako prawo wspólnotowe), niezależnie od tego co postanowił Sejm RP.
:lol2:
I wystarczy, że ACTA przejdzie jako rozporządzenie Parlamentu Europejskiego, a będzie stanowiło obowiązujące prawo w Polsce. Zatem decyzja Tuska nic nie znaczy. Przenosi decyzję na inny grunt. Zauważcie jak niebezpieczna jest UE.
They speak of love and tolerance, and thrive on people's ignorance to make you all slaves of fear.
Awatar użytkownika
Rafau

ACTA

Postprzez Nightwolf w 04 Lut 2012 20:43

Jest niebezpieczna: http://www.wykop.pl/ramka/1030983/nowe- ... onorarium/ + małe kopiuj/wklej z fejsa słowem komentarza: Zakładając że jakaś... większość autorów których książki są dostępne w bibliotekach miejskich od dawna leży sztywna w grobie to... taak... na bank honorarium dla autorów =_=
ach... zapomniałabym: UE wprowadza setki wytycznych i ograniczeń pod pretekstem równania szans, nie biorąc pod uwagę faktu że nie dla każdego państwa członkowskiego jest to korzystne
Awatar użytkownika
Nightwolf

Postprzez Rafau w 04 Lut 2012 21:07

L-Havoc napisał(a):[...] UE wprowadza setki wytycznych i ograniczeń [...]

tak mi się skojarzyło
Awatar użytkownika
Rafau

ACTA

Postprzez Nightwolf w 04 Lut 2012 21:24

haha dokładnie tak jest.
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Headshot w 06 Lut 2012 21:09

Rafau napisał(a):I wystarczy, że ACTA przejdzie jako rozporządzenie Parlamentu Europejskiego, a będzie stanowiło obowiązujące prawo w Polsce. Zatem decyzja Tuska nic nie znaczy. Przenosi decyzję na inny grunt. Zauważcie jak niebezpieczna jest UE.

Nie chce nic mówić, ale to, że prawo europejskie jest ważniejsze od Polskiego to wina kogo innego i to stało się bardzo dawno.
Uważam, że gdybyśmy nawet nie podpisali ACTA to i tak wcześniej czy później Unijne przepisy dałyby się nam we znaki.

W tej sprawie przyjmuje stanowisko przeciętnego Kowalskiego - Nic co mi nie szkodzi mnie nie interesuje
Szczerze mam teraz ważniejsze rzeczy na głowie niż jakieś ACTA. Pragnąłbym jednak żeby wszyscy przeczytali ACTA zanim
cokolwiek powiedzą, bo to tak jak wystawiać recenzję płyty na podstawie opinii innych ludzi
Image
Headshot

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

ACTA

Postprzez Nightwolf w 06 Lut 2012 21:50

Problem z ACTA polega na tym że jest napisana bełkotem, który a) można zinterpretować podług swojej woli; b) żeby go w pełni zrozumieć musiałam wysłuchać opinii innych ludzi na ten temat, i zakładając że za podróbkę uzna się leki zamienniki to przez tą ustawę mojej rodzinie grozi bankructwo, a jeśli usuną też zamienniki do drukarek to już teraz mogę swoją wystawić na allegro. Rząd osiągnął mistrzostwo w tuszowaniu istotnych spraw, gdyż kwestia piractwa jest tylko zasłoną dymną dla reszty.
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Headshot w 06 Lut 2012 22:07

L-Havoc napisał(a):Problem z ACTA polega na tym że jest napisana bełkotem,

Tak jak połowa Polskich ustaw, które swoją absurdalność znajdują w życiu codziennym,
Niestety ... mogłoby być inaczej, ale obawiam się, że brakuje warunków i dobrej woli.
Co do drastycznych skutków - takich nie przewiduje. Myślę, że bardziej przestraszyła wszystkich i strach ten wynika z
dezorientacji społeczeństwa. Zastanawia mnie pewna sprawa ...
Czemu nikt tak nie protestował przeciwko podniesieniu VAT-u jak przeciw ACTA.
ACTA podpisane = nic się nie stało
VAT podniesiony = podwyżka cen

Powinniśmy się zająć problemami, które naprawdę utrudniają nam życie codzienne. Potem zajmiemy się Internetem.

Co do rządzących ... ktokolwiek nie dojdzie do władzy nie będzie władcą idealnym. W dzisiejszych czasach niemożliwe jest ogarnięcie wszystkiego.
Nie bronie rządu. Wcale nie. nie mowie, że w sprawie ACTA wszystko jest w porządku. Mówię tylko, że w każdym wypadku jesteśmy skazani na rządy
których nie możemy być pewni.
Image
Headshot

ACTA

Postprzez Darth Dream w 06 Lut 2012 22:42

ACTA podpisane = nic się nie stało

Będzie się dziać, kiedy wejdzie w życie i zacznie wywoływać skutki prawne. Wtedy na pewno utrudni nam życie codzienne. To, o czym wspomniała L-Havoc, to dobre przykłady.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

ACTA

Postprzez Nightwolf w 06 Lut 2012 23:02

Ja osobiście mam nadzieję że po ACTA coś ruszy w tej sprawie i że w końcu będzie to jakiś impuls po którym ludzie się w końcu ockną z letargu (że zbyt naiwnie wierzę w ludzi nie musisz mi mówić).
IMO problem z ACTA polega głównie na niepewności. Osobiście widzę dwie opcje: albo jak Ty mówisz nic się nie stanie (i szczerze wolę tą opcję), albo...
Resztę zamieszczam w punktach:
- już nie wierzę w ani jedno słowo polityków
- i tak za najgłupszy uważam pomysł ograniczenia prędkości dla nowych kierowców do max 80 km/h
- swojego zdania o UE tu nie umieszczę. Jest zbyt niecenzuralne.
- Vat to jakaś pomyłka a ma jeszcze bardziej pójść w górę.
- cen paliw nie komentuję, tak ja słów Pawlaka o tym że są jeszcze tramwaje... =_=
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Melliana w 07 Lut 2012 00:07

ekhem, ekhem, przypomnę tylko, ze temat dotyczy ACTA, a nie ogólnego niezadowolenia Polaków z polityki rządu.

Headshot napisał(a):Czemu nikt tak nie protestował przeciwko podniesieniu VAT-u jak przeciw ACTA.

Bo przeciętnemu Plakowi wygodniej jest popsioczyć w domu, nie ruszyć d**y i czekać, aż wszystko się samo naprawi.
Internauci natomiast pokali, że mają siłę. Nie odpuścił, nie poprzestali na jednej demonstracji i udowodnili Tuskowi, że musi się z nami liczyć. Jeszcze do niedawna pan premier odgrażał się, ze nie da się zastraszyć hakerom, a teraz mówi "wszyscy jesteśmy internautami". (no śmiech na sali)

Headshot napisał(a):Nic co mi nie szkodzi mnie nie interesuje

A jak ABW, CBŚ i jakiś inny wytwór polskiej biurokracji będzie mógł sobie swobodnie przeglądać Twoje maile, rozmowy na gg czy fb to też nie będzie Cię to interesować? Ta ustawa szkodzi nam wszystkim, zrozumcie to wreszcie.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

ACTA

Postprzez Headshot w 08 Lut 2012 19:26

Melliana napisał(a):Bo przeciętnemu Plakowi wygodniej jest popsioczyć w domu, nie ruszyć d**y i czekać, aż wszystko się samo naprawi.
Internauci natomiast pokali, że mają siłę

I to jest właśnie przejaw czegoś co mnie niepokoi.
Po prostu uważam, że są rzeczy ważniejsze od internetu

Melliana napisał(a):A jak ABW, CBŚ i jakiś inny wytwór polskiej biurokracji będzie mógł sobie swobodnie przeglądać Twoje maile, rozmowy na gg czy fb to też nie będzie Cię to interesować?

Wątpię żeby jakaś instytucja państwowa chciała przeglądać mojego fb ( nie posiadam ), a tym bardziej GG.
Maile ? Cóż to już większe zagrożenie.

Może nikt się nie zgodzi z moimi argumentami, ale myślę, że cała ta otoczka ... cóż ... dramatyzujemy
Image
Headshot

ACTA

Postprzez Nightwolf w 08 Lut 2012 19:51

Najwyższa Izba Kontroli już dostała uprawnienia które pozwolą zbierać informacje na temat Twojego wyznania, orientacji seksualnej... http://cia.media.pl/nowe_uprawnienia_dl ... y_kontroli Nie dramatyzujemy więc ani trochę. Lepiej żeby tłum od ACTA zebrał się ponownie, bo zaczyna robić się robić naprawdę ciekawie (sorry za offtop).

EDIT: żeby wrócić do tematu: http://www.pudelek.pl/artykul/38176/act ... wistoscia/ nawet pudel pozytywnie zaskoczył
Awatar użytkownika
Nightwolf

Poprzednia

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości