ACTA

(wypowiedz się)

ACTA

Postprzez kronos1194 w 20 Sty 2012 18:47

Witajcie!
Zapewne już coś o tym słyszeliście. Nie chcę się na razie na ten temat wypowiadać - ani opisywać co to dokładnie jest - gdyż nie mam kompletnych informacji na ten temat. Ruszyłem go dość powierzchownie. Zależy mi głównie na poznaniu waszego zdania na temat ACTA. Tak więc, wypowiedzcie się... :)
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

ACTA

Postprzez niqus w 20 Sty 2012 19:28

warto wiedzieć o czymś, co może zagrażać naszej wolności słowa w internecie

głównym zadaniem ACTA miałoby być chronienie praw autorskich wartości intelektualnych zamieszczanych w internecie. Brzmi nieźle, prawda?
Jednak to wiązałoby się z obserwacją informacji przepływających przez internet oraz zamknięciem serwisów i portali służących do dzielenia się i przechowywania plików.
Jeśli nie zauważyliście, to Megaupload oraz Megavideo już zostały zawieszone, a ich twórcy są zamknięci lub poszukiwani.

więcej informacji na temat ACTA:
http://pl.wikipedia.org/wiki/ACTA
http://www.stopacta.info/
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

ACTA

Postprzez Nightwolf w 21 Sty 2012 10:25

Już jakiś czas temu zamknęli twórców Zatoki Piratów.
Dla mnie brzmi to groźnie, gdyż chomikuj.pl ratował mi życie niejednokrotnie w tym semestrze (mieliśmy zamkniętą bibliotekę wydziałową)
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

ACTA

Postprzez niqus w 21 Sty 2012 11:34

dla mnie brzmi to groźnie, bo internet jest jednym z niewielu miejsc, gdzie człowiek może szczerze wyrażać swoje poglądy, a teraz jest to zagrożone, bo wraz z wejściem ACTA rząd będzie monitorować oraz kontrolować zawartość naszych komputerów, skrzynek pocztowych, itp.

wiem, że nie wszyscy na forum mówią po angielsku, ale ten filmik na tyle obrazowo wyjaśnia ACTA, że chyba wszyscy powinni go obejrzeć:

tu jest kolejny artykuł dotyczący ACTA:
http://prawo.vagla.pl/node/9631
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Re: ACTA

Postprzez Juubi10 w 21 Sty 2012 12:51

O Chomikuj nie ma się co martwić, może się nie wydawać, ale oni na takie sprawy są przygotowani. Mają bardziej od MU rozwinięty program ochrony praw autorskich, nie wiem jak to działa, ale jak ktoś wrzucił z tego co pamiętam Sale Samobójców kilka miesięcy przed wydaniem na DVD i BluRay praktycznie od razu został usunięty. Poza tym siedziba chomikuj znajduje się na wyspie, gdzie z prawem bywa różnie, tj. na Cyprze, więc nawet te organizacje tak łatwo by nie zamknęły chomikuj. Poza tym, odzew Hackerów za blokadę MegaUpload, był dosyć poważny, dzięki temu te organizacje zastanowią się zanim nałożą blokadę. Co do MU to przyznam, że nie podejrzewałem takiego obrotu spraw, prędzej obawiałem się o nieco mniej znane serwisy, takie jak 4shared, mediafire, po tej blokadzie poczułem w pewnym sensie strach, bo straciłem 4TB danych ostatnio, a jedyne kopie mam właśnie na chomikuj!
Awatar użytkownika
Juubi10

Dołączenie: 18 Gru 2010 13:59

ACTA

Postprzez Nightwolf w 21 Sty 2012 14:20

Coraz bardziej odnoszę wrażenie że spełniają się najbardziej niedorzeczne teorie spiskowe. Ostatnio na wykładzie mówiliśmy że mamy dużo wolności w necie, za to coraz mniej w życiu realnym. poprawka: ograniczenie wolności z każdej strony. ech... "1984 GO!"
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Melliana w 21 Sty 2012 16:07

Na fejsie jak zwykle pospolite ruszenie http://www.facebook.com/events/288668957857948/.

niqus napisał(a):bo wraz z wejściem ACTA rząd będzie monitorować oraz kontrolować zawartość naszych komputerów, skrzynek pocztowych, itp

i to właśnie jest straszne. inwigilacja w najczystszej postaci.

Ciekawe jest to, że media milczą na ten temat. Ja osobiście nigdzie poza internetem nie widziałam ani jednej wzmianki o ACTA.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

ACTA

Postprzez _Ev_ w 21 Sty 2012 16:13

Mel, bo tu o to chodzi, żeby przepchnąć to po cichu, żeby jak najmniej ludzi wiedziało w ogóle o co chodzi. Poza tym, media skorzystały by na tej "cenzurze" Internetu - przecież to aktualnie największy wróg telewizji.
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Postprzez niqus w 21 Sty 2012 16:16

Melliana napisał(a): i to właśnie jest straszne. inwigilacja w najczystszej postaci.

to mnie przeraża i mam na myśli nie "oh, pewnie i tak nic poważnego z tego nie wyniknie", tylko oblewający mnie zimny pot jak o tym czytam.
Rozmawiałam dziś z moją współlokatorką i ona powiedziała: "no, czytałam coś o tym, ale nie przejmuję się za bardzo"
miałam ochotę nią potrząsnąć, bo ona po prostu nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji

Melliana napisał(a):Ciekawe jest to, że media milczą na ten temat. Ja osobiście nigdzie poza internetem nie widziałam ani jednej wzmianki o ACTA.

bo nie zostało to publicznie ogłoszone! Negocjacje odbywają się za zamkniętymi drzwiami, a większość informacji po prostu wyciekła, a nie została przedstawiona opinii publicznej!
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

ACTA

Postprzez Nightwolf w 21 Sty 2012 16:51

http://kwejk.pl/obrazek/854923

petycja: http://www.petycjeonline.pl/petycja/nie ... odowej/608 pada co chwile i pewnie jest to rzucanie grochem o ścianę ale w tym wypadku każde działanie ma sens
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Melliana w 21 Sty 2012 21:41

niqus napisał(a):Rozmawiałam dziś z moją współlokatorką i ona powiedziała: "no, czytałam coś o tym, ale nie przejmuję się za bardzo"
miałam ochotę nią potrząsnąć, bo ona po prostu nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji

Moja współlokatorka stwierdziła dzisiaj "przecież ja nie robię nic nielegalnego w internecie, więc mnie to nie dotyczy".
Krew mnie zalała po prostu.

I stwierdzam, że ludzie jednak nie wiedzą o co właściwie chodzi, bo np dzisiaj w Lidlu w kolejce do kasy usłyszałam, że MegaVideo i te inne strony zaatakowali Ci sami hakerzy, którzy się włamali na strony fbi itd.

L-Havoc napisał(a): "1984 GO!"

Serio, historia jak z Orwella. Wielki Brat patrzy a Ty nic nie możesz z tym zrobić.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

ACTA

Postprzez kronos1194 w 21 Sty 2012 23:02

ktoś mi wyjaśni tą historię z 1984? Nie bardzo jestem w temacie :)
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

ACTA

Postprzez Melliana w 21 Sty 2012 23:08

Chodzi o książkę. "Rok 1984". http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_1984
Image
Awatar użytkownika
Melliana

ACTA

Postprzez Nightwolf w 22 Sty 2012 00:02

http://technowinki.onet.pl/komputery/st ... tykul.html hahah jeśli to Anonymous to trzymam za nich kciuki
Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Melliana w 22 Sty 2012 00:07

Podobno kancelaria premiera zaprzecza, że to Anonymous, ale przecież oni się przyznali.xD
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Rafau w 22 Sty 2012 00:42

kronos1194 napisał(a):ktoś mi wyjaśni tą historię z 1984? Nie bardzo jestem w temacie :)

To trzeba przeczytać.

Uhh media kłamią! Też mi odkrycie, tylko że każdego kto tak mówił zawsze uważano jako odszczepieńca a jego poglądy były bee.
Dziś w Budapeszcie wg. różnych szacunków od 500 tysięcy do miliona osób manifestowało przeciwko Unii Europejskiej. Było widać polskie flagi, a także tablice: "Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie. Dziękujemy Polsko". Ktoś zauważył informacje o tym w mediach?

Co do ACTA, to nie wiem co rząd z tym zrobi. Oby odpuścili.
Smutne jest to że większość ludzi nawet nie wie, że takie coś ma być u nas.

http://anonymouswiki.forumotion.com/t12 ... ia-ankieta

They speak of love and tolerance, and thrive on people's ignorance to make you all slaves of fear.
Awatar użytkownika
Rafau

Dołączenie: 03 Sie 2011 12:36

ACTA

Postprzez Borderland w 22 Sty 2012 15:01

Powiem to tak, nie będę oceniał czegoś czego nie znam. Aktualnie dokonywana jest analiza prawna ACTY przez Prawników, kiedy dowiem się, jak bardzo mnie to ogranicza, to wtedy zajmę swoje stanowisko.

Samo ograniczanie wolności słowa w internecie jest be, natomiast myślę że jak wszystko jakoś to obejdziemy.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

ACTA

Postprzez Nightwolf w 22 Sty 2012 17:10

Awatar użytkownika
Nightwolf

ACTA

Postprzez Kozer w 23 Sty 2012 11:49

To chyba czas bym i ja się wypowiedział ;)

Na początek małe wyjaśnienie - nazywanie Anonymous hakerami jest trochę nad wyraz. Haker to ktoś, kto potrafi przełamać pewne zabezpieczenia, my zaś(się przyznałem :P ) nie dokonujemy żadnej ingerencji, po prostu zajeżdżamy stronę. Jak to działa? Jeśli pamiętacie premiery The Catalyst i ATS, przypomni Wam się również, że nasza strona wtedy nie wytrzymała, chętnych do jej obejrzenia było zbyt wielu. My robimy to samo poprzez DDoS, czyli po prostu tworzenie sztucznego ruchu sieciowego i wysyłanie wielu żądań wejścia na stronę - tak jakby nagle masa ludzi chciała obejrzeć.

Nic dziwnego, że pan Graś uznał to za wysokie zainteresowanie stroną - tak to wygląda. Niemniej, gdyby chłop pomyślał, zauważyłby że niemożliwym jest że strona Sejmu nagle z dziesiątek tysięcy odwiedzin podskoczyła do setek milionów. Anoni momentalnie udzielili mu korepetycji z efektów DDoSu na przykładzie jego własnej strony.

Od wczoraj po sieci krąży też napisana pewną ręką informacja o tym, że strona sejm.gov.pl nie padła efektem DDoS tylko miała najzwyczajniej w świecie awarię, zaś wywyższanie Anonymous za destabilizacje jej jest bezpodstawne.
Cóż, nie jestem idiotą by dać sobie wmówić, że serwer ma awarię w momencie cyberataku.

Kolejna sprawa to sam DDoS - jeśli dobrze wiem, polskie prawo przewiduje karę chyba do 5 lat za ataki hakerskie oraz destabilizację pracy strony. Ludzie się rzucili na wsparcie Anonom gdy tylko zobaczyli, że działanie ludzi z najniższego szczebla grupy to pobranie programu, wklepanie adresu, wybranie metody ataku i tyle. Wątpię, by ktoś wiedział o tym, że mogą za to nas ścignąć(mi po odpaleniu ataku na wytwórnię disneya padł net, pierwsza myśl to 'namierzyli mnie' :lol: ).

O polskiej komórce słów kilka - ostatnio wyszło oświadczenie, że Anonymous to głównie nasi rodacy. Nie e. Anonimowi tego najniższego szczebla, czyli DDoSowcy, organizują się na forum 4chan, które jest anglojęzyczne, a jego użytkownicy to w większości gimnazjaliści, podstawówka, dzieci neo, którzy w przypadku wynalezienia bicia po mordzie przez internet bili by nagminnie. Nie sądzę, by nasza wczesna młodzież, w dodatku ta na poziomie użytkowników 4chana bo nikt normalny tam nie wchodzi, posiadała podstawową znajomość angielskiego poza 'lol' 'n00b' 'gtfo' 'camper' 'fuckyou' 'cheater'. Co prawda tam przeważają takie odzywki niemniej potrzeba czasem coś więcej by zrozumieć o czym tam mówią.
Teraz mały przerywnik o Anonach - poza niższym szczeblem, są jeszcze hackerzy. Tacy pełną gębą, potrafiący cuda. I tam nie wykluczam obecności Polaków, nie wiem.
Co do 4chana - my mamy swój karachan, ale wątpię by nasi potrafili się zorganizować tak, by dotrzymać kroku akcjom z 4chana. Zaglądam sporadycznie na oba serwisy, kumpel tam bywa i czasem coś tam powie o akcjach.

Grup hakerskich jest naprawdę ogrom więc z Anonymous nie powinno się wiązać każdego włamania, jedynie destabilizację strony, bo do tego potrzeba garstki ludzi.

Odnośnie ACTA powiedzieliście już wystarczająco dużo. Nie lubię ustaw, które dają wybitnie szeroki wachlarz możliwości w tematyce usuwania treści i ogólnie ingerencji w internet.

Borderland napisał(a):Powiem to tak, nie będę oceniał czegoś czego nie znam. Aktualnie dokonywana jest analiza prawna ACTY przez Prawników, kiedy dowiem się, jak bardzo mnie to ogranicza, to wtedy zajmę swoje stanowisko.

Ciebie też to dotknie - wyobraź sobie że wypowiadasz się na popularnym portalu, powiedzmy na filmwebie, na temat nowego filmu. Jedziesz po nim równo, trzymając się jednak rzetelności i starając się być obiektywnym - po prostu film jest klapą. Niestety film ten pochodzi z bardzo wpływowej wytwórni, dajmy na to Warnera. No i Warner dba o oceny dla swojego dzieła, więc sobie znanymi tylko drogami wpływa na urzędnika by ten usunął Twoją recenzję. Przy tej okazji Twoje IP ląduje w bazie danych urzędu kontroli i możesz być na podsłuchu.

Owszem, ACTA to nie jest cenzurowanie opinii tylko ochrona dzieł twórców. Ale po pierwsze - nad tym pracują ludzie a jak wiemy, ludzie mają kaprysy, mają subiektywne spojrzenie na sprawę więc może i na pewno oberwie się niesprawiedliwie. To normalne, że obrywa się niewinnemu, ale to nie znaczy, że mamy dopuszczać ten fakt na kolejnych płaszczyznach tylko dlatego, że to już jest.

Po drugie żyjemy w świecie, którym rządzi pieniądz. Osobiście jestem do tego przyzwyczajony. Ponadto biznes to biznes - tak jak pisałem, korporacje, wytwórnie dbają o siebie jak tylko mogą. By osiągnąć sukces wpływają również na posłów, na dziennikarzy i redakcje, media. To również uważam za w pewnym stopniu normalne, dla mnie to mechanizm rynkowy. Redakcja danej gazety stara się zarobić więcej, mieć większy wpływ, czasem dlatego by utrzymać opłacalność a zwykle dlatego, by mieć więcej i dzięki temu wydać więcej(i np. dodać do wydania więcej stron). Podobnie zyskuje każdy, o ile zachowuje umiar w owych wpływach, wytwórnie mając lepszą opinię zyskują więcej zainteresowanych swoim dziełem przez co zarabiają więcej i dzięki temu więcej mogą przeznaczyć na kolejny film/płytę/książkę czy chociażby na następnego opłaconego redaktora. Zapewne ACTA też jest opłacona przez BMI, Universal, Sony, Disneya(czyli nasze ofiary). Dla mnie to jest normalne - nie mówię że dobre, ale to niestety jest to element nieodłączny. I to nie tylko naszych czasów, od zawsze bogaty mógł więcej i był nietykalny. I podobnie jak w przypadku niewinnych 'ofiar' uważam, że jest bo jest, ale pozwalać na więcej nie można.

No i takiego bogatego mogła obalić zwykle tylko silna rewolucja. I to właśnie się dzieje, na tym polega siła Anonymous, na tym polega siła DDoS. Jestem w szoku ile z moich znajomych się do tego przyłączyło, ale każdy chce walczyć o internet. To nie jest walka na ciosy w serce, to pokazanie, bardzo wyraźne i dosadne, co o tym sądzimy.

No i się udaje.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

ACTA

Postprzez niqus w 23 Sty 2012 15:44

znalazłam tekst, który w dość przejrzysty sposób tłumaczy na czym polega ACTA:
http://krzysztofgonciarz.com/2012/01/ac ... e-oznacza/
fff a szkoda, bo tekst był konkretny i prosty w odbiorze :/
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

ACTA

Postprzez Kozer w 23 Sty 2012 18:49

Stronka chyba umarła.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

ACTA

Postprzez Petrus w 23 Sty 2012 23:05

Nie będę rozwijał tematu, ponieważ informacyjnie jest on wystarczająco uzupełniony. Natomiast moja opinia jest taka jak większości społeczeństwa (ale nie tak agresywna, tak jak wielu osób na Facebook'u itp.). Na trzeźwo wszystko przeanalizowałem, dowiedziałem się tego co powiniem, żeby mieć na czym opierać swoje poglądy, no i ostatecznie dołączyłem do tego oto eventu: https://www.facebook.com/events/215317315225357/ Piszę o tym, ponieważ wiem, że w okolicach Krakowa są osoby z forum, więc jest okazja do spotkania się (nawet w takich okolicznościach). Jeżeli ktokolwiek jest tym zainteresowany, piszcie.
Awatar użytkownika
Petrus

Dołączenie: 31 Lip 2010 22:58

Postprzez Borderland w 24 Sty 2012 03:50

Korzystając z chwili czasu między zakuwaniem miałem chwilę by przestudiować ACTE i wcale mi się to nie podoba. Pomijając kwestie prawne, które dalej są analizowane przez profesjonalistów, nie podoba mi się takie "odgórne naprawianie" internetu i całkowite pominięcie elementu społecznego.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

Postprzez kolo10017 w 24 Sty 2012 15:10

Prosty przykład. Wyślesz koledze przez GG obrazek, na którym jest jakieś logo np. Nike, albo filmik w ktorym w tle leci muzyka do ktorej nie masz praw i już nagiąłeś prawo. Nie mówiąc o ciągłym "monitorowaniu nas", naszych rozmow np. przez gg i skype.
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Dołączenie: 03 Sie 2010 12:51

ACTA

Postprzez MrPavvelo w 24 Sty 2012 16:45

Jeśli te wszystkie zapowiedzi co do ACTA, nawet te wydające się absurdalne, będą funkcjonować to będzie to jakaś paranoja. To nie ma nic z prawdziwą walką z piractwem... Dlaczego grupa polityków ustala coś od kilku lat, a ludzie dowiadują się o tym na chwilę przed wprowadzeniem tego w życie? Kontrola obywateli nie jest raczej sposobem demokratycznym. Mam nadzieję, że jednak nasz ukochany rząd razem z innym rządami jeszcze nad tym pomyślą.

Co do telewizji to chyba tylko TVP powiedziało wprost co może ACTA zaproponować. TVN na przykład milczy...
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Następna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości