Audioslave

(wszystko poza Linkin Park)

Audioslave

Postprzez Arti w 02 Paź 2011 12:58

last.fm napisał(a):Audioslave – amerykańska grupa rockowa, założona w maju 2001. W skład formacji weszli: były wokalista zespołu Soundgarden - Chris Cornell oraz trzon zespołu Rage Against the Machine(Tom Morello, Brad Wilk, Tim Commerford, bez frontmana (Zack De La Rocha).

Po ponad roku od założenia zespołu w 2002 na światło dzienne wyszła pierwsza płyta w dorobku Audioslave. Krążek nosi taki sam tytuł jak nazwa zespołu. Pierwszym singlem promującym płytę, była piosenka pt. Cochise. Nad produkcją czuwał Rick Rubin, odpowiedzialny również za brzmienie płyt takich zespołów jak: Slayer, System of A Down, Rage Against the Machine. Do piosenki „Cochise” został nakręcony teledysk, którego reżyserem był jeden z najlepszych ludzi w tej branży na świecie, mianowicie Mark Romanek. Pierwsza płyta zespołu została nagrana w Los Angeles, podczas kilku zupełnie niezobowiązujących sesji nagraniowych. Część kompozycji, jeszcze przed premierą płyty, przedostała się w międzyczasie do internetu, ale ich ostateczna, dopracowana wersja dostępna jest tylko na płycie Audioslave. W trzy lata później, ukazała się kolejna płyta „supergrupy”, zatytułowana „Out of Exile”, pierwszym promującym ją singlem było „Be Yourself”. Jeszcze w tym samym roku, ukazało się koncertowe DVD zatytułowane „Live in Cuba”, ważne z jednego względu- był to pierwszy koncert amerykańskiego zespołu w historii Kuby. Miał on miejsce 5 czerwca 2005 roku w hawańskiej La Tribuna Anti-Imperialista. Był to występ darmowy i przybyło nań 60 tysiecy osób. Po wydaniu w 2006 roku trzeciego albumu „Revelations” Chris Cornell opuścił zespół. Tym samym Audioslave zakończyło działalność.

Pierwotnie zespół miał się nazywać Civilian, jednak muzycy zrezygnowali z tej nazwy jeszcze przed wydaniem pierwszej płyty, kiedy dowiedzieli się, że inny zespół używa już tej nazwy.

Skład:
- Chris Cornell - wokal (2001-2006)
- Tom Morello - gitara (2001-2006)
- Tim Commerford - bas (2001-2006)
- Brad Wilk - perkusja (2001-2006)

Dyskografia:
- Audioslave (2002)
- Out Of Exile (2005)
- Live In Cuba (2005)
- Revelations (2006)

Teledyski:

_________________________________________________________________________________________________________________

Zespół z wielkim potencjałem, szkoda że zaprzepaszczonym na drugiej płycie. Debiut jest bardzo dobry, słychać zarówno wpływy Soundgarden od Chrisa i rap metalu instrumentalistów RATM. Tom Morello w swoim żywiole :D Na Out Of Exile poszli za bardzo w stronę grunge'u i gdzieś zniknął ten charakter poprzedniej płyty. Revelations jeszcze nie przesłuchałem, ale mam zamiar zrobić to w najbliższym czasie.

Ulubione:
- Cochise
- Show Me How To Live
- Like A Stone
- Set It Off
- Be Yourself
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Re: Audioslave

Postprzez stu w 02 Paź 2011 14:52

Bardzo lubie zarówno RATM jak i Cornella także nie trudno się domyślić, że Audioslave to również lubiany przeze mnie zespół. Dobra muza, dobry wokal. Jestem, że tak powiem na tak ;)
Awatar użytkownika
stu

Dołączenie: 09 Sie 2009 20:38
Miejscowość: Wodzisław

Audioslave

Postprzez Kozer w 07 Paź 2011 18:55

Ja uwielbiam Light My Way i Be Yourself :) Świetny zespół, Chris nadał im oryginalny charakter :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Audioslave

Postprzez Frycas w 07 Paź 2011 20:11

Całkiem nieźle im to wychodzi.. Jakoś Chrisa znienawidziłem kiedy zaśpiewał 'Crawling' ,ale teraz powraca do moich łask :D
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Audioslave

Postprzez Kozer w 09 Paź 2011 10:40

Frycas napisał(a):Jakoś Chrisa znienawidziłem kiedy zaśpiewał 'Crawling' ,ale teraz powraca do moich łask

Według mnie to wykonanie było bardzo dobre :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości