Behemoth

(wszystko poza Linkin Park)

Behemoth

Postprzez adamwam w 30 Sie 2009 18:11

Behemoth – polska grupa muzyczna, powstała w październiku 1991 roku w Gdańsku, występująca do 1992 roku pod nazwą Baphomet. Na początku prezentowała styl muzyczny zaliczany do black metalu, później, od 1994 roku, zbliżony do pagan metalu, szeroko wykorzystując w nagraniach gitarę akustyczną. Następnie zespół zaczął wykonywać muzykę z rodzaju death metalu, porzucając tematykę pogańską na rzecz szeroko rozumianego okultyzmu oraz mitologii Bliskiego Wschodu. W początkowym okresie działalności za sprawą gościnnej współpracy z Robertem Fudalim (Graveland) grupa była błędnie wiązana z nurtem NSBM. Obecnie Behemoth jest muzycznie kategoryzowany tak jak zespoły Nile oraz Morbid Angel.
-Dyskografia
-Sventevith (Storming Near the Baltic) (1995)
-Grom (1996)
-Pandemonic Incantations (1997)
-Satanica (1999)
-Thelema.6 (2000)
-Zos Kia Cultus (Here and Beyond) (2002)
-Demigod (2004)
-The Apostasy (2007)
-Evangelion (2009)

Przedstawie 1 Teledysk grupy
Ostatnio edytowany przez adamwam 24 Lut 2010 19:39, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
adamwam

Dołączenie: 24 Cze 2009 20:43
Miejscowość: Łódź

Behemoth

Postprzez Don't-care w 30 Sie 2009 20:22

Mogę posłuchać, ale nie mogę na nich patrzeć.
Żaden cud jak niektórzy twierdzą :roll:
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Behemoth

Postprzez kasiula w 31 Sie 2009 10:55

Nie no, przepraszam, ale nie mogę tego słuchać :|
Już po pierwszym wrzasku stwierdziłam, że to nie zespół dla mnie 8-)
I jeszcze te ich wstrętne gęby ...
Mordęga dla oczu po prostu :shock:
I strasznie rażą mnie te ich "dziwne" motywy :roll:
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Behemoth

Postprzez bartaz w 07 Paź 2009 18:45

No, bardzo satanistyczne.
bartaz

Re: Behemoth

Postprzez kasiula w 08 Paź 2009 20:59

bartaz napisał(a):No, bardzo satanistyczne.

bartaz, to stanowczo za mało powiedziane ;p

PO PROSTU SAMO ZŁO !!! :twisted:
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Behemoth

Postprzez Melliana w 08 Paź 2009 21:42

Sorry, ale dla mnie Behemotn skończył się w monecie kiedy o Nergalu zaczęto pisać w pudelku czy innych tego typu portalach...

kasiula napisał(a):I jeszcze te ich wstrętne gęby ...
Mordęga dla oczu po prostu :shock:

No cóż, co kto lubi...
Niektórym się to podoba, chociaż w tym przypadku ja też wolę samą fonie bez wizji ;)
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Behemoth

Postprzez niqus w 08 Paź 2009 22:01

cóż, od razu przeproszę wszystkich fanów Behemota, którzy są na forum, bo stwierdzenie, że "mnie ten zespół śmieszy" chyba nie jest najmilszy :D

muszę jednak przyznać, że z tego co wiem, to się wybili poza Polską...

i jeszcze jedno - "satanistyczny zespół" BUAHAHAHAHAHAHA
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Behemoth

Postprzez Melliana w 08 Paź 2009 22:10

No myślę ze fanom Behemota może się to nie spodobać :D
Swoja droga ciekawe jak by zareagował taki pseudoszatanista gdybyś go tak po prostu wyśmiała :mrgreen:

niqus napisał(a):muszę jednak przyznać, że z tego co wiem, to się wybili poza Polską...

Może i tak, ale Polacy dowiedzieli się o nich dopiero wtedy kiedy Nergal zaczął chodzić z Dodą :D Tylko czekać aż czternastolatki obok plakatów Dody na łóżkiem będą wieszać plakaty Nergala :D
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez niqus w 08 Paź 2009 22:17

Melliana napisał(a):Swoja droga ciekawe jak by zareagował taki pseudoszatanista gdybyś go tak po prostu wyśmiała :mrgreen:

jeżeli "szatanista" to nie pseudo, bo "szatanista" = pseudo satanista.
cóż, pewnie by mnie spałowali xD
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Behemoth

Postprzez MrPavvelo w 24 Lut 2010 19:24

jak napisałem w temacie "nigdy nie..." będę słuchał black/death metalu. jeśli chodzi o agresję to najbardziej lubię Slipknot i ten zespół mi wystarczy, a jakiś satanistów czy pogan nie będę słuchał.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Behemoth

Postprzez Zaki w 24 Lut 2010 19:45

Na początku uznałem, że to stanowczo nie dla mnie, ale po namowach kumpla przesłuchałem jednego kawałka, drugiego... aż ściągnąłem całą dyskografie :D Muszę stwierdzić, że coś jest w tej muzyce. Może nie w każdym kawałku, ale tak w jednym na dziesięć... :)
"Cry to yourself,
Nothing will help,
It's too late to change what's been done"

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Dołączenie: 26 Cze 2009 01:30
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Darth Dream w 26 Lut 2010 14:32

Mój kolega puszczał ostatnio jeden ich utwór w szkole, który mnie rozbawił. Nie wiem, jaki jest tytuł tego kawałka, ale zaczyna się dość spokojnie, a później jest takie bardzo, bardzo ostre wejście wszystkich instrumentów, i w dalszym toku niesamowicie szybkie uderzanie w bębny i niezrozumiały charkot. Najpierw tak jakby po angielsku, później po polsku,a później to sam nie wiem.

Utwór jest niezwykle ciężki i w założeniu ma pewnie kopać dupsko bardziej niż Kill'Em All, ale mnie i moich kolegów on najzwyczajniej w świecie bawi :P

Ale tak generalnie to Behemotha nie słucham, oczywiście znałem ich na długo wcześniej nim Nergal stał się znany za pomocą znajomości z panią Dodą. Ale jako że byłem grzecznym chłopcem, to stroniłem od black/death metalu. Teraz po najnowszym dziele Dream Theater rozbudziła się we mnie ochota na jakiś fajny death. Ale to raczej będzie Opeth, a nie Behemoth.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Behemoth

Postprzez MrPavvelo w 26 Mar 2010 17:37

ale mnie i moich kolegów on najzwyczajniej w świecie bawi :P

tak szczerze to mnie trochę też.

Ale tak generalnie to Behemotha nie słucham, oczywiście znałem ich na długo wcześniej nim Nergal stał się znany za pomocą znajomości z panią Dodą.

ja o nich usłyszałem chyba ze 3 miesiące przed tym, jak zaczęli wszędzie o tym mówić.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Behemoth

Postprzez musta.enkeli.666 w 27 Mar 2010 14:48

a ja pana Nergala i spółkę 'poznałam' trochę wcześniej, przed rozpoczęciem tej szopki z Dodą. Muzyka nie jest zła, jak ma się naprawdę zły humor, to można sobie posłuchać kawałków z "The Apostasy" albo "Demigod", bo to całkiem fajne płytki. Niestety ostatni krążek ("Evangelion") jest chyba najgorszym w całej dyskografii :evil: ale to nie dlatego, że podobno Doda jest na okładce, ale na całej płycie nie ma żadnego fajnego kawałka... no, może jedynie Lucifer ujdzie w tłoku, ale reszta to według mnie porażka :evil:
"Syyttömänä syntymään sattui hän
Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään"
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Dołączenie: 10 Lut 2010 17:51
Miejscowość: Koszalin

Behemoth

Postprzez KrOOq w 30 Kwi 2010 13:09

Ja w tym czymś nie widzę NIC ciekawego. Gitary maja fajne, to fakt. Ale wokal? Cholera jasna, takiego charczenia nie mogę słuchać.Przesłanie tak poryte że aż nie moge. No i te ryje.
"Nie ma już bohaterów, Teraz królem jest błazen. Teraz jest cool, luźno, super, bomba, Zniszczono powagę."
Awatar użytkownika
KrOOq

Dołączenie: 28 Kwi 2010 21:11
Miejscowość: Świdnik

Behemoth

Postprzez Gonzo. w 16 Lip 2010 18:38

No mi ten wokal to rzyganie przypomina...
Nie podobają mi się ich piosenki w ogóle, są słabe, a teledyski tym bardziej.

Jedynie mojej siostrze podobają się ich teledyski, bo lubi takie mroczne klimaty ;) ale chyba tylko z wyłączonymi głośnikami ;D
Gonzo.

Dołączenie: 22 Lip 2009 13:08

Behemoth

Postprzez Biały_sznurówek w 18 Lip 2010 20:56

Lubie posłuchać, przyjemnie się ich słucha.
Biały_sznurówek

Dołączenie: 07 Paź 2009 10:52

Behemoth

Postprzez NuclearMan w 31 Lip 2010 05:58

Te "darcie mordy", że tak powiem ma swoją nazwę. Ta sztuka zwie się growling, aby coś takiego po części opanować wymagane są długie lata nauki. To nie jest takie proste jakie się wydaję.

Growl (wymawiaj [graʊl]; ang. warczeć) - technika wokalna znana z bardziej ekstremalnych odmian muzyki metalowej. Jako pierwszy określono tak agresywny śpiew Conrada Lanta (Cronosa) z thrash/black metalowego zespołu Venom[potrzebne źródło]. Obecnie jednak używa się tej nazwy w stosunku do jeszcze bardziej ekstremalnych form ekspresji wokalnej.
Growlem śpiewa się korzystając z przepony. Nie jest możliwe śpiewanie samym gardłem, ponieważ spowodowałoby zmęczenie strun głosowych, uniemożliwiające mówienie. Właśnie dlatego growl wymaga specjalnej techniki oraz długiego treningu. Growl wbrew pozorom jest bardzo trudną techniką i osiągnięcie perfekcji jest czasochłonne.

Growlem określa się wokale:
wielu zespołów deathmetalowych/grindcore'owych - zwykle niski, gardłowy ryk (np. Deicide, Cannibal Corpse, Opeth) lub też ryk, skrzek czy krzyk (Cradle of Filth, Possessed).
W przypadku zespołów szwedzkich (np. Entombed, Dismember) wokale są zwykle bardzo krzykliwe. Częste jest również łączenie tych metod, nawet studyjne nakładanie czy sprzętowa modulacja głosu.
czasem do growlu zalicza się też blackmetalowy wokal - charkot/skrzek z wrzaskiem, sykiem czy rykiem (np. Bathory, Mayhem, Darkthrone, Burzum, Satyricon).
podgatunkiem growli są screamy czyli krzyki gardłowe w wyższych rejestrach głosu, bądź falsetem

Co do Behemotha, kiedyś go słuchałem, nie zwracałem szczególnej uwagi na wokal, lecz na gitarę i perkusje. Nergal znany również jako Adam Darski jest jednym z najlepszych gitarzystów Death metalowych na świecie. Perkusja jest też niczego sobie, Inferno (perkusista zespołu) jest bardzo szybki, jak rozkręci się na jakiejś solówce to te uderzenia można porównać do strzału karabinu maszynowego :twisted: . Behemotha przestałem słuchać po tym jak zaczął mi się wydawać trochę za ostry oraz nie szedł w parze z tym co słuchałem.
Awatar użytkownika
NuclearMan

Dołączenie: 08 Mar 2010 21:32

Behemoth

Postprzez MrPavvelo w 15 Sie 2010 16:26

Te "darcie mordy", że tak powiem ma swoją nazwę. Ta sztuka zwie się growling, aby coś takiego po części opanować wymagane są długie lata nauki. To nie jest takie proste jakie się wydaję.

jest jeszcze gutturale panujące w goregrindzie itp., ale nie wiem czy to oto chodzi.

oraz nie szedł w parze z tym co słuchałem.

znam osoby, które uwielbiają death metal i przy tym słuchają gwiazd popowych.

wracając do Behemotha. współczuję fanom, którzy cierpią z powodu tego, że ich idol Nergal jest obecnie z jedną z najgłupszych osób jakie znam- Dodą.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Behemoth

Postprzez Dead_Slayer w 22 Sty 2012 15:27

Oj tam czepiacie się Behemotha. Mają parę chwytliwych kawałków. Uważam, że Decade of Therion to jeden z najlepszych metalowych utworów. A na przykład Conquer All ma świetną solówkę. Dobrzy są. Lubię ich posłuchać. Mój ulubiony najmocniejszy zespół. No związku z dodą nie skomentuję. Ważne jak grają.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Behemoth

Postprzez Wendeta w 22 Sty 2012 17:12

O Boże. Nie da się ich słuchać. Strasznie wyglądają.
Image
Awatar użytkownika
Wendeta

Dołączenie: 16 Wrz 2011 16:26
Miejscowość: Tokio/Los Angeles

Behemoth

Postprzez Nightwolf w 26 Sty 2012 01:08

to mnie tu jeszcze nie było? Oo
A słuchało się... jakże by inaczej. Pierwsze wydawnictwa (do Pandemonic Incantations) lubię bardzo. Demigod nie mogę słuchać bo brzmi dla mnie jak bezduszny kawałek plastiku, największy sentyment mam do ZKC. Evangelion - nie mogę się przyzwyczaić do tej zrzyny z Watain i DSO...
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Behemoth

Postprzez krzykun w 26 Sty 2012 22:47

Posłuchałem z ciekawości. Perkusję można by wywalić, machine gun nada się równie dobrze. Jakaś wybitna solówka gitarowa? Gdzie tam, wyobraźnia muzyczna zatrzymała się u nich na poziomie sekundy małej i z nich pewnie budują akordy. No i śpiew. A raczej ryk. Nergal chyba brał kurs u goryli... Ogólnie: żenada, grupa której można słuchać dla tzw.: "przesłania" bo muzyki tu nie ma żadnej. Może moja opinia to efekt za dużej ilości Dream Theater ostatnimi czasy.
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu w organizmie.
Awatar użytkownika
krzykun

Dołączenie: 15 Maj 2011 20:36
Miejscowość: Meteora

Postprzez Nightwolf w 01 Lut 2012 17:47

krzykun napisał(a): Ogólnie: żenada, grupa której można słuchać dla tzw.: "przesłania" bo muzyki tu nie ma żadnej. Może moja opinia to

Polemizowałabym... Muzyki zupełnie nie ma (przekazu zresztą również) w darkambientach i noise'ach wszelkiego rodzaju, ale to tylko opinia osoby zaprawionej w black i death metalu, z domieszką thrash i grindcore ;) Co do tekstów Behemoth... te pisane przez Nergala można zrozumieć, natomiast tych Azarewicza... Nie wiem co trzeba zjarać by dotrzeć do sedna :mrgreen:
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości