[ANKIETA] Black Sabbath

(wszystko poza Linkin Park)

Wybierz swoje ulubione albumy tego zespołu:

(1970) Black Sabbath
0
Brak głosów
(1970) Paranoid
3
50%
(1971) Master of Reality
1
16%
(1972) Vol. 4
0
Brak głosów
(1973) Sabbath Bloody Sabbath
0
Brak głosów
pozostałe nagrane z Ozzym
0
Brak głosów
(1980) Heaven and Hell
2
33%
pozostałe nagrane z Dio
0
Brak głosów
te z Tonym Martinem na wokalu
0
Brak głosów
Hughes i Gillan też fajnie śpiewali a i ich towarzystwo było niezgorsze, choć tylko Iommi został z oryginalnego składu
0
Brak głosów

Razem głosów : 6

[ANKIETA] Black Sabbath

Postprzez Darth Dream w 26 Lip 2009 19:34

Zespół znany i dość fajny, ale raczej nic specjalnego. Bardzo mi się podoba album Paranoid, jest w takim hardrockowym stylu trochę przypominającym Led Zeppelin i Deep Purple, ale już Heaven and Hell to raczej klasyczny heavy metal i jakoś mi nie podchodzi. Są na tym forum jacyś fani? (może by mi polecili inną płytkę, od której powinienem zacząć).

rok założenia: 1968
Aktualni członkowie:
Ozzy Osbourne - fajnie śpiewa, hehe :P
Tony Iommi - gitarzysta, nawiasem bardzo dobry
Geezer Butler - basista
Bill Ward - perkusista
Scott Warren - klawiszowiec
Byli członkowie: Ronnie James Dio, Vinny Appice, Ian Gillan, Geoff Nicholls, Tony Martin, Cozy Powell (nie żyje), Neil Murray, Bobby Rondinelli, Laurence Cottle, Terry Chimes, Jo Burt, Bob Daisley, Bev Bevan, Dave Spitz, Eric Singer, Glenn Hughes, David Donato, Ray Gillen.
Ostatnio edytowany przez Darth Dream 28 Sie 2010 14:51, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Black Sabbath

Postprzez visenna24 w 07 Kwi 2010 16:19

Nie jestem wielką fanką BS ale lubię ich niektóre albumy, np. wspomniany przez Ciebie Paranoid. Polecam jeszcze Black Sabbath i Sabbath Bloody Sabbath. Moje ulubione kawałki to: N.I.B., Evil woman, Sabbath Bloody Sabbath, Paranoid, The National Acrobat, Iron man.
Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real

He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man
Awatar użytkownika
visenna24

Dołączenie: 20 Lut 2010 12:40
Miejscowość: Lublin

Black Sabbath

Postprzez Darth Dream w 08 Kwi 2010 15:32

O, jak fajnie, że się w końcu ktoś odezwał :D
Paranoid to naprawdę bardzo fajna płyta, z upływem czasu podoba mi się coraz bardziej - rozwala nawet niektóre albumy Led Zeppelin.
Warto zwrócić uwagę na dziwnie niskie brzmienie gitary w tej kapeli, w innych zespołach się z takim nie spotkałem.
Heaven And Hell to jednak też dobry album. Przez ostatnie pół roku zdobyłem jeszcze koncertówkę Reunion, na razie przesłuchana raz i wrażenia były średnie.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Black Sabbath

Postprzez visenna24 w 08 Kwi 2010 15:58

Heaven And Hell to dobry album ale nie przepadam za "nowym " wokalistą BS. Black Sabbath bez Osbourne'a stracił dla mnie to "coś". Niskie, charakterystyczne brzmienie gitary jest spowodowane wypadkiem, któremu uległ gitarzysta Tony Iommi. Stracił opuszki prawej ręki i musiał grać ze specjalnymi nakładkami na palcach (pewnie o tym wiesz :D )

Awatar użytkownika
visenna24

Black Sabbath

Postprzez Darth Dream w 08 Kwi 2010 16:16

Oczywiście, że wiem :mrgreen: Wiem więcej o muzyce, niż jesteście sobie to w stanie wyobrazić, to przecież 2/3 mojego życia
1/3 to spanie 8-)

Dio dobrze śpiewa a głos ma odpowiedni do wykonywanego gatunku - czego chcieć więcej? Choć Osbourne'a oczywiście nie da się podrobić.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Black Sabbath

Postprzez visenna24 w 13 Kwi 2010 16:59

W miarę poznawania przeze mnie forum widzę, że jesteś tutaj specem od muzyki :D Ozzy jest charakterystyczny i za to go lubię.

Awatar użytkownika
visenna24

Black Sabbath

Postprzez Darth Dream w 24 Maj 2010 18:51

Garść statystyk

Rzecz jasna, po śmierci Dio nastał boom na Black Sabbath, który swoimi rozmiarami jest niemalże porównywalny z boomem na muzykę Jacksona.

last.fm, który wiernie oddaje muzyczne gusta obywateli naszego globu, informuje, że w ciągu tygodnia, jaki minął od śmierci wokalisty
- Black Sabbath na liście najpopularniejszych wykonawców awansował ze 108. miejsca na 59. a Dio, którego wcześniej w ogóle nie obejmowało zestawienie, znalazł się na 116. pozycji
- przed tygodniem tylko Paranoid znajdowało się na liście najpopularniejszych utworów na świecie, sklasyfikowany dopiero na 176. pozycji. W tym tygodniu zajął miejsce 126., lista objęła też utwory Heaven And Hell, Iron Man i Neon Knights. W zestawieniu znalazło się oprócz tego aż 7 piosenek Dio, których nie było tam przed tygodniem, a jedna z nich - Holy Driver - wylądowała na 18. lokacie, co oznacza awans aż o 3734 miejsca :shock:
- przed tygodnie ze świecą można było szukać twórczości Dio na liście odjazdowych utworów czy wykonawców. W najnowszym rankingu Dio sklasyfikowano na 6. miejscu - wzrost popularności o 295 % - a w "odjazdowych utworach" mamy 8 jego solowych kompozycji, z czego aż 7 w pierwszej "20" - ich popularność wzrosła nawet o 1255 %. "Odjazdowe utwory" to również Neon Knights BS i 7 piosenek Rainbow, pierwszej kapeli, w której śpiewał Dio - była to też jedna z pierwszych kapel proto-progmetalowych.
- Holy Driver awansował o 809. pozycji lądując na lokacie 11. w rankingu ulubionych utworów. Pojawił się tam też jeszcze jeden inny utwór Dio, nienotowany wcześniej.

W sumie dobrze, niech ludzie słuchają, ale pytam się - czemu trzeba aż śmierci, żeby popularność wykonawcy wzrastała w tempie wykładniczym?
A za pół roku i tak nikt nie będzie już nic pamiętał, oprócz, rzecz jasna, starych fanów BS.
Poczekajmy na śmierć Ozzy'ego, wtedy dopiero będą jajca :twisted: . Dio był raczej mało medialny, co innego Osbourne.
Zresztą, właśnie zbliża się taki okres, w którym będą umierać wszyscy muzycy z moich ulubionych zespołów. Pokolenie '40... :(
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Black Sabbath

Postprzez MrPavvelo w 26 Maj 2010 18:40

chyba z tydzień temu słuchałem albumów "Paranoid", "Heaven and Hell" oraz "Never Say Die!". muszę powiedzieć, że bardzo mi się spodobały. nie wiem dlaczego ze 3 miesiące temu gdy ich słuchałem nie przypadły mi do gustu. a gdzieś 2 tygodnie po przesłuchaniu tych świetnych płyt zmarł Dio. ogromne zaskoczenie.

W sumie dobrze, niech ludzie słuchają, ale pytam się - czemu trzeba aż śmierci, żeby popularność wykonawcy wzrastała w tempie wykładniczym?

w sumie mnie to nie dziwi. skoro tyle o tej śmierci piszą w różnych źródłach, ktoś zaczyna się zastanawiać czego aż tak dużo o nim mówią i w końcu się zainteresuje. spodoba mu się jego muzyka i git.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

[ANKIETA] Black Sabbath

Postprzez MrPavvelo w 23 Paź 2011 19:10

Mam przyjemność ogłosić, że Black Sabbath odradza się w oryginalnym składzie (Ozzy Osbourne, Bill Ward, Geezer Butler i rzecz jasna Tony Iommi)! Tony Iommi w wywiadzie dla gazety 'Terrorizer': Zagraliśmy parę starych kawałków, bycie razem ponownie było czymś wspaniałym. Mamy ze sobą dobre stosunki i myślimy już, kiedy wspólnie zagramy na scenie. Byłoby świetnie gdyby się udało, a wydaje mi się, że ten moment jest bliżej niż kiedykolwiek. To może się stać!. Być może dojdzie do koncertów, a nawet do premierowego materiału, czego bardzo bym chciał, ale nie liczę zbytnio.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

[ANKIETA] Black Sabbath

Postprzez Dead_Slayer w 04 Lis 2011 17:47

Wow! Kurcze... Na taką reaktywację czekałem od dawna. Po ponad pół wieku od założenia znowu zagrają! Mam nadzieję, że na prawdę wezmą się za premierowy materiał Black Sabbath, a nie same koncerty. Żeby tak jeszcze do Polski zajechali... :D
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

[ANKIETA] Black Sabbath

Postprzez Nook w 04 Lis 2011 19:22

Cieszę się na reaktywację. Nowa płyta byłaby czymś wspaniałym (jeśli byłyby choć trochę w stylu tych dwóch numerów z Reunion, byłaby miazga), ale podejrzewam, że najpierw pojadą w trasę, a potem ewentualnie coś zmontują ;) W kwestii ew. koncertu w Polsce to myślę, że nie odpuściłbym. Jeśli zobaczę kiedykolwiek BS na żywo w oryginalnym składzie to mogę umierać :D
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

[ANKIETA] Black Sabbath

Postprzez MrPavvelo w 05 Lis 2011 20:45

Dodam, że na stronie oficjalnej BS- blacksabbath.com widnieje data 11.11.11. Coś się szykuję w nasze Święto Niepodległości? Już się nie mogę doczekać :mrgreen:
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości