Blackout

(dyskusje o poszczególnych utworach)

Blackout

Postprzez Headshot w 12 Cze 2011 15:52

Anunununu napisał(a):Bo ta piosenka to jest ZŁO, a może zUo,

Hmmm ... Jeśli to jest złem czym jest Behemoth ?
Image
Headshot

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

Blackout

Postprzez Mariatta w 29 Mar 2012 17:47

Zdecydowanie mój numer jeden! 10/10 aczkolwiek jak usłyszałam ją pierwszy raz to włosy mi stanęły dęba ;) teraz już jest znacznie lepiej :)
Image
Awatar użytkownika
Mariatta

Dołączenie: 10 Mar 2012 15:47
Miejscowość: Łódź

Blackout

Postprzez szyszka w 17 Kwi 2012 17:10

trochę przykre że tak jeździcie po tej piosence, bo jest moją ulubioną.. Ja daje 10/10 :megusta:
Awatar użytkownika
szyszka

Dołączenie: 17 Kwi 2012 17:01
Miejscowość: Szczecin

Blackout

Postprzez jusiablasiak w 20 Kwi 2012 20:08

typowa popowa, radiowa piosenka, identycznych są miliony, a najgorsze jest to, że... podoba mi się :facepalm: nie wiem, czemu, ale po prostu... jestem na siebie wściekła, że ciągle mi to krąży po głowie, że to sobie nucę... dla mnie to porażka... a ja jestem w końcu wojowniczką o powrót dawnego stylu lp (chociaż wiem, że może on nigdy nie wrócić)...
jusiablasiak

Dołączenie: 15 Kwi 2012 19:32

Blackout

Postprzez Mariatta w 20 Kwi 2012 20:43

Blackout to typowa popowa i radiowa piosenka? no cóż... chyba się nie zgodzę.
Image
Awatar użytkownika
Mariatta

Blackout

Postprzez jusiablasiak w 20 Kwi 2012 21:17

dobra, może nie popowa, zaraz mi zarzucicie że czemu piszę, skoro się nie znam... ale dla mnie tak brzmi... i radiowa w sensie, że gdyby była puszczana w radiu to by zdobyła wielu nowych fanów... ale w końcu napisałam, że (niestety) podoba mi się...
jusiablasiak

Re: Blackout

Postprzez blackout. w 20 Kwi 2012 21:22

jusiablasiak napisał(a):i radiowa w sensie, że gdyby była puszczana w radiu to by zdobyła wielu nowych fanów...

Szczerze wątpię. Jeżeli The Catalyst czy Iridescent nie zrobiły zbyt dużego szumu w radiu to tym bardziej Blackout. Mimo wszystko jest to dość nietypowa piosenka dla pospolitego słuchacza Lady Gagi czy Pitbulla.

Odnośnie mojego nicku - nie jest to mój ulubiony utwór Linkinów, lecz bardzo fajnie brzmiał i dlatego wybrałem go na nowy nick.
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Dołączenie: 25 Cze 2010 20:50

Blackout

Postprzez jusiablasiak w 20 Kwi 2012 21:25

ale uwierz, może bym nie miała nic do tej piosenki gdyby nie to, że mi się podoba... bo to dla mnie naprawdę szok... tzn. może bym nie miała....
jusiablasiak

Blackout

Postprzez Darth Dream w 20 Kwi 2012 22:21

jusiablasiak napisał(a):typowa popowa, radiowa piosenka, identycznych są miliony.

Aż brak mi słów. Dosłownie - nie wiem, co napisać. Zabierałem się do napisania odpowiedzi już kilka razy, ale co chwila wszystko kasuję, bo naprawdę nie wiem, jak ująć ten problem. Może dlatego, że jestem zmęczony i nie chce mi się myśleć.

Ale spróbuję jeszcze raz.

Po pierwsze, Blackout jest zbyt zakręconą piosenką jak na radio. Zbyt dużo tu elementów metalu/rocka progresywnego, który nigdy w radiu się nie przyjął i nie przyjmie. Brzmienie momentami jest zbliżone do muzyki pop, ale to nie wystarczy, by wykroił się z tego hit. Temu kawałkowi ewidentnie brakuje przebojowego zadęcia. Jest za to pomieszanie z poplątaniem: progressive metalcore vs elektro pop i mnóstwo darcia mordy w wykonaniu Chestera. Radio by tego nie łyknęło.

Po drugie, dobry pop nie jest zły, czego Linkin Park jest świetnym przykładem (choć nie najlepszym :lol2: ).

Po trzecie, wymień, może nie milion, wystarczy 10, piosenek takich samych jak Blackout. Muszą zawierać elementy co najmniej 5 różnych, najlepiej odległych od siebie, gatunków muzycznych, i być zbudowane tak jak Blackout, a więc: intro nie przystające do zwrotki, zwrotka nie przystająca do refrenu i outro, które do refrenu pasuje jak pięść do nosa.

Będę bronił tego utworu, bo ostatnio jest moim ulubionym :)
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Blackout

Postprzez Mariatta w 21 Kwi 2012 18:01

Ja to samo :) pisałam wyżej, że musiałam się przekonać do tej piosenki. Trochę to, jak to barwnie ująłeś. "darcie mordy" mnie zaskoczyło, ale obecnie jest to jedna z moich ukochanych piosenek :) Zaraz po Given Up i Forgotten. :)
Image
Awatar użytkownika
Mariatta

Blackout

Postprzez jusiablasiak w 23 Kwi 2012 09:39

Darth Dream, być może ta piosenka jest za bardzo zakręcona do radia, być może ma w sobie elementy rocku czy metalu, ale to nie zmienia faktu, że większość popowych piosenek ma podobną linię melodyczną. To, że Chester sobie porapuje i pokrzyczy nie oznacza, że to już całkowicie wyciąga tą piosenkę z popu.
Kiedy ktoś pisze, że jest milion takich samych rzeczy jak ta, którą opisuje nie oznacza, że mówi dosłownie. Myślałam, że to da się wyczuć, ale jeśli nie, to sorki. Mi na przykład muzyka z tej piosenki przypomina wiele innych (nie podam tytułów, bo mam do nich straszną pamięć, czasami zapominam nawet, jaki tytuł mają moje ulubione piosenki).
I zgadzam się, dobry pop nie jest zły. Ale zrozum, że dla mnie ten najlepszy LP był w czasach trzech pierwszych płyt, teraz do nowych piosenek podchodzę z bardzo dużą ostrożnością. Utrwaliło mi się to chyba po tym, jak pierwszy raz usłyszałam The Catalyst. Wtedy naprawdę byłam w szoku, że to jest piosenka LP. Ja ciągle czekam na powrót dawnego stylu, chociaż wiem (jak to już pisałam kilka razy), że on może nie wrócić. I powtórzę jeszcze raz: TA PIOSENKA MI SIĘ PODOBA. I dla mnie to jest w niej najgorsze: że piosenka tak odmienna od stylu mojego LP przypadła mi do gustu.
Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś moje intencje w poprzedniej wypowiedzi :)
jusiablasiak

Blackout

Postprzez Darth Dream w 23 Kwi 2012 10:11

ale to nie zmienia faktu, że większość popowych piosenek ma podobną linię melodyczną.

Interesujące. Znam całe mnóstwo piosenek Prince'a, Phila Collinsa, Petera Gabriela czy Madonny ale jakoś nie wydaje mi się, by Blackout przypominał wyraźnie choć jedną z nich.
Zresztą, liczba nut jest ograniczona. Już dawno zacząłem wybaczać muzykom drobne zapożyczenia.
Myślałam, że to da się wyczuć

Nie martw się, wyczułem. Po prostu ubarwiałem swoją wypowiedź ;>
Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś moje intencje w poprzedniej wypowiedzi :)

Niestety, nadal nie rozumiem, dlaczego robisz takie wielkie halo, skoro piosenka Ci się podoba :D . Jak się podoba, to się podoba i już - co z tego, że jest taka, jaka jest. Nie ma co strzelać facepalma. Jestem pewny, że lubisz co najmniej kilkanaście a może kilkadziesiąt utworów, które też wyraźnie różnią się od muzyki serwowanej przez LP w latach '00-'07. Bo chyba nie słuchasz LP na okrągło?
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Blackout

Postprzez jusiablasiak w 23 Kwi 2012 15:32

Takie wielkie halo robię dlatego, że jakoś nie mogę zrozumieć tej zmiany stylu (mimo, że czytałam różne tłumaczenia). Gdyby to była piosenka innego zespołu, to może bym nie miała zastrzeżeń, ale tutaj chodzi mi właśnie o tą zmianę stylu. No i chyba jasne, że słucham innych zespołów. Linkin Park Linkin Parkiem, ale inni też mają dla mnie znaczenie (np. ostatnio bardzo podoba mi się Emigrate). A może teraz już wszystko jasne? ;)
jusiablasiak

Blackout

Postprzez kronos1194 w 23 Kwi 2012 16:44

Utwór tak dziwny, że aż fajny. Z jednej strony mi się podoba, z drugiej jest tyle rzeczy które mnie wnerwiają, że aż się dziwię jak może mi się to podobać? Przede wszystkim całkowicie mówię NIE dla rapującego Chaza. No to nie jego bajka. Poza tym ten dziwny sapmler Pheonixa... nie bardzo :| Drażni mnie też bardzo zabawa Joe z głosem Chaza. Ok to może i nawet fajnie brzmi, ale wolałbym standardowe scratche w jego wykonaniu. A później ten dziwny przeskok (prawie, że progresywny) gdzie wchodzi Mike. Strasznie drażni mnie głos Mike w tym utworze - jest prawie tak samo nieznośny jak w NRL. O ile tam dawało się tego jakoś posłuchać i stwarzało to jakąś atmosferę, tak tu po wyczynach Joe mam ochotę wyłączyć piosenkę. Dużym plusem jest ryk Chaza, ale nie widzę wcale jakiś mega super tutaj zdolności czy coś. Mike strasznie jakoś opisywał, że w życiu nie widział tak brutalnego krzyku Chestera... jak dla mnie to GU już raczej nigdy nie pobije (nic). Mimo wszystko oceniam 7/10
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Blackout

Postprzez Darth Dream w 24 Kwi 2012 21:39

Gdyby to była piosenka innego zespołu, to może bym nie miała zastrzeżeń

Nie rozumiem takiego podejścia, ale jak chcesz sobie wszystko komplikować - Twoja sprawa :P .
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Re: Blackout

Postprzez blackout. w 24 Kwi 2012 21:50

Darth Dream napisał(a):
Gdyby to była piosenka innego zespołu, to może bym nie miała zastrzeżeń

Nie rozumiem takiego podejścia, ale jak chcesz sobie wszystko komplikować - Twoja sprawa :P .

Powiem szczerze, że też tak mam. Gdy usłyszałem Burn It Down pierwsze co mi przyszło na myśl to to, że jak bym usłyszał tą piosenkę w radiu (nie słuchając Linkin Park) to nie tkną bym jej nawet palcem, ale jeżeli jest to Linkin Park to mi się spodobała i tak sobie już ją słucham sobie po raz trzydziesty raz. :troll:
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Dołączenie: 25 Cze 2010 20:50

Blackout

Postprzez empoisonne w 12 Maj 2012 10:11

Pierwsza połowa jest duużo lepsza niz druga, nawet z rapującym Chesterem, który zdecydowanie nie powinien tego więcej robić.
I niech mi ktoś powie inaczej 8-)

Ale smutno mi się patrzy na wykonanie tego live. Nie to że jest złe, tylko wszyscy robią co innego niż iMO powinni. Szczególnie nie trafia do mnie to zniknięcie Brada na prawie całą piosenkę i wbicie tylko aby walnąć kilka razy w bęben.
Do d... z czymś takim. :x
Awatar użytkownika
empoisonne

Dołączenie: 31 Mar 2012 23:32
Miejscowość: Warszawa

Blackout

Postprzez Arget w 15 Maj 2012 21:25

Dość hmm...dziwna. Ale fajna. Niektóre z elementów ani trochę do siebie nie pasują, ale jakoś tak nie czuć tego bardzo. Chaz nawet fajnie rapuje :lol:. Ja też jak ją słucham to się uśmiecham :lol: Całkiem przyjemna, taka ''skoczna''.
The sun goes down
I feel the light betray me
Awatar użytkownika
Arget

Dołączenie: 16 Kwi 2012 18:12

Poprzednia

Powróć do Utwory

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości