Closterkeller

(wszystko poza Linkin Park)

Closterkeller

Postprzez Nook w 05 Lis 2011 11:38

Będe naprawdę zdziwiony jeśli ktoś tutaj będzie znał i lubił ten zespół, ale mimo wszystko spróbuję coś naskrobać i ewentualnie zachęcić :D

Closterkeller to powstały pod koniec lat 80-ych polski zespół grający atmosferycznego rocka (szufladka rock gotycki, to mimo wszystko nadużycie). Twarzą, mózgiem, liderką i jedynym członkiem z oryginalnego składu jest Anja Orthodox. To dzięki niej cała Closterowa machina ciągle działa i ma się doskonale. Zespół ma w dorobku 9 albumów studyjnych, 2 EPki i 2 koncertówki.

Zespół zaczynał jako zimnofalowy, by powoli dryfować w stronę gotyckich klimatów. W sferze tekstowej mamy do czynienia z charakterystyczną poezją Anji. Gotycką, ponownie, bym jej nie nazwał, ale na pewno są to dość klimatyczne, uduchowione (niektórzy będą twierdzić, że nadęte :mrgreen: ) teksty. Muzycznie każdy album jest inny - czy to metalizujący Scarlet, niesamowicie zdołowany Graphite, mocno elektroniczny Nero czy ostatni, konceptualny Bordeaux - każdy ma coś ciekawego do zaoferowania.

Zespół serdecznie polecam wszystkim miłośnikom klimatycznego rocka i tym wszystkim, którzy cenią sobie dobre teksty. Kilka "hitów" na spróbowanie :)
Władza
Owoce Wschodu
Scarlet
Na Krawędzi
Czas Komety
Poza Granicą Dotyku
Zegarmistrz Światła (cover Tadeusza Woźniaka)
Dwie Połowy
Bez Odwrotu

To co, znajdę tu jakichś fanów? :P
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Closterkeller

Postprzez KimKolwiek w 05 Lis 2011 11:57

ja to wszystko wrzucam do jednego worka z Within Temptation i innymi takimi - niestety
miałam iść na koncert rok temu, zimą. grali w moim mieście. niestety, miałam problemy nie od przeskoczenia i nie udało się.
sam zespół (znany bardzo pobieżnie) jest na mojej liście "zespołów do ogarnięcia". ale do ogarnięcia jeszcze nie teraz. przyjdzie na nich czas. :P
Image
Awatar użytkownika
KimKolwiek

Dołączenie: 22 Lut 2009 09:32
Miejscowość: Płock

Closterkeller

Postprzez Nook w 05 Lis 2011 12:23

Ja na koncercie byłem ze dwa tygodnie temu (trzeba było się do Łodzi przejechać) i było naprawde super. Była energia, dużo teatralnego wczuwania się ze strony Anki (zagrali cały nowy album od dechy do dechy), przekomarzanie się z publicznością, różne zabawne pomyłki, po gigu wyjście muzyków do publiczności - po prostu sam rokendrol :) No i tym samym marzenie z dzieciństwa zostało spełnione :mrgreen: Jeśli ma ktoś okazje zobaczyć Clostera live, gorąco polecam :)

A co do wrzucania do wora "WT i inne takie", to nie zgodzę się :D Po pierwsze, teksty Anki są "o czymś" (polecam całą płytę "Aurum" chociażby), po drugie muzyka nie ma nic z metalowego pitu-pitu-patataj-patataj, no i po trzecie muzyka Clostera jest zdecydowanie trudniejsza w odbiorze niż wyżej wymienione WT (imho) :)
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Re: Closterkeller

Postprzez KimKolwiek w 05 Lis 2011 15:48

Nook napisał(a):A co do wrzucania do wora "WT i inne takie", to nie zgodzę się :D Po pierwsze, teksty Anki są "o czymś" (polecam całą płytę "Aurum" chociażby), po drugie muzyka nie ma nic z metalowego pitu-pitu-patataj-patataj, no i po trzecie muzyka Clostera jest zdecydowanie trudniejsza w odbiorze niż wyżej wymienione WT (imho) :)

mam tu na myśli to, ze nie grupuję muzyki, nie dzielę na gatunki i jeśli muszę już szufladkować, to są to naprawdę ogromne szuflady :)
pitu-pitu-patataj-patataj - cudowne określenie :P
a Closterkeller ma u mnie +100 już za samo to, że jest polskim zespołem.
Image
Awatar użytkownika
KimKolwiek

Dołączenie: 22 Lut 2009 09:32
Miejscowość: Płock

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości