Czy jesteśmy tolerancyjni?

(wypowiedz się)

Postprzez piotrek.gt w 06 Lut 2010 20:25

No cóż ja nie posiadam żadnych uprzedzeń co do osób o innym kolorze skóry,narodowości czy wyznających inną religię bo sam nie wierzę w boga(ewentualnie moge wysłuchać danej osoby dlaczego w niego wierzy i podać jej własne argumenty). Chociaż nie przeczę że lubie się pośmiać z antysemickich i tym podobnych kawałów, ale głównymi czynnikami którymi kieruje się w doborze mojego otoczenia są charakter i usposobienie.

Mój stosunek do powyższych kwestii dobrze oddają słowa pewnego francuskiego myśliciela:''Moim państem jest świat a religią czynienie dobra''

Jeśli chodzi o odmienności seksualne to jak najbardziej toleruje istnienie takich ludzi. Dopóki nie obnoszą się z tą odmiennością w moim sąsiedztwie i nie próbują mnie do niej nakłonić to wszystko jest ok.

Osoby niepełnosprawne: przez 9 lat chodziłem do szkoły przystosowanej do wymagań takich ludzi więc miałem wystarczająco czasu aby zawrzeć parę znajomości i przekonać się że są to osoby jak każde inne tylko z pewnymi ograniczeniami(przez prawie miesiąc musiałem chodzić o kulach to też troche poznałem ich punkt widzenia).

Jakiej kto słucha muzyki nie ma dla mnie najmiejszego znaczenia bo zdaje sobie sprawe że nawet to co ja uważam za boskie dla innych może nadawać się tylko do śmieci. Zresztą ja chętnie wysłucham każdego kawałka bo zawsze szukam czegoś nowego :)
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Dołączenie: 14 Sty 2010 18:08
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Dead by linkin w 13 Wrz 2010 21:45

To co się wyprawia w tym kraju pod tym względem jest chore. Niby taki otwarty i tolerancyjny psia jego mać... Od urodzenia jestem głuchy całkowicie na jedno ucho, na drugim mam 20% słuchu i też wiele razy spotkałem się z wulgarnymi komentarzami. Podobnie z osobami z innych kultur. Do mojego gimnazjum chodziła rok temu śliczna Azjatka. Ale przez kilku frajerskich rasistów się wypisała... Najgorsze jest to, że czasami to rodzice odpowiedzialni są za nietolerancję swoich dzieci. "No bo skoro tata nie lubi czarnych albo Żydów, to ja też powinienem, prawda?"
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Postprzez robaczek w 13 Wrz 2010 21:48

niestety, dzieciaki są coraz gorsze.

zainteresowałeś mnie, bo ja chodziłam do gimnazjum dla osób niedosłyszących. mieliśmy 20-osobową klasę i świetnie się dogadywaliśmy (było dwóch takich, co zakrawali na chamów, ale ostatecznie nie uprzykrzali życia reszcie...).
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Postprzez Nook w 13 Wrz 2010 22:05

Tolerancję po polsku można sprowadzić niestety do poniższego zdania:
"Do żydów / murzynów / gejów / cyganów to ja ogólnie nic nie mam, ale jakbym spotkał to bym wpier*ol dał"
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Postprzez robaczek w 13 Wrz 2010 22:20

na szczęście jest wielu ludzi, którym naprawdę to nie przeszkadza :) i trzeba się z tego cieszyć!
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13

Postprzez Saika w 11 Lis 2010 14:55

Oczywiście, że trzeba.
Btw- linkuję ciekawy raport:
http://civicpedia.ngo.pl/x/352307#STOS_DO_HOM

Pozostawiam te dane bez komentarza. :)
Saika

Postprzez Frycas w 12 Lis 2010 17:49

Tolerancja w polsce jest ,ale nie duża. Same JP FIRMA 100%,masz jakiś problem ? To bd. wpier***.
Ja nienawidzę takich ludzi tak samo jak polskiego rapu. Do rzeczy. Człowiekiem tolerancyjnym powiem że nie jestem. Mam brak szacunku do kilku osób. Tępię tych "JP" i niestety muszę żyć w takim otoczeniu. Każdy kumpel (z kilkoma wyjątkami) FIRMA FIRMA : masz ten nowy kawałek ? - Pewnie .mam już mam wyj** albo widzę dzieciaka na ny-ky ustawiony opis "Bartek Bartkowski JP 100%".
Ja mam pytanie co im policja zrobiła ?- Nie wiem. To dzisiejszy "trend" czy co. Idę ulicą patrze jakieś grafiti a tam : No co jak nie HWDP/JP takie tam... Ehh...szkoda słów.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Saika w 12 Lis 2010 19:41

Mam podobny problem. Z jednej strony rozumiem ludzi zwyczajnie bojących się utraty wiary, suwerenności czy czego tam jeszcze i w związku z tym tępiących imigrantów, ateistów, gejów... Bo można ich nie lubić i nie rozumieć. Ale z drugiej strony jak takich słyszę-nóż się w kieszeni otwiera... Z jednej strony-tak, prawica jest potrzebna. Z drugiej- jak widzę Nasz Dziennik mam ochotę zrobić coś złego...
Saika

Re: Czy jesteśmy tolerancyjni?

Postprzez Borderland w 25 Lis 2010 03:53

Ja osobiście bardzo nie lubię wypaczonego pojęcia honoru. Raz mój kumpel mi opowiadał, jak u niego na osiedlu 5 dresów napadło na kolesia, który chwycił sztangę czy coś, po czym usłyszał "Bij się honorowo." WTF? czyli w 5 napaść na jednego kolesia to jest honorowo? W takich chwilach mam ochotę chwycić jakiś karabin i wszystkich takich rycerzy niehonorowo powybijać. Oczywiście nie muszę dodawać że w pojedynkę żaden nie jest taki mocny, a jak zobaczą że jeden zbiera ostre baty, to jakoś nie czują potrzeby pomocy.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

Postprzez Saika w 28 Lis 2010 14:47

http://pulowerek.pl/wp-content/uploads/ ... a-copy.jpg

Z cyklu: Z teki lewackiego ortodoksa. :mrgreen:
Saika

Postprzez Dead_Slayer w 09 Sty 2011 15:21

Smutne że tacy ludzie wogóle są. Chociaż jest w tym troche humoru... ;) Ale mnie strasznie wkurza gdy słyszę jak mój kolega mówi: pozabijać Żydów, albo obraża ich na wszystkie inne możliwe sposoby. Dla mnie to troche chore. Nie rozumiem tego. A tak na marginesie to za obraze Brada poweinien od razu dostac w morde. Tak samo myśle o tych wszystkich dresach którzy piszą gdzie popadnie HWDP i JP. Jak funkcjonuje taki mózg?
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24

Postprzez Frycas w 09 Sty 2011 15:32

Jak funkcjonuje taki mózg?

Nie funkcjonuje :) Oni po prostu znaleźli se w tym trend. Nawet małe dzieciaki widzę jak słuchają te Fir...itd. Gdzie idę to słyszę JotPe , HaWuDePe ,a bez policji to raczej na ulicy był by chaos.
JP

W rzeczywistości oznacza to "Jestem Porządny" tylko o zmieniła jeba** Fir.....
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Saika w 09 Sty 2011 19:27

Jest taki dowcip:
- Wnusiu, co to znaczy to JP?
- Jan Paweł babciu.
- Takie bajki to dziadkowi opowiadaj, gdy jest pijany. ;)

Cóż...
Mówi się o antysemityzmie wśród muzułmanów.
Pomijając fakt, że będąc Palestynką też bym pewnie miała coś z antysemitki (choć bardziej-antyizraelitki) a Izraelitką- przeciwniczki Autonomii Palestyńskiej- przypomina mi to pewną sytuację.

Otóż na forum muzulmanie.com napatoczył się faktycznie gość pt "zabić wszystkich Amerykanów i Żydów" (potem się muzułmanów "oświeca" jacy to źli)- gość dostał od wszystkich-od admina po szarego usera. To był piękny, szybki ban...
Saika

Postprzez piotrek.gt w 09 Sty 2011 22:38

Saika napisał(a):Cóż...
Mówi się o antysemityzmie wśród muzułmanów.
Pomijając fakt, że będąc Palestynką też bym pewnie miała coś z antysemitki (choć bardziej-antyizraelitki) a Izraelitką- przeciwniczki Autonomii Palestyńskiej- przypomina mi to pewną sytuację.

Fakt, nie ma co ukrywać że na nasze własne poglądy i przekonania bardzo duży wpływ mają rodzice i ogólnie nasze otoczenie, szczególnie wtedy gdy jesteśmy dziećmi.
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Postprzez Saika w 09 Sty 2011 23:16

Ano właśnie. Takie wypowiedzi, takie poglądy-to nie bierze się z powietrza.
To kombinacja naszych biologicznych uwarunkować i czynnika środowiskowego- otoczenia społecznego, wykształcenia, zamożności, osobistych doświadczeń...

A teraz zadam kontrowersyjne pytanie.
Otóż była awantura po wywaleniu studentki z uczelni za to, że jest homofobem
(i powiedziała, że się nie zgadza na promowanie homo-jako katoliczka; dawała jakieś wyniki badań nawet...).
Musiała łazić na jakieś zajęcia "uświadamiające".
Choć uważam homofobię za błędny pogląd i choć edukacja to dla mnie słowo-klucz, to jednak trąci mi to sowiecką albo nazistowską "reedukacją"...

A Wy co o tym myślicie?
Saika

Postprzez piotrek.gt w 10 Sty 2011 23:44

Faktycznie trudna kwestia

Myślę że w jakieś dosyć niewielkiej części też jestem homofobem i chyba już nie da się tego ze mnie wykorzenić.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak takie zajęcia mogły by wyglądać. Ale gdyby były prowadzone w obiektywny sposób nie wciskając tolerancji na siłę, to chyba nie mogą wyrządzić żadnej szkody.
Jednak osobiście raczej nie dał bym się na takie coś zaciągnąć.
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Postprzez Saika w 11 Sty 2011 11:26

Ano widzisz.
Tylko sądzę właśnie, że to będzie mantra "homo to norma" etc.
To chyba by powiększyło homofobię, nie pomniejszyło...
Saika

Postprzez Dead_Slayer w 12 Sty 2011 08:57

Chyba że przypadek tej studentki był jakiś zupełnie inny i dlatego chcieli zorganizowac takie zajęcia...
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez Saika w 12 Sty 2011 14:54

Z tego co pamiętam (a czytałam to jakiś czas temu) to było właśnie tak, jak pisałam, a "reedukację" miała za karę.
Saika

Postprzez Dinnaroth w 12 Sty 2011 21:46

Jeżeli chodzi o tolerancję w sprawie orientacji to jestem tolerancyjny w 200%. Zaprawdę powiadam wam, że wisi mi czy ktoś jest homo, hetero czy bi. Częściowo wynika to z mojej tolerancji, po części z czego innego(bynajmniej nie jestem homo czy bi).

Ogólnie jako osoba wychowana w duchu ateizmu (moi rodzice są katolikami tylko w teorii), a potem odkrywająca w sobie wiarę jestem tolerancyjny pod względem wyznania. Totalnie nie rozumiem natomiast Zydów, którzy dziwią się, że Palestyńczycy ich nie lubią. W końcu ukradli im ziemię na której żyli przez 2000 lat.
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24

Postprzez Saika w 12 Sty 2011 21:55

Nie ukradli, tylko Brytole obiecywali ziemię tak jednym, jak drugim, i tak pokręcili, że dwa oszukane przez siebie narody upchnęli na tym biednym skrawku ziemi...

Dinnaroth napisał(a):wisi mi czy ktoś jest homo, hetero czy bi.

Wiesz, że to jest sprzeczne z Koranem? :twisted:

A tym bolesnym listem zapraszam do właściwego działu. :)

http://forumzn.katalogi.pl/Islam_religi ... t3848.html
Saika

Postprzez Kozer w 13 Sty 2011 18:26

Czytaliście?

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/geje-chc ... omosc.html

ta informacja tak mistrzowsko połączyła moje zażenowanie z wybuchem śmiechu, że tarzałem się po podłodze z miną "are you fucking kiddin me?"

niektórzy naprawdę przesadzają. "zabrać mu dzieci". Po prostu brak mi słów, Ci ludzie(?) chyba za bardzo chcą nam narzucić swoją orientację.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Saika w 13 Sty 2011 18:50

Nie da się jej narzucić, bo nie masz na nią wpływu.
Z resztą, to nie przeciwnik-to alternatywa.
Saika

Postprzez Dead_Slayer w 13 Sty 2011 21:19

Ja ogólnie niechętnie o tym mówię ale podam to tutaj jako przykład: Gdy mówię komuś że jestem biseksualny to czasami ludzie zaczynają się śmiać albo takie: ,,żartujesz?" Moi koledzy mówią mi: ,,Jesteś jedyną ciotą którą tolerujemy". Trochę to denerwujące ale jednak mało osób tak sie zachowuje. Większość ma to gdzieś. Więc mi z tym jest lekko i nie staram sie tego zmieniać ze względu na nich. Chociaż są takie dziewczyny, które właśnie pociąga moja orientacja. Nie myślicie że to troche dziwne?
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez Dinnaroth w 13 Sty 2011 21:31

ta informacja tak mistrzowsko połączyła moje zażenowanie z wybuchem śmiechu, że tarzałem się po podłodze z miną "are you fucking kiddin me?"

Miałem dokładnie taką samą reakcję. :D

Wiesz, że to jest sprzeczne z Koranem? :twisted:

Wiem, ale nie będę przecież latał po ulicy z nożem i mordował wszystkich, którzy wykazują oznaki gejostwa... ;)
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24

PoprzedniaNastępna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości