Czy jesteśmy tolerancyjni?

(wypowiedz się)

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 14:32

W końcu postanowiłam założyć ten temat. Więc moje pytanie brzmi:
Czy uważacie, że jesteście tolerancyjni?

Jakie Was spotkały przejawy nietolerancji?

Ja od urodzenie jeżdzę na wózku i wiele razy spotkałam osoby, które się ze mnie naśmiewali czy dokuczały w inny sposób. Jednak kilkakrotnie otrzymałam też pomoc. Np. gdy wychodzę z autobusu czy wchodzę po schodach. Wtedy nieraz nieznajomy biegnie w moją stronę. ;D

Wg mnie każdy ma prawo do swoich pogladów jeśli nie krzywdzi nimi drugiego człowieka. Nieważne czy jest biały, czarny czy zielony, czy siedzi na wózku czy biega, czy jest gejem czy nie. Bo najważniejsze jest jak odnosi się do innych.

Jak jest u Was? Co wy sądzicie?
Awatar użytkownika
BeCrew

Dołączenie: 13 Paź 2008 23:56
Miejscowość: Kędzierzyn - Koźle

Re: Czy jesteśmy tolerancyjni?

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 14:53

dobry temat, powinno się dyskutować o takich rzeczach!
BeCrew napisał(a):Wg mnie każdy ma prawo do swoich pogladów jeśli nie krzywdzi nimi drugiego człowieka.

ale tak niestety się nie da, zawsze ktoś poczuje się urażony. czy to będzie wegetarianin, który uważa, że mordujesz zwierzęta, czy katolik, który twierdzi, że ateiści grzeszą. chodzi o to, żeby uszanować wolność drugiego człowieka i jego wybory, jeżeli tylko są zgodne z prawem.

pisałaś, że pewne osoby się z Ciebie naśmiewały. zgaduję, że większość z nich to były dzieci? taka ich natura, nie potrafią udawać i są bardzo bezpośrednie. nie zdają sobie sprawy, że kogoś krzywdzą, choć rodzice powinni ich od małego uczulać, żeby nie śmiać się z nikogo (ale i tak się w podstawówce nie zjada się kanapek, bo wyjdzie się na ofiarę losu). cała reszta to niewychowane chamy, których, niestety, jest pełno. i takiemu nie przemówi się do rozsądku. to przykre :(
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 17:45

Tak były to dzieci. Jednak mając 12-16 lat powinny zdawać sobie sprawę z tego, że człowieka spotykają rożne nieszczęscia. nie przejmuję się ich uwagami, ale obserwując takie zachowanie mam wrażenie, że społeczeństwo jest coraz bardziej "prostackie"... Tak jakby dorośli wogóle nie mówili im, że czasem w życiu bywa inaczej i każdy ma prawo do szacunku...

ale tak niestety się nie da, zawsze ktoś poczuje się urażony. czy to będzie wegetarianin, który uważa, że mordujesz zwierzęta, czy katolik, który twierdzi, że ateiści grzeszą. chodzi o to, żeby uszanować wolność drugiego człowieka i jego wybory, jeżeli tylko są zgodne z prawem.

Zgadzam się. ;) Jednak chodzi też o to by czasem swoje zdanie zachować wyłącznie dla siebie.
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 18:12

BeCrew napisał(a):Jednak chodzi też o to by czasem swoje zdanie zachować wyłącznie dla siebie.

i oto jest złota rada. bo nie w tym rzecz, by lubić (no nie wiem, dla przykładu) homoseksualnych, lecz by ich nie dyskryminować i nie obrażać. to tak samo jak z ludźmi, których się lubi i nie. nikt nie każe Ci lubić swojej rodziny, no ale mieszkasz z nią, więc jakoś tolerować się trzeba. i lepiej nie lubić po cichu, wtedy jest mniej awantur.

wydaje mi się, że właśnie ten wiek jest najgorszy. koniec podstawówki i gimnazjum. małemu dziecku powiesz, że to nie ładnie, że komuś robi się przykro i dziecko postara się tego nie robić (dopóki będzie pamiętało). potem, niby to powinno być jasne, ale nie do końca jest. nie wiem, czy wina jest w wychowaniu (po części na pewno), czy po kulturze, jaka jest promowana przez media. większość przestaje dokuczać, gdy na własnej skórze przekonają się, jak to boli.
to znaczy, zawsze osoby z problemami zwracały na siebie uwagę. bo były inne, bo jeżdżą na wózkach, bo nie mają kończyny, bo mają wykrzywione twarze albo wielkie pieprze... no, przyznaj sama, to zwraca uwagę. trochę też może przerażać, zwłaszcza, gdy osoba "zdrowa" zda sobie sprawę, jak musi wyglądać życie z czymś takim. ja na przykład nie mogę sobie wyobrazić, jak można wytrzymać paraliż od karku w dół. to jest dla mnie nie do pomyślenia, i chyba wolałabym umrzeć. nie wiem, czy nie bałabym się rozmowy z taką osobą - także dlatego, by nie powiedzieć czegoś nietaktownego. a ponieważ nie mam na co dzień kontaktu z takimi osobami, bardzo łatwo o gafę. taktowny człowiek nie da po sobie niczego poznać, lecz nie każdy miał to szczęście i urodził się inteligentny, światowy, taktowny i obyty zarazem. to też trzeba umieć wybaczyć, bo często takie osoby nie mają złych intencji.
odmienną sprawą pozostaje okrucieństwo. niektórzy dokuczają innym z czystej złośliwości. niestety, nic się na to nie poradzi. zawsze tak było, tylko teraz się więcej o tym mówi, i przecież dopiero od niedawna pojawiło się coś takiego jak homoseksualizm, że o innych rzeczach nie wspomnę. kiedyś "ułomki" byli paleni na stosie, albo uznawani za opętanych i poddawani egzorcyzmom itd... a większość niepełnosprawnych umierała. dlatego problem tak jakby nie istniał. społeczeństwo uczy się żyć w nowych realiach, i całkiem nieźle mu to idzie. po za marginesem...
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 18:51

Tak to wszystko jest prawdą, Rozumiem, że mogą czuć się niekonfortowo widząc takie osoby. Jednak mogliby nie okazywać zdumienia np. stając na chodniku i gapiąc się z otwartymi ustami... Jak byłam mała to było mi przykro i często płakałam bo ludzie nie akceptowali mnie taką jaką jestem. Cierpię na porażenie mózgowe czterokończynowe. Innymi słowy mam problemy z chodzeniem, a także wykonywaniem róznych czynności rękami. Stopnie tej choroby są bardzo różne. Możesz być jak roślina bez kontaktu ze światem, a możesz być w pełni świadomy i sprawny mniej lub bardziej. Ręce i nogi mogą być zniekształcone, ale nie muszą. Ja w każdym razie wyglądam zwyczajnie ;D

Nie mam też wielu znajomych bo w szkole mnie nie lubią. Oczywiście z powodu tego, że nauczyciele mnie szanują i dobrze się uczę w zwykłej szkole. A do tego jeszcze słucham rocka, a to Lady Gaga jest cool ;D

Więc dziwi mnie zachowanie ludzi. Jeśli nie pogadają z niepełnosprawnym to nie dowiedzą się jaki jest. A może akurat jest ok? ;D Zawsze lepiej sprawdzić niż uciec albo się gapić. xD
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 19:04

wiesz, wątpię, żeby uciekali (przynajmniej spora część) tylko dlatego, że nie wiedzą, czy jesteś fajna. to ani nie jest łatwy temat, a tym bardziej... trochę jest inaczej, jeśli zna się taką osobę od początku, albo znało się ją jeszcze przed wypadkiem czy chorobą. wtedy ma się zupełnie inne podejście, ale w przypadku, kiedy w najbliższym otoczeniu nie ma podobnej osoby... jest to problem. ludzie nie wiedzą jak się zachować, trochę się wstydzą, wolą więc uciec. to trochę tak jak jeszcze kilka lat temu widziało się Murzyna na ulicy :P

szkołą się nie przejmuj. dzieciaki dorastają i potem wstydzą się takich zachowań. a nie lubienie kogoś tylko dlatego, że słucha innej muzyki albo ma jakieś defekty oznacza tylko to, że nie są warci bliższego poznania, są płytcy. chciałabyś przyjaźnić się z osobami, które tak myślą? ja nie. lepiej poszukać innego towarzystwa, a szkołę olać (w sensie ludzi w niej).

z Twojego opisu wnioskuję, że cierpisz na tą lżejszą wersję porażenia? podziwiam Cię, że dajesz sobie radę, po Twoich postach nie widać ani narzekania, ani użalania się nad sobą. musisz być twardą sztuką ;)
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 19:16

Może i masz rację. Ale byłoby mi lepiej gdyby ktoś zagadał do mnie z własnej woli. ;D

Tak chciałabym ją olać, ale rzadko kiedy mogę poznać kogoś po za szkołą xD

E tam podziwiać ;D Tak już jest i muszę z tym żyć. Ze wszystkim dają sobie radę sama i dobrze mi z tym ;D Chciałabym pokazać ludziom, że niepełnosprawni też czują i są tacy jak inni. Może ten temat chociaż trochę przybliży to użytkownikom internetu. ;D

EDIT: A co do innej części tematu. Znam kilka lezbijek i uważam, że są bardzo miłe :D Wprawdzie pocałunki dwóch kobiet lub mężcztzn wprawiają mnie... Mam jakieś dziwne uczucie... Ale mówią całkiem do rzeczy i ich orientacja mi nie przeszkadza. ;D
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 19:25

ile masz lat? mówisz, jakbyś była dorosła, jesteś taka dojrzała... a tu szkoła. no i się głowię ;)

po za szkołą - dlaczego nie? przecież możesz wychodzić na jakieś dodatkowe zajęcia (niekoniecznie w szkole), więc w czym problem? po za tym masz nas :D może to nie jakaś wielka przyjaźń, ale zawsze kilka pozytywnych dusz.

a jak oni się nie odzywają, to bądź bezczelna i sama się odzywaj! bierz co chcesz, dziewczyno, podchodź i daj się poznać z najlepszej strony! może zmienią zdanie :)
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 19:32

16 ;D Nie dużo xD

Niestety, ale dodatkowe zajęcia zwykle są płatne ;) ... Ale mam Was i jest super ;D

Taaa. Zawsze jak wchodzę to krzyczę "cześć" ;D
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez Melliana w 04 Paź 2009 20:16

Pozwolicie, że się wtrącę do rozumowy, bo temat jest na prawdę ważny...
BeCrew Tak czytam te Twoje posty i z każdą chwilą coraz bardziej wzbiera we mnie złość na tych ludzi o których piszesz!!! Ludzie maja po 16 lat, uważają się za dorosłych i inteligentnych a zachowują się jak pięciolatki. W takich momentach dochodzę do wniosu ze moze dobrze by było któregoś z nich posadzić na wózku i kazać mu sobie radzić w Twojej sytuacji, ciekawe jak by się wtedy zachowywał...
Na prawdę nie powinnaś się tym przejmować, bo to jakaś banda pacanów najwyraźniej, jeśli nie potrafią Cie zaakceptować to świadczy tylko o ich infantylności...
BeCrew napisał(a):Taaa. Zawsze jak wchodzę to krzyczę "cześć" ;D

I bardzo dobrze, pokaż im, że masz gdzieś to co o tobie myślą!!

Wiem że łatwo mi jest tak pisać, bo nie jestem na Twoim miejscu i nie musze się z tym zmagać każdego dnia, ale na prawdę trzymam za Ciebie kciuki. Pokaż mi jak wartościową osoba jesteś:)
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 20:50

BeCrew napisał(a):16 ;D Nie dużo xD

a jednak swoje wiesz i jesteś wartościowym człowiekiem. każdemu wiek liczy się inaczej ;)

Niestety, ale dodatkowe zajęcia zwykle są płatne ;) ... Ale mam Was i jest super ;D

no masz nas :D a nie wszystkie zajęcia są płatne, i możesz zgromadzić wokół siebie ludzi, którzy lubią robić to samo, co Ty. załóż taką grupę, będziecie się spotykać i rozmawiać, albo to robić - w zależności od tego, co to będzie. zmieniaj świat i dostosuj go do siebie, a nie na odwrót ;)

Melliana napisał(a):Wiem że łatwo mi jest tak pisać, bo nie jestem na Twoim miejscu i nie musze się z tym zmagać każdego dnia, ale na prawdę trzymam za Ciebie kciuki. Pokaż mi jak wartościową osoba jesteś:)

co racja to racja :)

po za tym, dziewczyny, pamiętajcie, że chłopcy dojrzewają później od nas... czyli jak taki ma 16 lat, to mentalnie jest dwunastolatkiem ;)
(żartuję w tym momencie, ale coś w tym jest :P)
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez Melliana w 04 Paź 2009 21:31

Wiecie co trochę zmienię temat, bo my tu cały czas o nastolatkach którzy jeszcze nie dorośli i nie rozumieją...
A dzisiaj kumpela powiedziała mi że u niej w klasie katechetka an lekcji religii oznajmiła że nie może patrzeć na murzyna bo "mierzi" ją jego widok... No i wydawało by się,że kobieta dorosła, wykształcona i w dodatku nauczyciel a takie herezje szerzy!!!
Więc co tu chcieć od tych biednych niedorośniętych gimnazjalistów jak oni maja takie przykłady...
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez robaczek w 04 Paź 2009 21:42

dokładnie. z lubieniem i nielubieniem różnie bywa, nie można nakazać sobie lubić albo nielubić jabłek. tak samo jest ze wszystkimi innymi rzeczami. ale powinna się powstrzymać od takich uwag, i od wszelkiego działania wypływającego z jej poglądów. nikt jej nie karze się przyjaźnić z murzynami! :evil:
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez Melliana w 04 Paź 2009 21:48

Robak napisał(a):nikt jej nie karze się przyjaźnić z murzynami! :evil:

Tak samo jak nikt jej nie karze wypowiadać soich pogladów na temat murzynów na lekcjach...
BeCrew napisał(a):Jednak chodzi też o to by czasem swoje zdanie zachować wyłącznie dla siebie.

I tego chyba właśnie brakuje tej kobiecie i sporej części nasze społeczeństwa.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Saika w 04 Paź 2009 23:34

Hmmmmm niech pogada taka katechetka z moim lektorem z Nigerii czy znajomym z Togo... Jeden zna kilka języków i jest muzykiem, drugi kocha kino francuskie, i również jest poliglotą. Nigdzie się tak nie bawiłam, jak w pewnej knajpce w towarzystwie ludzi z kilku krajów, i to przedstawicieli wszystkich ras. (One race. Human race, moi drodzy!)

Ale nadal pamiętam nauczyciela, który powtarzał, że do Czarnych nic nie ma, ale asfalt... etc. Kiedy dość krótko pracowałam dla Amnesty International, od jednego faceta usłyszałam, że "Czarni to się tylko pieprzyć umieją" i w sumie dobrze, że się ich wybija... (Od innego, że AI jest "lewacka" i nie pomaga Chrześcijanom. Bzdura, pomaga zwyczajnie WSZYSTKIM.)

Co do dzieci...
Hmm gimnazjum to najgorszy okres. Dzieciaki potrafią dopiec. I możesz jeszcze wytłumaczyć, że jeździsz na wózku bo musisz, i to nic złego, że masz niesprawne nogi, bo i tak możesz robić mnóstwo fajnych żeczy, i nie umniejsza to Twej wartości.

Jesteś twarda. Podziwiam Cię, dziewczyno, nie daj się!!! Wózek to wózek, nie wiem, jak mógłby przeszkadzać w nawiązywani znajomości. To głupie, że takich ludzi traktuje się jak trędowatych!
Ale to smarkacze na tyle duże, by zbeszczelnieć, i na tyle młode, by być głupimi. I nie ma się co przejmować, bo oni nie przejmują się Tobą. Nie warto, bo to Ty wyznaczasz swą wartość, nie oni!
Ostatnio edytowany przez Saika, 04 Paź 2009 23:40, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 23:40

Ojojoj wiele konplementów się tu posypało ;D Dzięki ;D
Za to rok temu na religii nasz ksiądz - bardzo go lubię, ale wtedy byłam na niego zła - powiedział, że nic nie jest tak prawdziwe jak chrześcijaństwo, a inne religie to wymysł murzynów i azjatów... Brak słów...
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez Saika w 04 Paź 2009 23:45

A wyjaśniłaś mu, że to sekta żydowska, rozwijana przez następców człowieka, który ogłosił, że jest Mesjaszem? Że Budda był przed Jezusem? Że Mahomet również dostąpił Objawienia, a Islam bardziej czci Maryję Niż Fatimę, matkę Proroka? Że Chrystus również dla Muzułmanina jest prorokiem? Że Dalajlama bardziej trzyma się Dekalogu niż obecny Papież?

Przepraszam, ale się wściekłam, a nie chciałam nikogo urazić... Z góry sorry!
Saika

Postprzez BeCrew w 04 Paź 2009 23:54

Tak miałam ochotę wykrzyczeć mu co myślę... Na 95% katolików wiarę praktykuje może 20%... I te uczucia reiigijne w innych częściach świata są bardziej szczere... Czy nie jest tak?
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez sochagol w 05 Paź 2009 09:51

Oczywiście, że tak jest. Chrześcijanie, nawet papież i cała jego ekipa są śmieszni. Ile to już wpadek zaliczyli. Ludzie, zwłaszcza młode pokolenie zdaje sobie sprawę, że kościół jest im niepotrzebny, że jest niepotrzebnym ciężarem. Oczywiście nie dla wszystkich . Znam kilka osób które są chrześcijanami z prawdziwego zdarzenia;p To mi się podoba, szanuje u nich ten hm.. fanatyzm religijny, zwłaszcza, że oni szanują moje poglądy.

Co do ludzi nietolerancyjnych. Jestem w szkole średniej i nadal słyszę dowcipy o murzynach czy żydach. Szkoda mi ludzi innej rasy, których można spotkać w mojej szkole, a osoby, które się z nich naśmiewają są żałosne. Omijam ich szerokim łukiem. A jak ktoś wykazuje się przy mnie nietolerancją to po prostu odchodzę, nawet nie wdaje się w dyskusje, bo oni są za głupi, żeby zrozumieć, po prostu odchodzę ;p
Image
Awatar użytkownika
sochagol

Dołączenie: 22 Cze 2009 11:57
Miejscowość: Konin

Postprzez robaczek w 05 Paź 2009 10:09

sochagol napisał(a):Co do ludzi nietolerancyjnych. Jestem w szkole średniej i nadal słyszę dowcipy o murzynach czy żydach.

ale to nie zawsze jest złe. jeśli dowcip nie jest okrutny... a dowcipy o blondynkach? są i fajne, i wyjątkowo głupie. niektóre rażą, niektóre śmieszą. no, w końcu dowcipy muszą być o kimś, a czasem, jak wstawi się białego człowieka, nie będą śmieszyły (bo jest gra słów, bo absurdalna sytuacja dotyczy tylko konkretnego przypadku). nie wszystkie są złe :)
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez sochagol w 05 Paź 2009 10:21

Obrażające murzynów, żydów. Okrutne, wspominające np. gazowanie żydów. To jest straszne, ja tego nie trawie.
Image
Awatar użytkownika
sochagol

Postprzez BeCrew w 05 Paź 2009 14:37

Często jest też tak, że ludzie dla reguły nie przepadają za murzynem, lesbijką czy gejem. Nie potrafią jednak powiedzieć dlaczego bo nikogo takiego nie znają. Robią to bo tak robią inny i trzeba do jakieś grupy należeć. Nie wiem tylko dlaczego zwykle szuka się sojuszników w tej zdemoralizowanej...
Awatar użytkownika
BeCrew

Postprzez sochagol w 05 Paź 2009 19:43

Ja nie mam potrzeby przynależności do jakiejś grupy. I strasznie mnie to cieszy. Nigdy nie zastanawiam się nad tym czy zmienić poglądy na wzór tych z klasy itp. A nielubienie i nie akceptowanie z reguły jest kolejną żałosną rzeczą, której nie pojmuje.
Image
Awatar użytkownika
sochagol

Postprzez Melliana w 05 Paź 2009 19:56

Zazwyczaj nie lubimy i nie akceptujemy kogoś kogo nie znamy, strach przed nie znamy obawia się w tym wypadku przez nietolerancje, lepiej jest wyśmiać to czego się nie rozumie niż przyznać się do naszej niewiedzy, stąd zapewne uprzedzenia ludzi do osób chorych, czy pochodzących z innych kręgów kulturowy, nie rozumieją ich odmienności...
(A przynajmniej ja tak to sobie tłumacze bo w żaden inny sposób nie potrafię pojąć dlaczego się tak zachowują)
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Saika w 05 Paź 2009 20:04

I masz rację.

Ludzie, w tym poronionym kraju (i innych też) nadal mamy rasistów i antysemitów, nadal widać swastyki!!!! (abstrahując od pochodzenia i pierwotnego, religijnego znaczenia tego symbolu) Po tym, co robili hitlerowcy!!??

Ale nie, bo jesteś liberałem-jesteś lewakiem-jesteś komuchem-jesteś amoralnym gejem-pedofilem. Brrrrrrrrr...

Niedługo podziękują Hitlerowi za powstrzymanie Sowietów...
Saika

Następna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości