Filmowe sagi

(film, teatr, książki, komiksy...)

Filmowe sagi

Postprzez niqus w 24 Sty 2010 23:30

jak to jest z tymi tasiemcowatymi seriami które oglądamy w kinach?

jaka była wasza reakcja na tekst "ciąg dalszy nastąpi" pod koniec drugiego Matrixa?
co sądzicie do odcinkach Harry'ego Pottera?
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Filmowe sagi

Postprzez nataku w 25 Sty 2010 00:03

hm... myślę, że trzeba by to rozdzielić na dwie kategorie:
1. z góry zaplanowane części (jak ekranizacje książki, która ma kilka tomów, czy z góry ustalonej sagi)
2. filmów z kontynuacjami na doczepkę. lepszymi lub gorszymi.

no nie wiem, dla mnie to jednak różnica.

sporo jest takich filmów z paroma częściami... "zabójcza broń", "szklana pułapka", "matrix", "obcy", "jurassic park", "blade", "piraci z karaibów" ... boże wymieniać można w nieskończoność xD

w przypadku "zabójczej broni" będę broniła nogami i rękoma! kocham te filmy! każdy jest równie dobry!
"obcy" to moja pasja i z czystej fascynacji czekam na kolejną część.
"jurassic park" uwielbiałam dopóki nie przeczytałam książek xD. teraz jedynie bardzo lubię :P. ale też szykuje się część 4. z kolei tutaj trzeba nadmienić, że tylko dwie są ekranizacjami. trzecia to już wymysł scenarzystów, chociaż druga różni się tak bardzo od książki, że tutaj można polemizować...
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 25 Sty 2010 14:44

Co do tych filmów z jak to określiła nataku "kontynuacjami na doczepkę" to mam mieszane uczucia. Jakoś nie mogę się pozbyć wrażenia, że jest to odcinanie kuponów od czegoś co się już raz udało.

nataku napisał(a):w przypadku "zabójczej broni" będę broniła nogami i rękoma! kocham te filmy!

ja też ;)
To jest chyba jeden z wyjątków.

niqus napisał(a):co sądzicie do odcinkach Harry'ego Pottera?

Pisałam to już kilka razy. Z roku na rok te filmy są coraz gorsze.
Harry Potter to jedna z tych książek które znam doskonale. Dlatego kiedy siedzę w kinie i widzę na ekranie rzeczy o których w książce nie było mowy to mnie krew zalewa.
Każda kolejna część Pottera jest kręcona tylko po to, żeby pobiła rekord poprzedniej.
Jedynie dwie pierwsze dało się jeszcze jakoś oglądać.
No i trzecia i piata zyskują odrobinę z racji pojawienia się w nich Oldmana którego uwielbiam. ;)
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Filmowe sagi

Postprzez Saika w 25 Sty 2010 18:33

Zabójcza broń mi się podoba, w stylu "Godzin szczytu"...
Kino kopane, ale z dowcipem, który lubię po ciężkim dniu.
Matrix to był z góry zaplanowany, można dyskutować nad sensownością pomysłu Wachowskich w ogólności, ale opowieści o Neo będę bronić.
Piratów też nie ruszam, choć 2 późniejsze części były doczepiane. (szczególnie to widać w części 2)
HP to HP. Bez komentarza.
Saika

Re: Filmowe sagi

Postprzez nataku w 25 Sty 2010 18:39

Saika napisał(a):Zabójcza broń mi się podoba, w stylu "Godzin szczytu"...
Kino kopane, ale z dowcipem, który lubię po ciężkim dniu.

HA! odwrotnie! "godziny szczytu" młodsze. są z 1998 roku, a "zabójcza broń" z 1987! jeśli już coś może być w czyimś stylu to "godziny szczytu" w stylu "zabójczej broni" :P! nie to, że nie lubię duetu tuckera i chana. chris jak drze ryja to aż miło posłuchać. ale zamiast jego nacjonalistycznych tekstów wolę dialogi riggsa i murtaugh. są bezcenne.
----
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Filmowe sagi

Postprzez Saika w 25 Sty 2010 18:55

Dzięki za poprawkę.
I przepraszam, ale będę walczyć o godność złotoustego Tuckera (Tylko on mógł tak wykonać hymn USA!) no i:"Już nie zagra w Godzinach szczytu 3"...
Schemat ten sam, obsady świetne, ogląda się przyjemnie.
Jak każdy filmik typu: Nie lubimy się, ale pracujemy razem... Na tym bazował Shrek przecież. (IMO- Część 1 to cudo, część 2 jest na poziomie, część 3 jest TYLKO bardzo dobra.)
Saika

Filmowe sagi

Postprzez piotrek.gt w 28 Sty 2010 15:44

Spróbuje ustosunkować się do wszystkich wyżej wymienionych serii:
- Matrix: niezbyt przepadam za tym filmem ale chyba jednak trójka najlepsza(szczególnie obrona Zyonu)
- Harry Potter: wolę książki bo później siedząc w kinie zamiast cieszyć się filmem tylko porównuje go pod względem zgodności z książką i muszę powiedzieć że im dalsze częśći tym bardziej odchodzą od swojego literackiego pierwowzoru (chociaż podobała mi się walka w ministerstwie zekranizowana w piątej części)
- Piraci z Karaibów: moim zdaniem im dalsza część tym lepsza ale oczywiście wszystkie ubóstwiam
- Zabójcza broń i Godziny Szczytu: oba duety rozwalające z lekką przewagą dla riggsa i murtaugha, jak najbardziej powinni kręcić następne części tak samo jak gliniarza z beverly hills :D
- Szklana pułapka: bardzo dobre klasyczne kino akcji ale 4 część bije wszystkie poprzednie na głowę
- Obcy: dla mnie im więcej obcych tym lepiej szczególnie lubie zestawienie obu ras w 'Obcy vs. Predator'
- Blade: nawalanki ze złymi wampirami nigdy dość dlatego moja ulubiona to ostatnia część
- Shrek: druga część była najlepsza, trzecia już troche słaba jak dla mnie ale i tak wszystkie części fajnie się ogląda w oryginale (uwielbiam głos Eddiego Murphy'ego) zobaczymy jak wypadnie Forever After

a teraz coś ode mnie ;) :
- Piła: mimo iż wszyscy biadolą że już dawno powinni skończyć z tym filmem to ja myślę żę w dalszym ciągu nie stracił polotu a 6 część jest nawet lepsza od dwóch poprzednich
- Szybcy i Wściekli: ponieważ lubie Vin Diesla i filmy w takich samochodowych klimatach więc ta seria dla mnie jest bardzo udana i czekam na kolejne części
- Bourne: agent który sieje spustoszenie w poszukiwaniu swojej tożsamości jest moim ulubieńcem i wole go nawet od Jamesa Bonda. Moja ulubiona część to Ultimatum
- Resident Evil: postapokaliptyczny klimat i Milla Jovovich mi jak najbardziej pasują, mam nadzieję że planowana najnowsza część utrzyma dobry poziom serii

Mam nadzieję że miło się czytało ;)
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Dołączenie: 14 Sty 2010 18:08
Miejscowość: Gdańsk

Filmowe sagi

Postprzez Saika w 28 Sty 2010 17:24

Blade czy Resident Evil to czyste rozwalanki, a takie mnie nie bawią.
Piła- jak wyżej.
Matrix... Najlepsza część 1, ale ma ogromnego minusa za sama końcówkę.
Szybcy i wściekli- miło się ogląda, bez znudzenia. Jest ok.
Shrek- sorry, ale za kultowe teksty ("Zainwestuj w tic-taci bo ci jedzie", "Podoba mi się ten głaz, to naprawdę ładny głaz") czczę część 1. Dubbingowana jest lepsza od oryginału, potwierdzam tu opinię czołowego strażaka from UK, ojca Chelsea-Zuzanny, Kevina.
Saika

Filmowe sagi

Postprzez piotrek.gt w 28 Sty 2010 19:13

W kwesti piły się z tobą niezgodzę bo jak to już wiele razy tłumaczyłem w tym filmie nie chodzi o oglądanie jak ludzie sobie wypruwają flaki(no może troche) ale o samą idee złożoności ludzkiej natury czyli co człowiek jest w stanie zrobić w obliczu pewnej śmierci... no i ta super muzyczka na końcu :D
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 28 Sty 2010 19:52

Saika napisał(a):Shrek- sorry, ale za kultowe teksty ("Zainwestuj w tic-taci bo ci jedzie", "Podoba mi się ten głaz, to naprawdę ładny głaz") czczę część 1. Dubbingowana jest lepsza od oryginału, potwierdzam tu opinię czołowego strażaka from UK, ojca Chelsea-Zuzanny, Kevina.

Mi też najbardziej podoba się pierwsza cześć.
Teksty faktycznie stały się kultowe, a dubbing jest genialny.
W ogóle uwielbiam osła (zresztą kto go nie wielbi) jest genialny. :D
Druga część też jest fajna, a trzecia niby też dobra, ale już nie zachwyca tak jak pierwsza.

Co do piły to nie nadaje się do oglądania takich filmów. Nie wiem czemu ale za nic nie dam się namówić na obejrzenie tego typu filmów. Nie wysiedziałabym na czymś taki. To stanowczo nie dla mnie.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Saika w 28 Sty 2010 20:40

Meliana, zgadzam się z Tobą,w obu kwestiach.

Zadam teraz głupie pytania...
A serie typu: Cube, Ring...
Serie seriami, a same sequele?
Saika

Filmowe sagi

Postprzez nataku w 28 Sty 2010 20:49

o "ringu" wiele nie powiem. widziałam tylko pierwszą część i to japońską. amerykańskiej nie znam.
"cube" też tylko pierwszą część, ale po "pile", więc się totalnie wynudziłam. myślę, że wtedy, kiedy wychodziło do kin było swojego czasu przełomem. "piła" podniosła poprzeczkę i to już nie to samo.

sequele? jakie? proszę o konkrety :P
----
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 28 Sty 2010 21:10

Saika napisał(a):Zadam teraz głupie pytania...
A serie typu: Cube, Ring...

Nie wiem, jakoś nie za bardzo kręci mnie tego typu kino.
Ring - oglądałam fragmentarycznie tylko pierwszą część i raczej nie potrafię nic ciekawego na jego temat powiedzieć.
A Cube nie widziałam w ogóle jakoś nie dałam się na to namówić... :roll:
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Filmowe sagi

Postprzez piotrek.gt w 28 Sty 2010 21:11

Ring oglądałem i myśle że obie części tak samo dobre a co do piły to też myślę że pierwsza część najlepsza bo najbardziej zaskakująca ale i tak następne trzymają poziom.

Z tymi sequelami to różnie, często zdarzają się beznadzieje jak w przypadku efektu motyla albo i przewyższające pierwszą część jak np. Transformers:Zemsta Upadłych :D
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmowe sagi

Postprzez Saika w 28 Sty 2010 21:32

Podpada pod inny wątek, ale spytam: Czemu zemsta upadłych miałaby być lepsza?
Moim zdaniem była na tym samym poziomie...

Co do Ringa- zgadzam się. Dziwne- nie przestraszyły mnie, to był bardziej thriller niż horror...
Potem zaliczyłam Darkwater i się wynudziłam- w sumie to jedno i to samo.

Hmmm...
Czasem trudno porównywać części czy wznowienia...
Trudno mi na przykład wybrać najlepszą część Władcy, z lekkim wskazaniem na Dwie Wierze- za sceny batalistyczne.
Saika

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 28 Sty 2010 21:45

Saika błagam nie zaczynajmy tematu o władcy, bo możemy zajść w nieodpowiednie tematy :D
Ja też nie mam ulubionej części. Wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie.

Transformersów nie oglądałam, bo stwierdziłam ze bez sensu jest pójście na film tylko dlatego, ze na jego końcu leci piosenka zespołu który lubię.
Bo sama (z braku lepszego słowa nazwijmy to tak) fabuła mnie jakoś średnio zaintrygowała.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Saika w 28 Sty 2010 22:28

1) Załóż temat o Władcy :D
2) Transformersy mają swój wątek... ale tutaj tylko napiszę, że przecież nie o fabułę tam chodziło, tylko o dowcip, tempo i efekty specjalne. Po prostu. Jeśli tego nie lubisz-niczego nie straciłaś.
Saika

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 28 Sty 2010 22:33

Saika napisał(a):1) Załóż temat o Władcy :D

Nie kuś :P

Co do Transformers, to tak masz racje, po prostu nie lubię.
Może to i jest lekkie łatwe i przyjemne, ale nie dla mnie.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez piotrek.gt w 28 Sty 2010 23:05

Saika napisał(a):Podpada pod inny wątek, ale spytam: Czemu zemsta upadłych miałaby być lepsza?
Moim zdaniem była na tym samym poziomie...

według mnie jest ciekawsza poprzez większe zróźnicowanie robotów po obu stronach, no i walka optimusa w lesie zrobiła na mnie niezłe wrażenie jak i starcie pod piramidami (jeśli wiesz o czym mówie)jedynie fabuła stała na niższym poziomie ale i tak film uważam za minimalnie lepszy od jedynki

na temat Władcy Pierścieni się nawet nie wypowiadam bo nieszczególnie lubie ten film ale trzeba przyznać że każda część zrealizowana z rozmachem ;)
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmowe sagi

Postprzez niechcacy_ w 28 Sty 2010 23:39

piotrek.gt, ja jestem odwrotnego zdania.. dla mnie częśc pierwsza Transformersów jest lepsza od drugiej ... stwierdzam to po tym, że oglądając jedynkę musiałam na drugi dzień oglądnąć jeszcze raz :D Po prostu się wciągnęłam.. dwójka była trochę przesadzona i po trosze czekałam kiedy wreszcie się skończy ..;p
W życiu trzeba być rekinem ;)
Awatar użytkownika
niechcacy_

Dołączenie: 14 Sty 2010 00:38

Filmowe sagi

Postprzez piotrek.gt w 29 Sty 2010 00:11

spoko wystarczy piotrek :D no cóż ja każdą część oglądałem już z 10 razy i po zakończeniu zawsze mam ochote na więcej ale może już wróćmy do właściwego tematu bo ktoś nas tu skarci zaraz
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 31 Sty 2010 19:51

heh, temat trochę umiera, wiec trzeba by go rozruszać.

Oglądał może ktoś z was ekranizacje tej całej sagi Zmierzch?

Bo ja osobiście nie i tylko słyszałam o niej, że okropnie denna jest.
No i słyszałam opowieść kolegi, który o obejrzeniu filmu nie wiedział nawet jak ma na imię ta bohaterka. Nazywał ja 'bladą laską" :lol:
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Filmowe sagi

Postprzez niqus w 31 Sty 2010 20:03

jest równie denna, co książkowa :P

z resztą, ja na temat Twilight mogłabym rozmawiać godzinami, jeśli tylko znalazłby się ktoś, kogo nie znudzi moja "antyzmierzchowa" tyrada ;D

przyznam, że żal mi było kasy, by iść na to do kina, ale zobaczyć musiałam, bo w końcu trzeba poznać swojego wroga, nie?
tak więc ściągnęłam jakieś avi marnej jakości, bo kręcone kamerką w kinie i jakoś nie było mi żal tego, że blask nagiej skóry Edwarda nie oślepił mnie w HD.
tak czy inaczej, nic nie przebije sceny, w której Bellah spadła z motocykla i Jacob pomknął jej na pomoc niczym rączy jeleń, a następnie ściągnął swoją koszulkę zamaszystym ruchem, by otrzeć zakrwawioną twarz swojej ukochanej, tym niepotrzebnym kawałkiem odzieży.
(ja powinnam była napisać Twilight xD mój styl jest o wiele lepszy od Meyer)
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Filmowe sagi

Postprzez Melliana w 31 Sty 2010 20:08

Niqus jesteś genialna. :D
niqus napisał(a):przyznam, że żal mi było kasy, by iść na to do kina, ale zobaczyć musiałam, bo w końcu trzeba poznać swojego wroga, nie?

Mam podobny plan.
Tzn. zamierzam przeczytać chociaż z pół tej książki, żeby wiedzieć co krytykuje.
Ale jak dotąd jeszcze się za to nie zabrałam.
Szkoda mi na to czasu.

niqus napisał(a):i jakoś nie było mi żal tego, że blask nagiej skóry Edwarda nie oślepił mnie w HD.

:lol:
Nie znoszę tego całego Pttinsona, Pattisona czy jakiegoś innego ogórka konserwowego.
Wygląda jakby się nigdy nie mył i nie golił.
Fujjj
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Filmowe sagi

Postprzez piotrek.gt w 01 Lut 2010 13:15

Ja też nie rozumiem jak tyle ludzi może zachwycać się tym zmierzchem. Przecież ten film posiada zero akcji i jest taki denny że zasypiałem w połowie. Jeśli chodzi o filmy z wampirami i wilkołakami to sto razy bardziej wole Van Helsinga czy też Underworld.
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Następna

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości