Filmy

(film, teatr, książki, komiksy...)

Filmy

Postprzez piotrek.gt w 20 Sty 2010 19:15

Saika napisał(a):O dziwo, poprę Nataku.
W sumie oglądasz to, co popularne...
Fantastyka to nie tylko fantasy (które może podpadać pod heroic, ale nie musi) ale i różne rodzaje sci-fi. :)
Fantastyka, a nawet fantasy, to nie tylko Magia i Miecz.

Owszem,zwykle oglądam to co jest szerzej reklamowane ale nie tylko.
Nieżle a ja zawsze myślałem że fantasy i fantastyka to to samo :( ale nic dziwnego w końcu nigy nie znałem się na tym gatunku(zawsze wolałem typowe sf).
nataku napisał(a):myślę, że chociaż liche przetłumaczenie słów "science" i "fiction" rozwiązałoby wszelkie problemy. w którym miejscu w "hellboyu" masz technologię niespotykaną w naszych czasach? wymyślne maszyny, roboty? w którym miejscu masz informację, że akcja dzieje się w dalekiej przyszłości? mówisz o baśniowych stworach, a w "hellboyu" masz nawet elfy, które chyba odkąd człowiek wymyślił słowo pisane istniały w fantasy. a fantasy to nie tylko "harry potter" i "władca pierścieni".

Dla mnie dostatecznym przetłumaczeniem jest fikcja naukowa czyli np. różne maszyny i urządzenia które nie istnieją w rzeczywistości z powodu braku odpowiedniej technologi(akcja niekoniecznie musi dziać się w przyszłości). W hellboyu takie urządzenia to np. ektoplazmatyczny kombinezon tego niemieckiego profesora czy też armia wielkich robotów na końcu drugiej części. Faktycznie zapomniałem o elfach, trollach i innych stworach na tym targowisku(pamiętam że była nawet śmierć).
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Dołączenie: 14 Sty 2010 18:08
Miejscowość: Gdańsk

Filmy

Postprzez nataku w 20 Sty 2010 20:01

a ja zawsze myślałam, że fantastyka to magia i inne takie w dzisiejszych czasach i naszym świecie (patrz "harry potter"), a fantasy to te sprawy w nieokreślonych czasach i miejscu, tajemniczych krainach, które nijak się mają do naszego świata (patrz "władca pierścieni". przykłady takie sztandarowe, bo innych pewnie ludzie już nie znają ==). ale pewnie moja polonistka się myliła.
wiem, że też wiele osób używa tych słów wymiennie, myśląc, że fantastyka to polskie słowo na fantasy. empik jest w tym najlepszy.

a co do tego kombinezonu... jeden przedmiot nie przesądza o gatunku :| . poza tym nie jest to szczyt technologii patrząc, jak on działa. samochody, jakie oni rozwalają po drodze są nowsze niż on. no i co jest w tym kombinezonie? nie człowiek, nie fizyczna postać. szczerze nie wiem, jak go określić, ale zgaduję, że się domyślasz, o co mi chodzi. takie sprawy nie podchodzą pod naukę.
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Filmy

Postprzez piotrek.gt w 20 Sty 2010 20:46

no to teraz będe starał się nie mylić tych dwóch pojęć ;)

Tych przedmiotów było o wiele więcej. Kombinezon choć wyglądał na stary to jest jednak był bardzo innowacyjny. Zasada działania tego kombinezonu opiera się na ektoplazmie(ten biały dymek który z siebie wypuszcał) co raczej podpada pod pseudonaukę bo wielu ludzi jest przekonana o istnieniu czegoś takiego choć nie ma na to żadnych naukowych dowodów.

"Zjawisko ektoplazmy jest chętnie wykorzystywane w kinematografii, zwłaszcza w filmach z gatunku fantastyki naukowej." - cytat z wikipedii choć to też nie jest jakieś super żródło wiedzy.
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmy

Postprzez Saika w 20 Sty 2010 22:28

Ponieważ akcja Hellboya dzieje się w mieście, a główny bohater ma za broń spluwę (pomijam fakt, że takiej nawet CIA nie miało, nie ma i mieć nie będzie :D ) podtrzymuję- To urban (urbs- miasto) fantasy, które charakteryzuje się wprowadzaniem elementów czy postaci z typowego fantasy (jak wampiry, elfy, magowie...) do "naszego" (lub lekko zmodyfikowanego) świata.
Saika

Filmy

Postprzez Grace w 03 Maj 2010 13:09

Dziś 13 Jutro 30,
Jak w Niebie,
Śniadanie u Tiffaniego,
Wild Child,
Zakochana Złośnica,
Władca Pierścieni,
Kod da Vinci,
Vicky Christina Barcelona,
Alicja w Krainie Czarów,
Piraci z Karaibów,
Harry Potter,
Holiday,
Księżyc w Nowiu.
and i give it away
just to have somwhere
to go to...

oddam to wszystko
by mieć miejsce to
którego mogę wrócić...
Awatar użytkownika
Grace

Dołączenie: 30 Kwi 2010 20:33
Miejscowość: w-wa

Filmy

Postprzez niqus w 03 Maj 2010 13:44

Grace, nie wszystkie tematy polegają na wyliczaniu tego, co lubisz. Mimo wszystko, forum to miejsce dyskusji i chcielibyśmy poznać twoje zdanie, a nie puste tytuły.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 13:51

Patrzę na te tytuły i padam.
To albo komedyjki, albo popularne superprodukcje. :/

Dziś 13 Jutro 30,
Zakochana Złośnica,

Mogą bawić, jak się nastawić na coś "lekkiego".. (tak oględnie pisząc)

Władca Pierścieni,-ok.
Piraci z Karaibów,-ok.

Ale
Harry Potter,
Kod da Vinci,
Alicja w Krainie Czarów,(no jeszcze jeszcze)
Nie.
A zwłaszcza:
Księżyc w Nowiu.!!!!
WTF??? :evil:

Jest parę klasyków:
Jak w Niebie,
Śniadanie u Tiffaniego,
Ale już
Vicky Christina Barcelona,
Dlatego, że reklamowane?
Zwykle jestem miła, ale ta lista mnie rozwaliła. :/
Saika

Re: Filmy

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 18:15

Saika napisał(a):Patrzę na te tytuły i padam.
To albo komedyjki, albo popularne superprodukcje. :/

nie każdy musi lubić ambitne kino, nie każdy musi znać mniej popularne filmy. w większości chodzi się na to, co jest głośne - tak działa reklama :P
(po za tym pijesz też do mnie, kochana ;)
dobry film nie jest zły xD bo to ma być przede wszystkim rozrywka, nie?
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 18:28

Owszem, tak działa magia reklamy.
Owszem, ludzie potrzebują rozrywki i temu też służy sztuka w ogóle. (a nie tylko przekazywaniu jakiś mądrości)
True, true, true, Robaczku.
Ale nie przesadzajmy. (jeśli zerkniesz na moją listę, znajdziesz tam i ambitniejsze kawałki, i czystą rozrywkę)
Saika

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 18:35

Saika napisał(a):Ale nie przesadzajmy. (jeśli zerkniesz na moją listę, znajdziesz tam i ambitniejsze kawałki, i czystą rozrywkę)

aż poleciałam spojrzeć na moją listę i się przeraziłam, bo żadnych ambicji tam nie ma :P

choć dodam teraz kolejne da filmy:

The Hurt Locker
piękny film, fantastyczne zdjęcia, i choć w kilku miejscach mija się z prawdą, wcale mi to nie przeszkadza. Will jest tak barwną postacią, w dodatku zabawną, że podczas filmu i bałam się, i śmiałam, i byłam smutna. nie jest to film typowo rozrywkowy, bo to wojenny film, ale warto go obejrzeć.

Oresama (japoński film, jest to biografia sławnego wokalisty oraz gitarzysty Miyavi'ego)
właściwie to uwielbiam go tylko dlatego, że gra tam Miyavi. A ja lubię nie tylko go słuchać, ale i na niego patrzeć.

heh, znowu nic, co można by uznać za sztukę. sama komercja. ale co na to poradzę?
ambitne kino również oglądam, ale nic nie wsiąka we mnie na tyle, żebym chciała obejrzeć to po raz drugi i trzeci.
Ostatnio edytowany przez robaczek, 03 Maj 2010 19:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
robaczek

Filmy

Postprzez niqus w 03 Maj 2010 18:38

zgodzę się z robakiem - dla mnie kino wciąż pozostaje bardziej rozrywką, niż sztuką
wprawdzie lubię ambitne filmy, które dają do myślenia, ale raczej od czasu do czasu, bo wychodzę z założenia, że mam wystarczająco powodów do stresu i rozmyślań filozoficznych na co dzień, więc do kina mogę sobie iść na "odmóżdżacze"
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 18:45

Hyr hyr Robaczku bo ja Zanussim nie jestem. :mrgreen:
I dlatego nie napisałam "ambitne" lecz "ambitniejsze"
Odmóżdżacie oglądam (jak choćby Taxi) ale te szczególnie ogłupiające (Jak American Pie) nie znalazły się na liście. Nawet te sprawnie zrealizowane. (ww Taxi)
Saika

Filmy

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 18:59

wszystko zależy od człowieka.

u mnie ostatnio na studiach, na przerwie, zaczęła się dyskusja kto w jakim muzeum był i czy warto, i w ogóle, że szkoda, że jest tak mało czasu na chodzenie po muzeach. poczułam się jak ostatnia idiotka, bo owszem, chodzę do muzeów, ale takie rozmowy uważam za przesadę i osobiście znam lepsze sposoby na spędzanie czasu. mam wrażenie, że nie pasuję do studiującego towarzystwa :P

i podobnie jest z filmami. znam mnóstwo ludzi, którzy uwielbiają jak najgłupsze komedie, a mimo to są super i nie można im niczego zarzucić. to ma być przyjemność, nie męka, więc czemu besztać kogoś za to, co lubi?
Awatar użytkownika
robaczek

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 19:07

Owszem, zależy od człowieka.
Widzisz, jestem dziwnym człowiekiem, który broni się i przed przeintelektualizowanym bełkotem, i przed ogłupianiem, bo uważam, że jakiś poziom trzeba jednak mieć. Po prostu. :) Stąd mój opór, owszem, nieuprzejmy i gwałtowny.
Saika

Filmy

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 19:12

dlatego ważne jest nie tylko to, co się lubi, ale również wytłumaczenie, za co ;)
Awatar użytkownika
robaczek

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 19:16

Mam napisać uzasadnienie dla każdej z pozycji? :P
Saika

Filmy

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 19:17

jeśli chcesz. nie ma obowiązku. ale takie uzasadnienie z pewnością ułatwi ocenę wymieniającego. właśnie się zastanawiam, czy ja mam nie napisać takowej...
Awatar użytkownika
robaczek

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 19:19

Czemu nie. Jedyny problem to długość posta. No, ale damy sobie radę chyba...
Saika

Filmy

Postprzez niqus w 03 Maj 2010 20:17

rzekłabym, iż ja osobiście nie mam nic przeciwko długaśnym postom, bo wtedy odnosi się wrażenie, że człowiek faktycznie chciał coś przekazać (a poza tym, forum przestaje wyglądać jak gadu)

wspomnienie głupawych komedii, przypomniało mi te wszystkie filmy typu "Straszny film" czy "Wielkie kino", w których twórcy naśmiewają się z aktualnych hitów
osobiście nie przepadam za nimi. takie filmy są dla mnie po prostu męczące
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Filmy

Postprzez Saika w 03 Maj 2010 20:30

Na dłuższą metę.
Osobiście akurat Wielkie Kino uważam za wdzięczniejsze od Strasznego filmu... Ale to moje osobiste wrażenie. :mrgreen:
Choć patent ten sam.
Hmmmmm... w Wielkim Kinie nie podobał mi się motyw z pilotem, sądzę, że skopali końcówkę,..
Blah.

A wracając do samych filmów, które wymieniłam.
To są generalnie filmy znane (właśnie, muszę Półksiężyc dopisać, i jeszcze Syryjską Pannę Młodą!!) więc nie będę oryginalna, jeśli już zabiorę się za recenzowanie. A tytułów sporo. Więc ten post będzie wiele razy edytowany. :mrgreen:

Filmy typu LotR znalazły się tam za efekty specjalne i muzykę. No i to Tolkien. :mrgreen: Piraci takoż.
Requiem 4 a dream za fabułę, montaż, grę aktorską i przepiękną muzykę.
Solista za temat-i dla głównego bohatera-Nathaniel!! <3
Ekranizacje powieści, jak na przykład Stowarzyszenie Umarłych Poetów-oczywiście za grę i tematykę.
Matrix-za to, że jest dynamiczny, ma swój klimat, i jest niezłym materiałem do filozofowanie. :mrgreen:
Filmy typu Cztery kobiety-za klimat i egzotykę. Ważny jest też temat.
Persepolis-temat i rysunek.
Marsjanin Mercano- za fabułę, bo kreska celowo odstraszająca. I ta puenta! Polecam całym sercem!!
Tyle w telegraficznym skrócie.
Saika

Postprzez robaczek w 03 Maj 2010 20:35

niqus napisał(a):rzekłabym, iż ja osobiście nie mam nic przeciwko długaśnym postom, bo wtedy odnosi się wrażenie, że człowiek faktycznie chciał coś przekazać (a poza tym, forum przestaje wyglądać jak gadu)

tyle, że większość ludzi długaśne wywody odstraszają.

ja się nie bawiłam w recenzje, lecz do każdego filmu dodałam zdanie lub dwa, wyjaśniając, czemu je tu umieściłam. chyba wystarczy ;)
Awatar użytkownika
robaczek

Filmy

Postprzez piotrek.gt w 03 Maj 2010 22:19

Ja też dodałem po zdaniu do każdej z moich pozycji.
Zapraszam do czytania ;)
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Filmy

Postprzez visenna24 w 04 Maj 2010 16:00

Moje ulubione filmy (kolejność przypadkowa):
1. Dracula - reż. Francis Coppola; muzyka, kostiumy, aktorzy wszystko na największym poziomie. Film jest sklasyfikowany jako horror ale ja odbieram go jako opowieść o miłości. Reżyser przedstawił miłość jako motywację wszystkich ludzkich (i nieludzkich) czynów.
2. Donnie Darko- reż. Richard Kelly; Nie wiem jak go opisać :| Ten film to specyficzna mieszanka rożnych gatunków filmowych: dramatu, science fiction z domieszką horroru. Za każdym razem jak się go ogląda zwraca się uwagę na coś nowego. Każdy może go inaczej zinterpretować.
3. Imię róży- reż. Jean-Jacques Annaud; Filmowa adaptacja powieści Umberto Eco pod tym samym tytułem.
4. Lśnienie- reż. Stanley Kubrick; Moim zdaniem jeden z najlepszych horrorów w historii kina.
5. Wywiad z wampirem- reż. Neil Jordan; Mam słabość do tego filmu i nawet podobał mi się Cruise w roli Lestata.
6. Imaginarium of Doctor Parnassus- reż. Terry Gilliam; Piękny, surrealistyczny świat wyobraźni- kojarzył mi się z obrazami Salvadora Dalí. Świetna postać diabła- hazardzisty zagrana przez Toma Waitsa. Film można zinterpretować na różne sposoby.
7. Gran Torino- reż. Clint Eastwood; Historia Walta Kowalskiego- zgorzkniałego staruszka, rasisty z krwi i kości.
8. Sleepy Hollow- reż. Tim Burton; Podoba mi się klimat jaki Burton stworzył w tym filmie.
9. Requiem dla snu- reż. Darren Aronofsky; Film w szokujący sposób ukazuje upadek na samo dno ludzi dotkniętych nałogiem.
10. Skazani na Shawshank- reż. Frank Darabont; Film oparty na opowiadaniu Kinga przedstawia historię niesłusznie skazanego za zabójstwo swojej żony i jej kochanka- bankiera, który trafia do jednego z najgorszych więzień- Shawshank.
11. Lot nad kukułczym gniazdem- reż. Milos Forman; Akcja filmu dzieje się w szpitalu psychiatrycznym. Główny bohater trafia tam symulując chorobę psychiczną aby uniknąć więzienia.
12. Pulp Fiction- reż. Quentin Tarantino; Uwielbiam tego reżysera i wszystkie jego filmy mi się podobają ale chyba ten najbardziej. Świetny humor, muzyka, gra aktorska i masa kiczu, sprawiają że jest wyjątkowy.
Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real

He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man
Awatar użytkownika
visenna24

Dołączenie: 20 Lut 2010 12:40
Miejscowość: Lublin

Filmy

Postprzez Darth Dream w 16 Maj 2010 11:34

Odmóżdżacze oglądam (jak choćby Taxi)

Iii tam, to nie odmóźdżacz, to po prostu świetna komedia.

Odmóżdżacze to wszystkie te filmy, przy których oglądaniu mam poczucie deja vu (nie licząc parodii - z wiadomych względów), a które podobają się pozostałym - to niezawodny znak, że pozostali są już tak totalnie odmóżdżeni, że nie dostrzegają braku inwencji twórczej scenarzysty.

Odmóżdżacze to również te filmy, w których ilość efektów specjalnych przesłania wszystko pozostałe, co ciągnie za sobą zmęczenie wzroku ciągłymi bezsensownymi wybuchami a z sali kinowej wychodzisz mając mroczki przed oczami. Dobrze wiecie, co mam na myśli.

A jak jesteśmy przy odmóżdżaczach - gdzieś czytałem, ze mr Cameron złorzeczył Alicji z Krainy Czarów, po weszła do kin zbyt wcześnie i zabrała epopeji o niebieskich ludkach część zysków (to straszne! :lol: ). Mr Cameron wspominał coś o powtórnej premierze swojego zajebiaszczego filmu z dodanymi 10 minutami. Nie, panie Cameron, drugi raz nie dam się naciągnąć.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Filmy

Postprzez Saika w 30 Cze 2010 22:20

Odnawiam listę, zrobiłam bowiem redukcję:

1. Z animacji:
- Persepolis
Piękna, oszczędna kreska, dobra muzyka, ciekawy temat.
- Marsjanin Mercano
Celowo bez ugładzeń i eufemizmów. Cudownie lewackie. :)
Chciałam dopisać "Gnijącą pannę młodą" i "Shrecka", ale się rozmyśliłam.

2. Z muzycznych:
- Tańcząc w ciemnościach.
Dla Bjork, która daje z siebie wszystko.
Tommy??

3. Inne:
- Efekt motyla
Ciężkie, ale to się ogląda!
- Solista
Temat-i wykonanie!
- Requiem 4 a dream
Ta muzyka, ta gra, ten montaż!
- Otwórz oczy
Uwielbiam psychodelę...

- Matrix
No ba...
-Stowarzyszenie umarłych poetów??
- Tron??
Niby swoje lata ma, ale ten temat...
Saika

Poprzednia

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości