Football Manager

(Kubica, Smolarek, Gołota...)

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 29 Gru 2011 21:35

Co prawda mamy już specjalne miejsce do dyskusji o grach komputerowych, jednak myślę, że oddzielny wątek o serii FM w sportowej części forum nikomu nie zaszkodzi (tym bardziej, że w przeszłości temat był już kilka razy poruszany).
Gracie? Jeśli tak, to z jakim skutkiem?

Ja od kilku dni jestem w posiadaniu najnowszej odsłony FM i obecnie jestem w trakcie drugiego sezonu. Prowadzę oczywiście ukochany Arsenal i już w pierwszym sezonie udało mi się zdobyć mistrzostwo Anglii z dwupunktową przewagą nad Manchesterem United. Gorzej poszło w pucharach, bo w Carling Cup zostałem wyeliminowany już w pierwszym starciu przez Queens Park, w Lidze Mistrzów odpadłem w ćwierćfinale z Szachtarem, a w Pucharze Anglii poległem w finale z Tottenhamem.

Obecnie jestem po siedmiu kolejkach drugiego sezonu. 6 zwycięstw, 1 porażka z Liverpoolem na wyjeździe i jestem tuż za Manchesterem City, który ma komplet punktów. Przed chwilą wygrałem u siebie z United 3-0, a 2 bramki strzelił mój 15-letni wynalazek z Francji o znajomo brzmiącym nazwisku Zidane :mrgreen: Koleś zarabia 65 euro tygodniowo, a w zasadzie w pojedynkę rozklepał Rooney'a i spółkę.

Skład z ostatniego meczu:
Image

Reszta graczy:
Image
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Football Manager

Postprzez Headshot w 31 Gru 2011 22:28

wieR.Z. napisał(a): a 2 bramki strzelił mój 15-letni wynalazek z Francji o znajomo brzmiącym nazwisku Zidane

Naczy w edytorze gzo skleiłeś ?
Jakie CA i PA ?
Skąd wytrzasnąłeś Aguero ?

Umiejętności Andre Santosa i Theo Wallcott'a zostały chyba podniesione .
Skąd u Eardleya taka średnia ?

Składzik dobry. Teraz tylko w talenty cisnąć żeby dbać o przyszłość.

Hm FM12 jeszcze nie mam ale się dorwe niedługo
Pytanko do ciebie : czy jakieś mega talenty z FM 11 przetrwały do FM 12 bez strat PA ?

W 11 grywałem wieloma klubami
Najdłużej Palermo do 2034
Długo jeszcze Legią , Hutnikiem Warszawa , Aston Villą , Valencią , BVB , Vauxhall Motors , Dover Athletic ,
Las Palmas
A krócej to wieloma klubami

To moja ulubiona gra
Image
Headshot

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 31 Gru 2011 23:18

Prawdę mówiąc, to edytorem nigdy się nie bawiłem, a Zidane został wygenerowany automatycznie. Ostatnio trochę obniżył loty, ale po 15-latku cudów się nie spodziewam.
Staty: http://i42.tinypic.com/b3sn0l.jpg
Skąd wytrzasnąłeś Aguero ?

Z City. Po pierwszym sezonie udało mi się za przyzwoitą cenę pozbyć Bendtnera i Chamakha, a kasę za nich dołożyłem do zakupu jednego napastnika pokroju RvP. Wybór padł na Aguero, ale teraz pluję sobie w brodę, bo kosztował mnie on około 40 milionów, a na razie przez dwie długie kontuzje nie mógł rozwinąć skrzydeł. Tymczasem City na jego miejsce za 32 miliony sprowadziło Cavaniego, nad którym też się mocno zastanawiałem. Teraz Cavani ładuje bramy w Manchesterze jak maszyna (28 w 22 meczach) i dzięki niemu City już na półmetku w zasadzie ma tytuł.
Umiejętności Andre Santosa i Theo Wallcott'a zostały chyba podniesione .

Santosa z poprzednich części nie pamiętam, ale Wallcott jest prawie bez zmian (technicznie i psychicznie słabiutko, ale nadrabia fizyką).
Skąd u Eardleya taka średnia ?

Eardley to całkiem niezły kozak. W FM 2008 miałem go w Lechu Poznań, a teraz wyciągnąłem go z Blackpool za 7 milionów. Kiedy wypada mi Sagna, to wskakuje Eardley i w zasadzie nie ma żadnej różnicy. Jedyny problem w tym, że Eardley średnio co 5 spotkań wylatuje z boiska za kartki.
Pytanko do ciebie : czy jakieś mega talenty z FM 11 przetrwały do FM 12 bez strat PA ?

Na pewno te najbardziej znane w świecie, typu Neymar, Hazard, Pastore. W tym roku doszli do nich Goetze i Thiago (za których Barca i Borussia życzą sobie prawie 100 milionów -.-'). Co do tych mniej rozwiniętych (i wypromowanych), to na razie ciężko mi powiedzieć, bo w grze upłynęło dopiero półtora roku.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 31 Gru 2011 23:54

zwieR.Z. napisał(a):Prawdę mówiąc, to edytorem nigdy się nie bawiłem, a Zidane został wygenerowany automatycznie. Ostatnio trochę obniżył loty, ale po 15-latku cudów się nie spodziewam.
Staty: http://i42.tinypic.com/b3sn0l.jpg

Hm ...
Ciekawe, że już w drugim sezonie pojawił się tak zdolny newgen. Ostatnio miałem równie zdolnego 15 latka tylko, że w czwartym sezonie i też po jakimś czasie obniżył loty.

Szczerze ja bym zostawił Chamakha i kupił np. Neymara
Grałbym jednym napastnikiem

zwieR.Z. napisał(a):Santosa z poprzednich części nie pamiętam, ale Wallcott jest prawie bez zmian (technicznie i psychicznie słabiutko, ale nadrabia fizyką).

Chodzi mi raczej o ogólne CA bo w 11 był beznadziejny
A Santos nadawał się najwyżej do ... Blackburn ?

zwieR.Z. napisał(a):Goetze

Gotze też nieźle kozakował tylko po kilku latach
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 01 Sty 2012 00:06

Szczerze ja bym zostawił Chamakha i kupił np. Neymara

Chamakh jest bardzo przeciętny, a można było go opchnąć za całkiem sporą kasę (około 10 milionów). Zamiast niego i Bendtnera, jako trzeciego napastnika zostawiłem Parka i nie żałuję, bo strzela całkiem przyzwoicie i jest trochę młodszy. Właśnie przed sekundą wygrał mi w LM mecz z Interem (gol i asysta).
Za Neymara natomiast Santos, o ile dobrze pamiętam, zaśpiewał sobie ponad 80 milionów. Zamiast niego wolałem wziąć Hazarda, który był odrobinę tańszy.
Gotze też nieźle kozakował tylko po kilku latach

U mnie Goetze zawsze był potwornie przeciętny, a oceny za sezon miał zwykle sporo poniżej 7.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez bbartek w 01 Sty 2012 02:12

Football Manager. Moja ulubiona gra, dużo czasu z nią spędzam. Moja przygoda z nią zaczęła się od FMa 08, kiedy to dowiedziałem się, że taka gra w ogóle istnieje. Jak co roku zacząłem grę Liverpoolem i gra mi się całkiem przyjemnie. Zacząłem niedawno trzeci sezon i, niestety, jak na razie bez fajerwerków. Pierwszy sezon zakończyłem na drugim miejscu, za Manchesterem United, w CC, grając rezerwami szybko odpadłem z Norwich, a w FA Cup odpadłem w półfinale z City. Drugi sezon przyniósł mi więcej radości, bo wygrałem FA Cup w finale z City, zająłem trzecie miejsce w lidze (a powinno być o wiele lepiej, patrząc na początek w którym cisnąłem każdego, jak chciałem :roll: ) i w finale LM przegrałem z United. Niedawno zacząłem trzeci sezon i po dwóch świetnych transferach (Cavani i Torje) ruszyliśmy z kopyta w lidze i wygrywam, jak na razie, wszystkie mecze, nie licząc jednego remisu. Mój składzik:
Załączniki
skład2.png
skład.png
Image
You'll Never Walk Alone!
Kenny: "We won't be defensive (vs UTD)."
Reporter: "Because you're at home?"
Kenny: "No, because we're Liverpool." - King Kenny :serce:
Awatar użytkownika
bbartek

Dołączenie: 13 Sty 2010 14:53
Miejscowość: Szkocja, Crossford niedaleko Dunfermline

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 01 Sty 2012 02:31

Ehhh... nie przeboleję chyba tego Cavaniego ;p Od mojego ostatniego posta Aguero zdążył wrócić po 3 miesiącach na jeden mecz i znowu wypadł na 3 tygodnie -.-' Nie ma co, wpasował się do Arsenalu...
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez bbartek w 01 Sty 2012 03:22

Cavani jest świetny w tej grze! Po dziewięciu meczach strzelił dwanaście goli, przebija Vagnera Love'a, który też nie grzeszył strzelaniem i bramy ładnie walił. U mnie strasznie dużo kontuzji łapie Gerrard. Szkoda, bo większość meczy muszę grać bez kapitana, na szczęście od początku sezonu żadnej kontuzji nie złapał, nie licząć jakiejś lekkiej z City w ostatnim meczu (4-0 :fuckyea: ), więc może grać z powrotem.

Prawdopodbnie po tym sezonie zacznę nową grę, jakimś nowym zespołem. Polecacie jakiś? Żeby był raczej kiepski, z jakiejś niższej ligi? :)
Image
You'll Never Walk Alone!
Awatar użytkownika
bbartek

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 01 Sty 2012 03:37

Ja ze słabszych grywałem tylko Wisłą i Lechem. W Wiśle chyba kiedyś nawet ponad 20 sezonów rozegrałem. W Lechu z kolei udało mi się kiedyś zbudować drużynę z van der Vaartem, Axelem Witselem i Rafaelem Sobisem, który w tamtej edycji FM pakował bramki jak Cavani w tym roku. Od paru lat już jednak gram tylko Arsenalem (i raz Liverpoolem), bo trochę mnie irytowało, że z małego zespołu nie dało się tak naprawdę zrobić drużyny europejskiej czołówki. Lechem w pewnym momencie już regularnie wychodziłem z grupy Ligi Mistrzów, a mimo tego gra na każdym kroku traktowała mój zespół jak drużynę trzeciego świata. Poza kilkoma wyjątkami, zatrudniać mogłem samych leszczy, a zwycięstwa z drużynami pokroju Spartaka Moskwa określane były mianem historycznych...
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 01 Sty 2012 19:45

bbartek napisał(a):Football Manager. Moja ulubiona gra, dużo czasu z nią spędzam. Moja przygoda z nią zaczęła się od FMa 08, kiedy to dowiedziałem się, że taka gra w ogóle istnieje

Moja od Championship Manager 5
Ajajaj ! Jeszcze pamiętam jak się kupowało Torresa czy Teveza za 50 mln złotych, a ci potrafili kosić po 50 bramek w sezonie
Mój rekordowy wynik to 17 albo 18 do zera . Ale to było Milanem All-Stars :lol2:

Mam FM 12 !!!!

Hell Yeah , Hell Yeah !!!
Pierwsze spostrzeżenie : Ta gra jest genialna ! To przepaś w porónaniu z 10 i 11 , ale wkurza mnie ten widok ogólny zespołu zamiast składu na pierwszym planie,
Zacząłem grę PSG. Pierwszy sezon - mistrzostwo ( o jeden punkt z Lyonem )
Wygrany puchar ligi z OM w finale
W ćwierćfinale Pucharu Francji odpadłem z Lille
i W 1/8 finału LE z Atletico
Pastore mnie zawiódł strasznie.
Kupiłem Torosidisa na prawą obronę i na całą pomoc - Douglasa Costa ( który w 11 miał świetne umiejętności, ale niską średnią )
Szczerze nie mam pomysłów na transfer, bo za Fuchs'a z Shalke zaśpiewali mi ok. 18mln O_o
A za Hazarda ok 45 mln ( OMFG kiedyś 19 dawałem )
Więc z listy transferowej wziąłem sobie Essiena, ale coś czuje, że to będzie niewypał ... obym się mylił bo to tylko 5 mln.
Niby 29 lat, ale co to dla PSG bez pomysłów na transfery.
W drugim sezonie z marszu bije się o mistrza i wyjde z grupy LM kosztem Liverpoolu :twisted:

U mnie w grze Arsenal zakończył sezon na 5 miejscu i 18 punktami straty do majstra
Ściągam dzisiaj Genie Scouta, bo jestem ciekaw jak jest z PA tej masy francuskich 15 latków .

zwieR.Z. napisał(a):Ehhh... nie przeboleję chyba tego Cavaniego ;p

Może cię rozśmieszę , ale u mnie Arsenal kupił go na początku sezonu za 39 mln xD
Śmieszna sytuacja
Pierwszy sezon : 32/21
Drugi : 10/5

bbartek napisał(a): U mnie strasznie dużo kontuzji łapie Gerrard.

Bo ma duży współczynnik podatności na kontuzje - 14
A Aguero aż 7 ! ;P

bbartek napisał(a):Polecacie jakiś? Żeby był raczej kiepski, z jakiejś niższej ligi? :)

Palermo ( lubie grać ) , Jakiś czołowy Ukraiński , Vauxhall Motors , Las Palmas , Hutnik Warszawa , AV , Swansea , Valencia , Levante , Recreativo

Drugoligowiec niemiecki - W 11 Bundesliga oprócz czołowej 2-4 była zawsze wyrównana, więc są duże szanse na utrzymanie
Z Polskiej mąki wielkiego chleba nie będzie. Za niskie reputacje. Po jakiś 7 sezonach lepsze kluby mnie perfidnie rozkupowały - już raczej jakieś Dynamo Zagrzeb, albo inny klub z państw byłem Jugosławii.

zwieR.Z. napisał(a):Lechem w pewnym momencie już regularnie wychodziłem z grupy Ligi Mistrzów, a mimo tego gra na każdym kroku traktowała mój zespół jak drużynę trzeciego świata. Poza kilkoma wyjątkami, zatrudniać mogłem samych leszczy, a zwycięstwa z drużynami pokroju Spartaka Moskwa określane były mianem historycznych...

Spowodowane jest to tylko i wyłącznie reputacją. Przykro mi, ale bez oszukiwania jesteś wstanie wznieść się na poziom najwyżej Red Bull Salzburg , Heerenveen
albo Trabzonsporu
JEśli chcesz polskiej potęgi to zapraszam do edytora

zwieR.Z. napisał(a): bo trochę mnie irytowało, że z małego zespołu nie dało się tak naprawdę zrobić drużyny europejskiej czołówki.

Ja zrobiłem ze Swansea z Championship ( ale żadnego trofeum europejskiego nie ugrałem, chociaż raz chyba byłem w finale LE i po zdobyciu mistrzostwa Anglii znudziło mi się
Ale miałem ... YAYA SANOGO !!! :lol2:
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 01 Sty 2012 20:06

Ja zrobiłem ze Swansea z Championship ( ale żadnego trofeum europejskiego nie ugrałem, chociaż raz chyba byłem w finale LE i po zdobyciu mistrzostwa Anglii znudziło mi się
Ale miałem ... YAYA SANOGO !!! :lol2:

Tzn. bardziej mi chodziło o drużynę z reputacją ekipy z czołówki, w której chcieliby grać naprawdę mocni gracze. Kiedyś nawet kantując wygrałem LM, a i tak wszyscy mocniejsi gracze uważali, że przejście do mnie to krok do tyłu.
Co do Sanogo, to u mnie niestety miał go Manchester United i przez niego Diabły były poza moim zasięgiem. Jakiś miesiąc temu rozpocząłem nową rozgrywkę i ściągnąłem go do Arsenalu, ale nie zdążył się dobrze rozwinąć.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 01 Sty 2012 20:16

zwieR.Z. napisał(a):Tzn. bardziej mi chodziło o drużynę z reputacją ekipy z czołówki, w której chcieliby grać naprawdę mocni gracze. Kiedyś nawet kantując wygrałem LM, a i tak wszyscy mocniejsi gracze uważali, że przejście do mnie to krok do tyłu.

Hm ...
Ja po wejściu do PL dostałem z 30 mln transferowego ...
Udało mi się utrzymać, kupiłem najpierw przyzwoitych zawodników i talenty, apotem samo poszło
Ale to też zależy od tego jak idzie w grze , szczęścia . Np. raz grając Hull w CC poniosłem totalną porażkę mając silny zespół .

zwieR.Z. napisał(a):Co do Sanogo, to u mnie niestety miał go Manchester United i przez niego Diabły były poza moim zasięgiem. Jakiś miesiąc temu rozpocząłem nową rozgrywkę i ściągnąłem go do Arsenalu, ale nie zdążył się dobrze rozwinąć.

On jest bardzo specyficzny, bo zaczyna bombardować w wieku 21-23 lat, a wcześniej gra lipnie. Co ciekawe ... ma zawsze niską średnią w stosunku do strzelanych bramek
Do Swansea ściągnąłem go właśnie z United i z listy trans. . bo przegrła rywalizacje z MAchedą i siedział w rezerwach
Kurde ... Chivas chcą 12 mln za jakiegoś strzelczyka ?! O_O
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 01 Sty 2012 20:44

Kurde ... Chivas chcą 12 mln za jakiegoś strzelczyka ?! O_O

W ogóle zauważyłem, że w tej części w obiegu jest trochę większa kasa. Gracze są drożsi, ale i kluby chyba więcej zyskują choćby na prawach do transmisji. W letnich okienkach zawsze robię jeden duży transfer w okolicach 40 milionów euro, a na koniec sezonu i tak stan konta udaje mi się doprowadzić do poziomu 100 milionów na plusie (oczywiście już po sprzedaniu/wypożyczeniu zbędnych grajków).

Zaczynam właśnie przygotowania do trzeciego sezonu. Drugi skończyłem jako wicemistrz (z dużą stratą do City), w Lidze Mistrzów odpadłem w półfinale z Barceloną (niezła strzelanina w obu meczach, ale jak to w FM, oczywiście Barca miała 100% skuteczności :roll: ). W Carling Cup w finale też musiałem uznać wyższość City, ale już w FA Cup wygrałem z Chelsea i nieco uratowałem sezon.
W międzyczasie do składu dołączyli Ozil i Neymar (Santos wreszcie zmiękł i sprzedał go za 42 miliony po rewelacyjnym sezonie). Z najważniejszych graczy odszedł Arteta (czas postawić na Wilshere'a z Ramsey'em).
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 02 Sty 2012 21:23

Mamy już czwarty sezon u mnie ...

Drugi : 3 miejsce , półfinał LM odpadłem z Realem , Puchar Francji
Trzeci : 3 miejsce , ćwierćfinał LM odpadłem z Lyonem , Puchar LIgi

Skład na sezon czwarty :

Sirgiu

M'Bengue - Sakho - Rakitskyi - Zabaleta(wyp.)

Douglas Costa - Pastore - Cabaye - Gervinho

Gameiro - Adebayor

Rezerwa : Adam , Menez , Matuidi , Erdinc , Skrtel , Lugano , Torosidis ,
Sissoko , Mathieu , Jallet , Essien

I zaplecze młodzików
Na razie jeden z nich - brazylijski napastnik ( 18 lat )
Ustrzelił 5 bramek w 7 meczach ligowych
Reszta młodych w nieustabilizowanej formie .

Co mnie ucieszyło ? Sprzedanie Kagawy ( wolny transfer ) po jednym sezonie do Liverpollu za 17 mln euro
I to że niezłe sumki można tutaj dostać. Ale i sporo trzeba wydać .
Na solidnego bocznego obrońce lub środkowego trzeba wydać mniej, więcej ... 13 - 20 mln euro

Bardzo dużo zdolnych newgenów, którzy już w młodym wieku potrafią dawać dobre zmiany, a nawet odgrywać ważną role w meczu

Z dotychczasowych obserwacji to największe talenty to :

- Marc Ande ter Stegen
- Mario Goetze
- Se Heung-Min ( nowy Torres normalnie ! )
- Mateo Kovacic
- Iker Muniain
- Connor Wickham
- Lorenzo Crisetig
- Christian Eriksen
- Jack Robinson
- Lucas Moura
- Chamberlain
- Fierro ( Chivas )
- Zidane
- Oscar
- Courtois
- Labyad
- Pogba
- Eric Torres
- Lamela
- Firmino

Największym talentem moim zdaniem jest : Aaron Ramsey ! Geniusz ! ;)

Pojawia się też paru ciekawych Polaków .
W tym jeden o potencjale na lidera pomocy naprawde czołowego klubu , tyle, że ma również
obywatelstwo Portugalii i tą repre wybrał -_-

Jedyne co wkurza mnie w tej grze na razie to przechodzenie z Pierwszego składu to niższych drużyn
Nic więcej jak na razie mi nie przeszkadza .

A jak u was z ... crush dumpami ?

zwieR.Z. napisał(a):W międzyczasie do składu dołączyli Ozil i Neymar

No u mnie to jak na razie abstrakcja. Do 20 mln :P

zwieR.Z. napisał(a): Ramsey'em

Za dwa lata będzie grał na poziomie Iniesty ;)
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 02 Sty 2012 21:46

Największym talentem moim zdaniem jest : Aaron Ramsey ! Geniusz ! ;)

U mnie rozkręca się powoli. Pierwszy sezon beznadziejny, drugi tylko przyzwoity, a na początku trzeciego poprosił o wpisanie na listę transferową, bo siedział na ławce. Mam jednak nadzieję, że uda mi się go zatrzymać, bo zaczyna grać lepiej. Tylko, że w środku pola z Ganso, Ozilem i Wilsherem łatwo mu nie będzie.

Na razie, na szczęście, nijak.

Powoli zaczynam tracić cierpliwość do City, bo jadą na strasznym fuksie. Wygrywają wszystko, nawet kiedy są wyraźnie słabsi od rywala. Kiedy nie spojrzę, to zawsze mają więcej strzelonych bramek niż stuprocentowych okazji. A ja wiecznie żeby strzelić jednego gola potrzebuję 3-4 okazji :roll: . Mogliby to jakoś poprawić, bo w każdej części jest to samo. W którymś z meczów towarzyskich moi gracze zmarnowali 10 setek i zremisowali z drużyną, która nie oddała ani jednego strzału przez całe spotkanie (nawet niecelnego).

Zauważyłem też, że w co drugim meczu, w którym wykorzystuję ostatnią zmianę, natychmiast jeden z moich zawodników łapie kontuzję i kończę w osłabieniu.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 02 Sty 2012 22:16

zwieR.Z. napisał(a):Tylko, że w środku pola z Ganso, Ozilem i Wilsherem łatwo mu nie będzie.

Ma o wiele większy potencjał od Wilshere'a tylko trzeba dawać mu grać

zwieR.Z. napisał(a):Na razie, na szczęście, nijak.

Mi już trzy zdążyły wyskoczyć, ale w porównaniu z 11 to jest nic

zwieR.Z. napisał(a):Mogliby to jakoś poprawić, bo w każdej części jest to samo. W którymś z meczów towarzyskich moi gracze zmarnowali 10 setek i zremisowali z drużyną, która nie oddała ani jednego strzału przez całe spotkanie (nawet niecelnego).

Cóż, w bazie danych ofensywne atrybuty taktyczne City ( jako całego zespołu ) są wyższe od Arsenalu. Nie jestem jednak pewny czy to wpływa znacząco na to jak zespół spisuje się przez całą rozgrywkę, bo przecież zespół się zmienia w miarę upływu czasu. Ale do czegoś te atrybuty są na pewno.
Jednak jeśli patrze na defensywne atrybuty to powinieneś tracić tyle samo lub mniej bramek.

zwieR.Z. napisał(a):Zauważyłem też, że w co drugim meczu, w którym wykorzystuję ostatnią zmianę, natychmiast jeden z moich zawodników łapie kontuzję i kończę w osłabieniu.

Oj w FM 11 potrafiłem 3 kontuzje w meczu złapać

Ściągam dodatek z legendami ! Jak mi się znudzi PSG to będę kosił wszystkich Smolarkiem i Deyną :twisted:

Benzema do mnie na wolnym transferze 8-)
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 02 Sty 2012 22:34

Mi już trzy zdążyły wyskoczyć, ale w porównaniu z 11 to jest nic

A masz oryginał? Ja tak i mam nadzieję, że obejdzie się bez niespodzianek.
Benzema do mnie na wolnym transferze 8-)

Jak dobrze pójdzie, to może niedługo i ja go sprowadzę za darmo. Real wystawił go na listę, a chętnych nie widać. Jak się nic nie zmieni, to za rok w zimowym okienku można spróbować.

EDIT: Ostatni mecz City: 6 strzałów celnych - 6 goli. Sytuacji stuprocentowych: 2 -.-'
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez H! Vltg3 w 03 Sty 2012 00:47

Jezeli chodzi o fm'y to jakos nigdy nie mogłem sie przekonac do nowych fmów. Ja juz chyba od 3 lat gram w 2008. Tyle ze na update'ach, ale cholernie ciężko znaleśc aktualny update na sezon 11/12 to tej wersji gry.
Image

13.06.2007 - Chorzow, Stadion Slaski, PL
27.08.2010 - Katowice, Spodek, PL - Metal Hammer Festival - KoRn, Opeth, Riverside + Support
15.11.2011 - Gdańsk, Ergo Arena - Rammstein

Free porn!
Awatar użytkownika
H! Vltg3

Dołączenie: 07 Maj 2008 10:53
Miejscowość: Elbląg

Re: Football Manager

Postprzez bbartek w 03 Sty 2012 13:01

bo trochę mnie irytowało, że z małego zespołu nie dało się tak naprawdę zrobić drużyny europejskiej czołówki. Lechem w pewnym momencie już regularnie wychodziłem z grupy Ligi Mistrzów, a mimo tego gra na każdym kroku traktowała mój zespół jak drużynę trzeciego świata. Poza kilkoma wyjątkami, zatrudniać mogłem samych leszczy, a zwycięstwa z drużynami pokroju Spartaka Moskwa określane były mianem historycznych...

Od zeszłego FMa wzrasta reputacja lig, co za tym idzie jest łatwiej zbudować potęgę, z jakiegoś klubu, na przykład, w Polsce właśnie. :)

Pojawił się jeden, czy dwa. Ale mam pirata. :twisted:

Pojawia się też paru ciekawych Polaków .
W tym jeden o potencjale na lidera pomocy naprawde czołowego klubu , tyle, że ma również
obywatelstwo Portugalii i tą repre wybrał -_-

Czyżby chodziło Ci o Tomasa (albo raczej Tomasza) Podstawskiego? :)
Kupiłem go do siebie, do Liverpoolu, i jak na razie nie powala (Manchester United się nim interesował, i chciałem im go zabrać sprzed nosa :lol2: ). Potencjał wielki, ale na razie, zagrał kilka spotkań w pierwszym, w mniej znaczących meczach, powchodzi trochę z ławki (teraz tym bardziej, bo Henderson się kontuzji nabawił, a jeszcze niedawno Adam i Gerrard byli kontuzjowani), a tak to w rezerwach gra. Zobaczymy co z niego będzie.

Ten sezon wygląda co raz lepiej. Wygrana z City 4-0, czy Realem 4-2 były niesamowite. Niedawno kontuzji nabawił się Cavani i myślałem, że mój atak znów nie będzie powalał. Suarez u mnie do strzelców nie należy i strzela bramki, jak na lekarstwo, za to zalicza dużo asyst. Vagner Love od początku sezonu nie powalał i bałem się, że jego skuteczność zawiedzie. Facet niedługo skończy 30. lat i na początku sezonu grał strasznie. Nic mu nie wychodziło i obok Cavaniego był cieniem siebie samego, sprzed dwóch pierwszych sezonów. A jednak, po kontuzji Cavaniego odpalił, jak jeszcze nigdy. Dwa mecze ligowe i... 9 goli, w tym 5 z Arsenalem. :fuckyea: Jak na razie, po 9 meczach ligowych pierwsze miejsce i przewaga trzech punktów nad Chelsea, w Lidze Mistrzów też lider i przewaga jednego punktu nad Realem (w grupie mam Real, PSV i Sturm Graz).

Image
Image
You'll Never Walk Alone!
Awatar użytkownika
bbartek

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 03 Sty 2012 15:15

Dwa mecze ligowe i... 9 goli, w tym 5 z Arsenalem.

Wow, nieźle! W tej części jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś z moich grajków trafił 5 razy (ba, chyba nawet 4 trafień nie było).

Ostatnie dwa dni dużo nie grałem i ciągle jestem jeszcze w pierwszej połowie trzeciego sezonu. Niestety, ostatnio miałem swoją najgorszą serię od lat i straciłem masę punktów. Wszystkie wyrównane spotkania poprzegrywałem, a te, w których byłem nieco lepszy remisowałem. Efekt? W 8 ostatnich meczach aż 4 porażki, 2 remisy i tylko 2 zwycięstwa. Na razie strasznie zawodzą mnie napastnicy. Van Piersie miał serię 13 godzin bez gola, a Neymar 9 i tylko Aguero coś grał, choć też poniżej możliwości. Po 11 kolejkach z tytułem już się powoli mogę żegnać, bo City z 10 zwycięstwami i tylko 1 remisem ma już 8 punktów przewagi nade mną.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 06 Sty 2012 12:31

zwieR.Z. napisał(a):EDIT: Ostatni mecz City: 6 strzałów celnych - 6 goli. Sytuacji stuprocentowych: 2 -.-'

Wirtuozi Przypomina mi się mecz z sezonu 2005/06 LM jak to Frank Lampard wbij piłkę do bramki Barcy z linii końcowej :lol2:

bbartek napisał(a):Od zeszłego FMa wzrasta reputacja lig, co za tym idzie jest łatwiej zbudować potęgę, z jakiegoś klubu, na przykład, w Polsce właśnie. :)

Od 11 ? Wzrasta ,ale gdy inne zespoły prezentują poziom tzw. ,, polski-wyrównany '' to na wiele liczyć nie można

bbartek napisał(a):Pojawił się jeden, czy dwa. Ale mam pirata. :twisted:

Ja też . Pojawiają się przy dodatkach z większą częstotliwością

bbartek napisał(a):Czyżby chodziło Ci o Tomasa (albo raczej Tomasza) Podstawskiego? :)

O tak o niego

bbartek napisał(a): Facet niedługo skończy 30. lat i na początku sezonu grał strasznie

U mnie 32 letni Adebayor wbił 20 bramek w Ligue 1

zwieR.Z. napisał(a):Wow, nieźle! W tej części jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś z moich grajków trafił 5 razy (ba, chyba nawet 4 trafień nie było).

Kevin Gameiro - z Lorient bodajże

zwieR.Z. napisał(a):Niestety, ostatnio miałem swoją najgorszą serię od lat i straciłem masę punktów.

Ostatnio w Ligue miałem : 1 remis i 4 porażki w 5 meczach :facepalm:

U mnie kolejny sezon :
Półfinał LM odpadłem z Liverpoolem
Krajowe puchary porażka

Liga : 4 miejsce - nie weszłem do LM przez bilans bramkowy

Jestem zawiedziony tym co od tej pory osiągnąłem w kraju, bo skład mam wyśmienity czego
potwierdzeniem jest dwukrotne dojście do półfinału LM.

Dalej trudno mi wykonywać jakieś znaczące transfery. Tylko z listy transferowej.
Udało mi się ściągnąć starego Rafinhę i Songa i jestem w stanie w końcu, po raz
pierwszy ułożyć bardzo składną defensywe. Moja pomoc to potęga po ściągnięciu z wolnego transferu
Pedro Rodrigueza z Barcy. Prawie udało się zdobyć Busquetsa. Mogłem dać mu te 20000
więcej stać nie na to było. Ale zdecydowałem się kupić Songa i też jestem zadowolony.
Benzema wymiata z Adebayorem !
Więc jeśli w tym sezonie nie będę przynajmniej drugi to nie wiem o co do cholery chodzi !
I może uda się wygrać LE ?!

A tak z innej beczki ...
Gram na wersji ,, niepaczowanej '' i gdy wchodze w terminarz przewija mi gdzieś na połowe
sezonu w terminarzu zamiast pokazywać zaznaczony najbliższy mecz. Czy u was też tak jest ?

Połowa kolejnego sezonu i Lyon tak mnie odsadził, że szkoda nawet gadać

Sirgiu

Rafinha - Song - Sakho - Rakitskyi

Douglas Costa - Pastore - Cabaye - Valencia

Benzema - Adebayor

Reszta składu : Gameiro , Pedro , Torosidis , Presitia , Menez , Gervinho
Skrtel , Mathieu , Labyad , Adam , Matiuidi
Reszta newgeni
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 06 Sty 2012 13:29

Udało mi się nareszcie dobić do końca trzeciego sezonu, ale za fajnie nie było. W lidze dopiero czwarte miejsce, w CC i FA Cup też dość szybko odpadłem i tylko w Lidze Mistrzów poszło nieźle, bo pierwszy raz doszedłem do finału, w dodatku w ładnym stylu (6-0 z Bayernem :fuckyea: ). W finale, tak jak sezon wcześniej w półfinale, wyrównany bój z Barceloną, ale oczywiście więcej szczęścia znów miała Blaugrana, która wygrała po karnych. W ogóle, zaraz zacznę chyba wyrywać sobie włosy z głowy, bo pecha mam niesamowitego. We wszystkich ośmiu spotkaniach czwartego sezonu gniotłem rywali, a i tak mam już dziewięć punktów straty do City. Chelsea na The Emirates nie istniała (strzały celne 6-1, setki 4-0, obramowania bramki 3-0), ale punkt zdobyła. Na Old Trafford United też byli nieco słabsi, ale wygrali 3-2. A City natomiast wygrywa wszystko, nawet jeśli gra piach. W poprzednim sezonie na 38 spotkań wygrali 34. Do tego 2 remisy, tylko 2 porażki i 104 punkty na koncie. Jak ja mam z czymś takim rywalizować?

W ostatnim okienku zrobiłem małe przemeblowanie. Sprowadziłem za darmo Mandandę i Szczęsny trafił na ławę, bo wpuszczał jakieś 70% celnych strzałów. Do tego sporo młodych talentów za niewielkie kwoty + Mario Goetze. Od samego początku gry młody Niemiec wspólnie z Hazardem i Neymarem byli moimi głównymi celami transferowymi. W każdym letnim okienku sprowadzałem po jednym z nich i teraz nareszcie mam już fundament drużyny na długie lata. Oczywiście, musiałem się przy okazji pożegnać z paroma graczami, żeby podreperować budżet. W odstawkę poszli:

Gervinho
Sagna (z dużym żalem, ale miał już swoje lata, a 10 mln euro piechotą nie chodzi)
Mertesacker
Park (bardzo dobry grajek, ale byli lepsi od niego)
Diaby i Vela (próbowałem ich sprzedać 3 lata :roll: ).

Skład z ostatniego meczu:

RvP

Goetze - Hazard - Wallcott

Ganso - Ramsey

Rufai - Djourou - Vermaelen - Santos

Reszta:
Gibbs
Zidane
Eardley
Neymar
Ozil
Kościelny
Wilshere
Andre Santos
Aguero
Song
Szczęsny
Bartley
Chamberlain

W tej części jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś z moich grajków trafił 5 razy (ba, chyba nawet 4 trafień nie było).

To już nieaktualne. Robin van Persie - w 21 minut zapakował 5 goli Olympiakosowi w LM (a do przerwy przegrywałem 1-0 ;p).
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Football Manager

Postprzez Headshot w 06 Sty 2012 13:37

OŁ YEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAHHHHHHHHHH !!!

Wygrałem LE Europy ! Z Bayerem w finale, po dogrywce

zwieR.Z. napisał(a):ale oczywiście więcej szczęścia znów miała Blaugrana, która wygrała po karnych. W ogóle, zaraz zacznę chyba wyrywać sobie włosy z głowy, bo pecha mam niesamowitego.

7 sezonów , mam skład, który mógłby spokojnie rywalizować z twoim i tylko jedno mistrzostwo

zwieR.Z. napisał(a):W poprzednim sezonie na 38 spotkań wygrali 34. Do tego 2 remisy, tylko 2 porażki i 104 punkty na koncie. Jak ja mam z czymś takim rywalizować?

Dobry wyrównany skład. A najlepiej znaleźć złotą taktykę

Chyba niedługo zacznę nową grę czerwonymi Diabłami
Image
Headshot

Football Manager

Postprzez H! Vltg3 w 07 Sty 2012 10:23

Wy sie chwalicie swoimi samograjami, a ja wole na przykład zrobic tak aby dla przykładu jakiś 2-ligowy klubik wprowadzic za 3-4 sezony do Champiopns league. :)
Image

13.06.2007 - Chorzow, Stadion Slaski, PL
27.08.2010 - Katowice, Spodek, PL - Metal Hammer Festival - KoRn, Opeth, Riverside + Support
15.11.2011 - Gdańsk, Ergo Arena - Rammstein

Free porn!
Awatar użytkownika
H! Vltg3

Dołączenie: 07 Maj 2008 10:53
Miejscowość: Elbląg

Football Manager

Postprzez zwieR.Z. w 07 Sty 2012 11:43

W FM-ie niestety nie ma czegoś takiego jak samograje ;p Wygranie Champions, czy Premier League jest tak naprawdę równie trudne co awans ze słabszym zespołem do fazy grupowej LM. A może nawet i trudniejsze, bo do Ligi Mistrzów przy odrobinie szczęścia można wejść ogrywając ogórki, a żeby coś wygrać, trzeba pokonać kilka drużyn pokroju Barcelony, czy Manchesteru City, który w jednym okienku wydaje 150 mln euro na transfery.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Następna

Powróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości