Iron Maiden

(wszystko poza Linkin Park)

Iron Maiden

Postprzez Frycas w 18 Lis 2011 19:55

Ostatnio wzięło mnie na bliższe poznanie z tym zespołem i jakoś mi się spodobali. Zdziwiłem się ,że nie ma tutaj jeszcze tematu o nich więc teraz sie go utworzy ;)

Iron Maiden – heavymetalowy (reprezentujący New Wave of British Heavy Metal) zespół z Londynu, założony 25 grudnia 1975 roku, uważany za jeden z najwybitniejszych zespołów heavymetalowych[1]. Liderem grupy jest basista Steve Harris. Nazwa zespołu dosłownie oznacza żelazną dziewicę, średniowieczne narzędzie tortur.
Grupa gra heavy metal z elementami progresywnymi. Ich muzyka jest oparta na ostrych lecz melodyjnych riffach gitarowych, oraz szybkiej i dynamicznej sekcji rytmicznej, z bogatą perkusją Nicko McBraina oraz charakterystycznie brzmiącą ("klekoczącą") gitarą basową Steve'a Harrisa. Charakterystyczną cechą większej części twórczości (1981-1994 i 1999–) grupy jest szerokiej skali wokal Bruce'a Dickinsona. Muzyk ten jest uznawany za jednego z najlepszych wokalistów rockowych[2]. Styl muzyczny Iron Maiden stanowią także wirtuozerskie solówki dwóch, a od 1999 trzech gitarzystów.
Ogół utworów zespołu jest zbiorem dość zróżnicowanym. Iron Maiden stworzyła zarówno bardzo szybkie, mocne, czasami podchodzące pod thrash metal kompozycje typu "Be Quick or Be Dead", progresywne, długie piosenki, często wieloczęściowe ze zmianą tempa, takie jak "Paschendale", "Dance of Death", "Rime of the Ancient Mariner", "Seventh Son of a Seventh Son", "Hallowed Be Thy Name" jak i spokojne ballady typu "Afraid to Shoot Strangers", czy akustyczno-orkiestrowa "Journeyman". Iron Maiden ma na swoim koncie także melodyjne utwory jak "Can I Play with Madness" i "Wasted Years", które dzięki swojej przystępności i lekkości osiągnęły ogromny sukces komercyjny.
Na albumie z 2006 r., A Matter of Life and Death grupa zaprezentowała inny styl muzyczny. Piosenki stały się coraz dłuższe, coraz bardziej ambitne i progresywne, jednocześnie nie tak mocne i surowe jak te z początku kariery.
Kompozycje tworzone są głównie przez lidera – Steve'a Harrisa oraz Adriana Smitha, Janicka Gersa, Dave'a Murraya i Bruce'a Dickinsona. Dodatkowo Blaze Bayley brał udział w tworzeniu linii melodycznych wokalu. Dwaj perkusiści – Nicko McBrain i Clive Burr mają minimalny wkład w powstawanie muzyki.
Teksty utworów traktują nierzadko o zdarzeniach historycznych (np. "Aces High", "Paschendale", "Montségur", "The Trooper", "Alexander The Great"), mitologii ("Flight of Icarus", "Powerslave"), czy też korzystają z motywów z literatury ("Brave New World", "To Tame a Land", "Phantom of the Opera") oraz filmów ("Where Eagles Dare", "Children of the Damned", "Edge of Darkness"). Poza powyższymi przykładami tematyka twórczości Iron Maiden jest dość zróżnicowana. Autorami tekstów są zazwyczaj Steve Harris, Adrian Smith i Bruce Dickinson; sporadycznie Blaze Bayley i Paul Di'Anno, zaś pozostali członkowie udzielali się w tym zakresie bardzo rzadko, bądź wcale.
Zespół posiada własną maskotkę - Eddiego. Eddie pojawiał się na większości okładek albumów i singli Iron Maiden, często też jako element scenografii koncertów. Zespół w swojej karierze sprzedał ponad 100 mln albumów, z czego 75 mln z logo EMI Rec.

Albumy studyjne
Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)
The Final Frontier (2010

Skład
Bruce Dickinson
Janick Gers
Steve Harris
Nicko McBrain
Dave Murray
Adrian Smith

Jak na razie słyszałem tylko Fear of the Dark i Brave New World. Płyty są świetne. Moje ulubione kawałki to Be Quick or Be Die, Afraid To Shoot Strangers, Wasting Love, Fear of the Dark, Ghost of The Navigator, Blood Brothers i Brave New World. Jaka następna płyta jest godna do przesłuchania?
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Iron Maiden

Postprzez chmuurek w 18 Lis 2011 21:24

Polecam "Powerslave", "Seventh Son of a Seventh Son", no i genialną koncertówkę "Live After Death" ;)
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Iron Maiden

Postprzez Nook w 18 Lis 2011 23:08

Miałem okazje widzieć ich na żywo w Chorzowie w 2005 roku. Jeden z najlepszych koncertów jakie miałem w życiu okazje zaliczyć. Świetny show, charyzmatyczny frontman ("SKRIM FOR MI POULEND!!!") i bardzo dobrzy muzycy. Wybawiłem się świetnie, choć nie jestem jakimś wielkim fanem. Zresztą takie kawałki jak "Fear of the Dark", "The Trooper" czy "Aces High" to jest metalowy kanon i wstyd nie znać.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Iron Maiden

Postprzez Frycas w 18 Lis 2011 23:19

Miałem okazje widzieć ich na żywo w Chorzowie w 2005 roku.

Żałuję ,że nie zaciekawili mnie wcześniej. W tym roku mogłem jechać na ich koncert >.> Zobaczymy czy zdecydują się u nas w przyszłym roku wystąpić ;)
Świetny show, charyzmatyczny frontman ("SKRIM FOR MI POULEND!!!") i bardzo dobrzy muzycy.

Bruce wypowiadał to jak grali FotD :D
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Re: Iron Maiden

Postprzez Pavlina w 26 Lis 2011 00:46

Można powiedzieć, że Ironów słucham odkąd się urodziłam. Mój tata wychowywał mnie na ich muzyce i zaszczepił we mnie miłość do starego, poczciwego heavy metalu.

Wycwaniłam się nieźle z ich tegorocznym występem. Stałam sobie grzecznie poza terenem lotniska, miałam idealny widok na scenę i telebimy, o doznaniach dźwiękowych już nie wspomnę. Przeżyłam naprawdę niesamowite chwile, spełniłam jedno ze swoich marzeń, usłyszałam ukochane "Fear of the Dark"! To co się działo naokoło podczas tego utworu jest trudne do opisania. Ludzie (w tym ja) popadli w istny trans, coś niesamowitego! Mam nadzieję, że uda mi się ich ujrzeć ponownie, ale tym razem całkiem legalnie, na płycie, a najlepiej pod barierkami :D
Hush... It's okay, dry your eye...Soulmate dry your eye, 'cause Soulmates Never Die...
Awatar użytkownika
Pavlina

Dołączenie: 21 Sie 2008 13:51
Miejscowość: Mordor

Iron Maiden

Postprzez Dead_Slayer w 20 Sty 2012 15:47

A więc obiektywnie: legenda. Metal bez Ironów to nie metal. Najlepsze piosenki znam, jednak nie zagłębiałem się szczególnie w twórczość. Jednak muszę to nadrobić. A poza tym szacunek dla nich, zę jeszcze grają.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Iron Maiden

Postprzez Frycas w 01 Kwi 2012 01:15

Iron Maiden tydzień temu wydało już ich dziesiątą koncertówkę zatytułowaną "En Vivo". Łapcie link do trailera.

Enjoy!
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Re: Iron Maiden

Postprzez inflames w 08 Kwi 2012 15:47

Byłem kiedyś ich wielkim fanem, ale trochę straciłem do nich szacunek za to, że tak się rozmieniają na drobne - po każdej płycie studyjnej musi być koncertówka (to jeszcze można przeżyć) i albo jakieś dvd albo składanka "best of" - np. ostatnio wydali podwójny album z utworami nagranymi po roku 1990, wcześniej było Early Years. No ale sześciu członków zespołu, własny samolot - z czegoś to trzeba opłacić. Ale płyty studyjne nadal uwielbiam, szczególnie te starsze.
inflames

Dołączenie: 05 Kwi 2012 22:38

Iron Maiden

Postprzez Nightwolf w 09 Kwi 2012 23:28

Uwielbiam twórczość od Number of the beast do Fear of the dark i dorzucę do tego Brave New World.
UP: nie lubię koncertówek, składanek typu The best and no rest... po prostu to olewam, ale fakt, przydał by się jakiś nowy album
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Iron Maiden

Postprzez Frycas w 15 Kwi 2012 11:25

No ale sześciu członków zespołu, własny samolot - z czegoś to trzeba opłacić.

Kasy to oni z koncertów pełno mają, przecież za płyty głównie wytwórnia zbiera..
UP: nie lubię koncertówek, składanek typu The best and no rest... po prostu to olewam, ale fakt, przydał by się jakiś nowy album

The Final Frontier jakiś średni jest. Podobają mi się tam tylko 2, może 3 piosenki..
A co do koncertówek, to mają dość dobre, niektóre bardzo dobre. Bruce czasami nie potrafi po prostu wyciągnąć na live tak jak w studiu, czego dowodem są bootlegi z lat 84-86. Zniszczył tam serie koncertów, które uznał za "mniej ważne".
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości