Issho Ni / We're In This Together

(dyskusje o poszczególnych utworach)

Postprzez Dinnaroth w 22 Mar 2011 21:02

Jak dla mnie jest to bardzo przeciętny utwór. Bardzo elektroniczny, monotonny. Rozumiem, że to kawałek do DTD, ale mogli się bardziej postarać. To, że robili to "na szybko" jakos specjalnie ich nie usprawiedliwia. Kawałek o melodii typowej dla katastrof, jednak początek brzmi tak jak bym już gdzieś to słyszał... :?

Co wy sądzicie o Issho Ni?
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Issho Ni

Postprzez Nook w 22 Mar 2011 22:19

Taki tam instrumental. Szału mnie ma, wstydu też nie. Z dwojga złego wolę akurat takie rzeczy niż oczywiste smęcenie w rodzaju Not Alone.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Issho Ni

Postprzez Flavinio w 22 Mar 2011 23:33

Dla mnie to nawet nie jest utwór. To tylko zlepek dźwięków. Dziękuje.
Awatar użytkownika
Flavinio

Dołączenie: 08 Cze 2009 20:02
Miejscowość: Boguszyce (Śląskie)

Issho Ni

Postprzez zwieR.Z. w 22 Mar 2011 23:47

Mimo iż nie przepadam za Not Alone, to moim zdaniem Issho Ni może buty czyścić temu utworowi.
Nie spodziewałem się niczego szczególnie dobrego, ale też nie sądziłem, że będzie to tak mizerne. Jakieś bezsensowne, chaotyczne i męczące plumkanie przez pierwsze dwie minuty, a później wcale nie jest dużo lepiej. Generalnie instrumental (a zwłaszcza jego pierwsza połowa) brzmi dla mnie jak szkielet utworu, którego ktoś zapomniał dokończyć.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Issho Ni

Postprzez Kozer w 23 Mar 2011 01:19

Merytorycznie zero. Nie ma motywu, który bym zapamiętał. Taki motyw ma Not Alone, nie mówiac już o Lockjaw czy Pale(czyli innych instrumentalach). To co dostaliśmy wygląda, jakby powstało w jakieś 5 minut(wydaje mi się, że Zwierz czy Nook w FL Studio mogliby stowrzyć coś takiego w tyle czasu) o czym przekonuje mnie ubogość utworu.

Nudne, proste, ubogie, słabe.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Issho Ni

Postprzez kronos1194 w 23 Mar 2011 09:21

Zgodzę się tu z ZwieR.Z.em i Kozerem. Utwór strasznie monotonny szczególnie pierwsza połowa. Nudny itd... bo po co pisać jeszcze raz to co panowie wyżej ;)
Generalnie spodziewałem się jakiegoś fajnego (nie arcydzieła) instrumentala. Tutaj jest to zlepek dźwięków zmieszany z mega wielką dawką elektroniki. Całkowicie mi się nie podoba...
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Issho Ni

Postprzez Sori w 23 Mar 2011 16:31

Nudne, proste, ubogie, słabe.

Zabawne, bo utwory z HT czy Meteory można przy odrobinie chęci opisać w ten sam sposób. ;)

Jakieś bezsensowne, chaotyczne i męczące plumkanie przez pierwsze dwie minuty

Tu również się nie zgodzę. Utwór jest jak najbardziej poprawny - ani jeden dźwięk nie odstaje od reszty, nie brak tu też umiarkowanego urozmaicenia, czemu zdajecie się przeczyć. Wystarczy odrobina uwagi - przez te dwie minuty Issho Ni dobudowuje sobie kolejne warstwy. Wszystkie (prócz tej w okolicy 2:30) są bardzo płynne i policzyłbym to raczej jako zaletę, nie wadę. Problem z waszymi ocenami polega na tym, że oczekiwaliście od Issho Ni żywiołowej piosenki, a otrzymaliście niemal ambientowe (co należy czytać jako "powolne i pozbawione większych niespodzianek") tworzenie atmosfery z nieco głośniejszym finałem.

I nie, wcale nie lubię tego utworu. Zrobiony jest poprawnie, ale muszę zgodzić się ze wszystkimi moimi poprzednikami - nie porywa.

PS Czy tylko dostrzegam w IN podobieństwo do BITS?
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Issho Ni

Postprzez zwieR.Z. w 23 Mar 2011 20:12

Sori - z całym szacunkiem, ale nie wmawiaj mi czego się spodziewałem. Problem nie tkwi w naszych oczekiwaniach, tylko w tym, że w utworze po prostu nie ma ŻADNEGO pomysłu. Melodia brzmi, jakby była nagrywana w tym samym momencie, w którym była pisana i to jest mój główny zarzut. Mówiąc zupełnie szczerze, to podobne efekty otrzymuję, kiedy włączam FL Studio i bez wcześniejszego przygotowania uderzam w klawiaturę w poszukiwania zalążka głównego motywu kolejnego utworu.
przez te dwie minuty Issho Ni dobudowuje sobie kolejne warstwy.

Fakt, do organkowego plumkania dochodzi stopa. Po minucie włączają się jeszcze dwa werblopodobne dźwięki. Istne szaleństwo. Sorry, ale pierwsza część utworu nudniejsza byłaby już tylko wtedy, gdyby zapętlić pierwsze 16 sekund.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Issho Ni

Postprzez Kozer w 23 Mar 2011 21:41

zwieR.Z. napisał(a):w utworze po prostu nie ma ŻADNEGO pomysłu.

właśnie. niczego, co przyciagnie uwagę.

zwieR.Z. napisał(a):Mówiąc zupełnie szczerze, to podobne efekty otrzymuję, kiedy włączam FL Studio i bez wcześniejszego przygotowania uderzam w klawiaturę w poszukiwania zalążka głównego motywu kolejnego utworu.

wiedziałem xD

zwieR.Z. napisał(a):Fakt, do organkowego plumkania dochodzi stopa. Po minucie włączają się jeszcze dwa werblopodobne dźwięki. Istne szaleństwo. Sorry, ale pierwsza część utworu nudniejsza byłaby już tylko wtedy, gdyby zapętlić pierwsze 16 sekund.

Dynamika i wielkość zmian to nie jest raczej argument na plus, jak napisał Zwierz, wchodzi stopa, werble, to raczej niewiele aptrzac chociażby na Pale gdzie dochodzi wyraźna gitara wspierajaca cały motyw.

I jak mówiłem - nie ma czegoś, co zapamieujemy, tak jak dźwięków New Divide, baru Wretches and Kings czy nawet Not Alone gdzie Chester spokojnie, słodko śpiewa.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Re: Issho Ni

Postprzez Sori w 23 Mar 2011 22:24

Zgadzam się z Wami. Tak, IN nie zachwyca, tak, nie widać w nim pomysłu, ale i tak nie można o nim powiedzieć
Jakieś bezsensowne, chaotyczne i męczące plumkanie przez pierwsze dwie minuty

bo utwór jest poprawnie zrobiony. Owszem, nudny, ale nie widzę w nim błędów konstrukcyjnych/stylistycznych. Moje uwagi ograniczają się w zasadzie tylko do tego. :?

PS
Dynamika i wielkość zmian to nie jest raczej argument na plus, jak napisał Zwierz, wchodzi stopa, werble, to raczej niewiele aptrzac chociażby na Pale gdzie dochodzi wyraźna gitara wspierajaca cały motyw.

Sorry, ale pierwsza część utworu nudniejsza byłaby już tylko wtedy, gdyby zapętlić pierwsze 16 sekund.

Czy to nie dziwne, że fan LP (w tym HT i Meteory!) skarży się na monotonię?
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Issho Ni

Postprzez zwieR.Z. w 23 Mar 2011 23:09

Nawet w średnio urozmaiconych kawałkach z HT i Meteory dzieje się co najmniej jakieś 2 razy więcej niż w Issho Ni, co tylko pokazuje, jak marny jest to utwór ;)
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Issho Ni

Postprzez Kozer w 24 Mar 2011 14:04

Sori napisał(a):Czy to nie dziwne, że fan LP (w tym HT i Meteory!) skarży się na monotonię?

schematyczność nie oznacza monotonii bo chyba do tego pileś
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Issho Ni

Postprzez nataku w 24 Mar 2011 15:25

"一緒に" jest mniej niż przeciętne. mam wrażenie, że poszli całkowicie na łatwiznę, coś tam im wpadło do głowy, ale nic konkretnego. co trochę dziwi skoro piosenka ma wspomagać cel charytatywny. albo po prostu nie mieli czasu, bo jednak bardzo szybko się rzucili z tym pomysłem i dali coś, co im na dysku zalegało. nie wiem.
chociaż hoobastank poszło na jeszcze większą łatwiznę.
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Issho Ni

Postprzez kamil22423 w 24 Mar 2011 20:40

Cóż,jedyne co mi się podoba w tym kawałku to tytuł. Szału ni ma, Not Alone przy tym to miazga:D
Awatar użytkownika
kamil22423

Dołączenie: 18 Gru 2009 22:58

Re: Issho Ni

Postprzez kronos1194 w 23 Kwi 2012 21:55

kronos1194 napisał(a):Zgodzę się tu z ZwieR.Z.em i Kozerem. Utwór strasznie monotonny szczególnie pierwsza połowa. Nudny itd... bo po co pisać jeszcze raz to co panowie wyżej ;)
Generalnie spodziewałem się jakiegoś fajnego (nie arcydzieła) instrumentala. Tutaj jest to zlepek dźwięków zmieszany z mega wielką dawką elektroniki. Całkowicie mi się nie podoba...

Nic się nie zmieniło, utwór nudny, nudny i jeszcze raz monotonny! Remix ZwieR.Z. jest miliony razy lepszy...
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Postprzez empoisonne w 06 Maj 2012 17:48

Cieniutkie to, odczuwam wrażenie jakby robili to 'na kolanie' od tego wlatuje jednym uchem i wylatuje drugim.
Nie szczególnie mi się to podoba :|
Awatar użytkownika
empoisonne

Dołączenie: 31 Mar 2012 23:32
Miejscowość: Warszawa

Powróć do Utwory

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości