Nim przejdziemy do "mięska", obowiązkowo należy się zapoznać się z interfejsem programu.
1. Step Sequencer - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "SS". Klikając na niego widzimy rządek szesnastu "klocków". Po lewo widać nazwę kanału ("sampler") i dwa pokrętła pierwsze z lewej służy do układania w przestrzeni danego dźwięku (lewo, prawo, środek) a drugi służy do regulowania głośności. "sampler" w tym skromnym tutorialu będzie nam służył jako namiastka automatu perkusyjnego. Nazwę możemy zmieniać wedle uznania (prawym na "sampler", a potem "rename")
2. Mixer - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "FX". Klikając na niego przechodzimy do takiego dziwnego rzędu suwaków (fx1, fx2, fx3, itp - mastera NIE RUSZAMY), gdzie będziemy podpisać poszczególne kanały (patrz "sampler"), dzięki temu możemy regulować głośność podpiętego kanału jak również nakładać rozmaite efekty dzięki którym można dopieszczać lub wzbogacać brzmienie. Można im zmieniać nazwę wedle uznania (prawym na pasek nad suwakiem wybranego kanału i wpisujemy nazwę).
3. Playlista - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "PL". Tutaj układamy nasze skomponowane patterny w piosenkę. Patterny mają kształt "klocków", więc ci, którzy znają zasady działania takiego Magixa załapią wszystko w mig. Nazwy patternów również można sobie zmieniać.
4. Piano Roll - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "PR" (nie będziemy jednak sięgać do niego w ten sposob). Tutaj układamy sobie melodie. By przejść do piano rolla, przechodzimy do step sequencera, szukamy interesującego nas instrumentu, klikamy prawym i dajemy "piano roll". Jeśli przerażają nas czaro-biale klawisze, zawsze można zmienić to na zapis literkowy (szukajcie ikonki ABC jak wejdziecie do PR). Gwarantuję, że sie nie pogubicie, a nauka nut pójdzie Wam dużo dużo szybciej. W tym tutorialu Piano Roll posłuży nam do układania melodii pianina oraz basu.
5. Pod "czasomierzem" powinniście znaleźć "play", "stop", "record". Nie muszę mówić o co tutaj chodzi. Bardziej będą nas interesować te małe cyka obok. Nad napisem "tempo" powinniśmy widzieć wartość 140. to jest domyślna wartość z jaką otwiera się FL Studio. 140 to wartość charakterystyczna dla muzyki techno. My techno nie będziemy się zajmować, więc zawczasu zmniejszmy sobię te wartość do 110. Nad "pat" z kolei mamy numer patternu. Jeśli ułożymy sobie daną melodie, sekwencje bębnów czy czegokolwiek innego, zmieniamy numer patternu i jedziemy od nowa z następną sekwencją.
6. Menu główne - czyli to co macie z lewej strony u góry. Czyli kolejno File (zapisujemy, wczytujemy zapisane projekty), Edit, Channels (za pomocą opcji "add one" dodajemy nowe samplery czy instrumenty do step sequencera), View, Options, Tools, Help. To czego funkcje rozpisałem Wam w nawiasach będzie tym czego będzie nam potrzeba najbardziej - reszta tymczasowo niepotrzebna.
Uch. To tyle w kwestii najpotrzebniejszych rzeczy z interfejsu. Przechodzimy do mięska. Bedąc bardzo miłym i uczynnym postanowiłem wspomóc Was przykładowymi samplami perkusyjnymi i wokalem. Perkusja (podzielona na dwie stopy, werbel, hihat) pochodzi ze stemów konkursowych "The Catalyst", a wokal to początkowy fragment "Petrified" Fort Minor. Paczuszka znajduje się poniżej.
http://www.multiupload.com/MPXLU51ZJS
Jeśli macie już pobraną paczkę, we FLu wstawcie, prócz tego domyślnego, jeszcze trzy samplery (channels --> add one ---> sampler). Powinno wyglądać to tak.

I teraz do każdego samplera proszę kolejno załadować każdy sampel z paczuszki. Robi się to w następujący sposób:
- lewy klawisz myszy na pusty sampler
- lewy klawisz na button "folderka" w okienku "channel settings", które nam wyskoczy
- szukamy na dysku interesującego nas sampla
- to samo robimy aż wypełnimy reszte samplerów pozostałymi samplami z paczki
Skoro mamy już załadowaną naszą amunicję, możemy brać się za układanie naszego pierwszego patternu czyli sekwencji perkusji. Ja ułożyłem to tak jak na poniższym obrazku (pamiętajcie o tempie 110!).

Jeśli ułozyliście to w ten sam sposób, możecie dać "play". Prawda, że brzmi zajebiście?
Skoro mamy już bębny, to pora na jakąś melodię. Melodię ułożymy za pomocą pianina. W FL Studio mamy dosc podstawowe, ale zupełnie wystarczające pianinko zwane "FL Keys". Dodajemy je w identyczny sposob jak sampler (channels --> add one --> FL keys). Ja ułozyłem następującą melodię. Zerknijcie na obrazek poniżej.

By zrobić to samo, prawym na klocek z napisem "FL keys" i wybieramy piano roll. Dalej nie zapomnijcie o opcji literkowej zapisu nutowego więc z lewego rogu wybieramy "ABC".
Jeśli ułożyliście melodię taką jak na obrazku, to teraz proponuję ja odsłuchać. Brzmi znajomo, prawda?
Przy opcjach odgrywania (patrz punkt 5) zmieniamy "pat" na "song", prez co odsłuchamy całą "piosenkę", która do tej pory stworzyliśmy. Jeśli wszystko trzyma się kupy i słyszymy melodie z In The End na bębnach z The Catalyst, możemy wziąć się za dodanie ostatniego instrumentu czyli basu. Przechodzimy do nowego patternu.
Jako basu użyjemy jednego z presetów Sytrusa - wirtualnego syntezatora wbudowanego w FL Studio. By to zrobić postępujemy dokładnie tak samo jak z FL keys (channels --> add one --> sytrus). Jesli wszystko dobrze poszlo, Waszym oczom powinien pojawić się wielki, fioletowy syntezator z masą pokreteł i klawiszy

Dokładamy bassline do naszych pozostałych patternów w oknie playlisty. Brzmi dobrze? Jak dobrze, to dobrze. Podkład mamy w zasadzie gotowy. Skoro już mniej wiecej wiecie jak wszystko układać bebny i melodie, możecie coś dołożyć na przejścia i skrócić linie basu tylko do pierwszej nuty, tak jak ja to zrobiłem.
Zostały nam jeszcze wokale. Dołożyć je można na wiele różnych sposobów. Ja to robię następująco: channels ---> add one ---> audio clip.
Audio clip działa mniej więcej tak jak sampler, tylko dołozymy go w innym miejscu okna plejlisty. Audio clipy zbierają się tez w troche inym miejscu w sequencerze. By móc się z niego wydostać klikamy tam gdzie mamy napisane "audio clips", wtedy nam się rozwinie krótka lista z której wybieramy "unsorted" (i na odwrót). to tak na wszelki wypadek. Wokal ładujemy identycznie jak sample do samplera. Powinno to wyglądać tak.

I teraz pozostaje Wam dopasować wokal do tego co już ułożyliście. Przejdźcie do okna plejlisty i kliknijcie na dolną część okna plejlisty. U mnie całość wygląda tak.

Zauważyliście pewnie, że wokal coś nie halo. Trzeba go precyzyjnie dopasować. By zyskać swobode w przesuwaniu go jak chcemy, zaprzyjaźnijmy się z menu SNAP (przyciaganie) i wybierzmy "none".

By zyskać jeszcze większą precyzję, przejdźmy do okna plejlisty i kliknijmy na ta małą lupę z lewej strony i wybierzmy opcję "close" (by wrócić do oprzedniego widoku wybierzcie "medium")

By idealnie dopasowac wokal podkładu możecie zaufać poczuciu rytmu lub spróbować zerżnąć to z któregoś z obrazków.
Dobranoc Państwu. Do zobaczenia w następnym odcinku!
PS. Ten mały przewodnik będzie sukcesywnie uzupełniany (efekty, automatyzacje, instalacja nowych elektów/instrumentów itp.). W razie wątpliwości proszę pytać.