Jak zrobić własny remiks w FL Studio.

(audio/video)

Postprzez Nook w 10 Sty 2011 22:09

Dzień dobry wieczór. Dziś chciałbym pokazać Wam jak dzięki kilku naprawde prostym krokom zrobić kawałek fajnej muzyki w programie Fruity Loops Studio. Osobiście pracuje na wersji oznaczonej numerkiem 5. W porównaniu do najnowszej wersji opatrzonej cyferką 9 może wydawać się biedna, ale początkującym użytkownikom powinna w zupełności wystarczyć. Nawet z pozornie niezbyt bogatych wcześniejszych wersji programu można wycisnąć bardzo dużo. Większość roboty sprowadza się do tego by układać wybrane instrumenty w patterny, a patterny w piosenkę. Pattern to nic innego jak sekwencja lub melodia danego instrumentu.

Image

Nim przejdziemy do "mięska", obowiązkowo należy się zapoznać się z interfejsem programu.

1. Step Sequencer - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "SS". Klikając na niego widzimy rządek szesnastu "klocków". Po lewo widać nazwę kanału ("sampler") i dwa pokrętła pierwsze z lewej służy do układania w przestrzeni danego dźwięku (lewo, prawo, środek) a drugi służy do regulowania głośności. "sampler" w tym skromnym tutorialu będzie nam służył jako namiastka automatu perkusyjnego. Nazwę możemy zmieniać wedle uznania (prawym na "sampler", a potem "rename")

2. Mixer - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "FX". Klikając na niego przechodzimy do takiego dziwnego rzędu suwaków (fx1, fx2, fx3, itp - mastera NIE RUSZAMY), gdzie będziemy podpisać poszczególne kanały (patrz "sampler"), dzięki temu możemy regulować głośność podpiętego kanału jak również nakładać rozmaite efekty dzięki którym można dopieszczać lub wzbogacać brzmienie. Można im zmieniać nazwę wedle uznania (prawym na pasek nad suwakiem wybranego kanału i wpisujemy nazwę).

3. Playlista - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "PL". Tutaj układamy nasze skomponowane patterny w piosenkę. Patterny mają kształt "klocków", więc ci, którzy znają zasady działania takiego Magixa załapią wszystko w mig. Nazwy patternów również można sobie zmieniać.

4. Piano Roll - guziczek w prawym górnym rogu ekranu z literkami "PR" (nie będziemy jednak sięgać do niego w ten sposob). Tutaj układamy sobie melodie. By przejść do piano rolla, przechodzimy do step sequencera, szukamy interesującego nas instrumentu, klikamy prawym i dajemy "piano roll". Jeśli przerażają nas czaro-biale klawisze, zawsze można zmienić to na zapis literkowy (szukajcie ikonki ABC jak wejdziecie do PR). Gwarantuję, że sie nie pogubicie, a nauka nut pójdzie Wam dużo dużo szybciej. W tym tutorialu Piano Roll posłuży nam do układania melodii pianina oraz basu.

5. Pod "czasomierzem" powinniście znaleźć "play", "stop", "record". Nie muszę mówić o co tutaj chodzi. Bardziej będą nas interesować te małe cyka obok. Nad napisem "tempo" powinniśmy widzieć wartość 140. to jest domyślna wartość z jaką otwiera się FL Studio. 140 to wartość charakterystyczna dla muzyki techno. My techno nie będziemy się zajmować, więc zawczasu zmniejszmy sobię te wartość do 110. Nad "pat" z kolei mamy numer patternu. Jeśli ułożymy sobie daną melodie, sekwencje bębnów czy czegokolwiek innego, zmieniamy numer patternu i jedziemy od nowa z następną sekwencją.

6. Menu główne - czyli to co macie z lewej strony u góry. Czyli kolejno File (zapisujemy, wczytujemy zapisane projekty), Edit, Channels (za pomocą opcji "add one" dodajemy nowe samplery czy instrumenty do step sequencera), View, Options, Tools, Help. To czego funkcje rozpisałem Wam w nawiasach będzie tym czego będzie nam potrzeba najbardziej - reszta tymczasowo niepotrzebna.

Uch. To tyle w kwestii najpotrzebniejszych rzeczy z interfejsu. Przechodzimy do mięska. Bedąc bardzo miłym i uczynnym postanowiłem wspomóc Was przykładowymi samplami perkusyjnymi i wokalem. Perkusja (podzielona na dwie stopy, werbel, hihat) pochodzi ze stemów konkursowych "The Catalyst", a wokal to początkowy fragment "Petrified" Fort Minor. Paczuszka znajduje się poniżej.

http://www.multiupload.com/MPXLU51ZJS

Jeśli macie już pobraną paczkę, we FLu wstawcie, prócz tego domyślnego, jeszcze trzy samplery (channels --> add one ---> sampler). Powinno wyglądać to tak.

Image

I teraz do każdego samplera proszę kolejno załadować każdy sampel z paczuszki. Robi się to w następujący sposób:
- lewy klawisz myszy na pusty sampler
- lewy klawisz na button "folderka" w okienku "channel settings", które nam wyskoczy
- szukamy na dysku interesującego nas sampla
- to samo robimy aż wypełnimy reszte samplerów pozostałymi samplami z paczki

Skoro mamy już załadowaną naszą amunicję, możemy brać się za układanie naszego pierwszego patternu czyli sekwencji perkusji. Ja ułożyłem to tak jak na poniższym obrazku (pamiętajcie o tempie 110!).

Image

Jeśli ułozyliście to w ten sam sposób, możecie dać "play". Prawda, że brzmi zajebiście? :D No to jedziemy dalej. Zmieniamy numer patternu na następny w kolejności lub taki jaki Wam wygodny.

Skoro mamy już bębny, to pora na jakąś melodię. Melodię ułożymy za pomocą pianina. W FL Studio mamy dosc podstawowe, ale zupełnie wystarczające pianinko zwane "FL Keys". Dodajemy je w identyczny sposob jak sampler (channels --> add one --> FL keys). Ja ułozyłem następującą melodię. Zerknijcie na obrazek poniżej.

Image

By zrobić to samo, prawym na klocek z napisem "FL keys" i wybieramy piano roll. Dalej nie zapomnijcie o opcji literkowej zapisu nutowego więc z lewego rogu wybieramy "ABC".

Jeśli ułożyliście melodię taką jak na obrazku, to teraz proponuję ja odsłuchać. Brzmi znajomo, prawda? :D Dokładnie o to chodziło. Teraz przechodzimy do okna plejlisty (patrz punkt 3) i układamy klocki z obu patternów jakie sobie do tej pory ułożyliśmy. Krótki klocek to perka, a długi to pianino. By nie było dziur, dokładamy jeszcze trzy klocki z perkusją obok tego jednego w patternie pierwszym.

Przy opcjach odgrywania (patrz punkt 5) zmieniamy "pat" na "song", prez co odsłuchamy całą "piosenkę", która do tej pory stworzyliśmy. Jeśli wszystko trzyma się kupy i słyszymy melodie z In The End na bębnach z The Catalyst, możemy wziąć się za dodanie ostatniego instrumentu czyli basu. Przechodzimy do nowego patternu.

Jako basu użyjemy jednego z presetów Sytrusa - wirtualnego syntezatora wbudowanego w FL Studio. By to zrobić postępujemy dokładnie tak samo jak z FL keys (channels --> add one --> sytrus). Jesli wszystko dobrze poszlo, Waszym oczom powinien pojawić się wielki, fioletowy syntezator z masą pokreteł i klawiszy :) By wybrać interesująca nas barwę dźwięku wybieramy ikonkę głośniczka w lewym górnym rogu syntezatora, nastepnie opcję "presets". I wtedy powinna się Wam wyświetić wieeeeeelka lista dostepnych dźwięków. Mnie sposobał się "bass - metal", brzmi mocno i konkretnie, więc wybieramy. Klik. Ja bassline ułożyłem następująco.

Image

Dokładamy bassline do naszych pozostałych patternów w oknie playlisty. Brzmi dobrze? Jak dobrze, to dobrze. Podkład mamy w zasadzie gotowy. Skoro już mniej wiecej wiecie jak wszystko układać bebny i melodie, możecie coś dołożyć na przejścia i skrócić linie basu tylko do pierwszej nuty, tak jak ja to zrobiłem.

Zostały nam jeszcze wokale. Dołożyć je można na wiele różnych sposobów. Ja to robię następująco: channels ---> add one ---> audio clip.

Audio clip działa mniej więcej tak jak sampler, tylko dołozymy go w innym miejscu okna plejlisty. Audio clipy zbierają się tez w troche inym miejscu w sequencerze. By móc się z niego wydostać klikamy tam gdzie mamy napisane "audio clips", wtedy nam się rozwinie krótka lista z której wybieramy "unsorted" (i na odwrót). to tak na wszelki wypadek. Wokal ładujemy identycznie jak sample do samplera. Powinno to wyglądać tak.

Image

I teraz pozostaje Wam dopasować wokal do tego co już ułożyliście. Przejdźcie do okna plejlisty i kliknijcie na dolną część okna plejlisty. U mnie całość wygląda tak.

Image

Zauważyliście pewnie, że wokal coś nie halo. Trzeba go precyzyjnie dopasować. By zyskać swobode w przesuwaniu go jak chcemy, zaprzyjaźnijmy się z menu SNAP (przyciaganie) i wybierzmy "none".

Image

By zyskać jeszcze większą precyzję, przejdźmy do okna plejlisty i kliknijmy na ta małą lupę z lewej strony i wybierzmy opcję "close" (by wrócić do oprzedniego widoku wybierzcie "medium")

Image

By idealnie dopasowac wokal podkładu możecie zaufać poczuciu rytmu lub spróbować zerżnąć to z któregoś z obrazków.

Dobranoc Państwu. Do zobaczenia w następnym odcinku! :mrgreen:

PS. Ten mały przewodnik będzie sukcesywnie uzupełniany (efekty, automatyzacje, instalacja nowych elektów/instrumentów itp.). W razie wątpliwości proszę pytać.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Postprzez KaT w 10 Sty 2011 22:12

Kawałeczek dobrej roboty i + za to że Ci się chciało. Mnie np. pare chwytów się przyda ;p Tenks and pozdro
i gud dżab <ok>
Ludzie mnie nienawidzą, bo jestem bogaty, przystojny i świetnie gram w piłkę
Cristiano Ronaldo
Awatar użytkownika
KaT

Dołączenie: 07 Wrz 2010 23:34

Postprzez Nook w 10 Sty 2011 22:31

Fenkju, fenkju, fenkju, jur far tu kajnd :D

Tekst powstał w jeden wieczór (wczoraj późno w nocy, haha). Dziś musiałem dorzucić obrazki. Mam nadzieję, że całość się przyda :)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez kolo10017 w 10 Sty 2011 22:45

Dobra robota Nook :) Będziesz rozbudowywał swój poradnik ;p ? Może zwierz dorzuci swoje 3 grosze
Ostatnio edytowany przez kolo10017, 10 Sty 2011 22:45, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Dołączenie: 03 Sie 2010 12:51

Postprzez KaT w 10 Sty 2011 22:45

Gdzieś słyszałem mądre zdanie że "Całości częściej przydają się niż niecałości" Gaad bless amerika
Cristiano Ronaldo
Awatar użytkownika
KaT

Re: Jak zrobić własny remiks w FL Studio.

Postprzez Nook w 10 Sty 2011 22:55

kolo10017 napisał(a):Dobra robota Nook :) Będziesz rozbudowywał swój poradnik ;p ? Może zwierz dorzuci swoje 3 grosze

Z pewnością będę. To wyżej to najbardziej podstawowe podstawy. We Frucie siedzi więcej niż by mogło się wydawać :) Mam w planach więcej, ale zobaczymy jak naszym medżiksowym muzykantom będzie szło :D
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez kolo10017 w 10 Sty 2011 22:57

A gdy będę korzystał z nowszej wersji, nic się nie zmienia co do poradnika ;) ?
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Postprzez Nook w 10 Sty 2011 23:00

Nie, raczej nie. Należy tylko pamiętać o tym, że projekt zapisany w FL 5 będzie bez problemu otwarty w FL 9, ale nigdy odwrotnie.
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez KaT w 10 Sty 2011 23:28

Ja mam największy problem ze złapaniem dobrego motywu, a jak juz coś chwycę to nie moge podpasować sampla ;/ szit muszę pościągać jakies dźwięki czy tma wtyczki czy co tam się ściąga .
Cristiano Ronaldo
Awatar użytkownika
KaT

Postprzez zwieR.Z. w 11 Sty 2011 00:15

Duży szacunek, że Ci się chciało ;)
Przykleję temat żeby nie zginął, bo pewnie niejednej osobie się przyda.
Btw, miło widzieć, że nie tylko ja korzystam z przestarzałej "piątki" ;p
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Postprzez Frycas w 11 Sty 2011 14:53

Świetne ! :)
pewnie niejednej osobie się przyda.

Nook chciało Ci się robić to ? Po prostu rewelka . 5/5
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Mr.Pablo w 11 Sty 2011 16:33

Nook, nawet nie wiesz jak mi ułatwiłeś prace! Teraz widzę że moge o wiele bardziej wygodniej tworzyć swoje nutki! Dzięki!
Każdego dnia, dziękuję Bogu za to, że Cię mam,
Za to, że jesteś przy mnie bym nigdy nie czuł się sam,
Każdego dnia, nadajesz memu życiu nowy sens,
Z Tobą mogę iść po jego kres.
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Dołączenie: 29 Sie 2009 10:09
Miejscowość: Krakow

Postprzez blackout. w 11 Sty 2011 17:32

Mi wszystko dobrze wyszło i podoba mi się. Jednak mam problem. Gdy puszczam już utwór z playlisty, to dźwięk perkusji nachodzi na siebie, aż głośniki mi trzeszczą. Dzięki za poradnik i proszę o pomoc. ;)

EDIT : Jeszcze jedno. Jeżeli odtwarzam z patternu, to dźwięk bębnów bardzo się tłumi i też jak dłużej posłucham, to trzeszczy strasznie.
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Dołączenie: 25 Cze 2010 20:50

Postprzez Nook w 11 Sty 2011 18:03

Pytanko. Jaką kartą dźwiękową dysponujesz? Jeśli zintegrowaną, to może być problem. Jeśli natomiast używasz czegoś lepszego, trzeba koniecznie ustawić to w opcjach FLa, by potem program Ci się nie haczył ani dźwięki nie brzmiały dziwnie. Z menu głownego wybieramy options, a następnie audio settings. Będzie to wyglądać podobnie do tego co widzisz na załączonym obrazku.

Image

Innym źródłem problemów może być zły miks ścieżek (wszystko za głośno przez co zrobił się przester). Mozna to rozwiązać podpinając ścieżki w sequencerze do mixera, a potem je zwyczajnie nieco ściszyć. Podpięcie ścieżek sequencera pod mixer jest banalne. W prawym górnym rogu tabelki channel settings macie kratkę podpisaną "fx" i tam należy ustawić numer kanału miksera pod który chcemy podpiąć nasz instrument (1,2,3 itp.). Jak już to zrobimy przechodzimy do okna miksera, szukamy kanału pod który podpięliśmy instrument i dajemy suwak w dół wedle naszego uznania. Podobnie robimy z każdym instrumentem.

Image
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez blackout. w 11 Sty 2011 19:02

Dzięki. Co do tego 1, to już o dziwo miałem to ustawione (chyba jak się bawiłem, to wybrałem). Co do 2, to jak będę coś tam robił to zobaczę.
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Postprzez Mr.Pablo w 11 Sty 2011 19:15

Ja Mam ten sam problem, kiedy odtwarzam więcej niż 2 razy,bez przerwy,cały utwór, jakość się jakby niszczy, z ubiegiem czasu co raz to gorsze to jest.Drugi problem,to kiedy mam w swoich sample, odgłos np bębna i kiedy wstawiam do Channel Setting? (W to miejsce gdzie tworzyliśmy perkusje,jakby było coś nie jasne) to jest całkiem inny dźwięk ;/
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Postprzez Nook w 11 Sty 2011 19:36

Propozycja jest taka. Skonwertujcie te sample, które macie w formacie .wav do .mp3 i załadujcie je w miejsce tych starych i zobaczcie co będzie sie dziać.
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez blackout. w 11 Sty 2011 21:28

Nook napisał(a):Propozycja jest taka. Skonwertujcie te sample, które macie w formacie .wav do .mp3 i załadujcie je w miejsce tych starych i zobaczcie co będzie sie dziać.

U mnie to zadziałało, dzięki. ;) Może trochę rozbuduje remix i umieszczę go na stronie. :)
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Postprzez Mr.Pablo w 11 Sty 2011 21:53

Wielkie dzięki, u mnie już jeden problem rozwiązany,dalej mnie zastanawia,czemu są inne dźwięki w Chennel Seting, jak w moich "szufladkach" jest inny dźwięk ;/
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Postprzez Nook w 11 Sty 2011 22:44

Podejrzewam, że pitch (wysokość) lub długość dźwięku po załadowaniu jakimś cudem się rozregulowuje. Też czasem mam to samo. Spróbuj wtedy wykręcić pokrętło "time" w Channel Settings maksymalnie w w lewo. Tak jak masz poniżej.

Image
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez Mr.Pablo w 12 Sty 2011 18:52

Zrobiłem jak kazałeś, i tak dalej jest ten problem ;/
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Postprzez Nook w 12 Sty 2011 18:54

Wrzuć próbkę tego co zrobiłeś. Zobaczymy w czym rzecz.
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez kolo10017 w 12 Sty 2011 23:09

Tutaj paczka wszystkich sampli z The Catalyst przeznaczone do konkursu, jakby ktoś chciał zrobić jakiś remix ;)
Kod: Zaznacz wszystko
http://www.przeklej.pl/plik/lp-catalyst-2010-snippets-rar-0025t29c76jo
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Postprzez Nook w 12 Sty 2011 23:28

Właśnie. Jutro, jak znajdę trochę czasu, powrzucam co ciekawsze sample perkusyjne, które udało mi się zgromadzić (m.in. biblioteka Akai, sample od Pendulum, dj-a Premiera i inne) odkąd robię muzę tak więc stay tuned :) :twisted: Jutro też pokażę jak ciąć pętle za pomocą Fruity Slicera i zapoznać z instalacją dodatkowych instrumentów i efektów. Jeśli chodzi o te ostatnie to pokaże też działanie tych najbardziej potrzebnych. / najczęściej używanych :)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez Han_124 w 12 Sty 2011 23:50

Mr.Pablo napisał(a):Wielkie dzięki, u mnie już jeden problem rozwiązany,dalej mnie zastanawia,czemu są inne dźwięki w Chennel Seting, jak w moich "szufladkach" jest inny dźwięk ;/

Kliknij lewym na sampla gdy już go wrzucisz na step sequencera, potem gdy pojawi się okienko kliknij na zakładkę INS, na samym dole są klawisze pianina a nad nimi taki podłużny pasek. Na tym pasku nad klawiszami, gdzie są kolejne oktawy dźwięku C (C3,C4,C5,C6...) kliknij prawym przyciskiem myszy na C5, żeby wyglądało to tak:
Image
Mam nadzieję, że to Ci pomoże, tak jak u mnie :)
Han_124

Dołączenie: 10 Lis 2009 18:06

Następna

Powróć do Muzycznie i wizualnie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości