Kasabian

(wszystko poza Linkin Park)

Kasabian

Postprzez Arti w 02 Paź 2011 12:22

last.fm napisał(a):Kasabian to angielski zespół grający muzykę z gatunku rock alternatywny oraz indie rock, umiejętnie łącząc to z elektronicznymi brzmieniami. Początkowo funkcjonowali jako Saracuse, a ich obecna nazwa zaczerpnięta została od nazwiska Lindy Kasabian zamieszanej w zabójstwo Sharon Tate, żony Romana Polańskiego. Ich nazwa jest również bardzo popularnym ormiańskim nazwiskiem, które zostało przyjęte od tureckiego słowa „kasap” oznaczającego rzeźnika.

Zespół zawsze bardzo krytycznie oceniał innych twórców. Lider, Tom Meighan, określił My Chemical Romance jako „dzieci emo”, „klaunów”. Natomiast Eltona Johna członkowie zespołu nazwali „grubasem w dresie”.

Ich pierwszy album zatytułowany „Kasabian” ukazał się we wrześniu 2004 roku. Poprzedziły go single „Processed Beats”, „Reason Is Treason” oraz „Club Foot”. Natychmiast stali się niezwykle popularni, a wręcz uwielbiani w rodzimej Wielkiej Brytanii. Ich pierwszy krążek porównany został do dokonań Primal Scream, Happy Mondays i The Stone Roses.

Drugi album, „Empire”, ukazał się 28 sierpnia 2006 roku. Podczas jego nagrywania z zespołu odszedł Christopher Karloff, który stworzył teksty do trzech piosenek z albumu, między innymi samego „Empire”. W tym czasie zespół przyjął nowego perkusistę Iana Matthewsa. Tytułowa piosenka - „Empire” - znajdowała się na angielskiej liście Top 10 przez cztery tygodnie. „Shoot The Runner” osiągnęło 17 miejsce w brytyjskich listach przebojów.

Kasabian wygrał nagrodę „Best Live Act” w trwających w 2007 roku NME Awards. Po odebraniu nagrody, Tom Meighan powiedział: „To pierwsza nagroda jaką wygraliśmy, najwyższy czas! Dzięki, NME!” (w oryginale: „This is the first award we’ve ever won, so about fucking time! Thank you NME!”).

Najnowsza płyta zespołu, „West Ryder Pauper Lunatic Asylum”, wyszła na rynek 5 czerwca 2009 roku. Płyta z mieszanką electroniki i neo-psychedelii została wysoko oceniona przez brytyjskich krytyków muzycznych.

Utwór „Club Foot” znalazł się na soundtrackowej płycie filmu Gol! i stał się jego głównym motywem przewodnim, z kolei utwór „Underdog” został wykorzystany w reklamie telewizorów BRAVIA firmy Sony.

Podczas tras supportowali m.in. The Rolling Stones, Oasis i U2.

7 czerwca 2011 roku w BBC Radio 1 miał premierę utwór z nowej płyty pt. „Switchblade Smiles”, we wrześniu natomiast ma ukazać się materiał o tytule „Velociraptor!”. Będzie on inspirowany dokonaniami Pink Floyd i Nirvana. Materiał jest nagrywany w San Francisco.

Dyskografia:
- Kasabian (2004)
- Empire (2006)
- West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009)
- Velociraptor! (2011)

Obecny skład:
- Tom Meighan – wokal prowadzący, tamburyno (1999-)
- Sergio Pizzorno – gitara, wokal wspomagający, keyboards, elektronika (1999–)
- Chris Edwards – bas (1999–)
- Ian Matthews – perkusja (2004–)
- Jay Mehler - gitara (2010-)

Byli członkowie:
- Christopher Karloff – gitara prowadząca, bas (w Club Foot), keyboards, elektronika (1999–2006)

Muzycy koncertowi:
- Jay Mehler – gitara (2006–2010)
- Ben Kealey – keyboard (2006–)
- Gary Alesbrook – trąbka (2006–)

Teledyski:

_________________________________________________________________________________________________________________

Jedyny indie rock, który jak na razie znoszą moje uszy. Ostatniej płyty jeszcze nie słyszałem, ale trzy poprzednie były nie najgorsze :) Singiel z nowej płyty zrobił niezłe zamieszanie w NRD na Esce Rock.

Ulubione:
- Club Foot
- L.S.F. (Lost Souls Forever)
- Shoot The Runner
- Underdog
- Fast Fuse
- Fire
- Days Are Forgotten
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Kasabian

Postprzez Dead by linkin w 13 Paź 2011 15:34

Wielbię ich, jedna z najlepszych, jak dla mnie, indie rockowych kapelek. West Ryder Pauper Lunatic Asylum mogę słuchać codziennie, ten krążek nigdy mi się nie znudzi. Nowej płyty jeszcze nie słyszałem, ale chyba nie odbiega specjalnie od poprzednich, wnioskując po singlach. Choć w sumie "Switchblade Smiles" jest mocno podbarwiony elektroniką... Podoba mi się też ta ich zadziorność, to, jak obsmarowują inne zespoły, nieraz w naprawdę chamski sposób. Mają chłopaki temperamenty. :)
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości