Kazik Na Żywo/KNŻ/KaeNŻet

(wszystko poza Linkin Park)

Postprzez MrPavvelo w 18 Sty 2011 19:20

wikipedia napisał(a):Kazik na Żywo to polski zespół rapcorowy, powstały w 1991 roku w Warszawie.

Obecny skład zespołu:
* Adam Burzyński - gitara
* Robert Friedrich - gitara, wokal wspierający (od 1994 do 2000 i od 2009)
* Tomasz Goehs - perkusja (od 1994)
* Michał Kwiatkowski - gitara basowa, gitara
* Kazik Staszewski - wokal

Albumy studyjne:
* 1994 – Na żywo, ale w studio
* 1995 – Porozumienie ponad podziałami
* 1999 – Las Maquinas de la Muerte
* 2011 - Bar la Curva/Plamy na słońcu

KNŻ to polski pionier rap metalu. W swojej muzyce łączy moc riffów i sekcji rytmicznej ze świetnymi tekstami Kazika Staszewskiego.

Tata Dilera, album Porozumienie Ponad Podziałami
http://www.youtube.com/watch?v=-EvW9G2PlaE

Legenda Ludowa, album Las Maquinas...
http://www.youtube.com/watch?v=tX2bX3kXgxE

Przy Słowie
, Porozumienie...
http://www.youtube.com/watch?v=dU1Xi17HJFA

Piosenka Trepa (Live), Na Żywo,...
http://www.youtube.com/watch?v=Jddlcvh0U2g
Ostatnio edytowany przez MrPavvelo, 04 Gru 2011 17:55, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Postprzez chmuurek w 18 Sty 2011 19:40

Jest to mój ulubiony Polski zespół tak samo jak Kult. Dodajże w 2009 byłem na ich koncercie w Szczecinie. Polecam też piosenkę Kazika - 12 Groszy
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Postprzez Dead_Slayer w 23 Sty 2011 16:26

Kult to super zespół. Słuchałem go od dziecka. Byłem chyba na 3 koncertach. Oni maja takie zarąbiste teksty...
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez MrPavvelo w 24 Sty 2011 19:02

grzesczes1, jest problem, bo to nie temat o Kulcie, tylko KNŻ. :D Ale co do tego, że to super zespół, to zgadzam się. ;)
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Dead_Slayer w 26 Sty 2011 20:36

A sory... Pomyślałem o Kaziku na Żywo i myślałem że od razu też o kulcie... Przepraszam. nie no knz tez extra ale ja osobiscie wole kult
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez MrPavvelo w 11 Kwi 2011 15:08

Polecam też piosenkę Kazika - 12 Groszy

Cały album jest spoko. :P
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez chmuurek w 11 Kwi 2011 15:54

No ba! Szczerze to wszystkie albumy Kazika są spoko ;)
Awatar użytkownika
chmuurek

Postprzez Dead_Slayer w 12 Kwi 2011 08:46

Po prostu Kazik to równy koleś i za co by się nie zabrał to zawsze coś ciekawego i fajnego wychodzi.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez MrPavvelo w 23 Wrz 2011 17:18

Mam wspaniałe wiadomości, otóż będzie nowy KNŻ niedługo! Nie mogę się doczekać oczywiście. Polecam do obejrzenia, tam jest więcej szczegółów:

Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez MrPavvelo w 22 Lis 2011 16:46

To nowy kawałek KNŻ z nowej płyty Bar la curva/Plamy na słońcu. Powiem, że nie na to czekałem. Nie ma tej energii co chociażby na LMDLM, nie mówiąc o Porozumieniu.... Nie przypomina mi to takiego KNŻ jakiego znam. Czekam z niecierpliwością na całą płytkę.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez chmuurek w 23 Lis 2011 13:39

No nie! Ten kawałek mi się nie podoba! To nie ten KNŻ, na który czekałem! Czekam na cały album...
Awatar użytkownika
chmuurek

Postprzez MrPavvelo w 28 Lis 2011 15:48

http://www.amazonka.pl/bar-la-curva-pla ... 9765.bhtml

Kto jest zainteresowany nowym KNŻ-tem, to link wyżej prowadzi do 30-sekundowych fragmentów piosenek z płyty.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez chmuurek w 28 Lis 2011 17:40

Zapowiada się ponownie świetnie :D
Nie mogę się doczekać!
Awatar użytkownika
chmuurek

Postprzez _Ev_ w 28 Lis 2011 18:11

w empikach płyta już jest do kupienia - w sobotę widziałam
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Postprzez MrPavvelo w 29 Lis 2011 16:38

Właśnie czekam na płytkę. Btw. na grudniowy Teraz Rock z obszernym wywiadem z KNŻ też jest na celowniku. :D
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Kozer w 01 Gru 2011 12:26

MrPavvelo napisał(a):To nowy kawałek KNŻ z nowej płyty Bar la curva/Plamy na słońcu. Powiem, że nie na to czekałem. Nie ma tej energii co chociażby na LMDLM, nie mówiąc o Porozumieniu.... Nie przypomina mi to takiego KNŻ jakiego znam. Czekam z niecierpliwością na całą płytkę.

Otóż to. Nudne, zamulające, totalnie słabe. Spać mi się chciało. Nie dziwne, że Eska Rock poprosiła o skrócenie tego kawałka, to nie Pink Floyd by leciało przez 6 minut.

I w nawiązaniu do tego - przez akcję z ER nie mam do nich wiele szacunku, są dziecinni i godni pogardy w sposobie reklamy.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez MrPavvelo w 01 Gru 2011 16:22

Ja właśnie absolutnie nie zgadzam się z Eską Rock. A te wywody Wojewódzkiego i Figurskiego na temat Kazika to totalne dno i jeszcze głębiej. Oni nie są godni czyszczenia mu butów... Nie wiedziałem, że są oni w stanie zniżyć się do takiego poziomu. Miałem ich za bardziej inteligentnych. Skrócenie utworu Plamy na słońcu nie jest możliwe po pierwsze ze względu na tekst, który jest ważny i nie da się go skrócić tak jak 12 groszy czy Polski. Piosenka straciłaby sens. Po drugie to jawna ingerencja w sztukę. Jeśli ER chce utworu 4-minutowego to niech sama sobie go zrobi. Straciłem do nich i tak wyjątkowo niskie zaufanie jak na "rockowe radio". Dla mnie to w ogóle drugie Radio Zet, tylko że z naciskiem na rockowy wydźwięk.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez chmuurek w 01 Gru 2011 20:54

Cholera! Cofam moje zdanie na temat "Plam Na Słońcu"! Ta piosenka jest po prostu genialna! Jak i cała płyta. KNŻ wrócił z niesamowitą płytą! Dowcipną i zarazem poważną. Agresywną i łagodną. Nie żałuje wydanych pieniędzy!
Poniżej przedstawiłem moją ocenę poszczególnych kawałków:

01. Bar La Curva 10/10
02. Mój Synku 8/10
03. Hanna Gronkowiec Walczy 8/10
04. Czemu, Ah Czemu 7+/10
05. Marzenia Swoje Miej 8+/10
06. Przecięty Na Pół 8/10
07. Jak Zło Się Rodzi? 9-/10
08. Polska Jest Ważna 9/10
09. Plamy Na Słońcu 10/10
10. Nie Ma Boga 9/10
11. Nikomu Nie Cofam Poparcia 9-/10
12. Szybciej! 8+/10
13. Skończyłem Się 6/10
14. Ballada O Janku Wiśniewskim 10/10

Ogólnie płytę oceniam na 8 z dużym plusem
Awatar użytkownika
chmuurek

Postprzez MrPavvelo w 02 Gru 2011 15:36

chmuurek, z ust mi to wyjąłeś! Jestem niesamowicie zaskoczony nową płytką KNŻ. Dla mnie to świetna płytka, dorównująca poprzednim. Przeczę jakoby nie miało być mocy na albumie. Są takie utwory jak Czemu ah czemu?, Bar la Curva, Polska jest ważna z moim zdaniem genialnym riffem, najlepszy KNŻ-tu. Są również stonowania- fenomenalny Mój synku i jeden z najlepszych tekstów na płycie Plamy na słońcu, który w pełni doceniłem. Na albumie jest sporo ciekawych i zarazem fajnych riffów. Teksty jak teksty, kto lubi Kazika, to polubi, jak ja. Album oczywiście jest inny jak wszystkie albumy poprzednie. Każdy czymś zaskakiwał, na plus, ten również. Podsumowując, KNŻ powraca ze świetnym albumem, który jest kolejnym krokiem naprzód po LMDLM. Zdecydowanie polecam.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Kozer w 12 Gru 2011 10:39

MrPavvelo napisał(a):Skrócenie utworu Plamy na słońcu nie jest możliwe po pierwsze ze względu na tekst, który jest ważny i nie da się go skrócić tak jak 12 groszy czy Polski.

To wystarczyło odpisać do ER, że nie, zamiast prawić publiczne płacze i żale.

MrPavvelo napisał(a):Po drugie to jawna ingerencja w sztukę. Jeśli ER chce utworu 4-minutowego to niech sama sobie go zrobi.

Haha, robisz z siebie takiego bufona jak Kazik? Uważasz go za wielkiego pana i mistrza? Bez przesady, ktoś kto stosuje tak żałosną reklamę(bo to nie pierwszy taki przypadek i nie wmówisz mi, że Kazik tak się nie reklamuje), nie szanuje swoich fanów i zachowuje się jak zbuntowany 15 letni gnojek nie będzie w moich oczach kimś wartym większego szacunku niż każdy inny zespół, który przygotowuje radio edity i nie spina pośladków, że się nie da bo to dzieło. Bądźmy realistami.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Postprzez MrPavvelo w 14 Gru 2011 16:51

Nie zgadzam się kompletnie z tym co napisałeś Kozer :P Subiektywnie owszem, uważam Kazika za mistrza, ale co to ma do rzeczy? Kazik jak inny Pink Floyd czy Lady Gaga jest muzykiem i tworzy sztukę. Odbieram ucięcie utworu (już pomijając czy to KNŻ czy inny zespół) jako coś nie do przyjęcia. To tak jakby ktoś chciał ucinać obraz Bitwa pod Grunwaldem bo się w pokoju nie zmieści... Druga sprawa. Jako fan Kazika wcale nie czuję się jakby nie miał do mnie szacunku. A jeśli chodzi Ci o to, że zwrócił uwagę jakiemuś internaucie, gdyż działał niezgodnie z prawem (tak, rzeczywiście działał niezgodne z prawem) to nie wiem co tu jest z braku szacunku. Te wszystkie ekscesy z Kazikiem w roli głównej rzeczywiście można odebrać jako żałosną reklamę, ale ja patrzę na to z innej strony i wcale nie wyczuwam w tym owej reklamy. A poza tym Kazik powiedział w którymś wywiadzie, że jemu było wszystko jedno czy skrócić utwór, czy nie, a to koledzy z zespołu oburzyli się i przekonali go do tego listu otwartego.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez _Ev_ w 14 Gru 2011 17:11

tak, ale wiesz, Kazik i jego muzycy nowicjuszami w polskim szołbizie nie są, i znają realia. Dobrze wiedzieli, że radio komercyjne, jakim jest Eska Rock, niechętnie będzie grać kawałek, który ma o ile się nie mylę 6 minut i 12 sekund. Na płycie są też krótsze kawałki, prawda? Ale wybrali właśnie ten. Ciekawe dlaczego.
Otóż wiedzieli, że radio poprosi o radio edit, a skoro ich to pytanie tak wielce uraziło, to postanowili rozpętac w okół tego zdarzenia burzę. I to nie jest reklama, kiedy o tym trąbi większość stron poświęconych muzyce, o pudelku i super ekspressie nie wspomnę? Przemyśl to na spokojnie.

Samej piosenki się nie czepiam, ona jak i cała okołokazikowa twórczość, jest mi obojętna.
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Postprzez MrPavvelo w 14 Gru 2011 17:26

Oczywiście masz rację dEVil. Chodziło mi o to, że kto miał kupić płytę ten kupił. Nie sądzę, aby ktoś kto nie zna Kazika albo to go mało obchodzi, patrzył informacje dotyczące tego, że kłóci się z jakimś radiem.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Kozer w 20 Gru 2011 21:22

dEVil_inside napisał(a): I to nie jest reklama, kiedy o tym trąbi większość stron poświęconych muzyce, o pudelku i super ekspressie nie wspomnę?

Otóż to.

MrPavvelo napisał(a):Nie sądzę, aby ktoś kto nie zna Kazika albo to go mało obchodzi, patrzył informacje dotyczące tego, że kłóci się z jakimś radiem.

Zrobił się taki dym, że na pewno masa ludzi z ciekawości doinformowała się, spora część z nich pewnie też posłuchała w sieci o co te zamieszanie. To jest reklama.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez MrPavvelo w 21 Gru 2011 16:30

Nawet jeśli to jest reklama, to nie należy czynić z tego zarzutów Kazikowi. To Eska zrobiła zamieszanie, oni mieli do czegoś pretensję. Nie dziwię się, że zespół odreagował w tak dosadny sposób, a poza tym wszystkie zarzuty wobec radia są prawdziwe.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Następna

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości