Komiksy

(film, teatr, książki, komiksy...)

Komiksy

Postprzez niqus w 29 Kwi 2009 14:36

od razu zaznaczam, że nie jest to temat o mandze i anime, który znajduje się TU

czy jest tu na forum ktoś, kto interesuje się komiksami zachodnimi, albo rodzimymi?
byłabym mile zaskoczona, jakby komuś mówiły coś tytuły takie jak X-men, Runaways, Iron Man, Avengers, Sandman...

osobiście, jestem straszną fanką niemal wszystkiego, co wyszło spod skrzydeł Stana Lee i Marvela; podziwiam prace Franka Millera (jak dotąd czytałam tylko 300 i 1 zeszyt Sin City); a moją miłością jest Neil Gaiman i jego Sandman (szkoda, że ma syna niemal w moim wieku... chociaż to chyba daje mi możliwość zbliżenia się do mojego guru xD)

co sądzicie też o wszystkich ekranizacjach komiksowych?
od Batmanów i X-menów począwszy (a propos... na przełomie kwietnia i maja wychodzi X-men Origins: Wolverine), na filmach typu Ghost World i Persepolis skończywszy...
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Komiksy

Postprzez Hs_Cz@rnY w 29 Kwi 2009 16:49

Eee a można do tego kaczora donalda?? ;P

Kiedyś czytałem asterixa i obelixa fajne nawet to:) Dla mnie lepsze niż manga itp...
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Dołączenie: 13 Maj 2008 10:33
Miejscowość: Takie tam zadupie

Komiksy

Postprzez niqus w 29 Kwi 2009 17:08

nie powiem, że się tego nie spodziewałam, bo skłamię :P

yay. też czytałam Kaczora Donalda, jak byłam w podstawówce i już wtedy denerwował mnie seksizm tego czasopisma xD

Asterixa mam chyba 5 zeszytów, tak samo Smurfów i jeszcze kilka mniej znanych serii jak np. Timothee Titan albo... hmm nie pamiętam jak nazywała się ta seria xD ale działa się jakby w średniowieczu i głównymi bohaterami był chłopiec i niedźwiedź... O_o kreskę to miało fajną, taką miękką.

no to może w ramach promocji komiksów wśród młodzieży (kto to widział, żeby trzeba było promować komiksy :P za moich czasów... xD) napomknę o czym jest Sandman...
Głównym bohaterem Sandmana jest Sen - nieśmiertelne uosobienie marzeń sennych w ludzkiej postaci. W komiksie najczęściej nazywany jest imieniem Morfeusza, choć występuje także pod innymi nazwami. Jest jednym z siedmiorga rodzeństwa, z których każde utożsamia jeden z elementów rzeczywistości: Los, Śmierć, Zniszczenie, Rozpacz, Pożądanie i Malignę, która kiedyś była Marzeniem. Sen, uwolniony po wielu latach niewoli u brytyjskiego maga z początku XX wieku, musi odbudować swoje zniszczone królestwo. Dopadają go jednak zmory z przeszłości, musi stawiać czoła konsekwencjom swoich dawnych postępków.

Sen nie jest klasycznym superbohataterem, który ratuje świat i ludzi. Działa realizując prawa Nieskończonych, często bezwzględnie, nie licząc się z nikim.
(źródło: Wikipedia xD)
od siebie dodam jeszcze, że niemal każdy zeszyt, albo często nawet każdy osobny rozdział jest rysowany przez kogoś innego, więc Sandman nie ma swojej charakterystycznej kreski
Image
Endless Family :mrgreen:
Stojący (od lewej): Death, Destiny, Dream, Destruction, Desire
Poniżej (od lewej): Despair, Delirium (Delight)
powiedziałabym coś-niecoś o każdym z nich, ale wtedy mój byłby tak długi, że nikomu nie chciałoby się go czytać XD

omfg! idę jutro na premierę Wolverine'a *skacze pod sufit* YESSSSSSSS!
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Komiksy

Postprzez Darth Dream w 09 Lip 2009 21:39

Ja komiksów teraz już nie czytam, kojarzę tylko "Thorgala", "Asterixa", "Kajka i Kokosza" i rzecz jasna, seksistowskiego "Kaczora Donalda". Te 3 ostatnie kiedyś namiętnie czytałem, ale to odległa czasowo kwestia... Pamiętam, że w komiksach K&K denerwowała mnie litera "A" - zawsze wyglądała jak "R" (a może odwrotnie?). Jakoś nie chce mi się do nich wracać. Ale fajnie się je czyta, obrazki starczają za nudne opisy sytuacji, wyglądu bohaterów, krajobrazu itd. :P
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Komiksy

Postprzez niqus w 10 Sie 2009 12:18

niedawno kupiłam sobie 3 tomy spin-off'a Sandmana, o tytule Lucyfer
Image
zgadnijcie o czym/kim jest 8D
anyway, jest to komiks którego scenariusz został napisany przez różnych ludzi, w oparciu o Lucyfera stworzonego przez Neila Gaimana
a że Lucek był jedną z moich ulubionych postaci, nie pozostało mi nic, jak skakać z radości czytając każdą stronę.
brutalny, pokręcony i wciągający.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Komiksy

Postprzez Saika w 26 Sie 2009 14:02

Hi hi jak "Kłamca"? Skoro tak-super!
Ja dorwałam "Likwidatora" Pana Ryszarda Dąbrowskiego. Sprawa nie do końca świeża (rok 2001) ale za to z rodzimego podwórka. (Z Warszawy, tak ściślej)
I rysujemy Anarchię, o yeah! :D
Saika

Komiksy

Postprzez robaczek w 29 Lip 2010 13:23

no, to może ja powiem też, co czytałam jako dziecko. oczywiście Kaczora Donalda :oops: , trochę Spidermana, Batmana i Iron Mana... hehe, ale to było dawno. potem miałam długą przerwę, a teraz znowu chcę do tego wrócić.

zna ktoś może fajne horrory? głównie tym jestem w tej chwili zainteresowana, a zawsze lepiej zapytać, zanim się kupi. oczywiście, ładna kreska wymagana ;]
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Re: Komiksy

Postprzez KaT w 10 Wrz 2010 18:26

Kaczor Donald wymiatał. Nawet dzisiaj jak rzucam okiem na mojego ulubionego Disnejowskiego bohatera to uśmiech gości na mojej twarzy.
Kiedys (chyba w podstawówce) rysowałem komiksy o przygodach paczki skejtów. Oczywiście rysunki dno, ale starałem się nadrabiać ciekawie opowiedzianą historią :D :lol: . Z zagranicznych komiksów czytałem tylko Spidermana który bardzo mi się podobał mimo iż nie należę do miłośników komiksów:)
Ludzie mnie nienawidzą, bo jestem bogaty, przystojny i świetnie gram w piłkę
Cristiano Ronaldo
Awatar użytkownika
KaT

Dołączenie: 07 Wrz 2010 23:34

Komiksy

Postprzez Aaricia w 22 Lis 2010 23:00

Moja miłosć już od bardzo daaaawna,jeszcze z czasów podstawówkowych
http://komiks.nast.pl/okladka/5609/Thorgal-09-Lucznicy-oprawa-twarda/
Super kreska i klimat :)
przy okazji zaintrygowała mnie mitologia skandynawska :)
ImageGod bless us everyone\We’re a broken people living under loaded gun
And it can’t be outfought\It can’t be outdone\It can’t be out matched\It can’t be outrun
Awatar użytkownika
Aaricia

Dołączenie: 14 Lis 2010 01:07
Miejscowość: Szczecin

Komiksy

Postprzez Nightwolf w 24 Mar 2012 13:52

Spróbuję ożywić ten temat.
Ostatnimi czasy czytuję sobie Punishera, X-Menów, Transformers + crossovery związane z powyższymi. Od Crossovera zacznę: Wolverine i Punisher - idealnie dobrana para z tych panów (bez dwuznaczności, aczkolwiek ostatni kadr...). Idealnie widać subtelną różnicę pomiędzy Frankiem i Loganem. O ile ten drugi jeszcze się łudzi, to Franek już stracił złudzenia i nie wierzy w istnienie sprawiedliwości.
Punisher - Born - czyli pojechał Franek na trzecią turę i... nie chce wracać do domu. Został mi ostatni zeszyt do nadrobienia. Ogólnie pomogło mi to nieco rozgryźć postać Castle'a, aczkolwiek do napisania pełnego artykułu jeszcze mi trochę brakuje.
X-Menów czytam losowo - w zależności od tego co się w antykwariacie trafi co mi znajomi podrzucą :mrgreen:
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Komiksy

Postprzez chmuurek w 24 Mar 2012 14:56

Z komiksów to czytam tylko "The Walking Dead" ;)
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości