Książki

(film, teatr, książki, komiksy...)

Książki

Postprzez lingii w 11 Cze 2008 19:06

Siemka
Tu piszcie jakie książki warto przeczytać.Ja polecam "Kroniki spiderwick" "Star craft".
lingii

Dołączenie: 10 Cze 2008 20:53
Miejscowość: Pruszków

Książki

Postprzez Parówa :-) w 11 Cze 2008 21:18

juz jest temat o książkach... ;-)
Awatar użytkownika
Parówa :-)

Dołączenie: 15 Maj 2008 19:59
Miejscowość: Zadoopie

Książki

Postprzez Darth Dream w 25 Sty 2009 18:14

Już jest temat o książkach, ale on dotyczy czego innego... A konkretniej, co ostatnio czytaliśmy. A tu piszemy "jakie książki warto przeczytać". To trochę co innego...
A warto czytać Tolkiena. Genialny pisarz. Najbardziej podobał mi się "Silmarillion" ale "Władca Pierścieni" też jest super!
Stephen King ma wybujałe horrory. Praktycznie wszystkie identyczne, ale czytając jego dzieła po raz enty i tak strach się bać...
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Książki

Postprzez niqus w 25 Sty 2009 18:44

dream92, jednak poprę Parówę, że taki temat już jest.
W "Jaką książkę ostatnio przeczytałeś/łaś ?" piszemu czy to co ostatnio przeczytaliśmy jest warte uwagi.
Jakbyśmy mieli się tak rozdrabniać, to trzeba by założyć jeszcze temat "Jakich książek nie warto czytać"
jest sens? nie.
:]
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Książki

Postprzez Darth Dream w 25 Sty 2009 19:01

OK, nie będę się kłócił. :roll:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Re: Książki

Postprzez DuDi w 02 Lut 2009 18:32

Wspomniany już Tolkien, ale i oczywiście Sapkowski i wszystkie Tomy Wiedźmina.
Jednak jest różnica między tematami :P Przynajmniej dla mnie
Argument:
Jaką książkę polecasz - Krzyżacy
Jaką książkę przeczytałeś ostatnio - Quo-Vadis

Może ktoś nie pamięta jaką książkę czytał ostatnio, ale wie, że po przeczytaniu Krzyżaków [już trzymam się argumentu] poleca powieść.

Różnica jest? Jest
Niech Nas Nienawidzą ByLe Się NaS BaLi From Hell Rhodium™ -> http://helbreath.org / http://fhr.pun.pl

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 11% wklej to do opisu.
Awatar użytkownika
DuDi

Dołączenie: 26 Sty 2009 19:06
Miejscowość: Lublin

Książki

Postprzez Hs_Cz@rnY w 22 Lut 2009 02:06

No jest:D

A ja polecam Solaris S.Lema to musi każdy przeczytać ;D
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Dołączenie: 13 Maj 2008 10:33
Miejscowość: Takie tam zadupie

Książki

Postprzez niqus w 22 Lut 2009 11:52

ok, niech wam będzie

ale jeżeli każdy post będzie wyglądać w ten sam sposób czyli:
Ja polecam "Kroniki spiderwick" "Star craft".

A ja polecam Solaris S.Lema to musi każdy przeczytać ;D

to zamykam temat :P

skoro polecacie jakąś książkę, to przynajmniej napiszcie czemu. jakiś zarys fabuły czy coś w tym stylu żeby zachęcić innych

reklamujcie się xD
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Książki

Postprzez Hs_Cz@rnY w 22 Lut 2009 12:52

Co ja od reklamacji książek??

No ale dobra, poświęce się żeby temat nie był zamknięty ;D

Solaris S. Lema opowiada<?> O pewnym doktorze solaristyki , który przybył właśnie na ową stacje solaris, która jak dobrze pamiętam mieściła się pomiędzy dwoma słońcami... Wszyscy bohaterowie mają halucynacje( widzą osoby, im bliskie czy których bardzo pragną). Jest to spowodowane działanie jakiejś plazmy(nie pamiętam już) która próbuje się jakby skomunikować z nimi.

Dalej mi się nie chce pisać... Przeczytacie to się przekonacie.... Ale naprawdę warto ;)
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Postprzez nataku w 22 Lut 2009 14:46

Hs_Cz@rnY napisał(a):Co ja od reklamacji książek??

:lol: pożyczyć ci słownik ? reklama a reklamacja to chyba nie to samo...
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Książki

Postprzez Hs_Cz@rnY w 22 Lut 2009 16:26

No wiem, że te słowa znaczą co innego ;D Ale nie wiedziałem jak to ująć<?> <lol2>
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Książki

Postprzez KimKolwiek w 28 Lut 2009 11:13

polecam ''Drogę" Cormaca Mc Carthy (chyba tak się pisze)
Na świecie jest po prostu dramat: ludzie zjadają sie, zabijają, głód i nędza itp.
Ojciec wędruje z synem w poszukiwaniu jakichś normalnych warunków do życia (i oczywiście nie chcą dać się zjeść)
Po drodze spotykają wiele opuszczonych domów i takich tam... i cieszą się jak dzieci jak znajdą np. wannę żeby się umyć...
Mają ze sobą strzelbę i 2 naboje na wypadek gdyby ktoś chciał ich zjeść żywcem, żeby móc się samemu jakoś humanitarnie zabić.
Jednak w wyniku pewnego wydarzenia wykorzystują jeden nabój...
...a resztę przeczytajcie sami...
Image
Awatar użytkownika
KimKolwiek

Dołączenie: 22 Lut 2009 09:32
Miejscowość: Płock

Książki

Postprzez Misha080507 w 23 Lip 2009 15:47

Polecam książki Joanny Chmielewskiej. Pisze od 66 roku (poprzedniego wieku) więc rzeczywistość tam wygląda nieco inaczej.Pisze do tej pory więc są też książki bardziej aktualne. Przede wszystkim pisze powieści kryminalne jednak "przesączone" są humorem. Trudno zacząć, lecz później trudno się oderwać. Polecam!!!
Misha080507

Dołączenie: 21 Lip 2009 21:08

Postprzez robaczek w 23 Lip 2009 16:51

Misha080507 napisał(a):Polecam książki Joanny Chmielewskiej. Pisze od 66 roku (poprzedniego wieku) więc rzeczywistość tam wygląda nieco inaczej.Pisze do tej pory więc są też książki bardziej aktualne. Przede wszystkim pisze powieści kryminalne jednak "przesączone" są humorem. Trudno zacząć, lecz później trudno się oderwać. Polecam!!!

czytałam kilka jej książek i szczerze to zachwycona nie byłam. to znaczy pisze ok, ale nic nadzwyczajnego. chociaż Przeklęta bariera była niczego sobie.

kiedyś czytałam całkiem niezłą parodię Harry'ego Pottera, a mianowicie: Barry Trotter (ma 3, dosyć krótkie, bo po ok 300 stron części) napisaną przez Michaela Gerbera. parodia, bo wykorzystuje imiona i główne założenia, ale stanowi oddzielną książkę. akcja jest świetna, mnóstwo humoru - co prawda klozetowego, ale w dobrym stylu. co jeszcze mogę dodać? jeśli ktoś oglądał Poznaj moich Spartan i mu się podobało, to książka też ma duże szanse :D
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Książki

Postprzez LDC w 23 Lip 2009 19:43

Robak napisał(a):mnóstwo humoru - co prawda klozetowego, ale w dobrym stylu

jak humor klozetowy może być w dobrym stylu??? zabrałam się kiedyś za 1. część Barry'ego Trotter'a-
masakra!!! jak dla mnie, tego się nie da czytać, poziom inteligencji poniżej humoru z American Pie, od tamtej pory omijam parodie szeeeeeerokim łukiem :|
jeśli chodzi o książki z humorem, to moim zdaniem świetnie spisuje się seria Felix, Net i Nika. Co prawda ciągnie na sukcesie HP, ale dialogi sprawiają, że leżę i mam jednego, wielkiego ROTFLA, a poza tym akcja dzieje się całkiem sprawnie, chociaż czuć, że ostatnie książki to zwykłe ciągnięcie kasy. Ja polecam pierwsze trzy tomy- są najlepsze, ale od razu ostrzegam, że bohaterowie to ludzie z gimnazjum, więc całkiem poważnych użytkowników forum historia raczej nie zabawi ;)
LARGE HADRON COLLIDER!!!
Awatar użytkownika
LDC

Dołączenie: 03 Lip 2009 18:03
Miejscowość: Legnica, dolnośląskie

Postprzez robaczek w 23 Lip 2009 19:55

LDC napisał(a):jak humor klozetowy może być w dobrym stylu??? zabrałam się kiedyś za 1. część Barry'ego Trotter'a-
masakra!!! jak dla mnie, tego się nie da czytać, poziom inteligencji poniżej humoru z American Pie, od tamtej pory omijam parodie szeeeeeerokim łukiem :|

a wierz mi, że może :) wszystko kwestia gustu, ja np American Pie nie lubię, ale uważam, że Barry jest fajny. jeśli nie przeczytałaś więcej niż pierwsze 2 rozdziały to się nie dziwię, bo nie są najlepsze, ale potem jest całkiem ok. po za tym poziom inteligencji jest tylko pozorny, dokładnie to widać po przeczytaniu ostatniej strony, kiedy się okazuje, że autor zrobił czytelnikom wodę z mózgu, a oni nawet nie zorientowali się kiedy.
Awatar użytkownika
robaczek

Książki

Postprzez LDC w 23 Lip 2009 21:24

to jak w Agacie Christie- spodziewaj się niespodziewanego ;)
LARGE HADRON COLLIDER!!!
Awatar użytkownika
LDC

Książki

Postprzez Darth Dream w 24 Lip 2009 17:57

No to ja się podpisze pod Gerberem. Gość pisze wspaniałe książki, a do tego jest bardzo inteligentny no i słucha fajnej muzyki.
Co ciekawe, monolog lorda Vielokonta dotyczący filmu (przedostatni rozdział 1. części) sprawdził się co do joty :mrgreen:
Polecam też "Opowieści z Blarnii: Lewa ladacznica i stara szafa" tegoż autora.

A no tak, Agatha Christie. Dopiero po przeczytaniu 25 jej książek domyśliłem sie, o co w nich naprawdę chodzi. A chodzi o pieniądze. Wszystkie jej książki są identyczne. Ciągle powiela ten sam pomysł na różne, spokrewnione sposoby. Podobną taktykę stosuje Dan Brown - jak zarobić, żeby się nie narobić. Napisał "Cyfrową twierdzę" a później to już były tylko kopie tej powieści, pozmieniał tylko imiona bohaterom i nakreślił trochę inną fabułę. Jego książki są identyczne pod względem konstrukcji fabuły. Co nie zmienia faktu, że fajnie się czyta i powieści Agathy i Dana.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Książki

Postprzez LDC w 24 Lip 2009 20:22

yeah, nareszcie ktoś lubi czytać Agatę Christie i Dana Browna i JEDNOCZEŚNIE widzi, że wszystkie są identyczne ;) po 3 książkach AC mogłam już po poznaniu minimalnych zarysów postaci określić, kto zamordował :twisted: nie podnosi mi to co prawda samooceny, ale jest za to napięcie: czy miałam rację?? ;)
w 90% procentach, tak!
z DB najpierw się wzięłam za Kod Leonardo, a potem za Zwodniczy Punkt i przeraziło mnie to, że w obu główni bohaterowie są atrakcyjni, inteligentni, wykształceni i bystrzy, jedyne, co Brown zmienił, to imiona i płeć... no cóż, idealny świat z idealnymi ludźmi ;)
LARGE HADRON COLLIDER!!!
Awatar użytkownika
LDC

Postprzez robaczek w 24 Lip 2009 21:56

dream92 napisał(a):No to ja się podpisze pod Gerberem. Gość pisze wspaniałe książki, a do tego jest bardzo inteligentny no i słucha fajnej muzyki.
Co ciekawe, monolog lorda Vielokonta dotyczący filmu (przedostatni rozdział 1. części) sprawdził się co do joty :mrgreen:
Polecam też "Opowieści z Blarnii: Lewa ladacznica i stara szafa" tegoż autora.

uff, nie jestem sama ;)

co do powielania, to faktycznie po pewnym czasie staje się uciążliwe. i przewidywalne :/
ja uwielbiam Kinga, pisałam już chyba o tym, nie tylko ze względu na jego szalone pomysły (na większość w życiu bym nie wpadła!) i niebanalny styl, ale przede wszystkim za to, że w wielu powieściach i opowiadaniach pojawiają się te same postaci. na przykład w Mrocznej połowie postacią drugoplanową jest policjant, który powraca (ale lata później) w Sklepiku z Marzeniami. i mnóstwo jest takich postaci, miejsc i zdarzeń. czasami King tylko o nich wspomina, ale gdy zaczyna się czytać książkę i od razu trafia na znajome postaci (i całą masę nowych) to coś wspaniałego :)
Awatar użytkownika
robaczek

Książki

Postprzez Darth Dream w 25 Lip 2009 18:28

LDC napisał(a):yeah, nareszcie ktoś lubi czytać Agatę Christie i Dana Browna i JEDNOCZEŚNIE widzi, że wszystkie są identyczne ;) po 3 książkach AC mogłam już po poznaniu minimalnych zarysów postaci określić, kto zamordował :twisted:

Yeah, ja ma tak samo! I dzięki za komplement

I przy okazji polecam cykl "Gwiezdne Wojny", zacząłem czytać we wrześniu i nie mogę się oderwać. To, co pokazano w filmie, to zaledwie maleńki ułamek tego niezwykle rozbudowanego świata.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Książki

Postprzez heresy w 08 Sie 2009 23:04

czytał ktoś może książkę Sprzedawca Broni odtwórcy roli Dr House'a? Słyszałam że jest naprawdę godna polecenia. Ta recenzja mnie przekonała:
"Sprzedawca broni" to znakomite połączenie trzymającego w napięciu thrillera i śmieszącej do łez komedii. Tłum szpiegów, agentów i terrorystów, supernowoczesna broń, wyraziste postaci i krytyka społeczeństwa, satyra, aż wreszcie – skomplikowana intryga, której nie powstydziliby się najwięksi mistrzowie suspensu. A przy okazji genialny recital kabaretowy w wykonaniu zawodowca.
Zamierzam się za nią niebawem zabrać.
In the memory, you will find me.
Awatar użytkownika
heresy

Dołączenie: 30 Maj 2009 13:45
Miejscowość: A Place For My Head

Książki

Postprzez LDC w 10 Sie 2009 11:22

Też właśnie zamierzam jakimś (mam nadzieję, niezbyt skomplikowanym) sposobem zdobyć tą książkę i ją przeczytać, bo słyszałam to co ty, że jest świetna.

A co do innych książek- warte polecenia są powieści, czy też opowiadania Gabriela Garcii Marqueza. Przeczytałam Sto lat samotności, Miłość w czasach zarazy, Jesień patriarchy, Nie ma kto pisać do pułkownika oraz Kronikę zapowiedzianej śmierci. Uh, napisałam się ;)
Według mnie, najlepsze są pierwsze dwie.
W Stu latach samotności opisane są dzieje wielopokoleniowej rodziny Buendia, założycieli wioski Macondo, w której dzieje się akcja. Gdybym miała powiedzieć, co jest głównym wątkiem w tej książce, szczerze powiedziałabym, że nie ma takiego. Jest to po prostu opis zdarzeń, który jednak dzięki niesamowitemu talentowi pisarza (który wplótł w historię, zresztą bardzo zręcznie, przypadki oddziaływania sił nadprzyrodzonych) powieść jest wciągająca. Dość dużo jest w niej alegorii i dobrze schowanych prawd moralnych, więc trzeba mieć dość refleksyjną naturę, żeby książkę w całości ogarnąć.

Z kolei Miłość w czasach zarazy opowiada historię Florentina Arizy, który w wieku młodzieńczym zakochał się we Ferminie Dazie, i opisuje perypetie tych dwojga od momentu poznania aż do właściwego zejścia się pary na parowcu (para na parowcu, how romantic ;) ) należącym do Florentina, po "pięćdziesięciu trzech latach, siedmiu miesiącach i jedenastu dniach, łącznie z nocami". Znowu trochę peanów na cześć kunsztu pisarskiego Marqueza, przepraszam, ale po prostu kocham faceta :P W czuły, delikatny sposób potrafi opisywać smród doków w porcie czy dość wytarte uroki ulicznych prostytutek. Używa słów, które w normalnych warunkach odrzucają, jednak w takim zestawieniu, że aż czujesz jakąś tam sentymentalną sympatię do psich odchodów czy krowich trucheł rozkładających się na ulicy.

Ale wynaturzenia.
LARGE HADRON COLLIDER!!!
Awatar użytkownika
LDC

Książki

Postprzez heresy w 15 Sie 2009 14:11

Udało mi się jakimś cudem naciagnąc rodziców na Sprzedawcę Broni. Książka zazwyczaj kosztuje jakieś 40 zeta z czymś ale warto wybulic. Humor naprawdę przedni.
In the memory, you will find me.
Awatar użytkownika
heresy

Dołączenie: 30 Maj 2009 13:45
Miejscowość: A Place For My Head

Książki

Postprzez Misha080507 w 19 Sie 2009 12:43

Polecam książkę Maji Lidii Kossakowskiej "Ruda Sfora". Niby fantasy lecz jest w niej coś innego czego określić nie potrafię, jakiś tragizm świata, który jest pustoszony przez coś co nazwano Rudą Sforą, która na końcu okazuje się ... No trzeba przeczytać i tyle.
Misha080507

Dołączenie: 21 Lip 2009 21:08

Następna

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości