kolejność tak przypadkowa, jak to tylko możliwe:
1. Republika - "Odchodząc" - piękna, przepełniona emocjami piosenka. w niejednego dołka mnie wpędziła.
2. Rezerwat - "Zaopiekuj się mną" - patrz punkt pierwszy. wyjąco-płaczący głos wokalisty i bardzo trafiający do mnie tekst.
3. Lao Che (kiedyś wreszcie trzeba było

) i tu już mam wątpliwości. ciężko wybrać jedną piosenkę, bo bardzo się od siebie różnią. musi być więcej!
3a. "Hiszpan" - piosenka z tekstem, a bez tekstu

(do dziś całęgo nie rozgryzłam!). na koncertach sprawdza się rewelacyjnie.
3b. "Chłopacy" - przez długi czas myślałam że jest to moja ulubiona piosenka, ale obecnie mam już wątpliwości. tekst tłumaczę sobie po swojemu, nie mogę być pewna czy Spiętemu chodziło o to samo. "Nawet gdy stajesz przede mną i plujesz, to i tak mi leżysz, i tak mi pasujesz" - i tyle.

3c. "Urodziła mnie ciotka" - i motto mojego życia: "do Rzymu wszystkie drogi wiodą, a świat się dzieli na mądrych i na tych, co słodzą. Łokciem się nie przepychaj, ostatni będą pierwsi..."
3d. "Życie jest jak tramwaj" - piękny, piękny, piękny prosty bas. poza tym piosenka ewidentnie kojarzy mi się z "Mistrzem i Małgorzatą", książką, którą kocham.
4. Daft Punk - "Harder, Better, Faster, Stronger" - nie usiedzę w miejscu słuchając. oj, naszukałam się już najróżniejszych coverów: gitarowych, perkusyjnych i oczywiście - basowych!
5. DAAB - "W moich ogrodzie" - tekst, klimat, BAS (umiem!).
6. Linkin Park - "Faint", "Burning in the Sky" - Linkini też się muszą gdzieś tu znaleźć.
7. Little Dragon - "Twice". (a "Swimming" zaraz po nim, za rytm na perkusji)
8. The Doors - "Riders on the Storm" bas piękny, wszystko piękne, ale tekst! tekst jest najważniejszy. (+ piękny cover Lao Che)
9. Archive - "Again" - za spustoszenie, co mi w serduchu uczyniła! p i ę k n a. (i bas, standardowo, tez ma ładny)
10. Gary Jules - "Mad World" - mam dziwne wrażenie, że większość moich ulubionych piosenek jest strasznie dołująca.
11. Gorillaz - "DARE" - żeby było weselej
12. Komety - "Traktuj mnie źle" za piękny kontrabas i za piękną grę miotełkami
13. Harlem - "Piąta Trzydzieści" - smutek smutek smutek.
14. 3 Doors Down - "Here Without You" - znów smutek.
15. Sam Brown - "Stop" bas, tekst.
16. Edyta Bartosiewicz - "Sen" - "Niby cudownie, ale wcale nie jest dobrze w moim śnie."
17. Raz, Dwa, Trzy - "Oczy tej małej" - tekst tekst tekst.
18. Myslovitz - "Kraków" - naprawdę jest smutno w większości.
19. System of a Down - "Radio Video" - "Hey man, look at me rocking out!"
20. Happysad - "IQ"