moim zdaniem lista 20 ulubionych piosenek, jest zdecydowanie za długa (bo można tylko 10 linków na post zamieścić! :C ), ale co tam

może zdaje mi się tak dlatego, że ja się pewnie jeszcze rozpiszę na temat każdej
(kolejność raczej przypadkowa)
1.
Godsmack - Spiral (uwielbiam piosenki posiadające taki mistyczny akcent, a poza tym, jestem straszną fanką perkusji i moim zdaniem brzmi ona tu genialnie)
2.
A Perfect Circle - Judith (kolejna piosenka zahaczająca o tematy spirytualistyczne. hm. poza tym, świetnie się do niej szaleje ;D)
3.
Pearl Jam - Even flow wstyd się przyznać, ale w tej piosence nawet nie interesowałam się tekstem ;D wszystko w niej się dla mnie idealnie składa: brzmienie głosu Eddie'ego, gitara, perkusja
4.
Muse - Undisclosed desires mała zmiana klimatu ;D piosenka zdecydowanie spokojniejsza od poprzednich, bardziej elektroniczna i "jękliwa", ale ma w sobie to "coś"
5.
Coma - Pasażer polska piosenka? na MOJEJ liście? niemożliwe

cóż, mimo że nie jestem fanką naszych rodzimych zespołów, to jednak Coma jest świetna do dołowania się i Roguc ma fajnie brzmiący głos
6.
Disturbed - Down With the Sickness musiało się to znaleźć na mojej liście

dźwięki, który wydaje David, określone przez mojego brata, jako "szczekanie" albo "gdakanie" mnie bardzo przypadły do gustu ;D David ma bardzo melodyjny głos i moim zdaniem potrafi świetnie zmieniać tonację.
7.
The Knife - Like a pen kolejna zmiana klimatów! Zespół, który na tym forum został oznaczony jako "dziwny" należy do grupy moich ulubionych ;D niech żyje szwedzki elektronik!
8.
30 Seconds to mars - Beautiful lie z tą piosenką miałam drobny dylemat, bo tak właściwie co niemal wszystkie piosenki z tej płyty mi się podobają... (prócz Huntera, bo jednak ta piosenka w wykonaniu Bjork brzmi lepiej)
9.
the offspring - kid's aren't alright piosenka mojego dzieciństwa. Americana była chyba jedną z pierwszych oryginalnych płyt cd, które znalazły się na mojej półce
10.
Headstones - It's all over mmm moje "nowe" znalezisko, szkoda tylko, że zespół nie istnieje już od prawie 10 lat ;D lubię głębokie, męskie głosy :] a poza tym, jak można nie lubić tradycyjnego rocka?
11.
The Beatles - The Night Before ulubiony film, ulubiona płyta, ulubiona piosenka :] Beatlesi zawsze potrafili śpiewać wesołe piosenki ze smutnym tekstem ;D (bo jakby się zastanowić, ta piosenka nie mówi o niczym innym jak o "kacu moralnym" dnia następnego ;D )
12.
Eric Bourdon & The Animals - San Franciscan Nights ulubiony zespół mojego taty, z lat jego młodości. Podczas jednej imprezy, posadził mnie obok siebie przy konsoli muzycznej i zaczął puszczać ich piosenki. Ta najlepiej zapadła mi w pamięć. (poza tym, teraz wiem, po kim mam słabość do psychodelicznego rock'a ;D)
13.
Tool - Vicarious to jest po prostu Tool

DUH
14.
Scissors Sisters - I can't decide ten zespół jest dziwny nawet jak na moje standardy. Ja można nie pokochać skocznej piosenki o rozterkach dotyczących morderstwa? ;D
15.
Owl city - Fireflies ta piosenka jest tak rozkosznie cukierkowa, że aż słyszę jak mi się zęby psują za każdym razem jak jej słucham
(a poza tym, umiem już "zaśpiewać" refren w języku migowym ;D)16.
David Bowie - Afraid of Americans Bowie tworzył na tyle zróżnicowaną muzykę, że trudno było mi wybrać tylko jedną piosenkę. Wybrałam tą, bo fajnie wygląda w teledysku ;D
17.
Fort Minor - Where'd you go bo:
a) Mike <3
b) Holly ma śliczny głos
18.
Imogen Heap - Just for now lubię nietypową muzykę. Już za pierwszym razem, gdy usłyszałam ten kawałek, to się w nim zakochałam. Wersja na żywo, jest dużo lepsza od studyjnej
19.
Kasabian - Underdog chyba wszyscy kojarzą ten riff gitarowy z reklamy telewizorów. Mnie on się na tyle spodobał, że postanowiłam poszukać reszty utworu i niestety muszę powiedzieć, że to jedyny kawałek tego zespołu, który mi się podoba.
20.
The Gathering - Red is a slow colour cała płyta How to measure a planet jest świetna, ale zawsze wracam do tego jednego kawałka :]
powinnam pisać eseje :B
chciałam dać linki do wszystkich kawałków, ale ponieważ są pewne ograniczenia, to zostawiłam tylko te nietypowe, albo te, których moim zdaniem nie znacie