Marilyn Manson

(wszystko poza Linkin Park)

Marilyn Manson

Postprzez Mart w 29 Sty 2012 11:13

Last.fm & Wikipedia:

Marilyn Manson (Brian Hugh Warner ur. 5 stycznia 1969) - jeden z najbardziej znanych wykonawców rockowych na całym świecie. Zespół został założony w 1989 roku w Fort Lauderdale na Florydzie. Makijaż, zachowanie i ogólny wizerunek muzyków wywołują mieszane uczucia osób, które się z nimi stykają. Koncepcja twórczości, za którą odpowiedzialny jest lider grupy - Marilyn Manson (Brian Warner) oraz w dużej mierze Twiggy Ramirez (Jeordie White, basista, który przyczynił się do powstania wielu tekstów i warstwy muzycznej płyt zespołu aż do „Holy Wood” , ostatni raz zagrał z MM w utworze „Tainted Love”) z założenia wyolbrzymia i wypacza zasadnicze mechanizmy społeczne, którymi ślepo kierują się ludzie.

Skład:
- Brian Warner ”Marilyn Manson” - wokal
- Jeordie White ”Twiggy Ramirez” (Goon Moon, ex-A Perfect Circle, Nine Inch Nails) - gitara basowa i elektryczna
- Andy Gerold (ex-ASHES dIVIDE) - bas
- Kenneth Franklin Wilson ”Ginger Fish” - perkusja
- Chris Vrenna (Tweaker, ex-Nine Inch Nails) - instrumenty klawiszowe

Dyskografia:
- Portrait of an American Family (1994)
- Antichrist Superstar (1996)
- Mechanical Animals (1998)
- Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) (2000)
- The Golden Age of Grotesque (2003)
- Eat Me, Drink Me (2007)
- The High End of Low (2009)
- Born Villain (2012)

Przykładowe utwory:

Grupa znana ze skandali, wizerunku i tekstów. Co sądzicie o ich muzyce?
Znam Antichrist Superstar, Mechanical Animals i Eat Me, Drink Me. Muszę przyznać, że lubię ich czasem posłuchać. Natomiast teledyski mnie odrzucają.
"Na pewno czułeś kiedyś wielki strach
Że oto mija twój najlepszy czas
Bezradność zniosła Cię na drugi plan
Czekanie sprawia ze gorzknieje cala słodycz w nas.."
Awatar użytkownika
Mart
Debiut Roku 2011

Dołączenie: 16 Maj 2011 14:33
Miejscowość: Skierniewice

Marilyn Manson

Postprzez Wendeta w 29 Sty 2012 13:09

Uwielbiam ich słuchać. Podoba mi się ich piosenka -Tainted Love- , teledyski nie interesują mnie.
Image
Awatar użytkownika
Wendeta

Dołączenie: 16 Wrz 2011 16:26
Miejscowość: Tokio/Los Angeles

Marilyn Manson

Postprzez Frycas w 29 Sty 2012 13:17

Znam Antichrist Supstar i Mechanical Animals. Grają dość ciekawie. Czasem posłucham ich tam.. Ulubiony kawałek? The Beautiful People.
Dużo czytałem o ich 'skandalach'. Nawet mój wuj ma kasetę z ich trasy O,o
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Marilyn Manson

Postprzez Sori w 29 Sty 2012 23:48

Nie jestem w stanie Mansona strawić. Sądzę, że pierwsze płyty są całkiem niezłe, ale późniejsze nagrania zamiast szokować, śmieszą. W mojej opinii Manson szukając kontrowersji i chcąc zaskakiwać, zarówno wizerunkiem jak i muzyką, stał się stopniowo autoparodią, na obu tych płaszczyznach. Na szczęście nigdy nie byłem specjalnie zainteresowany jego twórczością, więc żadna to dla mnie strata. ;)
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Marilyn Manson

Postprzez piotrek.gt w 30 Sty 2012 21:07

Dosyć nietuzinkowy zespół. Nie znam pewnie nawet połowy utworów ale przepadam za takimi coverami jak Sweet Dreams czy Tainted Love . Bardzo lubię też Long Hard Road Out of Hell i ostatnio mOBSCENE. The Beautiful People też ujdzie :)

I tutaj takie pytanie do fanów: Czy wykonanie tej piosenki faktycznie należy do tego zespołu czy jest ono częścią repertuaru Dope? Bo zasięgając informacji na internecie jakoś nie jestem w stanie do tego dojść xD
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Dołączenie: 14 Sty 2010 18:08
Miejscowość: Gdańsk

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości