Muse

(wszystko poza Linkin Park)

Muse

Postprzez One w 05 Sie 2010 11:50

Grupa z Wielkiej Brytanii grająca rock progresywny, symfoniczny (szczególnie ostatni album The Resistance) i alternatywny. Zespół założyli trzej przyjaciele, znudzeni spokojnym życiem na prowincji: Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme i Dominic Howard. Swój pierwszy zespół, Gothic Plague, założyli jako 13-latkowie, następnie nazwy zmieniały się na Fixed Penalty i Rocket Baby Dolls, aby w 1997 roku pozostać przy Muse. Zadebiutowali w 1999 roku albumem Showbiz.

Członkowie zepołu:
* Matthew Bellamy – śpiew, gitara elektryczna, pianino, keyboard, syntezator
* Chris Wolstenholme – gitara basowa, śpiew towarzyszący, gitara elektryczna, keyboard, syntezator
* Dominic Howard – perkusja, instrumenty perkusyjne, okazjonalnie śpiew towarzyszący

Albumy:
* Showbiz – 1999
* Origin of Symmetry – 2001
* Absolution – 2003
* Black Holes and Revelations – 2006
* The Resistance - 2009

Image
Od siebie dodam tylko link do mojej ulubionej piosenki, czyli Supermassive Black Hole: http://www.youtube.com/watch?v=Xsp3_a-PMTw
Image
Image
Blog Rewolucyjnego Ruchu Antychłamowego: http://demolitymozartzone.blogspot.com/
Awatar użytkownika
One

Dołączenie: 03 Sie 2010 10:39

Muse

Postprzez Dobosz153 w 09 Sie 2010 14:24

Muse, hmmmmmmmmmm. Bardzo dobry zespól najbardziej mi sie podoba płyta "Absoultion" i "The Resistance"
Image
Awatar użytkownika
Dobosz153

Dołączenie: 14 Kwi 2010 18:38

Muse

Postprzez One w 09 Sie 2010 16:04

Mi na Asolution najbardziej wpadają w ucho Hysteria, The Small Print i Stockholm Syndrome. Do The Resistance muszę mieć specyficzny, symfoniczny humor :D Najbardziej z ich płyt lubię Black Holes and Revelations. Mógłym słuchać non-stop całego albumu. No i Muse zagrają w tym roku na Coke Live Music Festival. Niestety przez to, że mieszkam tak daleko od Krakowa, nie jest mi dane uczestniczyć w tym święcie każdego polskiego fana Muse :(
Image
Image
Blog Rewolucyjnego Ruchu Antychłamowego: http://demolitymozartzone.blogspot.com/
Awatar użytkownika
One

Muse

Postprzez jaina w 09 Sie 2010 21:11

Świetny zespół! Uwielbiam Knights of Cydonia, Bliss, Neutron star collision. Szkoda, że nie mogę jechać 21.08 do Krk :/ Muse pewnie da mega koncert :) Heh
Awatar użytkownika
jaina

Dołączenie: 02 Sie 2010 13:42
Miejscowość: Koszalin, Poznań

Muse

Postprzez One w 10 Sie 2010 17:03

Pewnie? Na pewno! :D
Image
Image
Awatar użytkownika
One

Muse

Postprzez Dobosz153 w 12 Sie 2010 11:23

Na pewno dadzą super koncert. Na YT oglądałem ich występ podczas jakieś gali MTV w 2006r (chyba) i super występ dali z piosenką "Starlight" która mi sie bardzo podoba. A mi się najbardziej podoba właśnie "Starlight",Exogenesis wszystkie 3 części,Neutron Star Collision(Love Is Forever),Blackout,Apocalypse Please,Space Dementia,Unintended,Unnatural Selection. xD
Image
Awatar użytkownika
Dobosz153

Muse

Postprzez niqus w 12 Sie 2010 11:47

dla mnie cała Resistance jest genialna
a wszystko zaczęło się od Take a Bow - usłyszałam ją oglądając zwiastun Watchmen'ów
http://www.youtube.com/watch?v=keYDB3Ouy4o

a tak w nawiasie - WOOHOO! idę na koncert! :D
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Muse

Postprzez Dobosz153 w 12 Sie 2010 16:51

To gratulacje, postaraj sie coś nagrać najlepszego w ich występie i wrzuc na YT filmik, oczywiście link jak juz bedziesz mial film
Image
Awatar użytkownika
Dobosz153

Muse

Postprzez Darth Dream w 12 Sie 2010 17:57

Albo miała :P

a żeby nie było offtopu
Znam parę piosenek Muse, ale fanem nie jestem. Nie mam czasu, by przysiąść i posłuchać czegoś więcej. A powinienem, bo członkowie mojego ulubionego zespołu cały czas gadają, jakie to Muse jest wspaniałe i że to aktualnie najlepszy zespół na świecie.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Muse

Postprzez Dobosz153 w 12 Sie 2010 20:00

Nom przydało by sie gdy byś odsłuchał chociaż 3 płyty Muse

/niqus/ a tobie, przydałaby się podstawowa znajomość języka polskiego
Image
Awatar użytkownika
Dobosz153

Muse

Postprzez Dinnaroth w 05 Paź 2010 19:23

Według mnie Muse to jeden z lepszych zespołów rockowych na świecie obecnie. Najbardziej lubię ich 4 album. A piosenki?
- Supermassieve Black Hole
- Take A Bow
- Uprising
- Showbiz
- Hysteria
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Muse

Postprzez Dead by linkin w 25 Paź 2010 21:07

Muszę się wgłębić w ich dyskografię. Pamiętam, że jak usłyszałem Neutron Star Collision to mnie odrzucił. Patos wręcz ocieka z tego kawałka... Ale później usłyszałem Hysterię i strasznie mi się spodobała. Przyznam, że do ostatniej płyty jakoś się nie palę, ale starsze bardzo chętnie posłucham.
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Muse

Postprzez chmuurek w 18 Mar 2011 21:21

Odświeżę temat.
Znam kilka piosenek, a moje ulubione to Supermassive Black Hole i Neutron Star Collision (Love Is Forever) i mam takie pytanie. Znacie jakieś inne piosenki Muse w stylu tych dwóch utworów? (szczególnie tego drugiego)
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Muse

Postprzez Dead by linkin w 20 Mar 2011 14:42

Hm,w stylu Neutron Star Collision - The Resistance. Ten też mega patetyczny, ale piękny.
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Muse

Postprzez chmuurek w 21 Mar 2011 11:43

Dead by linkin - dzięki ;)
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Muse

Postprzez Vesper w 26 Mar 2011 13:26

Fani Muse! Poznajecie to? ;p
http://www.youtube.com/watch?v=7Qay6bjQm48
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Dołączenie: 24 Maj 2008 17:15

Muse

Postprzez _Ev_ w 26 Mar 2011 16:53

Poeci byli pierwsi :D

Hm, ciekawe co Cię skłoniło do wrzucenia tego tutaj? <myśli>

Żeby nie offtopować, Muse znam tak średnio, na pewno nie są w czołówce moich ulubionych zespołów. Jakoś nie mogę ich słuchać przez dłuższy czas. Lubię pojedyncze piosenki: Sunburn, Hysteria, Muscle Museum, Plug in Baby (swoją drogą, riff z tej piosenki jest świetny), Stockholm Syndrome, Undisclosed Desires.
Natomiast z płyt najczęściej słucham The Resistance.

Czasami irytuje mnie w nich ten patos jaki epatuje z ich piosenek, tudzież wokal Bellamy'ego. Muszę mieć specyficzny nastrój, żeby ich słuchać...
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Muse

Postprzez Dead by linkin w 26 Mar 2011 20:57

Mam za sobą przesłuchanie "The Resistance" i mimo moich początkowych obaw, teraz twierdzę, że to absolutnie niesamowity album. Może nie najlepszy (jak dla mnie, najlepszym pozostaje "Absolution"), ale po prostu świetny. Nie ma tu ani jednego słabszego numeru, a końcowa, trzyczęściowa Exogenesis jest idealnym zwieńczeniem płyty. Ze zdziwieniem odkryłem, że nawet te histeryczne zaśpiewy Bellamy'ego zaczęły mi się podobać. :D Muse mają styl, którego nie da się podrobić.
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Muse

Postprzez _Ev_ w 26 Mar 2011 22:08

Dead by linkin, posłuchaj sobie tego, co Vesper wrzucił :D
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Muse

Postprzez Darth Dream w 05 Cze 2011 11:49

No, to w końcu się zapoznałem bliżej :D Posłuchałem płyt Origin of Symmetry, Black Holes and Revelations i The Resistance. Subiektywnie oceniając, wielkiego szału nie ma - to po prostu nieco lżejsza wersja Dream Theater z czasów Octavarium. Zrzynają od Depeche Mode, Radiohead, Placebo, U2 i Queen na potęgę. Obiektywnie patrząc, zrzynają bardzo umiejętnie. Matthew Bellamy kiedy chce, śpiewa jak Bono, czasem jak Mercury, innym razem jak Dave Gahan. Mieszają sporo w gatunkach, bo jest i pop, elektronika, hard rock i elementy muzyki poważnej. Najbardziej spodobała mi się płyta The Resistance, a w szczególności utwory takie jak United States of Eurasia i I Belong to You z cytatami z Chopina i Saint-Saënsa - kompozytorów, których bardzo lubię. Na uwagę zasługuje na pewno też ambitna suita Exogenesis. Moją ulubioną piosenką jest z kolei Neutron Star Collision, bardzo przebojowa i Queenowa, no i lubię też bardzo Undisclosed Desires i Supermassive Black Hole. Niedługo wystaram się o brakujące albumy. Z Absolution znam tylko jeden wałek, a z Showbiz żadnego.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Muse

Postprzez Arti w 24 Cze 2011 10:42

Ktoś osłuchany z Muse może mi powiedzieć, która płyta jest najlepsza na początek? Przesłuchałem Black Holes and Revelations i nie jestem zachwycony. Płyta niezła, ale nie wybitna. Najbardziej spodobały mi się Supermassive Black Hole i Knights Of Cydonia.
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Muse

Postprzez kasiula w 24 Cze 2011 13:05

polecałabym od początku, tak, jak zawsze staram się robić ja ;) w ten sposób można przyjrzeć się dokładnie stopniowej ewolucji zespołu, ewentualnym postępom czy unowocześnieniom, zmianom w sposobie grania ;) a co do najlepszej płyty, tutaj raczej liczą się gusta ;)
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Muse

Postprzez bbartek w 24 Cze 2011 17:32

Pełna zgoda z kasiulą. Też tak staram się robić. :)
Gusta są różne, więc ciężko powiedzieć, która płyta najlepsza na początek. Wiele osób mówi, że Black Holes and Revelations jest ich najlepszą płytą, ale mi osobiście, najbardziej przypadła do gustu The Resistance.
Image
You'll Never Walk Alone!
Kenny: "We won't be defensive (vs UTD)."
Reporter: "Because you're at home?"
Kenny: "No, because we're Liverpool." - King Kenny :serce:
Awatar użytkownika
bbartek

Dołączenie: 13 Sty 2010 14:53
Miejscowość: Szkocja, Crossford niedaleko Dunfermline

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kasiula oraz 0 gości