Nas & Damian Marley- Distant Relatives

(wszystko poza Linkin Park)

Postprzez puszka w 25 Sie 2011 21:03

Może i zwariowałam zakładając ten temat, ponieważ z tego co obserwuję to większość użytkowników forum woli mocniejsze brzmienia ale co mi tam, może komuś się spodoba :D
Do rzeczy.

Distant Relatives- wspólny projekt cenionego przeze mnie amerykańskiego rapera Nasa i najmłodszego syna Boba Marleya- Damiana (z tego co wiem to starszy brat Damiana, Stephen też maczał w tym swoje paluszki). Album powstał w 2010 roku. Płyta łączy muzykę reggae z hip-hopem, lecz można doszukać się w niej brzmień gitar, fortepianu czy plemiennych bębnów, które nadają niezwykły, afrykański klimat. Każdy kawałek ma swoją niepowtarzalną atmosferę, w której odnajdujemy różne style muzyczne. Ogromnym plusem tego krążka jest jego melodyjność oraz to, że za pierwszym przesłuchaniem wpada w ucho. Warto również zwrócić uwagę na przekaz piosenek. Poruszane są w nich kwestie takie jak wiara w Boga, konsumpcjonizm, wojny, problemy Trzeciego Świata, przyjaźń czy lojalność. Panowie starannie dobrali sobie gości, aby uwiarygodnić to o czym śpiewają.
Jest to także muzyczny hołd składany Afryce-matce ludności, która w dzisiejszych czasach kojarzona jest tylko z ubóstwem, chorobami i śmiercią na dużą skalę, co szczególnie odzwierciedla piosenka „Africa Must Wake Up”. Warto wspomnieć, ze część dochodów z płyt ma być przeznaczona na budowę szkół w Afryce (popieram taką działalność :) ).

Chociaż nie jestem fanką reggae to płyta zrobiła na mnie ogromne wrażenie i żałuję tylko, że wcześniej nie wpadła mi w ręce. Może ktoś już o niej słyszał? Jeśli tak to chciałabym usłyszeć Wasze opinie na temat tej płyty, a jeżeli jest Wam ona nieznana to zamieszczam kilka kawałków. Mam świadomość, że poniższe utwory nie wszystkim przypadną do gustu, a jeżeli tak się stanie to zachęcam do przesłuchania całego krążka, bo warto. ;)

"I know I can
Be what I wanna be
If I work hard at it
I'll be where I wanna be"
Awatar użytkownika
puszka

Dołączenie: 24 Maj 2010 20:03
Miejscowość: Lublin

Postprzez numetalpl w 25 Sie 2011 21:20

Mocniejszej muzyki ? z tego co widze nie dość że ludzie jarają się pendulum, Muse, Nine ich nilis czy jak to sie tam pisze, prodigy, no fakt, był tu jeszcze temat o Mettalice chyba, ale to takie ciężkie brzmienie że nie ogarniam. A co do tematu, gdzieś już o nim słyszałem, na jakimś forum, żeby nie było że jestem rasistą, ten murzynek na ostatnim klipie koksi : P a co do samego rapsu, całkiem przystępny
Image
numetalpl

Dołączenie: 04 Sie 2010 15:43

Postprzez puszka w 25 Sie 2011 22:14

Numetalpl chyba mnie nie zrozumiałeś. Pisząc mocniejsze brzmienia miałam na myśli muzykę, w której przewija się więcej gitar niż w tej, którą reprezentuje Nasa i Damian na swojej płycie.
numetalpl napisał(a):ten murzynek na ostatnim klipie koksi

Ten komentarz mogłeś sobie darować
numetalpl napisał(a):a co do samego rapsu, całkiem przystępny

A ten bardziej rozwinąć ;)
"I know I can
Be what I wanna be
If I work hard at it
I'll be where I wanna be"
Awatar użytkownika
puszka

Dołączenie: 24 Maj 2010 20:03
Miejscowość: Lublin

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości