Nie wiem jak to zrobić! :C [18.01.2010]

(czyli kto pyta - nie błądzi)

Postprzez niqus w 27 Wrz 2009 16:11

Wasza uczynna moderatorka, załamując po raz n-ty ręce, widząc podwójny post, lub źle wpisane komendy, postanowiła pokazać niewiedzącym to i owo.

Zacznijmy może od podstawowych komend, stosowanych w postach na forum.

1. Stosując cytaty w postach, pamiętaj, że każda komenda musi mieć początek, jak i koniec. Prawidłowo wpisana komenda 'quote' wygląda tak:
Kod: Zaznacz wszystko
[quote]cytowana wypowiedź[/quote]

jeżeli chcemy aby w okienku wyświetlało się, czyją wypowiedź cytujemy, komenda powinna wyglądać tak:
[quote="nazwa użytkownika"]cytowany tekst[/quote]

jeżeli ręcznie wpisujesz komendy, pamiętaj żeby zawsze sprawdzić czy nie wkradł się gdzieś błąd, inaczej zamiast okienka otrzymasz żenujący ciąg znaków.

2. Jeżeli chcesz zamieścić obrazek, najpierw zwróć uwagę na to, czy nie jest za duży i czy nie "rozciągnie" naszego forum. Nie jest to szczególnie szkodliwie, jednak wygląda nieestetycznie.
Poprawna forma wpisywania kodu wygląda następująco:
[img]adres obrazka tutaj[/img]

!! Zwróć uwagę na to, czy wklejasz link prowadzący bezpośrednio do obrazka!

3. Podczas wklejania linków do innych stron, na tym forum, często nie musimy się martwić, czy inni użytkownicy będą musieli skopiować i wkleić adres do swojej przeglądarki, bo nasza strona automatycznie wykrywa linki.
Jeśli jednak chcesz mieć 'ładniejsze' linki, zawierające tytuł strony, lub jakikolwiek tekst, będzie ci potrzebny kod:
[url=adres strony internetowej] tytuł strony [/url]

Dodatek:

Pamiętaj, żeby kody się nie przeplatały, inaczej komputer nie będzie wiedział, który kod jest ważniejszy!
Jeżeli chcesz zarówno pogrubić, podkreślić i nadać kolor czcionce jakiegoś tekstu, powinieneś zapisać kod w ten sposób:
[b][u][color=#00FF00]Tu jest mój tekst[/color][/u][/b]

Tu jest mój tekst

Voila!
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Re: Nie wiem jak to zrobić! :C

Postprzez niqus w 27 Wrz 2009 16:11

Stefcia jest nową użytkowniczką na tym forum, właśnie napisała swój pierwszy post w temacie "jezdem nowy/a", jednak zauważyła, że nie napisała w pierwszej wypowiedzi wszystkiego, co chciała, więc w drugim zawarła więcej informacji...
I w tym momencie biedna Stefania najprawdopodobniej dostanie ostrzeżenie od okrutnej Grupy Rządzącej :C
Co biedna Stefania powinna w takim wypadku zrobić?
Image
Pod przyciskiem zaznaczonym 1. znajduje się funkcja edytowania posta. Dzięki temu Stefania może albo skopiować tekst swojej poprzedniej wypowiedzi i wkleić go do pierwszego posta, albo napisać cały post od nowa.
Gdy już to zrobi, może kliknąć na przycisk zaznaczony 2. co usunie jej drugą wypowiedź.
Image
(jeżeli ta opcja jest już niemożliwa, bo ktoś jej odpowiedział, a ona napisała kolejną wiadomość, może kliknąć przycisk zaznaczony 3.("Raportuj ten post") lub edytować niepotrzebny post, zamieszczając w nim informację dla moderatorów, że mogą usunąć niepotrzebną wiadomość)

Jeżeli Stefcia kliknie na opcję 'Raportuj ten post' wyświetli jej się okienko:
Image
Raportowanie postów może także służyć użytkownikom, którzy odczuwają potrzebę pomocy Grupie Rządzącej w pracy i chcą się pochwalić tym, że znaleźli nieprzepisową wiadomość.
W przypadku Stefci, wybierze ona opcję "Raportowany post nie pasuje do żadnej kategorii..." i po prostu opisze swój problem w okienku poniżej.

...I tak oto pozbyliśmy się podwójnego posta.
Pamiętajcie, że forum to nie Gadu Gadu czy czat - tutaj, możecie się 5 razy zastanowić, nim coś napiszecie, możecie pisać dłuższe wypowiedzi, czytaj je kilka razy, a w razie wypadku EDYTOWAĆ.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Postprzez niqus w 27 Wrz 2009 16:12

przeczesując forum, zauważyłam, że niektórzy użytkownicy mają problem ze wstawieniem filmiku z YouTube w postach.
Niestety, komenda
[YouTube] [/YouTube]
nie działa na tej samej zasadzie co
[img] [/img]
, czyli skopiowanie całego adresu i wklejenie w ramkę kodu spowoduje tylko, że w poście pojawią się duże, brzydkie dziury :P

tak kod NIE POWINIEN wyglądać:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yjBKciVQ2e0[/youtube]

a tak POWINIEN wyglądać:
[YouTube]yjBKciVQ2e0[/YouTube]

co takiego zrobiłam?
jeśli przyjrzycie się różnym adresom z YT, zauważycie, że mają wspólną część (prócz standardowego youtube.com) wyglądającą tak:
/watch?v= natomiast wszystko, co znajduje się po tym, to "adres" konkretnego filmiku.
Wklejając filmik na forum, potrzebujecie właśnie ten ciąg znaków, a nie
http://www.youtube.com/watch?v=

wpisując poprawny kod, dostajemy właśnie to:

a tak na marginesie:
czasem w pasku adresu, w waszej przeglądarce zamiast ładnego, krótkiego adresu, macie przykładowo taki:
http://www.youtube.com/watch?v=zKx93oYOX_Q&feature=related

wtedy najłatwiej jest skopiować adres z ramki po prawej:
Image
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Postprzez niqus w 27 Wrz 2009 16:13

Jeżeli macie jakieś uwagi, bądź prośby, zawsze możecie je napisać w tym temacie.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Nie wiem jak to zrobić! :C

Postprzez bartaz w 27 Wrz 2009 16:46

Niqus, przyznam się. Piszę podwójne posty, ale tylko wtedy gdy używam neta w komie, bo mi flasha nie odczytuje, a ten przycisk 'edit' jest właśnie taką animacją. Trzebało by zrobić inną skórke w której takie przyciski nie będą animacją czy jak to nazwać.
bartaz

Nie wiem jak to zrobić! :C

Postprzez niqus w 27 Wrz 2009 17:06

nie schlebiaj sobie, bartaz - ten tutorial planowałam już od jakiegoś czasu, bo, wyobraź sobie, nie tylko ty piszesz podwójne posty.
poza tym - skoro nie masz opcji edycji postów w telefonie, to po prostu zastanów się dwa razy nim klikniesz 'wyślij'
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Postprzez aqua w 11 Mar 2010 23:27

Ja mam taką malutką prośbę o malutką pomoc : )
Próbowałam zmienić swój nick w następujący sposób: panel użytkownika> profil> edytuj właściwości konta. Tam pokazuję mi się, że mogę zmienić tylko adres e-mail i hasło. Pewnie coś źle zrobiłam, ale nie wiem co. A może trzeba to uzgodnić z Moderatorem lub Administratorem ? Nie wiem, bo nigdy wcześniej nie zmieniałam nicka.
Z góry dzięki za pomoc :)
"These wounds, they will not heal
Fear is how I fall"
Awatar użytkownika
aqua

Dołączenie: 23 Sty 2009 18:31
Miejscowość: Łódź

Postprzez zwieR.Z. w 11 Mar 2010 23:36

Użytkownicy sami sobie nie mogą zmieniać nicków. Daj znać na PW na jaką nazwę się zdecydowałaś.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Postprzez Kacpiziomal w 17 Sie 2010 02:57

Można dodać zdjęcie bezpośrednio z komputera?
Image
Awatar użytkownika
Kacpiziomal

Dołączenie: 15 Sty 2010 13:28
Miejscowość: Bytom

Re: Nie wiem jak to zrobić! :C [18.01.2010]

Postprzez Darth Dream w 17 Sie 2010 10:11

Jasne. Kliknij pod postami w danym temacie na "Wyślij odpowiedź" --> "Dodaj załącznik" --> "Przeglądaj" --> "Dodaj plik".--> "Umieść w treści wiadomości" --> "Wyślij". O, proszę, ja tak właśnie zrobiłem z przypadkowym obrazem:
Front.jpg
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez Kozer w 17 Sie 2010 10:13

[*]Ja się zastanawiam, czyzbyśmy mieli na forum narzedzie do umieszczania wirtualnych zniczy?
[*]

... i dlatego musiałeś spamować w temacie z tutorialem?
a poza tym - admin który nie zna opcji forum :/

być może odpowiadając mi na pytanie wyjaśniłabyś działanie jednej z opcji forum. I nie, nie wiem do czego to służy, pierwszy raz spotykam się z gwiazdką w bb. myslałem, że to punktowanie, jednak nie daje żadnego efektu.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Aaricia w 19 Lis 2010 14:26

A jak-i tu proszę o wytłumaczenie "łopatologiczne" umiescić w podpisie zdjęcie z komputera? da się to zrobić?
ImageGod bless us everyone\We’re a broken people living under loaded gun
And it can’t be outfought\It can’t be outdone\It can’t be out matched\It can’t be outrun
Awatar użytkownika
Aaricia

Dołączenie: 14 Lis 2010 01:07
Miejscowość: Szczecin

Re: Nie wiem jak to zrobić! :C [18.01.2010]

Postprzez niqus w 19 Lis 2010 15:26

Aaricia, możesz dołączyć obrazek jako załącznik (patrz: załącznik)*
albo wrzucić na stronę taką jak http://www.imageshack.us i stamtąd wziąć link do obrazka.
wtedy zamieszczasz go w kodzie
[img] adres obrazka [/img]

simple

przypominam tylko że dopuszczalny rozmiar obrazka w sygnaturze to 500px na 200px

* [edit] przepraszam, nie doczytałam. Dodanie obrazka do podpisu możliwe jest tylko przez wrzucenie obrazka na serwer (imageshack), nie przez załącznik
Załączniki
Untitled-1.png
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Powróć do FAQ

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości