Nightwish

(wszystko poza Linkin Park)

Nightwish

Postprzez Pavlina w 22 Sie 2008 12:15

Myślicie, że mając mnie na forum obędzie się bez tego tematu? Taa jassne :twisted:

Zespół jak chyba każdy powinien wiedzieć pochodzi z przepięknej Finlandii a założony został w 1996 roku w małej mieścinie zwanej Kitee (kiedyś tam zamieszkam, zobaczycie :twisted: ) jakoś nie chce mi się pisać tu całej biografii, możecie sobie ją przeczytać na wikipedii.
Muzykę jaką grają sama bym nazwała metalem symfonicznym, chociaż już tyle określeń padało ze już się sama pogubiłam.
Obecny skład zespołu to:

Tuomas Holopainen – instrumenty klawiszowe
Emppu Vuorinen – gitara elektryczna
Marco Hietala – gitara basowa, śpiew
Jukka Nevalainen – perkusja
Anette Olzon – śpiew

Niestety (chociaż dla mnie "stety") w roku 2005 z zespołu została wydalona Tarja Turunen. Jej miejsce zajęła Anette Olzon.

Jest to mój ukochany zespół którego słucham już od prawie sześciu lat. To co tworzy Tuomas odmieniło moje życie na lepsze za co jestem mu cholernie wdzięczna. "Nowy" Nightwish podoba mi sie jeszcze bardziej, Aneta wniosła tyle pozytywnej energii i radości do zespołu. Jestem szczęśliwa jak widzę roześmiane twarze chłopaków. Za Tarją nie tęsknię, po wydaniu "Once" zmieniłam całkowicie o niej zdanie. Oczywiście dalej ją cenię jako wokalistkę ale nie mogłam przeboleć tego jak się zmieniła. I tak miała sama opuścić zespół więc nie ma co rozpaczać. Teraz mamy Anetę, za którą ogromnie dziękuję Tuomasowi. Ta kobieta zdobyła moje serce niemal od razu, a swoim wspaniałym gestem w Krakowie tego roku dowiodła swojej wartości. Szanuję ją za oryginalność, za to ze nie boi sie wyzwań i jest cały czas sobą. Uwielbiam jej interpretacje utworów i jestem w stanie jej wybaczyć każde niedociągnięcia wokalne, które i ja zauważam.

Tu macie linka to video z genialnego występu z Werchter :D
http://www.youtube.com/watch?v=b60HzS85yCg
Hush... It's okay, dry your eye...Soulmate dry your eye, 'cause Soulmates Never Die...
Awatar użytkownika
Pavlina

Dołączenie: 21 Sie 2008 13:51
Miejscowość: Mordor

Nightwish

Postprzez Don't-care w 22 Sie 2008 21:13

Nightwish :D I'm love in it :D
I niewiem co wszyscy ludzie mają do Anetki, ona jest świetna ;]
Najlepsze piosenki?
Nemo
Sleeping Sun
Lappi (wszystkie części)
Angel Fall First
While Your Lips Are Still Red
By Bye Beautifull
Swanheart
Walking in the Air
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Nightwish

Postprzez Parówa :-) w 23 Sie 2008 14:48

Niezbyt w moim typie jet granie w tym stylu, ale ta Sahara to niezły kawałek.. Przesłuchałam i mi sie spodobało. A co do Anette... Wiele, ale to woele rzeczy sie nasłuchałam, bo w mojej szkole połowa ich słucha. Tak więc: chłopaki maja zastrzeżenia tylko do niedociągnięć wokalnych czy coś, a dziewczyny twierdzą że jest brzydka, ma kiepski styl, śpiewa jak księzniczka popu i generalnieze jest przeciwieństwem "idealnej" Tarji.
Awatar użytkownika
Parówa :-)

Dołączenie: 15 Maj 2008 19:59
Miejscowość: Zadoopie

Nightwish

Postprzez Moni w 02 Lis 2008 19:38

Mój rodziciel jest wielkim fanem Nightwish, więc chcąc nie chcąc słucham ich od czasu do czasu i muszę powiedzieć, że całkiem leżą mi ich kawałki, są melodyczne, wpadają w ucho...
Przynajmniej tak było, gdy w składzie była Tarja. Jakoś nie mogę się przekonać do umiejętności wokalnych nowej wokalistki i ogólnie mam wrażenie, że 'stare' piosenki Nightwish śpiewane przez ową panią tracą swój klimat.
Now on the wake up I smile
to see how far I've come...
Awatar użytkownika
Moni

Dołączenie: 21 Paź 2008 20:11
Miejscowość: Kurort 8-)

Nightwish

Postprzez MC' w 21 Lis 2008 20:26

Hmmmm ja ich nie lubialam do czasu kiedy sie wybralam na koncert. Sa normalnie czadowi na scenie. Maja fantastyczny klimat. A nowa wokalista wbrew pozora tez daje sobie rade :)
Awatar użytkownika
MC'

Dołączenie: 08 Maj 2008 12:32
Miejscowość: Hell

Nightwish

Postprzez Darth Dream w 26 Sty 2009 16:34

Jak śpiewa Anette - nie wiem, nie miałem okazji posłuchać. Znam tylko Nightwish za czasów Tarji. Najlepszy utwór - "Planet Hell", rozłożył mnie, choć ani za metalem symfonicznym ani za gotyckim wcześniej nie przepadałem.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Nightwish

Postprzez Hs_Cz@rnY w 27 Sty 2009 16:03

Nightwish uwielbiam go :d Teraz wróciłem do ich pierwszych singli wypasione są, ten gotyk ;)
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Dołączenie: 13 Maj 2008 10:33
Miejscowość: Takie tam zadupie

Nightwish

Postprzez AnnS w 11 Kwi 2009 00:16

Każda z nich, i Anette i Tarja ma w sobie "coś" osobiście wolę kawałki śpiewane przez Tarję, choć Anette urzekła mnie w "Amarancie" a co piosenkę w wykonaniu Tarji... też podoba mi się "Planet Hell" moja ulubiona piosenka z całego ich repertuaru, poza tym polecam "End of hope" i wersję Upiora w operze :) mistrzostwo:)
AnnS

Dołączenie: 10 Kwi 2009 23:37
Miejscowość: Kielce

Nightwish

Postprzez Hs_Cz@rnY w 12 Kwi 2009 15:13

:D Posiadam na kompie wszystkie ich albumy^^ I nie wiem ale przez pewien czas cały czas chodziłem z słuchawkami w uszach i leciały tylko kawałki Nightwish... :P Coś mnie ciągnie do tego gotycku :) uwielbiam ich piosenki a najbardziej chyba spodobała mi się "Moondance" :D
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Dołączenie: 13 Maj 2008 10:33
Miejscowość: Takie tam zadupie

Nightwish

Postprzez Darth Dream w 27 Sie 2009 14:22

Dzięki uprzejmości Saiki, która wrzuciła Dark Passion Play na chomika, miałem okazję zapoznać się bliżej z królami gotyku. To na razie jedyny ich album, jaki mam. Jest bardzo fajny. W ogóle się przy nim nie nudzę. Każda piosenka sama w sobie nie jest może specjalnie oryginalna, ale lubię takie gotyckie chórki i wyraziste kobiece głosy, jak Anette. Śpiewa bardzo dobrze. Tylko nie wiem, jak na żywo wypada, bo to zawsze jest inna bajka. Gitara fajnie brzmi. No i wersje instrumentalne - miło, że je dodali. Najlepsze kawałki z tej płyty to wg mnie: The Poet and The Pendulum (cudo!), Bye Bye Beautiful, Amaranth, Cadence Of Her Last Breath, Eva, Sahara, For the Heart I Once Had, Last of the Wilds.
Ostatnio edytowany przez Darth Dream, 11 Wrz 2009 13:33, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nightwish

Postprzez kasiula w 27 Sie 2009 15:23

Nightwish słucham niezbyt często, ale kawałki, które najbardziej przypadły mi do gustu to : Amaranth, Sleeping Sun i może trochę Nemo. A to wszystko dlatego, że nie przesłuchałam całej ich dyskografii :twisted: Niemniej jednak kiedyś mam zamiar to zrobić :D A co do Anette to w ogóle nie mam żadnych zastrzeżeń ;) Fajna laska i przede wszystkim wymiata jak mało kto (!!) Nigdy nie słyszałam wersji ich piosenek wykonywanych na żywo, ale to się już niedługo zmieni ;)
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Re: Nightwish

Postprzez Kajman_LP w 08 Wrz 2009 18:27

Kiedyś lubiłam czasem posłuchać, ale czasy już dawno za mną.
Image
Awatar użytkownika
Kajman_LP

Dołączenie: 17 Sie 2009 12:10

Postprzez Darth Dream w 11 Wrz 2009 13:47

Mam teraz niezwykłą fazę na The Poet and The Pendulum. Nie mogę się oderwać. Muza super. Bardzo progresywny utwór, świetne efekty i wokal, idealne połączenie heavy metalu i orkiestry symfonicznej. Oceniam go na 10/10 i śmiem twierdzić, że przebija połowę utworów Dream Theater z ich dwóch ostatnich albumów.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez kasiula w 12 Wrz 2009 17:22

dream92 napisał(a):Mam teraz niezwykłą fazę na The Poet and The Pendulum. Nie mogę się oderwać. Muza super. Bardzo progresywny utwór, świetne efekty i wokal, idealne połączenie heavy metalu i orkiestry symfonicznej. Oceniam go na 10/10 i śmiem twierdzić, że przebija połowę utworów Dream Theater z ich dwóch ostatnich albumów.

Hmmm...
dream, śmiałe stwierdzenie xD Nie spodziewałam się, że kiedyś coś takiego napiszesz :P
Ale w pełni się z Tobą zgadzam, że The Poet and The Pendulum to świetny kawałek. Powiedziałabym wręcz : Wymiata !!
Co do kwestii Dream Theater, to raczej nie porównam, bo niestety niczego w ich wykonaniu do tej pory nie słyszałam :roll:
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Nightwish

Postprzez Saika w 12 Wrz 2009 18:49

Masz przechlapane- zaraz dostaniesz "próbkę" w postaci masy linków do co lepszych kawałków. :D
Dream, dziwię się, że to napisałeś. Jestem w szoku!! :shock:
Nigtwish to niezła kapela, niektóre kawałki są całkiem fajne... Z resztą, zalezy od nastroju.
Czasem pasuje mi Islander- jest taki nostalgiczny...
A czasem przyda się coś mocniejszego...

I Dream zaraz poda linka do kawałków DT reprezentujących obie opcje. :D
Saika

Nightwish

Postprzez kasiula w 16 Wrz 2009 17:59

Czekam z niecierpliwością :D

A co do Nightwish, to swojego czasu podobał mi się teledysk do Amaranth ;p
Teraz jakoś ten zespół nie wciąga mnie jak dawniej...

Czy ktoś ma ochotę mnie przekonać, żebym na nowo zaczęła ich słuchać ?? :lol:
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Nightwish

Postprzez Serena w 19 Paź 2009 23:23

Ja ostatnio słucham Nightwish i coraz bardziej mi sie podoba... Ale pierwsza wokalistka chyba była lepsza :D
It's like aparanoid lookin' over my back
It's like a whirlwind inside of my head
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like the face inside is right beneath my skin....
Awatar użytkownika
Serena

Dołączenie: 27 Wrz 2009 21:28
Miejscowość: Lublin

Postprzez Borderland w 15 Gru 2009 23:45

Bardzo do gustu przypadły mi Islander i Bye Bye Bautiful, ale za najlepszy kawałek tego zespołu uważam Ever Dream, kawałek który wewnętrznie mnie rozbija na kawałki.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

Nightwish

Postprzez Melliana w 17 Gru 2009 18:43

Nie powiem,żebym jakoś bardzo szalała za tym zespołem, ale lobię niektóre ich piosenki. Zwłaszcza "Phantom of the Opera" (Tarja jest po prostu genialna!) "Tenth man down" no i może jeszcze "Amaranth" i "Wish you were here" Chociaż jak dla mnie ta druga wokalistka już nie ma takiej siły i nie jest tak dobra jak Tarja. I chyba właśnie dlatego ostatnimi czasy słucham ich coraz mniej żeby nie powiedzieć,że prawie wcale.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez Darth Dream w 28 Gru 2009 13:38

W międzyczasie zdobyłem koncertowe DVD From Wishes to Eternity i potwierdzam: Nightwish to bardzo dobry zespół. Ówczesny basista cienko prządł (Marco Hietala jest lepszy), perkusista też niezbyt dobry, ale gitarzysta jest niezły, lubi tapping :P klawiszowiec też wymiata. Tarja zaśpiewała super: niesamowita skala, siła i moc, już po pierwszym obejrzeniu byłem wgnieciony w ziemię. Każdy jeden utwór na tym koncercie jest bardzo dobry, ale najchętniej słucham The Kinslayer, The Pharaoh Sails To Orion, Instrumental (Crimson Tide / Deep Blue Sea) i Walking In The Air. Fajnie, ze dodali teledyski: Sleeping Sun i The Carpenter to także bardzo dobre kawałki. Materiał filmowy "zza sceny" jest nudny i głupi, ale muzyki to się nie tyczy, więc nie wpływa na moją ocenę twórczości zespołu.

Dark Passion Play ciągle mi sie podoba. trochę przesadziłem z oceną Amaranthu - okazał się zwyczajnym singlem, który szybko wpadł w ucho i jeszcze szybciej wypadł. Ostatnio trochę bardziej podszedł mi The Islander, a najlepsze na tej płytce są chyba jednak 3 najdłuższe utwory: obok TPATP (trochę przesadziłem wcześniej z jego oceną, DT jednak jest lepsze) jeszcze 7 Days To The Wolves i Meadows Of Heaven.

A linków do utworów Dream Theater nie będzie, bo to nie jest topic o nich.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 11 Lut 2010 13:27

uwielbiam Nightwish... i z Tarją i z Anette :) Nightwish to coś więcej niż muzyka :) a moje ulubione kawałki to:
1. TPATP
2. While Your Lips Are Still Red [Maaarcoo... - ten to ma głos :)]
3. Sahara
4. Ever Dream
5. Lappi
ech, długo by jeszcze wymieniać :P każda z piosenek jest niepowtarzalna. Mam tylko mały uraz do Bye Bye Beautiful, bo Tuomas w tekście trochę przesadził z tym atakiem na Tarję. Było, co było...
Jeśli chodzi o instrumentalistów:
- Tuomas - MISTRZ, nic dodać, nic ująć :P
- Marco - świetnie gra. Widać, że wkłada w to wiele swojego "mrocznego" serca ;)
- Emppu - wirtuoz :P Lepszego gitarzysty chyba nie ma :P
- Jukka - fajnie gra, umie nieźle wywijać pałeczkami :P szkoda, że praktycznie nie gra solówek :(
"Syyttömänä syntymään sattui hän
Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään"
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Dołączenie: 10 Lut 2010 17:51
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Darth Dream w 11 Lut 2010 22:07

Grace_LP napisał(a):- Emppu - wirtuoz :P Lepszego gitarzysty chyba nie ma :P

Fakt, bardzo dobry jest, ale zna paru lepszych. :geek:

A ostatnio strasznie lubię słuchać Master Passion Greed i Whoever Brings the Night.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez musta.enkeli.666 w 12 Lut 2010 00:25

New Dream napisał(a):
Grace_LP napisał(a):- Emppu - wirtuoz :P Lepszego gitarzysty chyba nie ma :P

Fakt, bardzo dobry jest, ale zna paru lepszych. :geek:

jakiś przykład? :P

New Dream napisał(a): A ostatnio strasznie lubię słuchać Master Passion Greed i Whoever Brings the Night.

ooo taaak... Master Passion Greed jest świetne :P w ogóle wszystkie piosenki które śpiewa/wykrzykuje Marco są genialne :P
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Darth Dream w 12 Lut 2010 17:06

Ohoho... Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Jimmy Page, Steve Vai, Andy Timmons, David Gilmour, Vinnie Moore, Joe Satriani...
ooo taaak... Master Passion Greed jest świetne :P w ogóle wszystkie piosenki które śpiewa/wykrzykuje Marco są genialne :P

Niom. Ta agresja i moc...
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez musta.enkeli.666 w 12 Lut 2010 17:43

New Dream napisał(a):

Ohoho... Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Jimmy Page, Steve Vai, Andy Timmons, David Gilmour, Vinnie Moore, Joe Satriani...

Malmsteena nie znoszę :/ zamieniłabym go na Hendrixa ;)
/niqus/ o ile któryś z nich będzie grać w Nightwish, to nie mam nic przeciwko temu offtopowi :P
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Następna

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość