Zespół jak chyba każdy powinien wiedzieć pochodzi z przepięknej Finlandii a założony został w 1996 roku w małej mieścinie zwanej Kitee (kiedyś tam zamieszkam, zobaczycie
Muzykę jaką grają sama bym nazwała metalem symfonicznym, chociaż już tyle określeń padało ze już się sama pogubiłam.
Obecny skład zespołu to:
Tuomas Holopainen – instrumenty klawiszowe
Emppu Vuorinen – gitara elektryczna
Marco Hietala – gitara basowa, śpiew
Jukka Nevalainen – perkusja
Anette Olzon – śpiew
Niestety (chociaż dla mnie "stety") w roku 2005 z zespołu została wydalona Tarja Turunen. Jej miejsce zajęła Anette Olzon.
Jest to mój ukochany zespół którego słucham już od prawie sześciu lat. To co tworzy Tuomas odmieniło moje życie na lepsze za co jestem mu cholernie wdzięczna. "Nowy" Nightwish podoba mi sie jeszcze bardziej, Aneta wniosła tyle pozytywnej energii i radości do zespołu. Jestem szczęśliwa jak widzę roześmiane twarze chłopaków. Za Tarją nie tęsknię, po wydaniu "Once" zmieniłam całkowicie o niej zdanie. Oczywiście dalej ją cenię jako wokalistkę ale nie mogłam przeboleć tego jak się zmieniła. I tak miała sama opuścić zespół więc nie ma co rozpaczać. Teraz mamy Anetę, za którą ogromnie dziękuję Tuomasowi. Ta kobieta zdobyła moje serce niemal od razu, a swoim wspaniałym gestem w Krakowie tego roku dowiodła swojej wartości. Szanuję ją za oryginalność, za to ze nie boi sie wyzwań i jest cały czas sobą. Uwielbiam jej interpretacje utworów i jestem w stanie jej wybaczyć każde niedociągnięcia wokalne, które i ja zauważam.
Tu macie linka to video z genialnego występu z Werchter
http://www.youtube.com/watch?v=b60HzS85yCg