Oedipus

(wszystko poza Linkin Park)

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 09 Sie 2011 00:14

Już dłuższy czas myślałam nad założeniem tematu o nich.

Oedipus (czyt. Edipas) to zespół pochodzący z Los Angeles. Ich muzyka, to jak sami mówią, "energetyczne, melodyjne ciężkie granie".

Skład zespołu:
Jeremy Haffner - główny wokal, gitara basowa
Stephen Cohen - gitara, wokal wspierający
Keith Larsen - perkusja, wokal wspierający

W Stanach nie są jeszcze dobrze znani, w Polsce znani są głównie z anteny Eski Rock. Dwa razy odwiedzili już nasz kraj.
Ich dorobek prezentuje się następująco:
Humbility (2006)
Covetous (2008)
Oedipus (2010 - wydany w Polsce[wersja deluxe Covetous])

Poniżej zamieszczam linki do niektórych ich piosenek:
Tres Las
Burn it Down
Jack & Ginger
Ostatnio edytowany przez _Ev_ 03 Paź 2011 00:33, edytowano w sumie 2 razy
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Re: Oedipus

Postprzez Arti w 09 Sie 2011 11:49

Słyszałem tylko te 3 kawałki, które podałaś (wiadomo, że w Esce Rock :D ) i grają fajnie :) Kilka dni temu zastanawiałem się nad tym, czy nie posłuchać ostatniej płyty, bo swego czasu dużo o niej mówiono na Esce Rock. Raz trafiłem też w momencie kiedy grali akustyczne wersje :mrgreen:
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 09 Sie 2011 12:13

warto się z nimi zapoznać :) poza tym polecam ich kanał na youtube, dodają tam co czwartek nowe "smaczki".

W maju na Ursynaliach zagrali trzy nowe kawałki, z nadchodzącej (na razie tylko w USA) płyty: L.I.Z.Z.Y., Every Piece Of You i Gimme a Chance - i jest moc! :)
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

Awatar użytkownika
_Ev_

Postprzez Arti w 09 Sie 2011 12:42

Jeśli będę miał czas to sprawdzę dzisiaj ostatnią płytę ;) (wzięło mnie dzisiaj na australijskiego Hard Rocka, więc nie wiem czy uda mi się wyrobić). Przejrzałem kanał na youtubie i to co od razu rzuciło mi się w oczy - cover Breed Nirvany :D

btw. Przypomniało mi się, że kiedyś na Esce Rock, ktoś powiedział o Oedipus "kultowa formacja" :? Może w przyszłości ^^
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 09 Sie 2011 12:47

oni tam nadużywają słowa "kultowy" :P
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Postprzez Arti w 09 Sie 2011 15:15

Posłuchałem ostatniej płyty, więc mogę napisać trochę więcej.
Imo grają dość podobnie do niedawno poznanego przeze mnie Skilleta. Największy plus to jak dla mnie mocne, prawie metalowe partie gitary. Kawał bardzo porządnego grania :) Śpiew w jednym kawałku (chyba Tonight) zalatywał mi trochę Mattem Bellamym (ten z Muse). Ogólnie słychać dość dużo wpływów rocka progresywnego. Poza tym akustyczne Holding Out For More brzmi po prostu świetnie :D Gdyby nie to, że single znałem już wcześniej to napisałbym o nich jeszcze kilka linijek, bo zdecydowanie na to zasługują.
Płyta bardzo równa, bez słabszych kawałków. Całość mogę ocenić na 8-/10
dEVil_inside napisał(a):oni tam nadużywają słowa "kultowy" :P

Masz rację ;)
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Postprzez _Ev_ w 09 Sie 2011 16:30

Arti napisał(a):Ogólnie słychać dość dużo wpływów rocka progresywnego.

Płyta wydana w Polsce zawiera kilka nowych kawałków, ale też kilka z poprzednich dwóch płyt. Przyznam się, że nie znam tych dwóch płyt, ale chłopaki twierdzą, że w przeszłości grali bardziej mroczne i progresywne kawałki

Arti napisał(a):Poza tym akustyczne Holding Out For More brzmi po prostu świetnie :D

tutaj jest akustyczny J&G, nagrany w hołdzie dla polskich fanów :P
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Postprzez Arti w 09 Sie 2011 16:41

dEVil_inside napisał(a):Płyta wydana w Polsce zawiera kilka nowych kawałków, ale też kilka z poprzednich dwóch płyt.

O tym nie wiedziałem :)
dEVil_inside napisał(a):chłopaki twierdzą, że w przeszłości grali bardziej mroczne i progresywne kawałki

Uuu, to fajnie ^^ Będzie trzeba trochę poszperać w necie
dEVil_inside napisał(a):tutaj jest akustyczny J&G, nagrany w hołdzie dla polskich fanów :P

Dobre, ale HOFM bardziej mi się podoba ;)
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Oedipus

Postprzez Kozer w 13 Sie 2011 01:07

Oeeeediiipuuuuussssssssss :D :D :D

Bardzo za nimi przepadam. Jeremy ma bardzo wyróżniający się głos, ich kawałki mają niepowtarzalny charakter :) Mam nadzieję zjawić się jeszcze na ich koncercie w Polsce :)

Ulubione utwory to Jack & Ginger i Holding out for More :)

No i znam ich dzięki Ew :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez _Ev_ w 23 Wrz 2011 21:09

Kozer napisał(a):No i znam ich dzięki Ew :)

Ojtam ojtam ^^

Edit:

Jutro, po 10, na antenie Eski Rock będzie premiera nowego kawałka, Gimme A Chance. Równocześnie na stronie radia będzie premiera klipu do piosenki.

Cieszą się? ;>
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Oedipus

Postprzez Kozer w 24 Wrz 2011 00:10

Cieszą, oczywiście :) Szkoda, że nie odsłucham go na gorąco, chociaż, może ;)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Oedipus

Postprzez Arti w 25 Wrz 2011 09:27

O, to już zaraz będzie leciało... Ale posłucham później, na razie mam inne priorytety :roll:

edit
Posłuchałem, obejrzałem i bardzo dobre :3 Chyba tylko J&G jest lepsze :) A teledysk też fajny :D Z tego co pamiętam to Ev wstawiała link do teledysku, ale gdzieś zniknął mi jej post... W takim razie ja wstawię ^^
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 25 Wrz 2011 09:30

wstawiła, ale usunęli ze strony Eski Rock teledysk, (czy coś), więc usunęłam posta.

Ech... Szkoda że go nie mogę zobaczyć teraz.... ;<
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Postprzez Arti w 25 Wrz 2011 09:35

Właśnie na stronie Eski Rock najpierw sprawdziłem i tam było coś o usunięciu filmu.

A dlaczego nie możesz? Kształcisz się? :roll:
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Oedipus

Postprzez Mart w 02 Paź 2011 09:20

Poznałam ich przez rebel.tv. "Tres Las" mi się bardzo spodobało, przesłuchałam resztę Oedipus i nie powaliło mnie na kolana.
"Na pewno czułeś kiedyś wielki strach
Że oto mija twój najlepszy czas
Bezradność zniosła Cię na drugi plan
Czekanie sprawia ze gorzknieje cala słodycz w nas.."
Awatar użytkownika
Mart
Debiut Roku 2011

Dołączenie: 16 Maj 2011 14:33

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 14 Gru 2011 18:01

Wczoraj panowie poinformowali, że podpisali ogólnoświatowy kontrakt płytowy z wytwórnią Thom Hazaert Company/Rocket Science/Sony RED, oraz, że w nadchodzących tygodniach możemy spodziewać się EP-ki, a wiosną przyszłego roku pełnowymiarowej płyty :)

Edit.
Znamy już datę światowej premiery nowej płyty - 13 marca! Jeśli wierzyć temu co napisali na ich stronie na fb, polskie wydawnictwo(wydawnictwa) wyjdzie(wyjdą) dużo dużo wcześniej :)

Edit 2: (14.12)
Jeszcze oficjalnie nie jest to potwierdzone, ale Oedipus przyjdzie do Polski na dwa koncerty, 22. marca w Katowicach w Mega Clubie oraz 23. marca w Warszawie w klubie Progresja. Bilety mają kosztować (przynajmniej do końca stycznia) 65 zł.
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Oedipus

Postprzez Kozer w 02 Sty 2012 23:04

Jest coś, o czym Wam nie powiedzieliśmy!

10 stycznia premierę ma kawałek, który ja i Ev już znamy, a którego fragment możecie usłyszeć tutaj:

Nazywać się on będzie Kiss on the Fist :)

Tydzień później, 17 stycznia do Waszych uszu mogą dotrzeć dźwięki drugiego utworu z nowej płyty - Liar :)

24 stycznia to najważniejsza data - Vicious Little Smile - nowiutki album ujrzy światło dzienne :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 02 Sty 2012 23:09

będę nudna. "L.I.Z.Z.Y." Grali na Ursynaliach, a fragmenty gitar można usłyszeć w jednym z ich filmików. I ten kawałek ma ogromny potencjał, jest świetny, idealny. A oni go nie chcą wziąć na singiel xD
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Oedipus

Postprzez Kozer w 27 Sty 2012 01:14

Nowa płyta jest świetna, niesamowicie melodyczna, skoczna i energetyczna! Szkoda, że taka krótka, ale panowie są w formie!
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Oedipus

Postprzez _Ev_ w 27 Sty 2012 15:26

muszę powiedzieć, że lekko zmienili brzmienie względem ostatniej płyty, ale na plus :)
fajnie mi się dziś tupało na mrozie do nowych kawałków - w sumie, kiedy ich słyszę, to i tak nie mogę usiedzieć w miejscu.
"Liar" jest świetny, refren się wkręca, ale to "oooooooooooh" w końcówce brzmi strasznie stadionowo. Prawie jak u Coldplaya* :F
"Lizzy" jest jeszcze lepsze. Tym bardziej, że długo czekałam na studyjną wersję. No i mam wrażenie, że Steve za dużo Muse słuchał podczas pisania tego kawałka - intro mi się automatycznie z nimi skojarzyło :P

Naprawdę im życzę, żeby w hAmeryce w końcu zaczęli się o nich zabijać, to może i u nas przestali by być jedynie "wynalazkiem ER"...

//kozer: kiedyś Was pozabijam za to 'a' na końcu
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości