[ANKIETA] Perfect

(wszystko poza Linkin Park)

Wybierz swoje ulubione albumy tego zespołu:

(1981) Perfect
1
50%
(1982) UNU
1
50%
(1994) Jestem
0
Brak głosów
(1997) Geny
0
Brak głosów
(1999) Śmigło
0
Brak głosów
(2004) Schody
0
Brak głosów
(2010) XXX
0
Brak głosów

Razem głosów : 2

[ANKIETA] Perfect

Postprzez Darth Dream w 26 Lip 2009 19:51

Bardzo ciekawy polski zespół hardrockowy, IMO jedna z najfajniejszych rodzimych kapel.

lata działalności: 1977-1983, 1993-teraz
Aktualni członkowie:
Grzegorz Markowski - wokal
Dariusz Kozakiewicz - gitara
Piotr Urbanek - bas
Jacek Krzaklewski - gitara
Piotr Szkudelski - perka
Byli członkowie: Zbigniew Hołdys, Zdzisław Zawadzki, Basia Trzetrzelewska, Andrzej Urny, Ryszard Sygitowicz, Andrzej Nowicki, Wojciech Morawski, Ewa Korczyńska-Konarzewska

"Nie płacz, Ewka", "Autobiografia", "Niewiele Ci mogę dać", "Niepokonani" - proste, ale jakże zapadające w pamięć utwory. Nie ma chyba nikogo, kto by ich nie znał. Dawno nie wydali żadnego albumu, być może pomysły się skończyły, a szkoda.
Ostatnio edytowany przez Darth Dream 05 Cze 2011 11:26, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Perfect

Postprzez robaczek w 26 Lip 2009 21:19

te piosenki, które wymieniłeś, to klasyka :D lubię ich! i zapomniałeś o kultowym "Chcemy być sobą" ;) moi rodzice opowiadali jak na koncertach zamieniali refren na "chcemy bić zomo" xD
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Perfect

Postprzez Darth Dream w 26 Lip 2009 22:01

Robak napisał(a):moi rodzice opowiadali jak na koncertach zamieniali refren na "chcemy bić zomo" xD

he he he... :P
Akurat "Chcemy być sobą" niezbyt mi się podoba i dlatego opuściłem.
Ale za to lubię "Co za hałas - co za szum". Riff gitarowy otwierający ten utwór kojarzy mi się z legendarnym hitem Deep Purple, dlatego nazywam tą piosenkę "polskim Smoke on the Water". I tekściarsko jest niezłe. Szczególnie o tych zielonych ludkach... :D
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Perfect

Postprzez robaczek w 26 Lip 2009 22:37

no, trzeba przyznać, że tekst jest niezły. wydaje mi się, że mieli kilka piosenek, które mogłyby zostać hitami, ale jakoś się nie rozpowszechniły...
a tak odbiegając trochę od tematu, to Patrycja też nieźle sobie radzi. moim zdaniem nie tak dobrze, ale patrząc na inne młode wokalistki z naszego kraju, nie można jej wiele zarzucić.
Awatar użytkownika
robaczek

Perfect

Postprzez Darth Dream w 26 Lip 2009 22:49

Eee... :) akurat z tą Patrycją to jest tak średnio. Ale fakt, nie jest też najgorzej. Słyszałem jakiś wspólny utwór Grzegorza i Patrycji ("Nie zatrzyma nikt") - nie jest wcale taki zły. Ale dawno nie słyszałem żadnych jej piosenek w radiu (może dlatego, że ostatnio radia słuchałem w 2007 roku :lol: ) Wydała ostatnio jakiś nowy album?
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Perfect

Postprzez robaczek w 26 Lip 2009 23:08

nie mam pojęcia, ostatnią piosenkę, jaką słyszałam, to "Świat się pomylił", kiedy jeszcze w radiu często grali. odkąd przestali, nie słyszałam już nic nowego, a nie interesowałam się tym, bo nie należy do moich ulubionych wykonawców...
sprawdziłam na jej stronie, od 2007 roku nic nowego ;]
Awatar użytkownika
robaczek

Perfect

Postprzez Darth Dream w 26 Lip 2009 23:51

Ach, tak, jeszcze pamiętam to "Świat się pomylił"... No to lipa.

A teraz mi się przypomniało, bo jakaś Polka nagrała cover "Wyspa, drzewo, zamek" (taki średni raczej, nic wielkiego), ale zapomniałem , jak się nazywała. Podczas mojej współpracy z kółkiem teatralnym byłem zmuszony odtwarzać ten cover w kółko tak długo, aż mi obrzydł :lol:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Perfect

Postprzez Parówa :-) w 27 Lip 2009 08:52

Grzegorz to spoko facet, lubię go. A te jego długie włosy to już klasyk. Co do muzyki - grają bardzo fajnie, aczkolwiek nie lubię niektórych hitów, którymi zachwycają się wszyscy. Być może bierze się to z tego, że są bardzo często grane, puszczane w radiu, nie wiem.. Kiedy słyszę "Nie płacz Ewka", wychodzę z siebie xD Ale już "Autobiografia" - jak najbardziej arcydzieło.

Co do Patrycji - uważam że dziewczyna ma świetny głos, super wypada na żywo, ale jej piosenki mają kiepskie teksty. Po prostu nie leży mi, kiedy śpiewa smętne utwory o miłości. Stać ją na głębsze przesłanie.
Awatar użytkownika
Parówa :-)

Dołączenie: 15 Maj 2008 19:59
Miejscowość: Zadoopie

Perfect

Postprzez Don't-care w 27 Lip 2009 12:47

Przez Was słuchałam ich całą noc =x xD

Markowski jest świetny ;D

A Patrycja ma świetny głos, ale nie potrafi go wykorzystać ;)
Chociaż też czasami fajnie jej posłuchać.
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Perfect

Postprzez heresy w 27 Lip 2009 22:29

Kawał polskiego dobrego rocka. Ich piosenki są niemalże ponadczasowe, nie znam nikogo kto nie słyszałby "Ewki" czy "Chcemy bić zomo" xD Mnie osobiście najbardziej podoba się "Idź precz" :)
In the memory, you will find me.
Awatar użytkownika
heresy

Dołączenie: 30 Maj 2009 13:45
Miejscowość: A Place For My Head

Perfect

Postprzez Saika w 27 Lip 2009 23:31

Zgadzam się- klasyka. Eh, gdzie ci tekściarze... "Autobiografia" to oczywiście arcydzieło, lubię też "Kołysankę dla nieznajomej" (dobrze pamiętam?)
P.S.
Dream, widzę, że tworzysz nowe wątki! :D
Saika

Perfect

Postprzez Darth Dream w 27 Lip 2009 23:45

heresy napisał(a):Ich piosenki są niemalże ponadczasowe

słówko "niemalże" nie jest tu potrzebne. ;) Te piosenki, w odróżnieniu, od Feela, Lady Gagi itp. nigdy nie popadną w zapomnienie. To nie były tylko przeboje jednego sezonu. Ja i moi koledzy zdążyliśmy już zapomnieć o Ich Troje i o Mandarynie, którzy stworzyli swoje największe przeboje niedawno. A pamięć o kapeli Perfect lat 80. przetrwała już ćwierć wieku. Stosunkowo niewielu wykonawców może się tym pochwalić.
EDIT
Saika napisał(a):Eh, gdzie ci tekściarze... "Autobiografia" to oczywiście arcydzieło

Ja to nazywam "polskim Stairway to Heaven" :mrgreen:
Saika napisał(a):lubię też "Kołysankę dla nieznajomej" (dobrze pamiętam?)

Dobrze.
Saika napisał(a):Dream, widzę, że tworzysz nowe wątki! :D

A czemu nie...
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Re: Perfect

Postprzez robaczek w 28 Lip 2009 09:54

dream92 napisał(a):
heresy napisał(a):Ich piosenki są niemalże ponadczasowe

słówko "niemalże" nie jest tu potrzebne. ;) Te piosenki, w odróżnieniu, od Feela, Lady Gagi itp. nigdy nie popadną w zapomnienie. To nie były tylko przeboje jednego sezonu. Ja i moi koledzy zdążyliśmy już zapomnieć o Ich Troje i o Mandarynie, którzy stworzyli swoje największe przeboje niedawno. A pamięć o kapeli Perfect lat 80. przetrwała już ćwierć wieku. Stosunkowo niewielu wykonawców może się tym pochwalić.

to prawie 30 lat. jest mnóstwo zespołów i wykonawców, którzy przetrwali próbę czasu i wciąż są na topie. to tylko mały procent wszystkich w branży, ale jednak gdyby miało się wymieniać, nazbierałoby się trochę :)
a co cieszy mnie jeszcze bardziej, to że Linkin Park też to czeka :D
Awatar użytkownika
robaczek

Perfect

Postprzez Darth Dream w 28 Lip 2009 13:19

Robak napisał(a):jest mnóstwo zespołów i wykonawców, którzy przetrwali próbę czasu i wciąż są na topie. to tylko mały procent wszystkich w branży, ale jednak gdyby miało się wymieniać, nazbierałoby się trochę :)

Ale jednak to tylko mały procent.
Robak napisał(a):Linkin Park też to czeka :D

hę? :P wszystko wyjdzie w praniu. Poczekamy, zobaczymy.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Perfect

Postprzez Saika w 30 Lip 2009 12:21

Nie drwij, Linkini zaczynali w 1996... :D
A tak serio- racja, niewiele jest takich kapel, jak Perfect...
Chester czy Mike mogliby uczyć się od nich pisania tekstów...
No, ale trudno się dziwić-ponadczasowość tych kawałków i wracająca popularność muzyki z tamtego okresu robią swoje...
Saika

Perfect

Postprzez robaczek w 01 Sie 2009 16:28

ja nie mam nic do zarzucenia tekstom Chestera i Mike'a. również są ponadczasowe, czy teksty o miłości, kłamstwach, w ogóle uczuciach nie są ponadczasowe? po za tym podoba mi się ich gra słów, ta niejednoznaczność (w każdym razie ja ją widzę :P )
a co do Perfect to myślę, że w pełni zasłużyli sobie na ten splendor. nawet jeśli ktoś za nimi nie przepada,nie może powiedzieć, że są beznadziejni i kiepsko grają. wtedy nie będzie obiektywny.
Awatar użytkownika
robaczek

[ANKIETA] Perfect

Postprzez Darth Dream w 05 Cze 2011 11:31

Odświeżam, bo Perfect wydali w zeszłym roku nową płytę, i chociaż nie dorasta do pięt tym z lat 80. wydaje się być dużo lepsza od tych ostatnich gniotów typu Śmigło czy Schody. Melodie są fajne i wpadają w ucho, pojawia się też gościnnie Patrycja Markowska w bodajże dwóch utworach. Myślę, że warto się zapoznać.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości