Poets of the Fall

(wszystko poza Linkin Park)

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 09 Maj 2009 19:17

Poets of the Fall to fiński zespół muzyczny. Historia Poetów rozpoczyna się w 2002 w stolicy Finlandii, Helsinkach. Mark (wokale) i Ollie (gitary) zaczęli wspólnie tworzyć. Niedługo później dołączył do nich Captain (producent, instrumentalista). Ich styl to mieszanka łagodnego, melodyjnego rocka, gitarowego grania oraz poetyckich tekstów. Na szeroką skalę „Poeci” znani są przede wszystkim z nagrania Late Goodbye, które towarzyszyło grze Max Payne 2: The Fall of Max Payne.

Nie wiem co mógłbym o nich pisać więc po prostu dam wam linki abyście sami mogli ich posłuchać ;p

http://www.youtube.com/watch?v=YB1QkirsCpA
http://www.youtube.com/watch?v=zRVrQsdWDds
http://www.youtube.com/watch?v=atKv1JyQgV8
http://pl.youtube.com/watch?v=t9Rl8WMqejc
Ostatnio edytowany przez Vesper 01 Wrz 2010 10:25, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Dołączenie: 24 Maj 2008 17:15

Poets of the Fall

Postprzez LFKP w 10 Maj 2009 15:24

wiedziałam, że prędzej czy później o nich napiszesz ;P

Vesper cały czas namawia mnie do przesłuchania ich twórczości, ale nie mogę się za to zabrac xD
Image
Awatar użytkownika
LFKP

Dołączenie: 28 Maj 2008 21:46
Miejscowość: Szczecin

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 10 Maj 2009 16:19

Bo nie wiesz co dobre ;p
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Poets of the Fall

Postprzez Don't-care w 10 Maj 2009 20:39

Przesłuchałam jedną płytę dzisiaj. Przyjemnie się przy tym rozwiązywało ćwiczenia z fizyki =)
Przyjemny dla ucha i spokojny zespół. Nic w nich ciekawego ani oryginalnego, więc raczej nie zapowiada się na drugie odsłuchanie płyty xD
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 22 Sty 2010 15:32

http://www.youtube.com/watch?v=6jXWyoBK3uI

Singiel promujący ich najnowszą płytę ;)
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Poets of the Fall

Postprzez Nook w 04 Wrz 2010 22:59

Bumpuję temat, bo jest tego warty :P

PoTFory to jeden z tych zespołów, który szturmem wdarł się do mojej osobistej czołówki i, myślę, że długo z niej nie wyleci. Nie jest to zbyt ciężka muzyka, ale na pewno bardzo przyjemna, melodyjna. Czasem bardzo nastrojowa, refleksyjna. Płyty "Signs of Life" i "Carnival of Rust" wpisują się w definicję niebanalnego pop-rockowego grania. Na "Revolution Roulette" jest nieco ciężej i pojawiają się progresywne smaczki. Ostatnie wydawnictwo zespołu pt. "Twilight Theater" to chyba najbardziej liryczna płyta w ich dorobku. Gitary jakby zrobiły nieco miejsca elementom elektroniczym i orkiestralnym, ale płyta również ma swój niezaprzeczalny urok.

Teksty, moim skromnym zdaniem, to coś nie z tej ziemi. Jeśli ktoś lubi babrać się w ukrytych znaczeniach, to z pewnością odnajdzie tu coś dla siebie. Twórczość Poetów polecam również tym, którzy szlifują (lub mają zamiar szlifować) swój angielski. Kopalnia ciekawych fraz, porównań, idiomów, słownictwa itp.

Teledyski to również małe dzieła sztuki. Szczególnie polecam ten do "Carnival of Rust". Jeden z najpiękniejszych klipów jakie w życiu widziałem.

Troche przydługi ten mój wywód, ale musiałem :mrgreen: Gorąco zachęcam do posłuchania.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Poets of the Fall

Postprzez Melliana w 17 Wrz 2010 21:47

To, że od prawie dwóch tygodni łażą za mną piosenki tego zespołu to jest tylko i wyłącznie wina Vespera. To on mnie namówił do przesłuchania ich nowej płyty. :P
No i stało się , zakochałam się w głosie wokalisty i już nic na to nie poradzę. xD

Nook napisał(a):PoTFory to jeden z tych zespołów, który szturmem wdarł się do mojej osobistej czołówki i, myślę, że długo z niej nie wyleci.

U mnie pretenduje do zostania jednym z ulubionych zespołów.

Nook napisał(a):Teledyski to również małe dzieła sztuki. Szczególnie polecam ten do "Carnival of Rust". Jeden z najpiękniejszych klipów jakie w życiu widziałem.

Podpisuje się pod tym wszystkim kończynami. Absolutnie genialny teledysk.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Poets of the Fall

Postprzez Nook w 02 Lut 2011 13:57

"Can You Hear Me" z nadchodzącego the best of zatytułowanego "Alchemy vol 1." juz krąży po sieci, ale w niezbyt słuchalnej jakości ;P
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 02 Lut 2011 15:08

Nook napisał(a):Twórczość Poetów polecam również tym, którzy szlifują (lub mają zamiar szlifować) swój angielski. Kopalnia ciekawych fraz, porównań, idiomów, słownictwa itp.

Oooo, już mnie zachęciłeś :D wezmę się za nich, ale najpierw muszę się "odmóżdżyć" po sesji :P
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

zwieR.Z. napisał(a):Ewelina, chłopie, wrzuć na looz.

:lol2:
Awatar użytkownika
_Ev_

Dołączenie: 18 Lip 2010 23:13
Miejscowość: Lublin

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 02 Lut 2011 21:10

A oto i 'Can You Hear Me' w dobrej jakości ;)
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 09 Kwi 2011 23:22

Ehm... Tak jakoś ze dwa tygodnie temu obiecałam Vesperowi że 'coś' tu o nich napiszę. Więc piszę. W końcu :D

Więc tak... Niesamowicie szybko mi się spodobali, mogę nawet powiedzieć, że od razu, po pierwszym przesłuchaniu (co mi się NIGDY nie zdarzyło-biorąc pod uwagę że LP początkowo nie znosiłam). Czasem żartuję, że Poeci zburzyli mój dotychczasowy porządek świata, postawili wszystko na głowie.

Jeszcze nie wiem, co ten zespół na w sobie takiego, że mogę ich słuchać w kółko, bez znudzenia, omijania niektórych piosenek itd.

Poza tym wokal Marko jest niesamowity (niech się inni chowają :D)

I teledyski też mają bardzo dobre :) najbardziej lubię Lift i Locking Up The Sun

Co jeszcze... Hmm... Jestem osobą, która lubi zadręczać ludzi muzyką, szczególnie tymi najnowszymi odkryciami. Tak więc w ciągu tych trzech tygodni 'zaraziłam' (tak na dobre) co najmniej jedną osobę, a reszcie (około 6 osób) też się podoba :) poza tym mam pewne plany... Vesper wie o co chodzi :D ale na razie ciiii :D
Image

Headshot napisał(a):Big Sister - The new reality show only on linkinpark.pl by dEVil_inside

Awatar użytkownika
_Ev_

Poets of the Fall

Postprzez DKA w 13 Kwi 2011 21:00

Słucham ich od wczoraj, i na usta cisną się tylko takie słowa jak: genialne, masterpiece, śpiewana poezja.
Coś pięknego i niesamowitego. Teledyski wspaniale oddają znaczenie tekstu. Wokal także świetny.
Awatar użytkownika
DKA

Dołączenie: 04 Maj 2010 18:56
Miejscowość: Piece/Rybnik

Poets of the Fall

Postprzez Melliana w 13 Kwi 2011 22:06

DKA napisał(a):Słucham ich od wczoraj

kawał czasu. :mrgreen:

diablina napisał(a):I teledyski też mają bardzo dobre :) najbardziej lubię Lift i Locking Up The Sun

Jeśli chodzi o teledyski to ja ubóstwiam "Carnival of Rust".*.*

diablina napisał(a):Poza tym wokal Marko jest niesamowity (niech się inni chowają :D)

Ja wśród swoich znajomych odkryłam pewną ciekawą tendencję. :lol: Mianowicie dziewczyny rozpływają się słysząc głos Marko, natomiast facetom się nie podoba. Nie wiem co w tym jest. xD
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Re: Poets of the Fall

Postprzez DKA w 13 Kwi 2011 22:15

Melliana napisał(a):
DKA napisał(a):Słucham ich od wczoraj

kawał czasu. :mrgreen:

No ba! Od czegoś trzeba jednak zacząć. Pewnie zajmą stałe miejsce na playliście :D
Awatar użytkownika
DKA

Dołączenie: 04 Maj 2010 18:56
Miejscowość: Piece/Rybnik

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 13 Kwi 2011 22:18

Mel napisał(a):Ja wśród swoich znajomych odkryłam pewną ciekawą tendencję. :lol: Mianowicie dziewczyny rozpływają się słysząc głos Marko, natomiast facetom się nie podoba. Nie wiem co w tym jest. xD

a wśród moich znajomych się to rozkłada mniej więcej po równo :D

chcąc nie chcąc, zarażanie idzie pełną parą, a POTForna plaga się rozprzestrzenia

Mel napisał(a):Jeśli chodzi o teledyski to ja ubóstwiam "Carnival of Rust".*.*

fakt, jest świetny, ale... jakoś mnie znudził :P teraz mam wkręta na teledysk do Can You Hear Me :)

Mel napisał(a):kawał czasu. :mrgreen:

u mnie "już" trzy tygodnie :P

DKA napisał(a):No ba! Od czegoś trzeba jednak zacząć. Pewnie zajmą stałe miejsce na playliście :D

to raczej na pewno, skoro tak szybko cię "wzięło" :)
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 13 Kwi 2011 22:39

diablina napisał(a):fakt, jest świetny, ale... jakoś mnie znudził :P teraz mam wkręta na teledysk do Can You Hear Me :)

Gra Marko w tym teledysku jest po prostu niesamowita ;)

diablina napisał(a):chcąc nie chcąc, zarażanie idzie pełną parą, a POTForna plaga się rozprzestrzenia

Jestem niezmiernie dumny że ode mnie się zaczęło ;DD
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 12 Paź 2011 19:12

nowy kawałek, NA SZCZĘŚCIE nagrany na potrzeby gry, bo... No zresztą sami posłuchajcie xD Mi się nie podoba. No, może intro.

Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Poets of the Fall

Postprzez Vesper w 12 Paź 2011 21:40

A ja odnajduję tą piosenkę jako wcale przyjemną do posłuchania ;p
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 12 Paź 2011 22:15

ja na nią reaguję tak jak pies na jeża xD
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Poets of the Fall

Postprzez Kozer w 13 Paź 2011 01:26

A mi się podoba :troll:
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 13 Paź 2011 09:01

:szok: xD

Żeby pustego posta nie wstawiać, napiszę, że resztę ścieżki dźwiękowej do tej gry stworzył Markus "Captain" Kaarlonen, producent i instrumentalista Poetów.
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Poets of the Fall

Postprzez Kozer w 13 Paź 2011 15:22

dEVil_inside napisał(a): xD

No co, to ma przynajmniej jakieś charakterystyczne brzmienie :P
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 13 Paź 2011 16:03

oni MAJĄ charakterystyczne brzmienie. I jeśli twierdzisz, że każdy kawałek brzmi tak samo, to jesteś w błędzie ^^ tak tylko mówię :P
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Re: Poets of the Fall

Postprzez Frycas w 13 Paź 2011 21:27

dEVil_inside napisał(a):oni MAJĄ charakterystyczne brzmienie. I jeśli twierdzisz, że każdy kawałek brzmi tak samo, to jesteś w błędzie ^^ tak tylko mówię :P

Dla mnie trochę za spokojni są albo trafiłem na złe kawałki.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Poets of the Fall

Postprzez _Ev_ w 13 Paź 2011 21:42

tak, grają głównie spokojne kawałki, ale mają też kilka "z przytupem" - Lift, Don't Mess With Me, More, Delicious, Miss Impossible. Chociaż nie wiem, czego się spodziewałeś, bo oni nie grają ciężko ;)
Image

Awatar użytkownika
_Ev_

Następna

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości