Pop a Linkin Park

(cała reszta)

Czy uważasz, że Linkin Park to zespół popowy?

Tak
7
14%
Nie
37
78%
Nie mam zdania/Trudno powiedzieć
3
6%

Razem głosów : 47

Pop a Linkin Park

Postprzez Dinnaroth w 23 Paź 2010 20:05

Dokładnie. LP grało kiedyś (na dwóch pierwszych albumach) nu metal, a to przecież jakaś tam odmiana metalu. W sumie to nawet nie chciałbym by grali jak Slipknot czy jakiś podobny do niego zespół. Takie darcie mordy to już dla mnie za dużo. ;)
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Pop a Linkin Park

Postprzez MrPavvelo w 23 Paź 2010 20:07

Ja bym chciał żeby grali to z czego zasłynęli, bo tym mnie zdobyli. Dobra koniec dyskusji nt. gatunku LP, bo będzie opiernicz od niqus. :P

LP to zespół popowy.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Re: Pop a Linkin Park

Postprzez Nook w 23 Paź 2010 21:05

MrPavvelo napisał(a):I uważam, że LP to prekursor nu metalu.

Hmm. Jeśli za najprostszą definicję tzw. "nu metalu" uznać rapowane wokale, krótko cięte, względnie ciężkie riffy i hip-hopową rytmikę, to musielibyśmy cofnąć się do wczesnych lat 90-ych ;-) (przełomowa kolaboracja Anthraxu z Public Enemy, rozpoczęcie działalności Clawfinger czy Rage Against The Machine)

Z cytatami z Wikipedii bym natomiast uważał. Odpowiedzcie sobie na pytanie jak wiarygodne musi być źródło, które każdy, średnio ogarnięty człowiek z dostępem do sieci, mający minimum (lub wcale) wiedzy w danej dziedzinie może sobie edytować wedle własnego upodobania...

Dinnaroth napisał(a):LP grało kiedyś (na dwóch pierwszych albumach) nu metal, a to przecież jakaś tam odmiana metalu.

"MrPavvelo napisał(a):Pewnie, że LP nie gra metalu takiego jak Slipknot, ale jednak.

Nie. Tak się składa, że to tylko nazwa umowna. Ilekroć kogokolwiek pytam o definicję tego "gatunku", to wszyscy się bloczą. Ale też nic dziwnego, bo ja też nie umiem wskazać punktów wspólnych między np. LP, System of a Down czy Slipknot, poza tym, że okres największej popularności tychże przypadał na te same lata. I jeśli chodzi o tych ostatnich, to cóż. Muzyka Slipknot ma jak najbardziej słuszne prawo do metalowej etykietki. Muzyka nieporównywalnie cięższa niż LP i czerpiąca więcej z "tradycji", a i nawet jeśli chodzi o wizualny aspekt, Slipknot trzyma się bardziej ("bardziej" nie oznacza tu " w 100%") typowo metalowej estetyki aniżeli LP. Tak więc, nie rozumiem skąd wzrucanie jednych i drugich do jednego worka. W przypadku LP łatka "rock alternatywny" jest rozsądniejszym wyjściem. Na "metal" (jakikolwiek) to za mało (tak, mówię tu cały czaso o dwóch pierwszych płytach).
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Pop a Linkin Park

Postprzez Dinnaroth w 24 Paź 2010 19:20

Wiesz co, jakoś nie mogę się z tobą zgodzić. Ok, na MTM czy ATS LP gra już rock alternatywny, ale myślę, że HT czy M to płyty nu metalowe. Przecież jest tam pełno utworów ostrych, cechujących się "darciem mordy" itp. Choćby By Myself, Forgotten, Hit The Floor, Figure.09 czy A Place For My Head.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Nook w 24 Paź 2010 19:51

Dinnaroth napisał(a):Ok, na MTM czy ATS LP gra już rock alternatywny, ale myślę, że HT czy M to płyty nu metalowe.

Zdefiniuj "nu metal". I podaj przykłady.

Przecież jest tam pełno utworów ostrych, cechujących się "darciem mordy" itp. Choćby By Myself, Forgotten, Hit The Floor, Figure.09 czy A Place For My Head.

W utworach punkowych czy hc też pełno ciężkich rifów, darcia mordy i jakoś nikt metalem tego nie nazywa.
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Pop a Linkin Park

Postprzez kronos1194 w 24 Paź 2010 20:19

Obserwowałem trochę tą dyskusje, pora się włączyć :D

MTM to zdecydowanie rock alternatywny
HT sam nie wiem czy bardziej rock czy metal alternatywny
ATS to... nie ważne
RA ani to rock, ani metal alternatywny, to po prostu remixy
ale Meteora to z pewnością NuMetal. No bo czym jest NuMetal? Dla mnie to kawałki z ciężkimi riffami, które byłby wpasowane pod metal gdyby nie to... że w przypadku lp jest tam Mike. No bo popatrzmy, gdyby usunąć Session i NL, a z reszty utworów rap Mike'a, a zastąpić go Chazem, to czym byłaby Meteora? Metal ponieważ pewnie by w 90% Chaz darł tam mordę do ciężkich riffów. A, że lp lubi tworzyć dobre hybrydy to i tam gdzie jest Mike, nagle kawałki musiały złagodnieć. Więc jest to moim zdaniem w pełni NuMetal...

Amen
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Pop a Linkin Park

Postprzez Frycas w 25 Paź 2010 14:07

Ja nie bd. się kłócić czy LP to nu-metal.Wypowiem się do tematu.Ja nie uważam ,że LP to pop..Moim zdaniem dwa ostatnie albumy to alternatywny rock ,a pierwsze to ten nu-metal,rapcore.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Pop a Linkin Park

Postprzez MrPavvelo w 25 Paź 2010 20:00

Nook, punk i hardcore to jedno brzmienie, a metal to zupełnie inne brzmienie. 0 podobieństw. Metal a punk to jak piernik do wiatraka.

wikipedia napisał(a):Nu metal - to gatunek muzyczny powstały na początku lat 90 XX wieku, będący pochodną takich stylów jak grunge, metal alternatywny, funk, thrash metal, groove metal oraz industrial metal

LP powstał w latach 90 XX w., ma podobieństwa grunge'u, alternatywnego metalu i trochę mniej thrashu, groove'u i indrustialu. LP to do 2005r. zespół numetalowy. Przykłady to choćby pierwszy, lepszy Papercut.

gatunek-muzyczny-lp-t720.html?hilit=gatunek%20l
Odsyłam do tego tematu, chyba że chcecie dostać warna...

Sam też się proszę.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Postprzez Nook w 25 Paź 2010 21:19

MrPavvelo napisał(a):Nook, punk i hardcore to jedno brzmienie, a metal to zupełnie inne brzmienie. 0 podobieństw. Metal a punk to jak piernik do wiatraka.

Mnie w tym kierunku nie trzeba uświadamiać. Chciałem uwypuklić dziurę w rozumowaniu Dinnarotha bodajże, który twierdził, że LP to metal, bo Chester drze morde pod ciężkie riffy. W hc/punku też drą ryja pod ciężkie riffy i co? Nazwiesz to metalem? A skoro Chaz drze tę morde pod wspomniane ciężkie riffy, a metal z punkiem mają...

0 podobieństw. Metal a punk to jak piernik do wiatraka.

...to o czym my mówimy? :lol: Nie wszystko co drze ryja i wali prymitywne power chordy musi być metalem. LP nie byli, nie są i nigdy nie bedą kapelą metalową. Tzw. "nu metal" (etykietka znaczy się) to sztuczny wymysł pismaków zza oceanu, którzy musieli jakoś nazwać białą, hip-hopową młodzież, która zaczęła uczyć się wtedy gry na gitarach. Poza tym kto to widział, by tak szlachetny (i z natury wybitnie niemedialny, podziemny itp.) gatunek jak metal kalać tak obrzydliwie częstą rotacją radiową / telewizyjną jaką swego czasu miały np. "In The End" czy "Somewhere I Belong". Nie, to zdecydowanie nie przystoi. Metal =/= muzyka POPularna, a taką jest Linkin Park czy komuś się to podoba czy nie.

LP to do 2005r. zespół numetalowy. Przykłady to choćby pierwszy, lepszy Papercut.

Tu niezbyt doprecyzowałem. Pytałem o przykłady inne niż LP. Ale nevermind, wszystko w temacie już powiedziałem :)

gatunek-muzyczny-lp-t720.html?hilit=gatunek%20l
Odsyłam do tego tematu, chyba że chcecie dostać warna...

I starczy. Konstruktywny offtop chyba jeszcze nikomu jeszcze nie zaszkodził. Lepsze to niż w 99% bezcelowe nabijanie postów w "offtopicu" czy "grach" (ha, teraz to się ludziom tu narażę, haha :P).
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Pop a Linkin Park

Postprzez Dinnaroth w 26 Paź 2010 19:38

Mnie w tym kierunku nie trzeba uświadamiać. Chciałem uwypuklić dziurę w rozumowaniu Dinnarotha bodajże, który twierdził, że LP to metal, bo Chester drze morde pod ciężkie riffy. W hc/punku też drą ryja pod ciężkie riffy i co? Nazwiesz to metalem? A skoro Chaz drze tę morde pod wspomniane ciężkie riffy, a metal z punkiem mają...

To był skrót myślowy, bo wiadomo, że w ten sam sposób można też opisać speed metal...

A jeśli chodzi o przykłady to chociażby Korn.

No, ale może skończmy ten offtop, bo niqus się wkurzy i da nam warny. ;)
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Poprzednia

Powróć do Inne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości