Finntroll, Turisas etc. - jakby nie patrzeć Folk Metal

(wszystko poza Linkin Park)

Postprzez musta.enkeli.666 w 02 Maj 2011 13:01

Przeglądałam sobie listę tematów i nigdzie nie natrafiłam na choćby wzmiankę o Folk/Viking Metalu, a jest to według mnie zjawisko ciekawe. Teksty o trollach, wyrwane z mitologii skandynawskiej, połączone z metalem i muzyką ludową dają niezły efekt :)

FINTROLL:
Finntroll – fiński zespół folkmetalowy, założony w Helsinkach w 1997. Zespół wykonuje skoczną, dynamiczną muzykę, łączącą elementy black metalu i fińskiej polki nazywaną humppa. Mimo iż jest to fiński zespół, to teksty utworów są w języku szwedzkim, ponieważ ten język brzmi "cholernie trollowato" wg Jämsena, wokalisty zespołu, którego ojczystym językiem jest właśnie szwedzki.ąźół[potrzebne źródło]

Biografia
Finntroll został założony w 1997 roku przez Teemu Raimoranta (Somnium), gitarzystę zespołu Impaled Nazarene oraz Jana Jämsena (Katla). Ich pierwsze demo, Rivfader, zostało nagrane rok później, w 1998 r. Po nagraniu dema do zespołu dołączyli Samu Ruotsalainen (z Barathrum i Rapture), Samuli Ponsimaa, Henri Sorvali (z Moonsorrow) i Sami Uusitalo. Podpisany kontrakt z wytwórnią Spikefarm zaowocowało pierwszą płytą Midnattens Widunder wydaną w 1999 roku.
W 2001 roku zespół nagrał kolejny album zatytułowany Jaktens Tid. Album awansował do pierwszej dwudziestki fińskiej listy przebojów, co przekroczyło oczekiwania zespołu, jak i wydawnictwa. Rosnąca fala popularności wzbudziła zainteresowanie wytwórni Century Media, która rozpoczęła promowanie zespołu na całym świecie. W tym samym roku, w lecie, zespół dał koncert na festiwalu w Finlandii i w innych krajach.
Rok później po wydaniu albumu Jaktens Tid na zespół spadła seria nieszczęść. Niektóre z tras koncertowych zostały anulowane. Wokalista Jämsen przestał śpiewać z powodu guza na strunach głosowych, który nie mógł zostać usunięty operacyjnie.
Nowy album Finntroll Visor Om Slutet został nagrany w styczniu 2003 roku, w lesie niedaleko Helsinek. Płyta była eksperymentem akustycznym, gdzie Jan Jämsen i nowy wokalista Tapio Wilska (z Sethian) udzielali głosu. Po wydaniu tego albumu Jämsen, współzałożyciel Finntroll, opuścił zespół.
Krótko po wydaniu Visor Om Slutet, Teemu Raimoranta, drugi z współzałożycieli zespołu, zginął w wypadku, spadając z mostu w Helsinkach, po spożyciu dużej ilości alkoholu (wg oficjalnej wersji). Dwie osoby, które były z nim w tamtym czasie, powiedziały, że Raimoranta skoczył z mostu, ponieważ chciał popełnić samobójstwo. Zespół, po otrząśnięciu się po stracie głównego członka zespołu, zdecydował się wyruszyć w trasę koncertową po Europie razem z grupą Katatonia. Gitarzysta Mikael Karlbom zastąpił Raimorantę.
W 2004 roku zespół wydał minialbum Trollhammaren i album Nattfödd.
29 stycznia 2006, Tapio Wilska, wokalista zespołu od 2003 roku zostaje zwolniony z zespołu. W oświadczeniu wydanym na stronie zespołu Wilska za przyczyny odejścia wymienia różnice osobiste w zespole i zwątpienie w jego poświęcenie nad projektem. Reszta powodów jest prywatna. W kwietniu tego samego roku Mathias Lillmåns zostaje nowym wokalistą zespołu.
28 marca 2007 roku oficjalnie został wydany album Ur Jordens Djup (Z Głębi Ziemi).

Aktualni członkowie
Samuli Ponsimaa (Skrymer) – gitara (1999-)
Mikael Karlbom (Routa) – gitara (2003-)
Sami Uusitalo (Tundra) – gitara basowa (1999-)
Henri Sorvali (Trollhorn) – instrumenty klawiszowe (1999-)
Samu Ruotsalainen (Beast Dominator) – perkusja (1999-)
Mathias Lillmåns (Vreth) – śpiew (2006-)

Byli członkowie
Jan Jämsen (Katla) – śpiew (1997-2003)
Teemu Raimoranta (Somnium) – gitara (1997-2003)
Tapio Wilska – śpiew (2003-2006)

A tu kilka linków do utworów:
http://www.youtube.com/watch?v=yGywo81G6lk
http://www.youtube.com/watch?v=F2HMWBsgURs
http://www.youtube.com/watch?v=mkVwA__F ... ure=relmfu

TURISAS
Turisas - zespół muzyczny z Finlandii założony w Hämeenlinna w 1997 przez Mathiasa Nygårda i Jussiego Wickströma. Muzyka grana przez grupę to mieszanina power metalu, folk metalu i symfonicznego metalu. Natomiast pod względem lirycznym jest to viking metal, ponieważ zespół w swoich utworach opowiada o historii wikingów z XI wieku naszej ery.
Nazwa zespołu pochodzi od starożytnego fińskiego boga wojny Iku-Turso, zwanego też Turisas.

Obecny skład zespołu[edytuj]
"Warlord" Mathias Nygård - śpiew, programowanie, keyboard
Jussi Wickström - gitara elektryczna, gitara basowa, gitara akustyczna, kontrabas
Tuomas Lehtonen - instrumenty perkusyjne
Hannes "Hanu" Horma – gitara basowa, boczny wokal
Olli Vänskä – skrzypce
Netta Skog – akordeon

http://www.youtube.com/watch?v=7woW7DmnR0E
http://www.youtube.com/watch?v=gKmL-LXcaK4
"Syyttömänä syntymään sattui hän
Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään"
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Dołączenie: 10 Lut 2010 17:51
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Nook w 02 Maj 2011 13:12

Fintroll jest genialny. Fajne, skoczne, z jajem i wykopem. Od teledysku do "Trollhammaren" się zaczęło, a potem juz mnie zupełnie kupili. Płyty z Vrethem na wokalu może już mniej mi się podobają, ale to ciagle niezłe granie. Turisas natomiast nie znam.

Z kapel z klimatów viking/folk moimi faworytami pozostają Moonsorrow oraz Suidakra.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Re: Finntroll, Turisas etc. - jakby nie patrzeć Folk Metal

Postprzez musta.enkeli.666 w 02 Maj 2011 13:19

Nook napisał(a): Płyty z Vrethem na wokalu może już mniej mi się podobają, ale to ciagle niezłe granie. Turisas natomiast nie znam.

Rzeczywiście Wilska brzmiał bardziej 'trollowato' :P ale Lillmans też daje radę, co nie zmienia faktu, że facet bardziej pasuje mi do muzyki, jaką gra w Chthonian, niż do lasów pełnych trolli ;)
Turisas też nie jest zły, ale Trollom nie dorówna nigdy :mrgreen:

Z kapel z klimatów viking/folk moimi faworytami pozostają Moonsorrow oraz Suidakra.

Też lubię oba te zespoły, zwłaszcza Moonsorrow.
Warto posłuchać również Korpiklaani i Alestorm(w przypadku Alestorm, to typowo 'pajrackie' klimaty) :P
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Re: Finntroll, Turisas etc. - jakby nie patrzeć Folk Metal

Postprzez Nightwolf w 02 Maj 2011 17:14

Finntroll - bardzo fajna skoczna muzyczka natomiast za Turisas nigdy nie przepadalam.
Grace_LP napisał(a):

Też lubię oba te zespoły, zwłaszcza Moonsorrow.

me too ;)
a skoro juz przy polecaniu jestesmy to: Cruachan (bardziej celtyckie), Falkenbach, Manegarm, Menhir, Myrkgrav, Windir, Wolfchant, Ensiferum (1wsze 3 plyty), Equilibrium i oczywiscie Bathory z okresu od Blood Fire Death do konca (pomijajac Octagon i Reqiuem i z naciskiem na Hammerheart, Twilight of the Gods)
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Postprzez musta.enkeli.666 w 02 Maj 2011 17:33

L-Havoc - dobrze, że jesteś :P
Większości z tych zespołów nie znam, ale bardzo chętnie się 'zaprzyjaźnię' z ich twórczością. Dzięki :)
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Postprzez Nightwolf w 02 Maj 2011 19:03

po prostu lubie taka muzyke ;) a jak jeszcze teksty nawiazuja do tradycji krajow polnocnej Europy to juz w ogole super :D
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Postprzez Rizla w 03 Maj 2011 22:33

Jakoż, że Grace uświadomiła mi, że mój avatar nie ukazał się w tym zacnym temacie to nadrabiam zaległości ...
Vreth wygląda jak chudy trufel !
Chciałam się tym z Wami podzielić, a więcej na temat folk metalu nie mogę w tym momencie powiedzieć :mrgreen: Dziękuje xD
Awatar użytkownika
Rizla

Dołączenie: 02 Sty 2010 12:09
Miejscowość: Kraków

Postprzez musta.enkeli.666 w 03 Maj 2011 22:37

Riz, jak możesz obrażać MOJE PRYWATNE BÓSTWO, które tak 'cudownie' (jak to ujęła moja koleżanka) kaszle w Finntrollu?
Co prawda wolę Go w Chthonian, ale nie zmienia to faktu, że nie jest chudym truflem. Zamilcz zatem niewiasto.

PeeS: Uwielbiam Cię, wariatko...
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Postprzez MrPavvelo w 24 Lip 2011 17:34

Właśnie sobie przesłuchałem Karkelo Korpiklaani i jestem pod wrażeniem. Idealne połączenie folku z metalem. Z tego co tu widzę to muszę jeszcze sporo posłuchać, żeby powiedzieć coś nt folk metalu, ale kiedyś będę musiał to zrobić,bo naprawdę myślę, że warto.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości