Harry Potter

(film, teatr, książki, komiksy...)

Harry Potter

Postprzez 11chester11 w 16 Lip 2011 16:38

Na życzenie Headshota. :mrgreen:

No a więc wczoraj byłam ze znajomymi w kinie na Harrym. Nie była to najlepsza część... (może dlatego że wiedziałam co się stanie. Czytałam książkę 3 razy) . Muzyka to na pewno nie mocna strona tego filmu, ale można się pośmiać z dialogów, bo nie które teksty i momenty są wprost zaje.biste :!: Efekty 3D świetnie pasują do tego filmu, bo jak wiadomo - rzucają te zaklęcia, walą się budynki Hogwartu i te de... Polecam osobą które...
1) Oglądały inne części i pierwszą część Insygnii Śmierci...
2) Lubią efekty.

A wy co sądzicie o Harrym i Insygniach?? Oglądaliście?

/niqus/ od teraz jest to temat ogólny o serii J.K.Rowling
Ostatnio edytowany przez 11chester11, 17 Lip 2011 15:25, edytowano w sumie 1 raz
I take everything from the inside
And throw it all away
Cause I swear/for the last time
I won't trust myself with you

Dzięki wam chce mi się żyć...
Awatar użytkownika
11chester11

Dołączenie: 15 Maj 2011 11:42
Miejscowość: Mała wieś na Dolnym-Śląsku

Harry Potter i Insygnia Śmierci

Postprzez chmuurek w 16 Lip 2011 16:48

Niestety nie oglądałem ale chciałbym. Lecz muszę najpierw odświeżyć poprzednie części (oglądałem do 4) i obejrzeć resztę
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Postprzez FafciuSamoZUO w 16 Lip 2011 17:12

11chester11 napisał(a):Na życzenie Headshouta.

Już któryś raz przeinaczasz mój nick :P

Ja jeszcze nie oglądałem i chyba się nie wybiore . Wolę książkę niż film o HP ( poza tym to grzech )
I to bardzo brzydki chwit marketingowy , że robią to w dóch częściach ( Czara ognia była chyba dłuższa hęęę ? )
Image
FafciuSamoZUO

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

Postprzez kasiula w 16 Lip 2011 17:50

wczoraj, premiera w olsztyńskim Heliosie.

pozwolę sobie skopiować swoje wcześniejsze wypowiedzi z tematu "Jaki film ostatnio oglądałeś/aś?".

kasiula napisał(a):Harry Potter i Insygnia Śmierci, część I. a niby miało być w 3D..

Dinnaroth napisał(a):I jak film?? Dobry?? Bo nie wiem czy na niego iść do kina.

kasiula napisał(a):jestem maniaczką Pottera, a do tej pory nie czytałam ostatniej części (za co pluję sobie w brodę), dlatego też trudno mi powiedzieć, czy film zawierał dosyć skrupulatne odzwierciedlenie książki. jak na laika, jeśli chodzi o fabułę z powieści, oglądając film, praktycznie w żadnym momencie się nie zgubiłam, nie dopytywałam koleżanki, wszystko wydawało mi się jasne.
sama ekranizacja w porządku, nie nudziłam się, wręcz przeciwnie, oglądałam z ogromnym zainteresowaniem, gdybym tylko mogła, na pewno weszłabym w ekran (może to skutek literackiego niezaspokojenia xD). był nawet moment, w którym podskoczyłam w fotelu, serio :P
o efektach nie będę się rozpisywać, poprzednie części na pewno oglądałeś, ta zrealizowana została w podobnym stylu. jak to Harry xD w każdym razie ja polecam ;)
a, i jeszcze jedno. radziłabym nie sugerować się zbytnio moją opinią, filmy oglądam sporadycznie, w związku z tym jestem mniej obeznana od ciągle wgapiającej się w ekran populacji :P

tym razem było podobnie, a momentami, powiedziałabym, że nawet lepiej. w dalszym ciągu treść książki jest mi obca. do całości doszły efekty 3D. nie przepadam za tego typu filmami, drażnią mnie niewygodne okulary, cierpi na tym mój wrażliwy wzrok. jestem wybredna, jednak nie umniejsza to jakości ekranizacji :) jeśli mi się uda, wybiorę się na seans kolejny raz :)
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Postprzez Melliana w 16 Lip 2011 18:37

Drugiej części siódmej części jeszcze nie widziałam i nie wiem kiedy zobaczę, bo nie mam czasu pójść do kina.
Pierwsza część mi się nie podobała, ale mi jakoś nigdy ekranizacje Pottera się nie podobały.
No może 2 pierwsze były fajne. ;)

Naprawdę potrzebowaliśmy na to oddzielnego tematu? :?
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez Frycas w 16 Lip 2011 20:54

Naprawdę potrzebowaliśmy na to oddzielnego tematu?

To może być dyskusje na temat całej serii.. Wystarczy zmienić nazwę.

Co do filmu to jeszcze nie widziałem ,choć jedynie czytałem książkę..
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Starscream w 16 Lip 2011 21:24

Zanim zobaczyłem TFy (zwłaszcza Zemstę Upadłych), jarałem się Potterem. Teraz właściwie nic mnie do niego nie ciągnie i gdyby nie to, że mnie zaproszono, nie wybierałbym się do kina. Ale książki wszystkie czytałem :)
Awatar użytkownika
Starscream

Dołączenie: 17 Cze 2011 19:58
Miejscowość: Tychy

Harry Potter

Postprzez bbartek w 16 Lip 2011 23:36

może dlatego że wiedziałam co się stanie. Czytałam książkę 3 razy) .

Czytałem wszystkie części kilkanaście razy i za każdym obejrzeniem, nie ważnej jakiej części, podoba mi się. :)

Na filmie na razie nie byłem, ale słyszałem o nim dużo dobrego. Na pewno, jak będę w Polsce (a to już jutro! :mrgreen: ), to pójdę sobie do kina, żeby obejrzeć ostatnią część (w końcu film w kinie po polsku :roll: ). Oglądałem każdą część kilka razy, czytałem książki kilkanaście razy i każda część podobała mi się baaaaardzo (i książki i filmy). Myślę, że ta, jeśli chodzi o filmy, może być jedną z najlepszych. :)

I to bardzo brzydki chwit marketingowy , że robią to w dóch częściach ( Czara ognia była chyba dłuższa hęęę ? )

Wiesz, często w poprzednich częściach, niektóre rzeczy były ucinane, albo w ogóle ich nie było. Myślę, że ciężko byłoby zekranizować najważniejszą część tej książki tylko w jednym filmie. Myślę, że film mógłby trwać 5h lub coś koło tego, a nikomu nie chciałoby się siedzieć tyle w kinie. Dlatego pocięli go na dwie części. :P

Nie wiem czy pisałem to już na forum, ale napiszę to teraz i najwyżej się powtórzę. Potter to najlepsz seria książek jaką kiedykolwiek czytałem. To dzięki niej zacząłem czytać książki (miałem 6 lat, kedy przeczytałem pierwszą część :D ) i po dzień dzisiejszy uważam, że książki to najlepsza rozrywka, jaką kiedykolwiek wymyślił człowiek. Naprawdę bardzo się cieszę, że Rowling napisała Pottera. Mam nadzieję, że może kiedyś napisze coś jeszcze. Prawdopodobnie gdyby nie Potter, byłbym jak większość nastolatków w dzisiejszych czasach, czyli nie cierpiałbym książek.
Najlepsza część? Książka: Zakon Feniksa, bo najdłuższa :D Film: chyba Komnata Tajemnic i myślę, że niedługo może dołączyć druga część Insygniów. ;)
Image
You'll Never Walk Alone!
Kenny: "We won't be defensive (vs UTD)."
Reporter: "Because you're at home?"
Kenny: "No, because we're Liverpool." - King Kenny :serce:
Awatar użytkownika
bbartek

Dołączenie: 13 Sty 2010 14:53
Miejscowość: Szkocja, Crossford niedaleko Dunfermline

Harry Potter

Postprzez Darth Dream w 17 Lip 2011 11:30

Nie była to najlepsza część. Muzyka to na pewno nie mocna strona tego filmu,

Oj, na pewno. Alexandre Desplat ssie, lepszy był Patrick Doyle i Nicholas Hooper.
ale można się pośmiać z dialogów, bo nie które teksty i momenty są wprost zaje.biste

Bez przesady, to nie to samo, co Filch tańczący z Panią Norris podczas Balu Bożonarodzeniowego :mrgreen:

Niestety, muszę Cię rozczarować. Insygnia są dłuższe od Czary chyba o jakieś 100 stron. Jedyną powieścią z serii, która rozmiarami wyprzedza Insygnia, jest Zakon Feniksa. Na pewno pieniądze odgrywały dużą rolę jako argument przemawiający za kręceniem dwóch filmów na podstawie jednej książki, lecz pamiętajmy, że w poprzednich filmach wprowadzono wiele wątków (równie wiele wycięto, jak to już napisał Bbartek, ale to szczegół :twisted: ) i trzeba każdy z nich zakończyć, chociażby dla tych widzów, którzy nie czytali książek. Jeden film trwający nawet 3 godziny chyba by ich nie pomieścił. Zresztą, podobno jeden z producentów serii był przeciwny kręceniu dwóch filmów. Jego raczej o umiłowanie forsy nie możemy posądzić.
Nawiasem mówiąc, przy oglądaniu Insygniów 2 i tak wydawało mi się, że widzowie nie znający książki nie rozumieją wszystkiego. Pominięto kilka istotnych szczegółów. Jak to zdarzało się też przy okazji ekranizacji chociażby Księcia Półkrwi, również i tu fabuła straciła nieco logiki.

/niqus/ od teraz jest to temat ogólny o serii J.K.Rowling

Skoro tak, to może też się pochwalę, jak wyglądała moja przygoda z Harrym ;) .

Zaczęło się od pierwszego filmu, który obejrzałem w kinie w 2002 roku, miałem wtedy 10 lat. Bardzo mi się spodobał (wtedy, bo dzisiaj nie mogę go oglądać bez zażenowania 8-) ), dlatego sięgnąłem po książki (które i tak lubiłem czytać, ale wcześniej jakoś Harrym się nie interesowałem). Konsekwentnie dokupowałem kolejne pozycje i w 2004 roku miałem już wszystkie 5 (dwie ostatnie kupiłem dopiero w zeszłym roku, ale czytałem je już wcześniej, krótko po polskiej premierze). Osobiście uważam, że każda kolejna jest lepsza od poprzedniej. Jak każda książka, tak i te miały wady (najgorszy kawałek to ten pożałowania godny, ogłupiający, banalny, żenujący, słodki i zupełnie niepotrzebny epilog 19 lat później), ale podobnie jak bbartek uważam HP za najlepszą książkową serię. Chociaż zdarzały się drobne błędy i niekonsekwencje, była przemyślana i dopracowana, a bohaterowie wyraziści i interesujący.

Wszystkie filmy obejrzałem dopiero jakiś rok temu i za pierwszym razem mnie nie zachwyciły, ale za każdym kolejnym oglądaniem podobały mi się coraz bardziej. Najlepsza IMO była chyba "czwórka" (miała najlepszą muzykę, najlepszego reżysera i najlepsze efekty specjalne), "piątka" (świetny scenariusz, Michael Goldenberg rządzi, Steve Kloves ssie :mrgreen: ) no i siódemkę też się fajnie oglądało. Natomiast pierwsze dwie części są trochę drętwe i pełne kiczowatych elementów, IMHO zdecydowanie najgorsze. Młodzi aktorzy też tu nie grali najlepiej, może oprócz Emmy Watson, ona od początku była świetna :).

Wczoraj byłem na ósemce, i podobnie jak w przypadku poprzednich filmów, również i ten nie zaskarbił sobie mojego uznania od razu. Na pewno wybiorę się jeszcze raz, ale póki co powiem tyle, że liczyłem na większe fajerwerki, coś jak Władca Pierścieni: Powrót Króla, Piraci z Karaibów: Na krańcu świata albo Gwiezdne wojny: Zemsta Sithów. To zabawne, bo często krytykowałem wymienione wyżej filmy za zbyt duży patos i zadęcie, ale jednak w HP 8 zabrakło mi tego i czułem niedosyt. Do ostatniej części serii filmowych jednak pasują takie elementy. Było co prawda trochę niezłych efektów, ale chyba tylko przy sekwencji dziejącej się w Pokoju Życzeń, inne jakoś do mnie nie przemówiły. Widziałem lepsze w Powrocie Jedi i Titanicu :mrgreen: Efekty specjalne nie były nawet wyważone, było ich po prostu zbyt mało. Podczas gdy narracja książki była bardzo dynamiczna, sceny takie jak ta w banku Gringotta były nieco statyczne (np. smok był jakiś taki nijaki, rogogon węgierski w 2D robił większe wrażenie). Sekwencja walki z Voldemortem została wydłużona, i słusznie, ale chyba i tak była zbyt krótka. A w epilogu powinni wystąpić inni aktorzy, bo Daniel Radcliffe z zarostem nie wygląda na dużo starszego od swojej ogolonej wersji. Jedynie Bonnie Wright prezentuje się starzej niż w rzeczywistości. Charakteryzatorzy zawiedli :(

Ale głowę dam sobie uciąć, że obejrzę film po raz drugi, trzeci, czwarty i zacznę gadać coś innego :P
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Re: Harry Potter

Postprzez 11chester11 w 17 Lip 2011 15:31

Darth Dream napisał(a):
Wczoraj byłem na ósemce

Od kiedy Harry ma 8 część?? xD
I take everything from the inside
And throw it all away
Cause I swear/for the last time
I won't trust myself with you

Dzięki wam chce mi się żyć...
Awatar użytkownika
11chester11

Dołączenie: 15 Maj 2011 11:42
Miejscowość: Mała wieś na Dolnym-Śląsku

Harry Potter

Postprzez niqus w 17 Lip 2011 16:00

odkąd podzielili siódmą na dwie :P
lepiej pisać siedem i pół? druga część siódmej części?
nevermind

ja nawet nie widziałam 7.1, a co dopiero 7.2 :/
jako wieloletnia fanka Harry'ego, powinnam się wstydzić
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Harry Potter

Postprzez Frycas w 27 Lip 2011 21:34

Ja już też widziałem część 7.2 (jak to niqus nazwała). Chyba jedynka mi się bardziej podobała. Więcej emocji. W tej tylko walka, walka i jeszcze raz walka. Choć w książce jest podobnie.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Harry Potter

Postprzez Dead_Slayer w 28 Lip 2011 10:48

Ja wczoraj byłem na ostatnim filmie. Hmmm.... Harrego czytam obsesyjnie od kiedy umiem czytać, filmy oglądałem dzięsiątki razy... Decyzja na podzielenie Insygniów Śmierci na 2 części jest według mnie super. Wszystkie filmy były dobre (nie jakieś najlepsze, ale dobre), natomiast uważam, że ostatni film jest chyba najlepszym ze wszystkich ośmiu. Zawsze lubiłem gdy wersja filmowa nie odbiegała zbytnio od książki, a w przypadku Insygniów Śmierci mnóstwo rzeczy jest dokładnie zgodne z książką. Chodzi tu o szczegóły. Oczywiście są momenty, które reżyser dodał, które odjął, ale chyba jest to najdokładniejsze odwzorowanie książki, co mi się najbardziej podoba. Od mniej więcej 4 części zaczęło mnie denerwować brak wielu ciekawych wątków w filmach. (Albo też brak Bagmana w Czarze Ognia :evil: ) Takich przykładów jest mnóstwo. Jeśli chodzi o muzykę to ubóstwiam tą, którą napisał John Williams. Najlepsza muzyka w całym Harrym Potterze. Podoba mi się powrót do muzyki z pierwszych części w Insygniach Śmierci. Reszta kompozytorów jakoś kiepsko mi się widzi (mam co prawda soundtrack Hoopera z Księcia Półkrwi, ale nie powiem, żebym był zachwycony) Całej mojej histori związanej z Harrym nie będę tutaj opisywał... Kto by to potem czytał? ;)

Ogólnie troche szkoda, że to już koniec. Przyzwyczaiłem się do tego oczekiwania na każdy następny film... Na nową książkę...
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Harry Potter

Postprzez Darth Dream w 29 Lip 2011 17:18

Byłem po raz drugi na Insygniach 2, tym razem z dubbingiem (wcześniej oglądałem w oryginalnej wersji językowej z napisami) i pewnie wybiorę się po raz trzeci, choć nadal uważam, że spore kawałki tego filmu to jedna wielka żenua. Zwłaszcza myślodsiewnia, Zakazany Las i King's Cross.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Re: Harry Potter

Postprzez Anu w 30 Lip 2011 13:10

U nas na premierze 2 cz. Insygniów dwa razy ekran pierdyknął na zielono xD Tak... Skierniewickie kino >.< Osobiście nie byłam, bo nie oglądałam jedynki siódemki :P (szóstki też, ale to szczegół ;p)
W książkach jestem na etapie Zakonu Feniksa ^^ Chyba żałuję, że kiedyś byłam tak strasznie uprzedzona do twórczości pani Rowling.
Image
Awatar użytkownika
Anu

Dołączenie: 30 Maj 2011 15:14
Miejscowość: Australijskie Skierniewice

Harry Potter

Postprzez pixie w 02 Maj 2012 21:27

uwielbiam HP pierwszą część czytałam aż 11 razy! wszystkie przeczytałam, a nawet w szkole uchodziłam za maniaczkee HP hehe:D kocham ta książkę oglądałam do cz 4 ale nigdy się mi nie znudzi. Po raz kolejno czytam cała serię i jestem teraz w połowie Zakonu feniksa:)

przez Darth Dream

Byłem po raz drugi na Insygniach 2, tym razem z dubbingiem (wcześniej oglądałem w oryginalnej wersji językowej z napisami) i pewnie wybiorę się po raz trzeci, choć nadal uważam, że spore kawałki tego filmu to jedna wielka żenua. Zwłaszcza myślodsiewnia, Zakazany Las i King's Cross.

Dla każdego kto nie lubi HP takie rzeczy to jedna żenada niestety ;/
image_id: 5667
Awatar użytkownika
pixie

Dołączenie: 05 Lip 2010 12:05

Harry Potter

Postprzez Darth Dream w 03 Maj 2012 11:09

Kupiłem sobie Insygnia 2 na DVD, obejrzałem jeszcze ze 2 razy i w sumie myślę, że da się przeżyć, niemniej sknocili te sceny okropnie, Opowieść Księcia to chyba mój ulubiony rozdział z całej serii, w filmie nie dość, że cała scena jest chaotyczna (najlepsza myślodsiewnia jest w Newellowskiej Czarze Ognia - taka jak w książce, i taka jest dobra) to jeszcze powycinali najważniejsze kawałki, a jeden dialog się powtarza :D

W ogóle filmy o HP, choć bardzo je lubię, zwłaszcza Więźnia i Czarę, i może jeszcze Insygnia 1, są zrobione po prostu niechlujnie. Wycinanie niektórych wątków skutkowało lukami fabularnymi i brakiem logiki. Zresztą, wiele ekranizacji jest teraz tak kręconych, że bez przeczytania książki nikt nie zrozumie w pełni, o co chodziło :( .
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Harry Potter

Postprzez Melliana w 03 Maj 2012 15:50

Ostatnio zrobiłam sobie małą powtórkę z ekranizacji Harrego Pottera. Moja współlokatorka znalazła wersję rozszerzoną z dodatkowymi scenami. Niby małą rzecz, a cieszy. Doszłam do Czary Ognia. To chyba ostatnia część, której ekranizacja mi się podoba.
Chociaż oglądając to stwierdziłam, że początek jest dziwnie zrobiony. Jeśli ktoś nie czytał książki to nie zrozumie co się dzieje, kiedy przyjeżdżają przedstawiciele szkół.
Generalnie nie lubię tych filmów, zawsze mam wrażenie, że ja i scenarzysta czytaliśmy zupełnie inną książkę.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Harry Potter

Postprzez nataku w 15 Maj 2012 18:31

ja tam lubię filmy. w oczywisty sposób się różnią od książek, które wiadomo, że przeczytałam, ale i tak są dobre. można by się czepiać szczegółów, oczywiście i wierzcie mi, że to robię.

ale wiecie, nad czym się zastanawiam? czy nasze pokolenie doczeka drugiej ekranizacji? na pewno ktoś to kiedyś odgrzebie. dzisiaj jest swojego rodzaju moda na robienie wszystkiego od nowa. pytanie tylko, czy doczekamy?
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości