Deftones

(wszystko poza Linkin Park)

Deftones

Postprzez adamwam w 21 Lut 2010 18:32

Dziwne że niebyło tematu o tym zespole

Deftones - amerykańska grupa muzyczna wykonująca muzykę z pogranicza rocka i metalu.

Skład
Chino Moreno - śpiew, gitara
Stephen Carpenter - gitara, perkusja
Abe Cunningham - perkusja
Chi Cheng - gitara basowa
Frank Delgado - sample, instrumenty klawiszowe

Dyskografia
Adrenaline (1995)
Around the Fur (1997)
White Pony (2000)
Deftones (2003)
B-Sides & Rarities (2005)
Saturday Night Wrist (2006)
Diamond Eyes (2010)

Przesłuchałem tylko Bored,Back To School. I My Own Summer i mi się spodobało
Awatar użytkownika
adamwam

Dołączenie: 24 Cze 2009 20:43
Miejscowość: Łódź

Re: Deftones

Postprzez Arti w 20 Sie 2011 22:55

Nikt tu nic nie napisał :shock: To może ja się wypowiem.

Poznałem ich jakieś pół roku temu, kiedy oglądałem MTV Rocks. Puścili My Own Summer i pomyślałem "podobne do LP, warto sprawdzić". Według mnie są świetni ^^ Jak na razie znam trzy płyty - Around The Fur, White Pony i Diamond Eyes.

Around The Fur jest bardzo agresywna. Powiedziałbym nawet, że jest jedną z najmocniejszych jakie znam :twisted:
White Pony to jak dla mnie ciężkostrawna płyta. Nie lubię przesadnie otwartych numerów, niektóre imo gubią się w tym pomieszaniu z poplątaniem :?
Diamond Eyes zaś pomimo tego, że dalej ma natłok ciężkich riffów, jest bardzo przyjemna dla ucha i jest jak na razie moim faworytem :)

Moje ulubione kawałki:
- My Own Summer
- Around The Fur
- Back To School (na płycie WP nazywa się Pink Maggit)
- Diamond Eyes
- You've Seen The Butcher

To co ich wyróżnia to:
- wokal Chino, według mnie jedyny w swoim rodzaju
- wrażenie rozmytego dźwięku, przy zachowaniu jednocześnie mocnych partii instrumentalnych

Na koniec może jeszcze kilka teledysków dorzucę :D

A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Deftones

Postprzez Dead by linkin w 28 Sie 2011 16:41

O tak, Deftones są świetni. Co prawda, po wydaniu White Pony zaczęli trochę deptać w kółko i zjadać własny ogon (Deftones i Saturday Night Wrist to nic specjalnego). Potem wypadek Chi Chenga... Myślę, że coś w chłopakach zmienił, paradoksalnie, dzięki tej tragedii Deftones nagrali najlepszy moim zdaniem album w karierze - Diamond Eyes. A zarazem najpiękniejszy...
Nie wiem nawet, jak określić gatunek muzyki, jaki wykonują. Myślę, że są całkowicie oryginalni. I smuci mnie, że temat o tak świetnym zespole na tym forum jest tak słabo popularny...
Watch what you think, THEY can read your mind!
Awatar użytkownika
Dead by linkin

Dołączenie: 05 Cze 2010 17:12
Miejscowość: Szczecin

Re: Deftones

Postprzez Arti w 10 Wrz 2011 13:03

Dead by linkin napisał(a):(Deftones i Saturday Night Wrist to nic specjalnego)

Dokończyłem dzisiaj dyskografię i muszę powiedzieć, że rzeczywiście to jest prawdą. Adrenaline także nie zrobiło na mnie większego wrażenia poza Nosebleed i 7 Words :roll: Te trzy płyty są dobre, ale jak dla mnie zdecydowanie zbyt powtarzalne.
Za to przekonałem się niedawno do White Pony i teraz w moim rankingu płyt Deftones jest zaraz po Diamond Eyes i przed Around The Fur.
Dead by linkin napisał(a):Nie wiem nawet, jak określić gatunek muzyki, jaki wykonują. Myślę, że są całkowicie oryginalni.

Nie słyszałem drugiego tak grającego zespołu. Ja bym określił ich jako alternative metal z domieszką nu metalu, ale to dość dyskusyjna sprawa.
Dead by linkin napisał(a):Potem wypadek Chi Chenga... Myślę, że coś w chłopakach zmienił, paradoksalnie, dzięki tej tragedii Deftones nagrali najlepszy moim zdaniem album w karierze - Diamond Eyes. A zarazem najpiękniejszy...

Gdyby nie ten wypadek to ich najlepszy album w ogóle by nie powstał, bo mieli już nagrane Eros. Mam nadzieję, że Cheng wróci do zdrowia, bo jestem ciekawy brzmienia tej płyty...

A przy okazji zaktualizuję swoją listę :) Kolejność przypadkowa:
- Nosebleed
- My Own Summer (Shove It)
- Around The Fur
- Be Quiet And Drive (Far Away)
- Back To School (Mini Maggit)
- Feiticeira
- Change (In The House Of Flies)
- Change (In The House Of Flies) [Acoustic]
- Minerva
- Diamond Eyes
- Cmnd/Ctrl
- You've Seen The Butcher
- Sextape
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Deftones

Postprzez Mart w 10 Wrz 2011 18:43

Po dwukrotnym przesłuchaniu Adrenaline nie zapadł mi w pamięć żaden kawałek. Natomiast spodobały mi się zamieszczone tu "Diamond Eyes" i "My Own Summer". Może kiedyś przesłucham kolejne płyty.
"Na pewno czułeś kiedyś wielki strach
Że oto mija twój najlepszy czas
Bezradność zniosła Cię na drugi plan
Czekanie sprawia ze gorzknieje cala słodycz w nas.."
Awatar użytkownika
Mart
Debiut Roku 2011

Dołączenie: 16 Maj 2011 14:33
Miejscowość: Skierniewice

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości