Formuła 1

(Kubica, Smolarek, Gołota...)

Formuła 1

Postprzez Kozer w 11 Lip 2011 01:37

Czyli wracamy do standardowego scenariusza sezonu.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Formuła 1

Postprzez Arti w 21 Lip 2011 11:58

Chandhok zastąpi Trullego w czasie GP Niemiec. Widocznie przygotowują Karuna na GP Indii :? Poza tym Aldo Costa odchodzi z Ferrari. Jest coś jeszcze o korupcji w Walencji :roll:

btw. Wiecie jak wygląda na ten moment tor w Indiach? Nigdzie nie mogę znaleźć aktualnych zdjęć :(

edit
Od 2014 wchodzi 8 biegowa skrzynia biegów :shock: Dodatkowo „Samochód musi poruszać się w trybie elektrycznym (bez zapłonu i bez dopływu paliwa do silnika) przez cały okres przejazdu przez pitlane” :? Wytłumaczy mi ktoś o co tutaj chodzi :|
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Formuła 1

Postprzez Kozer w 21 Lip 2011 21:21

Tak, już: 8-my bieg to delikatna rekompensata na rzecz ograniczenia skrzyni do 1 wymiany w trakcie sezonu. Zamiast KERSu będzie ERS - dochodzą kolejne kilogramy, bo zamiast ~40KM będzie ~120KM. Dodatkowo na wjeździe do pitlane będzie gaszony silnik, więc dodatkowe kilogramy na rozrusznik(jupi) by uruchomić silnik przy wyjeździe :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Re: Formuła 1

Postprzez Arti w 16 Paź 2011 16:14

Odkopuję temat, bo nie mam nic lepszego do roboty :P Małe podsumowanie GP Korei:

Vettel - kolejny raz bezbłędny wyścig...
Hamilton - pojechał dobry wyścig, ale to jeszcze nie ta klasa co w wypadku optymalnej formy.
Button - nieźle, tempo miał dobre, ale ten spadek na 6 miejsce po pierwszych kilku zakrętach zepsuł mu wyścig i szansę na podium.
Alonso - j.w.
Webber i Massa - duże pochwały, dzisiaj pokazali się bardzo pozytywnie. Australijczyk pierwszy raz od dawna nie zepsuł startu, a Felipe trzymał tempo, po starcie chwilowo nawet był trzeci.
Kierowcy STR - ogromny plus, Alguersuari dojechał na 7 miejscu i imo zasłużył na nagrodę 'men of the race'. Buemi dwa miejsca niżej też ładnie się spisał.
Rosberg - 8 miejsce to mały zawód, bo mógł gdyby nie paliwo byłby 7...
FI - Di Resta na 10 i Sutil na 11 nie bardzo widoczni, ale wynik warty odnotowania.
Petrov - zawiódł mnie, do momentu wypadku z Schumim dawał radę.
MSC - szybko się przebijał i szanse na punkty miał spore...
Heikki - duże zaskoczenie, 14 miejsce, przed obydwoma Sauberami. Chłopaki szybko się rozwijają.

Kilka razy zdarzały się grupki walczące ze sobą o pozycje i fajnie się oglądało taką jazdę koło w koło. Rzadko coś takiego się zdarza w obecnej F1. Władze toru jednak muszą coś zrobić z wyjazdem z boksów, mało brakowało, a Schumacher uderzyłby w wracającego na tor Alonso.

Ogólnie rzecz biorąc wyścig był całkiem ciekawy, ale czasami powiewało nudą...
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 16 Paź 2011 23:34

Z tego co zauważyłem to chyba nie wszyscy kierowcy korzystają z dodatkowej ochrony wizjera i kasku. Czy to przypadkiem nie było obowiazkowe? ;>
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Formuła 1

Postprzez Arti w 17 Paź 2011 14:47

Jakiś czas temu o tym czytałem, ale nie mogę teraz znaleźć tego artykułu. Z tego co pamiętam to miało być obowiązkowe :?
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 17 Paź 2011 16:03

No własnie też mi się tak wydaje ale na zdjęciach z toru niewiele widać i może to błędne wrażenie.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez Arti w 17 Paź 2011 22:12

Niesamowicie to wygląda z perspektywy kierowcy. To przyśpieszenie... Chciałbym zobaczyć takie nagranie z Monako, podczas kółka tempem kwalifikacyjnym :roll:
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 17 Paź 2011 22:21

Mnie bardziej od nagrania(których kilka takich widziałem a i jakoś mnie jazda w rFie znieczuliła) interesują opony :) Niewiele z filmiku wiadomo ale mogliby coś powiedzieć. Może di Grassi testował właśnie opony kwalifikacyjne :weee:
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez Arti w 17 Paź 2011 22:26

Opony kwalifikacyjne fajna rzecz :roll: Ale z tego co pamiętam to już kiedyś widziałem Pirelli z tymi białymi kwadratami/prostokątami...
Kozer napisał(a):(których kilka takich widziałem a i jakoś mnie jazda w rFie znieczuliła)

Też widziałem kilka podobnych, ale wszystkie w gorszej jakości i z mniej naturalnym położeniem kamery...
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 17 Paź 2011 23:34

Arti napisał(a):Też widziałem kilka podobnych, ale wszystkie w gorszej jakości i z mniej naturalnym położeniem kamery...

Nie mówię, że są lepsze, po prostu mnie to już nie kręci ;)

Ocena renault po wyścigu w Korei. W ramach nabijania odwiedzin nie skopiuję całej treści tutaj :D

Jak wiecie lub jeszcze nie zauważyliście, jestem przychylny Nickowi Heidfeldowi. Niemiec z ekipy wyleciał po GP Węgier, w którym to niestety dopadł go pożar, w GP Belgii stery objął już Bruno Senna.

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Tymczasem partner obu zawodników - Witalij Pietrow - po odejściu Nicka Heidfelda był w klasyfikacji generalnej za nim, tracąc do kolegi dwa punkty. W Belgii Rosjanin zdobył brakujące dwa punkty i zrównał się w tabeli z Heidfeldem. Stan ten pozostawał bez zmian przez trzy wyścigi. Dopiero tydzień temu, w Japonii, Witalij zdobył kolejne dwa punkty wyprzedzając wreszcie nieobecnego już rywala.

Czytaj więcej »
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez Arti w 18 Paź 2011 20:55

Kozer napisał(a):Ocena renault po wyścigu w Korei. W ramach nabijania odwiedzin nie skopiuję całej treści tutaj :D

W ramach nudy przeczytałem całość na blogu :P

Zdjęcia z toru w Indiach:
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
Wygląda to dużo lepiej niż w Korei przed rokiem, widać że się starają. Tylko ta trawa przy prostej start-meta mogłaby być zieleńsza :D
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 18 Paź 2011 22:48

Ja natomiast rozpocząłem treningi w rFactorze. Pierwszy wniosek - jaki ten tor jest nudny, nie warty uwagi. Kombinacje zakrętów nie są proste, ale są na jedno kopyto, wszystkie niemal. Nie wiem jak jest naprawdę, ale u nas prosta jest fatalna, nierówna jak w Kanadzie, bumping niesamowity. Setupem z Korei nie potrafiłem wycisnąć tam wiecej niż 290(na nominalne 308). To jednak nowy tor i jeśli prosta będzie tak nierówna naprawdę, to wielki blamaż dla Indii.

W sumie po fantastycznym torze w Korei mogłem się zawieść witając kolejny nowy obiekt, który okazał się przeciwieństwem pod względem atrakcyjności.

A co do Korei to nie jest tak źle jak mówią. Tor wbrew pozorom jest na poziomie jak i infrastruktura. Według mnie wszelkie żale wynikają z oczekiwań wobec Yeongam jako nowego obiektu.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez Arti w 22 Paź 2011 11:41

http://f1wm.pl/php/news_id-24284.html
Kolejny nowy tor? :? A gdzie miejsce dla torów europejskich, klasyków typu Spa? Chyba, że byłoby to kosztem Walencji lub Barcelony, ale to dość mało prawdopodobne...

Nowe LMD. Miły gest na początku :roll: A sam filmik jak zwykle świetny ^^
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 30 Mar 2012 09:38

Hej, nie wierze, ze z fanow f1 na tym forum, jestem tu tylko ja i Arti :)

jak wrazenia po Malezji?
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez MoniaG w 25 Kwi 2012 11:03

Gp Malezji... w deszczu zawsze jest interesująco ale od razu zaczęłam się zastanawiać czy znowu Webber nie zacznie domagać się przerwania wyścigu ze względu na "niekorzystne warunki na torze", ja się pytam Gdzie się jemu podział duch walki bez względu na pogodę? Ale na szczęście siedział cicho. Co mnie zaskoczyło, to sytuacja Pereza (to prawda, że czają się na niego w Ferrari?). Mogę się pokusić o stwierdzenie, że chłopak wymiatał na torze. Pod koniec aż serce mi się ścisnęło kiedy popełnił błąd, bo bardzo liczyłam na walkę z Alonso, no ale cóż.. Nie wszystko na raz.
Gp Chin, Rosberg w końcu się doczekał pierwszego zwycięstwa. Gładko i idealnie przejechał cały wyścig, aż mnie zaczął nudzić... Patrząc na walkę Hamiltona z Raikkonenem w pitlane przypomniało mi się GP Włoch i taka sama sytuacja z Alonso i Kubicą, przez co od razu pojawił się uśmiech na twarzy.
Co do Shumiego.. Zauważyłam, że mechanik popełnił błąd przy zmianie kół i wymamrotałam pod nosem: "oops, zaraz wyleci z toru", na to mój tata "co? czemu? skąd wiesz?" - "Ah zobaczysz", także miałam ubaw, bo w końcu pierwszy raz ja coś szybciej zauważyłam niż on, aah co za uczucie ;p no dobra wracając do tematu, strasznie, ale to strasznie rozczarowała mnie końcówka w wykonaniu IceMena - strata 12 pozycji! Aż się patrzeć nie chciało jak go wszyscy "łykali", niestety strategia na 2 postoje mu nie wyszła..
Myślałam, że Button będzie w stanie walczyć z Rosbergiem o zwycięstwo, ale aż ręce mi opadły widząc co mechanicy narobili. W tamtym dniu chyba wszyscy mieli jakiegoś pecha w pitlane.
GP Bahrajnu oglądałam "po łebkach" ale wydaje mi się, że najważniejsze widziałam, a mianowicie walkę Raikkonena z Massą. Kilkusekundowe starcie przypomniało mi za co tak naprawdę uwielbiam ten sport, a czego mi brakowało. Młodzi powinni brać z nich przykład, bo mam wrażenie, że boją się cokolwiek zaryzykować. Dlatego cieszę się, że Kimi wrócił i daje nam prawdziwe show. Na temat zwycięstwa Vettela się nie wypowiadam, bo już mam go dość. Tamten sezon był tak nudny, że zastanawiałam się czy warto oglądać go do końca. W tym sezonie rozbłysła iskierka nadziei ale po ostatnim GP obawiam się, że młody wróci do gry ;/ jemu coś zrobili z wydechem? Czy co mu pozmieniali? Fajnie było tylko oglądać na podium trzech kierowców bolidów z silnikami Renault. Zobaczymy za trzy tygodnie jak tym razem się spiszą. Z niecierpliwością czekam na wyścig w Monaco, chcę zobaczyć jak im wyszły poprawki toru.
"The Hardest Part Of Ending Is Starting Again..."
Awatar użytkownika
MoniaG

Dołączenie: 21 Mar 2012 11:07
Miejscowość: Elbląg

Formuła 1

Postprzez Kozer w 25 Kwi 2012 18:43

MoniaG napisał(a):Gp Malezji... w deszczu zawsze jest interesująco ale od razu zaczęłam się zastanawiać czy znowu Webber nie zacznie domagać się przerwania wyścigu ze względu na "niekorzystne warunki na torze", ja się pytam Gdzie się jemu podział duch walki bez względu na pogodę?

Pewnie został zmyty przez deszcz. Nie wiem czy widziałaś ujęcia onboardu, ale jeżeli coś na nich zobaczyłaś, to jesteś szczęściarą, bo oni mieli tam zerową widoczność. Jedna sprawa jeździć w deszczu, inna to walczyć o mistrzostwo i tracić punkty, bo nie zauważyło się stojącego w poprzek bolidu. Oni nie po to pracują do perfekcji, by tracić efekty tej pracy przez przypadkowość. Dla nas to fajne, ale oni mają o co walczyć.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez MoniaG w 25 Kwi 2012 19:46

Nie każę im jeździć gdy jest ulewa i powódź na torze. Jeśli Stewardzi stwierdzą, że nie da się jeździć to się nie da. Na szczęście podejmują takie decyzje, że i kierowcy mogą ponownie wystartować i my mamy co oglądać.
Awatar użytkownika
MoniaG

Formuła 1

Postprzez Kozer w 25 Kwi 2012 20:17

Zapewne Webber i nie tylko on domagali się przerwania wyścigu, posłuchaj sama :)

http://www.dailymotion.com/video/xpob0s ... ights_auto
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Formuła 1

Postprzez MoniaG w 26 Kwi 2012 06:50

ooo tak tam była niezła ulewa. Pamiętam podobne wyścigi, podczas których nawet się wyprzedzali, ah.. co to były za akcje. http://www.cda.pl/video/549ad/Kubica-vs ... na-w-opone - tutaj chyba już nie padało.
Był też taki, w którym pod koniec wszyscy zaczęli ślizgać się na torze. Wtedy chyba Raikkonen miał wygrać (albo miał być drugi) ale mu nie wyszło. Jak znajdę filmik to wrzucę.
Awatar użytkownika
MoniaG

Formuła 1

Postprzez Arti w 26 Kwi 2012 07:51

Pod koniec? Raikkonen? Zapewne chodzi Ci o Spa 2008. Ależ byłem wtedy rozczarowany, tak blisko zwycięstwa Kimiego, a tu nagle...
Tylko jeden szczegół - tutaj zaczęło być mokro na kilka okrążeń przed końcem, nie było sensu przerywać wyścigu. Nie zmienia to faktu, że nie jestem zadowolony z decyzji sędziów podczas GP Malezji, bo były już wyścigi w porównywalnych warunkach lub nawet trudniejszych, lecz moje zdanie już niczego nie zmieni.
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Formuła 1

Postprzez Kozer w 26 Kwi 2012 09:14

Wyscigi w porownywalnych warunkach byly ogromnymi porazkami. Pamietasz Silverstone, gdy Kubica jadac po prostej zlapal aquaplanning i go nagle obrocilo? Takie sytuacje nie sa fair w stosunku do tych, ktorzy f1 tworza. Zreszta nieprawda jest, jakoby kiedys nie wstrzymywano jazdy w takich warunkach.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez MoniaG w 26 Kwi 2012 11:47

Pod koniec? Raikkonen? Zapewne chodzi Ci o Spa 2008.

Tak, pewnie o to. ;)
Takie sytuacje nie sa fair w stosunku do tych, ktorzy f1 tworza.

To są zwykłe zdarzenia losowe, tak samo jak nie fair było to, że Massa na torze dostał jakimś elementem bolidu w głowę, czy że Hamilton wjechał na żwir i już z niego nie wyjechał (chociaż wtedy to on popełnił błąd ale dlaczego miałby nie mieć szansy go naprawić?)itp, itd tak już bywa... Oczywiście jeśli jest możliwość przerwania wyścigu żeby kierowcy mogli przeżyć na torze, to dla mnie spoko, ale według mnie nie chodzi tu tylko o to, by przejechać sobie dystans i zdobyć punkty ale też żeby zmierzyć się z trudnościami, czy to chodzi o deszcz, czy upał, czy zachodzące słońce, które razi w oczy. ;)
Ja przy każdym GP czekam na deszcz bo wtedy mogę liczyć na coś niespodziewanego.
Chociaż w tym sezonie, jak do tej pory, zarówno kwalifikacje jak i wyścigi były pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
MoniaG

Formuła 1

Postprzez Kozer w 26 Kwi 2012 21:01

Wiesz, jest deszcz, a jest i ulewa :)

Poczytaj Artiego sobie xD

http://of1.cba.pl/?p=600
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Poprzednia

Powróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości