Nirvana i Kurt Cobain

(wszystko poza Linkin Park)

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Hs_Cz@rnY w 05 Kwi 2009 20:16

Nirvana – amerykański zespół rockowy, założony przez wokalistę i gitarzystę Kurta Cobaina i basistę Krista Novoselica w Aberdeen w 1987. Zespół w ciągu siedmiu lat swojej kariery zatrudniał kilku perkusistów (ostatnim był Dave Grohl, który dołączył do grupy w 1990).

Nirvana zdobyła ogólnoświatową sławę po wydaniu albumu Nevermind oraz pierwszego singla promującego płytę, "Smells Like Teen Spirit" (1991) oraz stała się jednym z prekursorów podgatunku muzyki rockowej, grunge. Inne grupy pochodzące z Seattle również odegrały dużą rolę na scenie rockowej w latach 80. i 90., np. Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden. Dzięki działalności tych zespołów grunge i rock alternatywny stały się najczęściej nadawanymi przez stacje radiowe gatunkami muzycznymi na początku lat 90. Wokalista zespołu, Kurt Cobain, zyskał miano "przedstawiciela nowego pokolenia", zaś Nirvana stała się jednym z niewielu zespołów kojarzonych z Generacją X. Wobec medialnego zamieszania Cobain skupił się w pełni na muzyce zespołu, gdyż uważał, iż wizja artystyczna oraz przekaz zespołu został źle zinterpretowany przez odbiorców.

Zespół został rozwiązany po śmierci Cobaina w 1994, ale popularność Nirvany po tym wydarzeniu jeszcze bardziej wzrosła. W 2002 wydano nieukończone przez zespół demo "You Know You're Right", które okazało się międzynarodowym hitem i uplasowało się na szczytach list przebojów. Do marca 2009 zespół sprzedał ponad 25 milionów albumów w Stanach Zjednoczonych oraz ponad 50 milionów na całym świecie.
Wikipedia

Dziś tj 5 kwietnia mija 15 rocznica śmierci legendarnego już chyba lidera Nirvany Kurta Cobaina. Jeśli ktoś nie wie Kurt popełnił samobójstwo strzałem w głowę. Był wspaniałym człowiekiem chociaż miał ogromne problemy ze wszystkimi używkami... "Nie jestem idolem!!! Jestem człowiekiem, który robi to, co lubi"... Tak mówił Kurt, ale dla wielu z nas/ludzi był właśnie idolem, wzorem do naśladowania... Szkoda, że już nie jest pośród nas ;((

I dziwie się, że ten temat jeszcze na nowym forum nie powstał;/
Łapię Chwile Ulotne Jak Ulotka. Ulotne Chwile łapię jak Fotka ! Jak czasy podstawówki 'Zbite butelki, nabite lufki'
Awatar użytkownika
Hs_Cz@rnY

Dołączenie: 13 Maj 2008 10:33
Miejscowość: Takie tam zadupie

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Parówa :-) w 06 Kwi 2009 15:46

Rzecz jasna klasyk. Chociaż mam wrażenie, że wiele osób obnosi się z tym zespołem na pokaz. Uważają Curta za swego idola a nawet dobrze nie rozumieją jego przekazu, kiedy zapytać o ulubiony utwór podają tylko "smells like teen spirit", bo nie znają żadnego innego. To się wyczuwa na odległość.. Ale całe szczęście są też tacy prawdziwi zwolennicy Nirvany i jej brzmienia. Kiedyś słuchałam częściej, teraz przerzuciłam się bardziej w stronę U2.
Awatar użytkownika
Parówa :-)

Dołączenie: 15 Maj 2008 19:59
Miejscowość: Zadoopie

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Don't-care w 08 Kwi 2009 20:51

Kiedyś trochę. Ale szybko się znudzili ;]
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez LFKP w 10 Maj 2009 15:22

Kiedyś słuchałam w bardzo dużych ilościach :) Teraz trochę mniej... Ale staram się wracac do nich często.

Pozwolicie, że zacytuję samą siebie, z wypowiedzi z innego forum? ;D
"Nirvana jest i pozostanie legendą, zawsze pozostanie w naszych sercach."

Ulubione kawałki: oczywiście hymn "Smells Like Teen Spirit", "Something In The Way", "Lithium", "Rape Me", "You Know You're Right", "Breed"...
Image
Awatar użytkownika
LFKP

Dołączenie: 28 Maj 2008 21:46
Miejscowość: Szczecin

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez niqus w 10 Maj 2009 15:38

nigdy nie słuchałam. lubię jedną piosenkę, nie jest to Smells like teen spirit, ale nie pamiętam tytułu.

lubię grunge, ale jakoś akurat prekursor tego gatunku mnie odrzuca xD
nie lubię Kurta Cobaina, uważam, że jego "śpiew" graniczy z jękami potępionych.

ale fakt - jest to legenda i nic nie zmieni faktu, że jakoś tam ten zespół zapisał się za kartach historii.
tak czy inaczej, ja go nie lubię xD
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Don't-care w 10 Maj 2009 20:34

Nirvana jest i pozostanie legendą, zawsze pozostanie w naszych sercach.

Powiedzcie mi tylko... czemu? xD
Tak naprawdę większość ludzi zna tylko Smells Like Teen Spirit .
Powiedziałabym raczej, że to śmierć Kurta zapisała się na kartach historii ;]
Don't-care

Dołączenie: 08 Maj 2008 20:14

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez LFKP w 11 Maj 2009 00:01

masz po części trochę racji ;)

Tak naprawdę większość ludzi zna tylko Smells Like Teen Spirit

ale ważne, że znają chociaż to... :roll: nie będę ich za to winic i ścigac pod pretekstem, że jak nie zapoznają się głębiej z Nirvaną to zostaną ścięci na gilotynie ;)
Image
Awatar użytkownika
LFKP

Dołączenie: 28 Maj 2008 21:46
Miejscowość: Szczecin

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Darth Dream w 09 Lip 2009 13:58

Mam dwie stare kasety magnetofonowe z ich piosenkami, grają w porządku, nic nadzwyczajnego ani ambitnego, ale gitara elektryczna brzmi naturalnie, basik też fajny, wokalnie może być. (Wokal Chestera B. przypomina mi Kurta :lol: ) Jak na kapelę grunge'ową są wybitni.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez niechcacy_ w 14 Sty 2010 01:40

Mój ulubiony zespół.. cóż więcej mówić...
Marzenie : zagarć "Breed" na gitarze :D
Jak dla mnie wokal Kurta jest jednym z najlepszych jakie słyszałam.. piosenki, których mogę słuchać cały czas ("Milk it" :D), świetni na żywo...
W życiu trzeba być rekinem ;)
Awatar użytkownika
niechcacy_

Dołączenie: 14 Sty 2010 00:38

Re: Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Darth Dream w 14 Sty 2010 20:55

Niom, Kurt dobrze ździerał :twisted: Kiedyś był nawet moim ulubionym wokalistą, ale później musiał ustąpić Robertowi Plantowi. Nevermind uważam za jeden z 3 najlepszych albumów wszech czasów (obok Minutes to Midnight wiadomo kogo i Exciter Depeche Mode), jeśli brać pod uwagę tylko zagraniczne zespoły grające rocka alternatywnego (już to gdzieś pisałem zresztą)
Bardzo lubię z tej płytki następujące utwory:
Smells Like Teen Spirit
In Bloom
Come as You Are
Breed
Lithium
Drain You
Something in the Way

ale słucham ich już coraz rzadziej...
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez niechcacy_ w 14 Sty 2010 22:19

Ja mam największy sentyment do płyty In Utero :D Jakoś tak się potoczyło.. może dlatego, że pochodzi z niej moja ulubiona piosenka Nirvany "Heart-Shaped Box" ;)
Awatar użytkownika
niechcacy_

Postprzez Darth Dream w 15 Sty 2010 02:26

Niemniej jednak kapela ta ma jeden mankament - to dzięki nim wzmogła się popularność rocka alternatywnego. Wcześniej była to muzyka undergroundowa, szczycąca się tym, że miała media gdzieś. Dzięki sukcesowi Nirvany stacje radiowe zainteresowały się alternatywą... i efekty są odczuwalne do dziś. Właściwie każdy zespół rockowy, który możemy usłyszeć w radiu czy w telewizji to kapela alternatywno-rockowa. Do podziemia zszedł rock progresywny (który to był na piedestale w latach 60. i 70.), psychodeliczny, symfoniczny...

Czasem zastanawiam się, czy Kurt naprawdę był taki skromny, czy w głębi duszy cieszył się sławą, ale to ukrywał. Jego samobójcza śmierć nie roztrząsa wcale tej kwestii jednoznacznie. Jeśli nie pragnął sławy, mógł w ogóle nie zakładać kapeli. A może założył ją dla czystej radości grania, a popularność była po prostu efektem ubocznym, który wpędził Kurta w kłopoty (nie tylko w jego przypadku tak się przecież zdarzyło), których raczej nie pragnął mieć (choć może się ich nie spodziewał). Inspirował się Beatlesami, Led Zeppelin, Black Sabbath - wielki plus. Na pewno wywarł też wielki wpływ na kolejne pokolenia zbuntowanej młodzieży*, z jednej strony inspirując ich do poszukiwania własnego ja, z drugiej - spopularyzował wśród młodych rocka wrzeszczanego i ogłuszającego (duży minus). No cóż, nie można mieć wszystkiego.

*kłaniam się po raz wtóry :mrgreen:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Darth Dream w 05 Lut 2010 11:13

Od mojego ostatniego postu w tym temacie przesłuchałem po bardzo długiej przerwie Bleach i Nevermind. Zajebiaszcze albumy. Ta moc, ta złość, ta agresja, siła...
I like it!!!
I'm not gonna crack
I miss you!!!
I'm not gonna crack
I love you!!!
I'm not gonna crack
I killed you!!!
I'm not gonna crack

Yeah!

With the lights out it`s less dangerous.
Here we are now. Entertain us.
I feel stupid and contagious.
Here we are now entertain us.
A mullato, an albino,
A mosquito, my libido,
A denial, a denial, a denial, a denial,
A denial!

Aż się przeraziłem, jak zobaczyłem, ze Nirvana z 22 odtworzeniami jest u mnie dopiero na 52. miejscu w rankingu last.fm. Gdybym miał ich utwory w mp3 to byłoby tego więcej, ale niestety, muszę się posiłkować kasetami.

AAAAAAHHHHHHH!!!!!!
I SAD SO
I SAD SO
I SAD SO
NIRVANA!!!!!!

Niszczące. :mrgreen:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez MrPavvelo w 07 Lut 2010 19:07

nirvana to kultowy zespol,tylko szkoda ze kurt sie zabil...
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez KimKolwiek w 07 Lut 2010 22:39

Image
Awatar użytkownika
KimKolwiek

Dołączenie: 22 Lut 2009 09:32
Miejscowość: Płock

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez LDC w 18 Lut 2010 14:08

With the lights out it`s less dangerous.
Here we are now. Entertain us.
I feel stupid and contagious.
Here we are now entertain us.
A mullato, an albino,
A mosquito, my libido,
A denial!

Na razie słuchałam tylko Bleach i Nevermind, na inne jakoś jeszcze nie nadeszła pora :D Zajebiaszcze.
Ale wciąga mnie tekst Smells Like Teen Spirit. WTF?!
Ktoś wie, domyśla się?
Bo pomimo że cały tekst bez problemu rozumiem, to za Chiny ludowe nie jestem w stanie zgłębić sensu, przesłania. Ideas?
LARGE HADRON COLLIDER!!!
Awatar użytkownika
LDC

Dołączenie: 03 Lip 2009 18:03
Miejscowość: Legnica, dolnośląskie

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Darth Dream w 18 Lut 2010 16:51

Bo ten tekst nie ma żadnego przesłania :mrgreen:
Podobno ma coś wspólnego z Tobi, dziewczyną Kurta i jej dezodorantem, ale głowy nie dam sobie uciąć. :D Sam Kurt wie najlepiej. A ja wolę nie snuć błędnych domysłów, bo się chłopak będzie w grobie przewracał.

A tak w ogóle, to dziękuję, niechcacy_, że mi niechcący przypomniałaś o Nirvanie. :mrgreen:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez niechcacy_ w 18 Lut 2010 23:30

New Dream napisał(a):A tak w ogóle, to dziękuję, niechcacy_, że mi niechcący przypomniałaś o Nirvanie. :mrgreen:

;) Drobiazg.. będę tutaj częściej coś pisała, abyś po raz kolejny nie zapomniał o nich i nie odbierał sobie przyjemności słuchania Nirvany :D
Awatar użytkownika
niechcacy_

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Darth Dream w 19 Lut 2010 14:57

A to dziękuję ;)
Ostatnio często słucham Paper Cuts, nie wiem, co to za świsty są w momencie, gdy kończy się zwrotka, ale pasują idealnie.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez MrPavvelo w 19 Lut 2010 20:50

dzis sluchalem nevermind i bylo super,no gdyby nie nirvana to pewnie nie sluchalbym linkin park i w ogole rocka
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez niechcacy_ w 20 Lut 2010 00:11

U mnie teraz najczęściej leci płyta Unplugged In New York
i piosenka Blew :D
Awatar użytkownika
niechcacy_

Postprzez Darth Dream w 21 Lut 2010 17:45

MrPavvelo napisał(a):gdyby nie nirvana to pewnie nie sluchalbym linkin park i w ogole rocka

No, ja też zaczynałem od m. in. Nirvany. Sentyment zostanie już chyba na zawsze.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez MrPavvelo w 25 Lut 2010 17:54

właśnie od tygodnia nie mogę się nasłuchać "Nevermind", który znam chyba na pamięć. wczoraj ściągnąłem sobie "Incesticide", który jest również świetny, ale trochę gorszy od poprzedniego.

moim zdaniem "Nevermind" to najlepszy album grunge'owy. słuchałem już utwory Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, więc mogę śmiało powiedzieć, że Nirvana jest najlepsza.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Gonzo. w 16 Lip 2010 19:05

A ja ich polubiłam od czasu, gdy pierwszy raz usłyszałam Smells Like Teen Spirit puszczany praktycznie na okrągło w różnych stacjach muzycznych ;) Nirvana jest rewelacyjnym zespołem, a ich piosenki są bardzo ciekawe, styl grania bardzo mi odpowiada.

Rape Me po prostu kocham <3

A bardzo, bardzo lubię:
Polly
About A Girl
Lithium
I Hate Myself And I Want To Die
The Man Who Sold The World
Gonzo.

Dołączenie: 22 Lip 2009 13:08

Nirvana i Kurt Cobain

Postprzez Dinnaroth w 26 Lip 2010 21:44

Nirvana jest legenda. Wiele osób zna ten zespół ze Smells Like Teen Spirit. Druga czesc zna go przede wszystkim przez smierc śp. Kurta Cobaina.

Uwielbiam ich muzykę. Kurt byl naprawde dobrym gitarzysta. Moje ulubione utwory to:
- "Smells Like Teen Spirit"
- In Bloom
- "Lithium"
- "Territorial Pissings"
- "Heart-Shaped Box"
- "Pennyroyal Tea"
- "Rape Me".
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Następna

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości