Nightwish

(wszystko poza Linkin Park)

Nightwish

Postprzez morsmordre w 28 Lut 2010 18:24

Wolałam wersję z Tarją, ale Anette nie jest też taka zła. Jak już ktoś wyżej napisał - The Poet and The Pendulum jest bez wątpienia niesamowitym utworem, poza tym uwielbiam wręcz Dark Chest of Wonders i Nymphomaniac Fantasia. Tarja ma tak niesamowity głos, że ciary chodzą.
To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące.
Awatar użytkownika
morsmordre

Dołączenie: 27 Lut 2010 13:30
Miejscowość: Cieszyn

Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 04 Mar 2010 20:38

Anette jest w ciąży :!: Z jednej strony to dobra wiadomość [Gratulacje Anettko, gratulacje ;*], ale z drugiej podobno znowu chcą przesunąć termin rozpoczęcia prac nad nagrywaniem płyty... a ja już nie mogę się doczekać :P
"Syyttömänä syntymään sattui hän
Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään"
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Dołączenie: 10 Lut 2010 17:51
Miejscowość: Koszalin

Nightwish

Postprzez Gonzo. w 16 Lip 2010 18:57

Nightwish ma rewelacyjne piosenki. Dużo bardziej wolałam Tarję, znam mało piosenek w wykonaniu Anette.

A uwielbiam:
Nemo
Sleeping Sun
Bless The Child
End Of All Hope
Ever Dream
While Your Lips Are Still Red
The Islander
Gonzo.

Dołączenie: 22 Lip 2009 13:08

Re: Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 16 Lip 2010 19:40

Gonzo. napisał(a):Nightwish ma rewelacyjne piosenki. Dużo bardziej wolałam Tarję, znam mało piosenek w wykonaniu Anette.

Masz rację... ale Anette jest w zespole dopiero trzy lata, może jeszcze się wyrobi ;) oczywiście NIGDY nie będzie śpiewać tak, jak Tarja, ale chyba zaczynam się przyzwyczajać do Jej głosu :)

Przy okazji: Jukka Nevalainen (perkusista) po raz trzeci został ojcem :) Gratuluję :)
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Gonzo. w 17 Lip 2010 12:25

No ja też się przyzwyczajam i słucham coraz więcej utworów w wykonaniu Anette, ale Nightwish pokochałam właśnie z Tarją i żałuję, że już nie nagra nic z zespołem.
;)
Gonzo.

Postprzez musta.enkeli.666 w 17 Lip 2010 16:30

Gonzo. napisał(a):Nightwish pokochałam właśnie z Tarją i żałuję, że już nie nagra nic z zespołem.
;)

Możemy przybić sobie piątkę... zresztą po tym incydencie z listem wcale się Tarji nie dziwię, za to kompletnie nie mogę zrozumieć podejścia Tuomasa i reszty chłopaków. Zamiast przeprowadzić 'męską' rozmowę z panem Cabuli (który według mnie jest winnym całego tego zamieszania) woleli zrzucić całą odpowiedzialność na Turunen. W ogóle po przeczytaniu tego, co Tuomas nawypisywał w liście na jakiś czas zraziłam się do Nightwish. Na szczęście to już minęło i znowu mogę słuchać Ich piosenek godzinami :)
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Gonzo. w 17 Lip 2010 19:51

Hehe ;) No to piąteczka ;D

No ja się ograniczam głównie do piosenek w wykonaniu Tarji, niby robi teraz karierę solową, ale to już nie to samo...
Gonzo.

Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 18 Lip 2010 11:42

Tarja i tak sobie świetnie radzi :) uwielbiam Jej piosenki i nie mogę się doczekać, kiedy "What Lies Beneath" wpadnie w moje ręce :)
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Gonzo. w 18 Lip 2010 14:01

Ja jakoś i tak wolałam ją w zespole ; )
Ale rzeczywiście radzi sobie dalej bardzo dobrze ;D
Gonzo.

Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 18 Lip 2010 22:04

A to dlatego, że Tarja to klasa sama w sobie :)
Jestem bardzo ciekawa co tam w obozie NW i jak idą prace nad nową płytką :D
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Postprzez Sori w 19 Lip 2010 09:38

Nowy krążek NW ma wyjść najwcześniej w 2011, tak więc lepiej się nie napalajcie. Co do solowej kariery Tarji - pierwszą jej prawdziwą płytę charakteryzowała ładnie opakowana kiepska muzyka. WLB okładkę ma przebrzydłą. Czyżby dobry znak? :)
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Nightwish

Postprzez musta.enkeli.666 w 19 Lip 2010 12:12

Ale do 2011 już nie tak znowu daleko :) będę wytrwale czekać :D
Według mnie pierwsza solowa płyta Tarji nie była wcale taka zła... znalazło się na niej kilka całkiem przyjemnych utworów :) Nie wiem, jak to będzie w przypadku WLB, ale rzeczywiście okładka jest okropna :(
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Nook w 06 Wrz 2010 21:51

Zespół o którym mogę powiedzieć, że powyracał moje życie do góry nogami. Otworzył wrota prowadzące do świata metalu, który wcześniej był mi obcy. Byłem na ich pierwszym koncercie w Polsce w 2005 roku (Mystic Festival w Chorzowie, grali wtedy przed Maidenami) i to wydarzenie było czymś nie do zapomnienia.

Zespół cenię po dziś dzień. Zwłaszcza za "Angels Fall First" oraz "Century Child", którą usłyszałem jako pierwszą. No i Tuomas jest jednym z lepszych tekściarzy, jakich zdarzyło mi się czytać/słuchać.

Co do tego czy wolę zespół z Tarją czy bez odpowiedź brzmi "z Tarją". Nie mam nic przeciwko Anette, bo w swojej kategorii jest wokalistką zupełnie przyzwoitą, ale z nią zespół stał się dosyć... zwyczajny. Inna sprawa gdyby porównać twórczość Tarji solo do NW z Anette. I tu zdecydowanie wolę tych drugich. Obie solowe płyty Turunen były imho beznadziejne. O ile "My Winter Storm" można było od biedy posłuchać, to "What Lies Beneath" to jest bieda straszna.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Nightwish

Postprzez Sori w 07 Wrz 2010 15:57

Prawda, jedno Anteroom of Death dobrej płyty nie czyni. Strasznie mi szkoda, że Tarja się marnuje, bo talentu odmówić jej nie można. Mam nadzieję, że Arjen Lucassen zatrudni ją do jakiegoś swojego projektu (najlepiej Ayreon), bo Tarja bez dobrego kompozytora zaprzepaści swoje możliwości. :/

Zespół cenię po dziś dzień. Zwłaszcza za "Angels Fall First" oraz "Century Child", którą usłyszałem jako pierwszą.

Angels Fall First ma masę fajnych pomysłów, ale zawsze zniszczonych: albo przez głos Tuomasa, albo złą produkcję, albo źle brzmiące instrumenty. Z kolei na CC Tarja nie brzmi znowu tak świetnie, tak więc wniosek jest jeden - Once najlepszy. ;)
Awatar użytkownika
Sori

Postprzez Pavlina w 14 Wrz 2010 15:08

Sori napisał(a):Angels Fall First ma masę fajnych pomysłów, ale zawsze zniszczonych: albo przez głos Tuomasa, albo złą produkcję, albo źle brzmiące instrumenty. Z kolei na CC Tarja nie brzmi znowu tak świetnie, tak więc wniosek jest jeden - Once najlepszy. ;)

Weźmy pod uwagę fakt, że AFF była pierwszą płytą zespołu więc cudów technicznych się po niej nie spodziewajmy. Niemniej jednak płyta ma w sobie niepowtarzalną magię i klimat, album jest surowy, zimy i tu tkwi cały jego urok.
Wokal Tarji niestety podupadł już na wspomnianym przez Ciebie CC (co nie zmienia faktu, że jest moja ukochana płyta) i na Once też to słychać. O koncertach po wydaniu tego ostatniego już wspominać nie będę bo aż mnie coś boli w środku :/ Dno kompletnie (jeśli ktoś oglądał Lowlands to wie o czym mówię). Tarja niestety straciła swoją magię w wokalu na swej solowej płycie. Dla mnie MWS to koszmar! Jej głos odstaje od muzyki, nie jest do niej odpowiednio dopasowany. Nowego dokonania nie słyszałam w całości, ale muszę pogratulować "I Feel Immortal"! Kawałek mnie zachwycił, jest piękny i niepowtarzalnego klimatu nadaje mu sam teledysk kręcony w Islandii! Nie wiem jak z resztą, wypowiem się jak przesłucham, ale mam nadzieję, że na IFI się nie skończy i będzie więcej takich perełek ;)

Co do pracy nad nowym albumem NW. Anette nagrała partie wokalne na demo i teraz wystarczy nam czekać aż praca ruszy pełną parą :) Dla zainteresowanych, notki z pracy nad albumem możecie czytać na oficjalnej stronie i Facebooku, bardzo dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć ;)
Hush... It's okay, dry your eye...Soulmate dry your eye, 'cause Soulmates Never Die...
Awatar użytkownika
Pavlina

Dołączenie: 21 Sie 2008 13:51
Miejscowość: Mordor

Postprzez musta.enkeli.666 w 02 Maj 2011 12:48

Sori napisał(a):wniosek jest jeden - Once najlepszy. ;)

TAK! TAK! Tak! Sori, podpisuję się pod tym postem. Uważam, że "Ghost Love Score" to ich zdecydowanie najlepsza piosenka. A jeśli chodzi o Anette, to ostatnio miałam wątpliwą przyjemność posłuchać paru starych kawałków w jej wykonaniu i muszę przyznać, że straciłam do niej sympatię. "Higher than hope" i właśnie GLS zaśpiewała tak, że miałam ochotę odciąć sobie uszy...
Awatar użytkownika
musta.enkeli.666

Nightwish

Postprzez Sori w 08 Lis 2011 23:00

Storytime, pierwszy singiel ze świetnie zapowiadającej się rock opery (kocham koncept albumy ;)) Imaginaerum (po szczegóły odsyłam na Wikipedię).

Jak na singla Nightwish świetny kawałek, ale ogólnie - przeciętniak. Zespół za bardzo się powtarza - intro żywcem wyjęte z The Poet & The Pendulum, zwrotki/refreny to jakby drugi Amaranth (czego nawet "utworem" nazwać nie można), mostek - Sahara, powrót do refrenu - Bare Grace Misery. Na plus chóry dziecięce.

Mimo wszystko swoją rolę spełnia - szybko wpada w ucho i słucha się z przyjemnością. :D
Awatar użytkownika
Sori

Postprzez Pavlina w 26 Lis 2011 00:26

Sori, my to się chyba kojarzymy z pewnego Nightwishowego forum, prawda? Co za niespodzianka :D

Powiem krótko! Skręca mnie już od czekania na nowy album, a dostępne w necie sample tylko to potęgują. Anette brzmi na nich iście anielsko i nie mogę się doczekać aż usłyszę całość, o! :D
Hush... It's okay, dry your eye...Soulmate dry your eye, 'cause Soulmates Never Die...
Awatar użytkownika
Pavlina

Postprzez Sori w 26 Lis 2011 21:27

@Pavlina Faktycznie. Fajnie że ktoś tutaj interesuje się bandem takim jak NW, nie tylko Evanescence czy innym Zebraheadem. :)

Nowy utwór: The Crow, The Owl And The Dove

Kawałek bardzo słaby, a już zdecydowanie nie taki, jakiego spodziewać się można po tak ważnym dla muzyki zespole. Mimo to podoba mi się bardziej niż Storytime. Pewnie dlatego, że nie słucham tego typu muzyki na co dzień.

PS Z tego co słyszałem album da się już znaleźć w internecie. Miejmy nadzieję, że TCTOaTD to najgorszy utwór na nim zamieszczony. ;)
Awatar użytkownika
Sori

Postprzez Pavlina w 26 Lis 2011 22:17

Sori napisał(a):@Pavlina Faktycznie. Fajnie że ktoś tutaj interesuje się bandem takim jak NW, nie tylko Evanescence czy innym Zebraheadem. :)

I fajnie, że na forum NW jest ktoś kto lubi LP, nie czuję się osamotniona :D

A co do kawałka o ornitologicznej tematyce. Przyjemnie się go słucha, ale na dłuższą metę mi się nudzi. Trochę mnie irytuje ta wtórność tych melodii :P Dopiero jak jest moment "przejścia" to jest fajne pierdolnięcie i mi się to bardzo podoba :D
Awatar użytkownika
Pavlina

Nightwish

Postprzez Nook w 01 Gru 2011 20:58

Całość Imaginaerum już w sieci. Właśnie jestem w trakcie odsłuchu. Jak się oswoję z albumem, wypowiem się szerzej :)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Nightwish

Postprzez chmuurek w 02 Gru 2011 21:28

Powiem tak. Za Nightwish'em nie przepadałem. Mój znajomy słuchał i tak polubiłem kilka kawałków. Po przesłuchaniu tej płyty stwierdzam, że Imaginaerum jest świetne! Naprawdę, najlepszy album w ich dorobku! Dużo w tym zasługi Marco, którego wokal miażdży! Po tej płycie całkowicie przekonałem się do Nightwish'a. Poniżej przedstawiłem moją ocenę poszczególnych kawałków:
01. Taikatalvi 7/10
02. Storytime 8-/10
03. Ghost River 10/10
04. Slow, Love, Slow 7+/10
05. I Want My Tears Back 8/10
06. Scaretale 6+/10
07. Arabesque 6+/10
08. Turn Loose The Mermaids 9/10
09. Rest Calm 8/10
10. The Crow, The Owl, And The Dove 9/10
11. Last Ride Of The Day 8/10
12. Song Of Myself 8/10
13. Imaginaerum 8-/10
Awatar użytkownika
chmuurek

Dołączenie: 09 Wrz 2009 21:14

Nightwish

Postprzez Nightwolf w 04 Maj 2012 20:29

Też nie jestem wielką fanką Nightwish ale się wypowiem. Lubię posłuchać, jednak od zawsze byłam pod wielkim wrażeniem wokali Marco a pod nieco mniejszym jeśli chodzi o wokalistki. Też bardziej słucham pojedynczych utworów, niż całych płyt.
Imaginaerum - wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem - słucham z przyjemnością odnajdując coraz więcej smaczków. Najbardziej z całości upodobałam sobie intro (za fiński język i wokal Marco), i I Want My Tears Back za irlandzkie wstawki (najwięcej ich jest właśnie w tym utworze). Zbieram się do napisania jakiejś dłuższej recenzji
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Nightwish

Postprzez Nook w 04 Maj 2012 20:36

Lubię posłuchać, jednak od zawsze byłam pod wielkim wrażeniem wokali Marco a pod nieco mniejszym jeśli chodzi o wokalistki.

W takim razie bierz się za Tarot (o ile nie znasz) - macierzysty zespół Marco. Kawał fajnego heavy. Polecam wszystkim zresztą.
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez Nightwolf w 04 Maj 2012 20:39

Nook napisał(a):
Lubię posłuchać, jednak od zawsze byłam pod wielkim wrażeniem wokali Marco a pod nieco mniejszym jeśli chodzi o wokalistki.

W takim razie bierz się za Tarot (o ile nie znasz) - macierzysty zespół Marco. Kawał fajnego heavy. Polecam wsystkim zresztą.

Znam ;) I mam zamiar sobie odświeżyć całość na dniach, bo dość długo nie słuchałam.
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Poprzednia

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości