Ekstraklasa 2009/2010

(Kubica, Smolarek, Gołota...)

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Zaki w 16 Lip 2009 14:49

Już za około dwa tygodnie start nowego sezonu w polskiej piłce nożnej. Jakie są wasze typy na nadchodzący sezon? Jeżeli PZPN nic już nie wymyśli to skład ekstraklasy będzie wyglądał następująco:

Wisła Kraków
Legia Warszawa
Lech Poznań
Polonia Warszawa
GKS Bełchatów
Śląsk Wrocław
Polonia Bytom
Jagiellonia Białystok
Ruch Chorzów
Piast Gliwice
Lechia Gdańsk
Odra Wodzisław Śl.
Arka Gdynia
ŁKS Łódź
Zagłębie Lubin
Korona Kielce

Ja na mistrza typuję (jako rodowity warszawiak) Legię Warszawa. Mają mocny skład, a brak skuteczności pomoże naprawić wracający do zespołu Marcin Mięciel. Na wicemistrza obstawiam Wisłę, Andraż Kirm jest bardzo poważnym wzmocnieniem i może bardzo pomóc drużynie. Na dalszych miejscach sądzę że rozegra się walka pomiędzy Lechem, Zagłębiem i Koroną, ewentualnie Polonią W.
A walka o otrzymanie też powinna być ciekawa. Arka, Polonia B., Ruch i Piast nie dokonały ciekawych wzmocnień i to te drużyny powinny skończyć na końcowych miejscach.
Zapraszam do dyskusji :)
"Cry to yourself,
Nothing will help,
It's too late to change what's been done"

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Dołączenie: 26 Cze 2009 01:30
Miejscowość: Warszawa

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez zwieR.Z. w 16 Lip 2009 23:56

Naszą ligę śledzę dość dokładnie, ale nie mam swojej ulubionej drużyny. Zawsze kibicuję tym, którzy mają szansę coś zdziałać w europejskich pucharach. Bez sukcesów na tym polu, nasza liga nigdy nie pójdzie do przodu i zawsze będziemy tylko sprzedawać najlepszych i zatrudniać nowych, nieznanych (najczęściej nic nie wartych), zamiast inwestować w piłkarzy, którzy już coś znaczą.
Mimo tego, iż 7 lat mieszkałem w Warszawie, a od 10 mieszkam bardzo blisko niej i byłem na kilku spotkaniach Legii, to już od dłuższego czasu trzymam kciuki, żeby przynajmniej nie zdobyli mistrzostwa i nie marnowali miejsca w eliminacjach LM. Legioniści mają jakąś chorą politykę transferową, drużyna jest słaba i nie ma stylu. Zawsze, kiedy przychodzi do meczów Legii w pucharach, wiem, że należy spodziewać się bezładnej kopaniny, zakończonej w najlepszym wypadku nikłym zwycięstwem (nawet kiedy przeciwnik jest słabiutki). Dopóki na Łazienkowskiej będą stawiać na piłkarzy pokroju Wojciecha Szali, Legia może pomarzyć o większych sukcesach.
Jeśli miałbym obstawiać mistrza, to myślę, że ponownie będzie to Wisła. Lech trochę się osłabił, a prawdopodobnie odejdzie jeszcze Lewandowski. Wielka szkoda, bo w poprzednim sezonie Lech był drużyną, na jaką czekałem kilka długich lat. Mieli styl, dużo grali z pierwszej piłki... Aż się dziwiłem, że to rzeczywiście Polski klub, bo grali na naprawdę dobrym, europejskim poziomie. Pamiętam tę różnicę, gdy rok temu najpierw oglądałem żenujące spotkanie Legii ze słabiuteńkim FK Moskwa, a potem mogłem podziwiać, jak Kolejorz rozjeżdża (moim zdaniem trochę lepsze od Rosjan) Grasshoopers 6:0.

Co do spadku, to ciężko cokolwiek obstawiać. Myślę, że Arka, Odra, Lechia, Piast i Ruch mają równie wysokie szanse na degradację.
Jeżeli PZPN nic już nie wymyśli to skład ekstraklasy będzie wyglądał następująco:
ŁKS Łódź

Właśnie, o ile mam aktualne informacje, to ŁKS na tę chwilę jest w pierwszej lidze, a jego miejsce może zająć Cracovia.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Kozer w 18 Lip 2009 11:18

A widzew ???
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez zwieR.Z. w 18 Lip 2009 11:52

Wczoraj z kolei słyszałem, że ŁKS może być już prawie pewien występu w Ekstraklasie, a Widzew zostanie w Pierwszej Lidze.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Darth Dream w 20 Lip 2009 18:59

Ech, jak zwykle cyrk na początku sezonu. To już tradycja w PZPN.
Kiedyś pilnie śledziłem rozgrywki, teraz nie mam na to czasu. Ale z tego, co słyszałem czołówka od paru lat nie ulega większym zmianom. Na pewno w ekstraklasie liczyć się będzie Lech, Legia, Wisła, może Zagłębie, Korona, GKS i Kolporter. Po cichu liczę na Śląsk, ostatecznie jestem zDolny Ślązak z krwi i kości. :P Szkoda, że Ruch nie wróci już do poziomu, jaki prezentował za czasów PRL.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Zaki w 21 Sie 2009 00:28

Jak narazie 3 kolejki minęły i na 3 pierwszych miejscach większych niespodzianek nie ma... Wisła, Legia, Lech. Zaskakiwać może jedynia słaba forma Zagłębia Lubin oraz dobra dyspozycja Lechii Gdańsk i Jagielloni Białystok (która byłaby 3, gdyby nie punkty karne). Tak wygląda najbliższa kolejka: (w nawiasach moje typy)

Jagiellonia Białystok - Śląsk Wrocław (2:1)
Cracovia Kraków - Lech Poznań (0:2)
Zagłębie Lubin - Ruch Chorzów (0:3)
Polonia Bytom - Korona Kielce (2:1)
Arka Gdynia - Wisła Kraków (1:1)
Polonia Warszawa - Lechia Gdańsk (2:2)
GKS Bełchatów - Piast Gliwice (1:0)
Odra Wodzisław - Legia Warszawa (0:2)
"Cry to yourself,
Nothing will help,

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Cally w 21 Sie 2009 09:52

Całe życie spędziłam w Poznaniu, więc raczej nie trudno się domyślić, że stoję murem za Kolejorzem. Od jakiś dwóch lat regularnie sprawdzam tabelę Ekstraklasy i w miarę możliwości staram się oglądać mecze, (zależy od programu na którym leci) a na komórce mam terminarz, kto, kiedy, gdzie i z kim. Pierwsza trójka się zapewne w tym sezonie nie zmieni, a Wisła znowu zostanie mistrzem (chociaż, muszę przyznać, że taką cichutką nadzieję na triumf Lecha mam).
"Są tylko dwie rzeczy nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien" - A. Einstein
Awatar użytkownika
Cally

Dołączenie: 16 Cze 2009 13:21
Miejscowość: Poznań

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Kozer w 23 Sie 2009 11:51

Ja jestem za Wisła. Ona prezentuje najlepszą grę w polskiej lidze, nie ma szalonych kiboli. Po prostu taka fajna drużynka.

Mimo to polska liga to dno.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez Zaki w 24 Sie 2009 13:19

Ani Wisła, ani Legia, ani Lech nie prezentują równej, formy. Oczywiście, mają zrywy i przebłyski świetności (Wisła z Barceloną, czy Lech w PUEFA), ale co z tego skoro w lidze mają wpadki. Dobrym drużynom się to po prostu nie zdaża, nawet jak im gra nie idzie to wyciągają remis...
"Cry to yourself,
Nothing will help,

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Ekstraklasa 2009/2010

Postprzez zwieR.Z. w 24 Sie 2009 13:45

Ja mam nadzieję, że Lech się solidnie weźmie do roboty w czwartek, bo na razie z formą jest kiepsko. Porażki z Polonią i Cracovią, a zwycięstwo w pierwszym meczu z FC Brugge było dość szczęśliwe. Kicha by była, gdybyśmy już we wrześniu nie mieli ani jednej drużyny w pucharach...
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Powróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości