Metallica

(wszystko poza Linkin Park)

Re: Metallica

Postprzez Darth Dream w 29 Lip 2010 10:54

MrPavvelo napisał(a):a poza tym thrashu chyba chodzi o częste zmiany rytmu, z wolnego na szybkie i odwrotnie

w zasadzie to jest cecha progmetalu :mrgreen:
czytałem wywiad z Jamesem i mówił, że na Death Magnetic są tylko dwie kompozycje thrashowe, a reszta to zwykły heavy metal. na 100% chodziło mu o utwór My Apocalypse, które jest podobne do Dyers Eve, jak Crawling do ETR.

A niech mu tam będzie ;)
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 29 Lip 2010 11:32

w zasadzie to jest cecha progmetalu :mrgreen:

na Wikipedii było też, że thrashu.

A niech mu tam będzie ;)

nie zna się. :lol:
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 17 Sie 2010 13:35

Oto linki do kilku koncertów Metalliki:
Monsters of Rock 1991, Moskwa, najlepszy koncert Mety, jaki kiedykolwiek zagrała i na pewno już nie powtórzy takiego (trochę słaba jakość, ale parę utworów jest w dobrej):
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/ko ... j-jakosci/

Live Sh*t DVD 1989-1993 nr 2:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/li ... akosci-hd/
i nr 1:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/li ... akosci-hd/

S & M 1999:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/sm ... akosci-hd/
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/%E ... akosci-hd/

Cunning Stunts 1998:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/cu ... akosci-hd/

Woodstock 1999:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/24 ... woodstock/

Koncerty z krótkimi setlistami:
Oakland 2003:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/21 ... -koncertu/

Hamburg 1997:
http://www.deathmagnetic.pl/koncerty/15 ... any-z-tv4/

Za bardzo nie liczę, żeby dużo ludzi to obejrzało, ale zawsze można spróbować.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Re: Metallica

Postprzez `Shinoda w 28 Sie 2010 19:49

MrPavvelo napisał(a):metallica-jeden z najbardziej wplywowych i najlepszych zespolow heavymetalowych,ktory powstal w 1981. zadebiutowal w 1983 albumem kill 'em all (pierwszy thrashmetalowy album),potem ride the lightning ("rewolucyjny"),master of puppets (określany jako najlepszy album heavymetalowy wszechczasów),...and justice for all,metallica (najlepiej sprzedawany album mety),load,reload,garage inc,s&m (koncertowka z orkiestra symfoniczna z san francisco),st.anger(okreslany jako najgorszy),death magnetic

Wikipedia ! :D.

Btw. Najlepszy zespół na świecie, oczywiście metalowy ;)
`Shinoda

Dołączenie: 27 Lut 2010 13:20
Miejscowość: Oleśnica

Metallica

Postprzez Darth Dream w 29 Sie 2010 08:59

Zapomniałeś dodać "moim skromnym zdaniem".
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 29 Sie 2010 14:58

Wikipedia ! :D.

A co!

Zapomniałeś dodać "moim skromnym zdaniem".

Napisałem "jeden z najlepszych zespołów heavymetalowych", a czy najlepszy to aż tak się nie znam, żeby tak stwierdzić. Czytać ze zrozumieniem! :P A Master... jest najlepszym albumem metalowym i tu koniec dyskusji.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 29 Sie 2010 16:07

Czytać ze zrozumieniem! :P

Hę? Przecież czytam ze zrozumieniem, to Ty piszesz jakieś głupoty. Ja tylko skomentowałem posta `Shinody a Ty włączasz do tego swoją wypowiedź, o której nic nie napisałem :P
A Master... jest najlepszym albumem metalowym i tu koniec dyskusji.

I to znowu jest tylko Twoje skromne zdanie :P
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 29 Sie 2010 16:23

Moje, fanów metalu, specjalistów, muzyków itp, itd. :P
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 29 Sie 2010 16:31

Moje, fanów metalu, specjalistów, muzyków itp, itd. :P

Niech każdy mówi za siebie.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 29 Sie 2010 16:56

Niech każdy mówi za siebie.

Dobrze.

Moje, większości fanów metalu, większości specjalistów i większości muzyków w głosowaniu na najlepszą płytę metalową. Oczywiście fani osobno, specjaliści osobno i muzycy osobno. Tak kiedyś na onecie przeczytałem.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 29 Sie 2010 17:43

No nie przesadzaj tak z tą większością. Mnóstwo fanów metalu ma Metallikę w dupie.

A poza tym, mieliśmy mówić tylko za siebie :) . Więc zakończmy, bo i tak nie dojdziemy do żadnych pożytecznych wniosków.

A tak nawiasem, jako że ostatnio przeważnie słucham muzyki łagodnej, lubię sobie włączyć Mama Said, Low Man's Lyric tudzież Tuesday's Gone.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 30 Sie 2010 10:18

Mnóstwo fanów metalu ma Metallikę w dupie.

Podobno Metallica, to najpopularniejszy zespół metalowy, więc nie takie mnóstwo. :mrgreen:

tudzież Tuesday's Gone.

Posłuchaj sobie oryginału Lynyrd Skynyrd, które akurat słucham. :P
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 30 Sie 2010 10:34

Podobno Metallica, to najpopularniejszy zespół metalowy, więc nie takie mnóstwo. :mrgreen:

oj, mnóstwo, dyskutowałem z nimi na NK. krytykują wszystko, od nazwy po ich wrogie nastawienie do downloadu plików z Internetu.
Posłuchaj sobie oryginału Lynyrd Skynyrd, które akurat słucham. :P

kiedyś słuchałem i niespecjalnie mi się spodobało.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 30 Sie 2010 10:48

oj, mnóstwo, dyskutowałem z nimi na NK. krytykują wszystko, od nazwy po ich wrogie nastawienie do downloadu plików z Internetu.

Teraz to pojechałeś... Widziałem demota, że ludzie słuchają Metalliki, bo się nazywa Metallica. Wybuchnąłem śmiechem. Co to ma do rzeczy? Tak samo jak o 1mm większa kratka u Komorowskiego od kratki Kaczyńskiego. Śmiech na sali. I w sumie ja na ich miejscu też bym miał wrogie nastawienie do pobierania plików z internetu. Po co mam nagrywać płyty, jak ludzie ich nie kupią, bo ściągną?
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 30 Sie 2010 11:07

Co to ma do rzeczy?

Nazwa została rozreklamowana, więc sporo ludzi po to sięga. No bo jak inaczej może nazywać się najlepszy zespół metalowy, jeśli nie Metallica?
Po co mam nagrywać płyty, jak ludzie ich nie kupią, bo ściągną?

Po nic ;) Ale zespoły czerpią zyski na ogól z koncertowania a nie ze sprzedaży płyt. Ze sprzedaży płyt zyski czerpie przede wszystkim wytwórnia, więc muzykom często to zwisa.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 30 Sie 2010 11:26

No bo jak inaczej może nazywać się najlepszy zespół metalowy, jeśli nie Metallica?

Na przykład The Best Metal Band on Earth, Metal Mania, Dream Theater, Led Zeppelin, Pink Floyd itd. Dla mnie to nie ma nic do rzeczy. Michael Jackson czy Madonna nie nazwali się Poplica.

Ze sprzedaży płyt zyski czerpie przede wszystkim wytwórnia, więc muzykom często to zwisa.

Prawda, ale jednak trochę dostają.

EDIT:
Przypomniał mi się nagle wywiad z Kirkiem z AJFA Tour. Mówił, że gdy grali ...And Justice for All, to widział jak koło 8 minuty grania ludzie ziewali. :mrgreen:
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 31 Sie 2010 10:08

Na przykład The Best Metal Band on Earth, Metal Mania, Dream Theater, Led Zeppelin, Pink Floyd itd. Dla mnie to nie ma nic do rzeczy. Michael Jackson czy Madonna nie nazwali się Poplica.

Ano nie :D Ale nie ma takiej kapeli jak The Best Metal Band on Earth albo Metal Mania. Za to jest Metallica ;)
Prawda, ale jednak trochę dostają.

No trochę tak.
Przypomniał mi się nagle wywiad z Kirkiem z AJFA Tour. Mówił, że gdy grali ...And Justice for All, to widział jak koło 8 minuty grania ludzie ziewali. :mrgreen:

I się im nie dziwię :mrgreen:
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 21 Wrz 2010 19:25

Teraz coś śmiesznego. Na pewnej stronce napisałem, że "lubię słuchać Mety". Dziś koleżanka zaczęła się śmiać, że skrót "Meta" (od Metalliki) to najgłupszy skrót jaki widziała. Po tym stwierdzeniu wybuchnąłem śmiechem. Chwilę potem kolega (o dziwo fan Metalliki) powiedział, że nie mam do nich szacunku i piszę pokemonowym pismem. Wyśmiałem ich oboje. Nie wiem, może i mają rację? Może na przeróżnych forach ludzie są głupi? Może admini deathmagnetic.pl i overkill.pl nie znają się na Metallice, nie mają do niej szacunku i są pokemonami?

:lol:
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 05 Paź 2010 20:21

Tak naprawdę, to wszystkie skróty są głupie :P .

Gdzieś pod koniec sierpnia postanowiłem wesprzeć wydawców METY finansowo i szarpnąłem się na 85 PLN. W zamian dostałem zestaw: CD z trzema piosenkami i DVD z ok. dwudziestoma utworami.

Singiel Broken, Beat And Scarred, Disc 2 of 3 to nic wielkiego. BBAS w zwykłej, longplayowej wersji, do tego fragmenty koncertu londyńskiego, bodajże z 2008 roku - nie chce mi się teraz sprawdzać. Fajnie wyszło Stone Cold Crazy - Hettfield odpuścił sobie ostatnią linijkę refrenu a publiczność go w tym wyręczyła. I dobrze, bo zawsze mnie trafia, jak słyszę tą piosenkę w wykonaniu z Garage, Inc.. Wcale się nie dziwię, że Mercury wykorkował krótko po nagraniu SCC przez METĘ ;) . Of Wolf And Man było OK, ale wolę wersję symfoniczną.

Ciekawsze było DVD The Videos 1989-2004. McIver określił teledyski METY jako "głębokie". Ja je nazywam "żenującymi". Fajne było One i The Unforgiven - to chyba jedyne klipy, w których Hettfield nie szczerzy idiotycznie do kamery swoich ząbków i nie pokazuje swojego przerośniętego męskiego ego. Pozostałe to tragedia. Od Enter Sandman bolą oczy. Until It Sleeps to chyba jakiś kiepski żart. Jezus jest nieprzekonujący, a makijaż muzyków żałosny. I jeszcze te języki, fuj. Whiskey in the Jar bardziej pasowałby do jakiejś przeciętnej kapeli punk/alternative rock, której gitarzyści znają trzy akordy na krzyż a bębniarz jest wyposażony tylko w podstawowy zestaw perkusyjny. To właśnie takie kapele mogą se pogrywać na głupich pijackich imprezach, nie Metallica, nie te skubane skurczybyki tworzące jeszcze 10 lat wcześniej wstrząsające Ziemią majstersztyki. Ech, jak te pieniądze psują ludzi... Do tego naiwne Mama Said, Fuel czy Turn the Page, głupiutkie King Nothing i Hero of the Day. W tym zestawieniu nawet takie klipy bez pomysłu, jak Sad But True albo Wherever I May Roam wypadały dobrze, bo już wolę popatrzeć na wrzeszczących fanów i grających muzyków niż na kiepskie fabularne scenki.

A tak nawiasem, z twórczości METY ostatnio najczęściej słucham ...AJFA.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 06 Paź 2010 19:41

Mi też jakoś specjalnie teledyski Mety się nie podobały. Lubię One, Enter Sandman, Whiskey in the Jar, The Day That Never Comes tak w pełni. Reszta z Until It Sleeps na czele mnie denerwuje.
U mnie nie dawno skończyło się maniakalne słuchanie Mety, 2Tm2,3 i KSU. Teraz na razie leci głównie LP, ale pewnie przez chwilę. Za dwa-trzy dni pewnie znów wróci wszystko do normalności.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 02 Wrz 2011 13:20

Image

Tak ma wyglądać okładka płyty sygnowanej jako Metallica i Lou Reed. Osobiście uważam, że nie jest to jakiś specjalnie dobry pomysł, gdyż nie przepadam za Reed'em. Ale zobaczymy, posłuchamy, ocenimy. Na pewno będzie to coś ciekawego.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Darth Dream w 06 Wrz 2011 15:03

Okładka śmiechu warta. Nasza Niqus robiła lepsze zwieR.Z.owi. Tyle na ten temat.
Awatar użytkownika
Darth Dream

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 26 Wrz 2011 16:11

No i wreszcie mamy pierwszy w całości kawałek z Lulu Metalliki i Lou Reed'a- The View. Ja tylko powiem, że spodziewałem się czegoś inteligentniejszego niż tylko 2-3 riffy + solówka, mimo iż są całkiem fajne i kompozycja fajnie się rozwija. Nie mogę się na razie przekonać do tych jęków Reed'a, od początku byłem zaniepokojony wyborem Metalliki. Ogólnie nie jest tragicznie, ale mogło być lepiej.

Album Metalliki i Lou Reed'a został opublikowany na oficjalnej stronie. Doszedłem do 4 utworu i dalej po prostu nie mogłem. Zobaczyłem, że na forum zostały dodane nowe emotikony, więc wykorzystam jeden, który będzie najlepiej pasował do odczuć po przesłuchaniu kilku stęków Reed'a pod Metallikowymi dźwiękami- :facepalm:
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę: http://www.loureedmetallica.com/listen-to-lulu.php. Ja muszę trochę odczekać, aby znowu przesłuchać coś z tego albumu.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Metallica

Postprzez Dead_Slayer w 22 Sty 2012 15:11

Ja bym nie brał Lulu jako płytę Metalliki. Ani jako płytę Reeda. Tak jak oni uważam to za inny projekt.

A moim zdaniem Metallika jest najcudowniejszym zespołem. Tworzą wspaniałe rzeczy. Od Kill'em All do Czarnego Albumu nie ma piosenki, która by mi się nie podobała. Wymyśleć taką masę riffów, melodii, tekstów solówek... I wszystko takie świetne. Te ich wstawki akustyczne (Battery, Fight Fire with Fire, a To Live Is To Die po prostu miecie). Zarówno dobrze wychodzi im rąbanka, jak i piękne ballady... Chociażby Fade to Black... to już słuchając tego można zniknąć w ciemności. Technicznie idealni. Skład mniej więcej trzyma się kupy. Jedyne zmiany to basiści, ale i tak w małych ilościach. Nie podoba mi się ich styl po albumie Metallica. Load i Reload są takie... kiepskie. Powrót z Death Magnetic był świetnym powrotem do dawnego stylu. Bez nich metal to nie metal. I nieważne czy są komercyjni czy nie. Za pierwsze 5 albumów dałbym się pokrajać.
Image
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Metallica

Postprzez MrPavvelo w 22 Sty 2012 19:04

Tak jak oni uważam to za inny projekt.

Fakt, ale Metallica jednak ponosi za niego winę :D W sumie gdyby posłuchać James'a i słuchać albumu nie w kategorii "heavy metal" czy "nowa Metallica" to nie wychodzi tak źle jak by się mogło wydawać.

I fakt, pierwsze pięć albumów Metalliki to rockowa pierwsza liga. Nie mogę się doczekać nowego albumu Mety, który jak zapowiadają ma być "cięższym Black Albumem". Death Magnetic to udana zrzynka z poprzednich albumów + kilka nowych pomysłów. Mam nadzieję,że zostaną na nowej płycie rozwinięte albo będą zupełnie nowe dobre pomysły.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

PoprzedniaNastępna

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości