Pop a Linkin Park

(cała reszta)

Czy uważasz, że Linkin Park to zespół popowy?

Tak
7
14%
Nie
37
78%
Nie mam zdania/Trudno powiedzieć
3
6%

Razem głosów : 47

Pop a Linkin Park

Postprzez Dinnaroth w 27 Lip 2010 13:44

Na życzenie Headshota zakładam osobny temat.

No więc jak uważacie? Czy LP to pop? Zapraszam do dyskusji.
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Pop a Linkin Park

Postprzez niqus w 27 Lip 2010 14:25

Wikipedia napisał(a):Muzyka pop – ogólnie muzyka popularna, termin ten jest jednak wieloznaczny, w najszerszym sensie oznacza każdy rodzaj muzyki rozrywkowej, niezależnie od jej charakteru.

W węższym zakresie popem nazywa się bardziej "miękki" i nastawiony na masowego odbiorcę odłam muzyki rockowej, charakteryzujący się prostotą, melodyjnością i szerszym niż w klasycznej muzyce rockowej użyciem syntezatorów i studyjnych technik nagraniowych. Często style popowe są "łagodniejszymi" odmianami pierwotnych stylów wyrosłych z różnych odmian muzyki rozrywkowej (nie tylko rockowej), lub kombinacjami tych odmian tak zestawianymi, aby usunąć brzmienia nietolerowane w danym momencie przez większość potencjalnych słuchaczy, oraz aby zachować brzmienia, które są aktualnie modne.

W jeszcze węższym zakresie pop uważany jest za przeciwieństwo muzyki rockowej, gdyż jego głównym zadaniem jest podobanie się publiczności, która w większości najchętniej słucha rzeczy miłych, lekkich i przyjemnych, podczas gdy teoretycznie ideą rocka jest przekaz odautorski.

więc wszystko zależy od tego, co rozumiecie pod powyższym wyrażeniem ;)
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Pop a Linkin Park

Postprzez MrPavvelo w 27 Lip 2010 14:26

LP może w 100% popem nie jest, ale pójście w stronę Jaya-Z (Collision Course), a potem jeszcze MtM, w którym parę piosenek idealnie pasuje do radia na pewno jest dużym krokiem w stronę muzyki rozrywkowej. jeszcze tylko brakuje, żeby LP częściej puszczali na Vivie. to już lekkie sprzedanie się.

a post niqus z definicją popu tylko to potwierdza.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Pop a Linkin Park

Postprzez FafciuSamoZUO w 27 Lip 2010 15:11

Czyli mozna uznac , ze Collision Course jet minialbumem popowym poniewaz zostal on stworzony tylko i wylacznie do celow komercyjnych przez Jay-Z i LP dzieki MTV , ale jako gatunek jest to rapcore ( chyba ) , jesli w ogole jest sens rozpatrywania mash-up'ow .
Ta plyta jest popowa , ze wzgledu na jej przeznaczenie . Tak samo kawalki Blackbirds ,
New Divide , Numb i What I've Done . Ale tylko pod tym jeszcze wezszym znaczeniem tego slowa . Ale nie zgodze sie ze stwirdzeniem , ze cala tworczosc LP jest popowa .
W ogole chyba kazdy artysta dazy do slawy , pieniedzy , popularnosci i jak najwiekszej ilosci sprzedanych plyt , a wiec jakis kawalek trzeba skomercjalizowac ( albo dowolna ilosc )
zeby ta plyte wypromowac . Innego wyjscia nie ma .

Dinnaroth napisał(a):Na życzenie Headshota zakładam osobny temat.

Juz mialem zakladac a tu nagle ... wyrosl jak spod ziemia ! ;)
/niqus/ "spod ziemi" albo "z podziemia", gdzie w tym drugim znaczyłoby, iż coś wyrosło z jaskini/groty/piwnicy
Image
FafciuSamoZUO

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

Pop a Linkin Park

Postprzez Kozer w 27 Lip 2010 15:43

Wiem, że być może przykład nie trafi do grupy ludzi, ale ja notorycznie słyszę w moim otoczeniu, że LP jest lipne i chu***e a do tego ja dziwny skoro ich słucham. Uzasadnienie? Najczęściej - to metalowcy, grają za mocno, drą japę i w ogóle mają dziwny styl.

Tak się zastanawiam ilu moich znajomych, słuchających popu lubi LP? Spotykam się z opiniami, że lubią Numb, ale inne są za ostre. O dziwo nawet ITE takie jest.

więc według mnie, LP trafia do nielicznych, słuchających i lubiących konkretny styl. Do szerszej publiki trafia czasami jakis singiel, ale nie widze w tym nic złego. To, że trochę MtM jest słabe, nie znaczy że LP jest popowe. Bo nie widsze nic popowego w Given Up, Bleed It Out czy nawet Leave Out All The Rest.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Pop a Linkin Park

Postprzez Melliana w 27 Lip 2010 16:51

MrPavvelo napisał(a):LP może w 100% popem nie jest, ale pójście w stronę Jaya-Z (Collision Course), a potem jeszcze MtM, w którym parę piosenek idealnie pasuje do radia na pewno jest dużym krokiem w stronę muzyki rozrywkowej. jeszcze tylko brakuje, żeby LP częściej puszczali na Vivie. to już lekkie sprzedanie się.

Wydaje mi się, że wszystkim którzy traktują muzykę jako sposób na życie (tzn utrzymują się z niej), zależy na jak najlepszej sprzedaży płyt. :P
LP nie jest wyjątkiem.

Jak dla mnie temat jest trochę bez sensu.Chyba ,że chcecie się na siłę kłócić o to samo.
A ta ankieta to już w ogóle przegięcie. xD
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Pop a Linkin Park

Postprzez Mr.Pablo w 27 Lip 2010 19:23

Może jest bez sensu ale już chyba 2 strony forum na to poszło, więc dojdźmy już do końca.

LP nie jestem popem.Chocby dlatego że grają o wiele bardziej ostrzejsze piosenki niz Lady Gaga itd.Na pewno też nie możemy powiedzec ze Qwerty,Faint,Given Up,SOTD są kawałkami popowymi.Choc całe pojęcie popu jest ogromne i patrząc pod niektórymi względami LP może byc upodobniane do popu,ale nigdy nim nie bedzie!Każdy zespół chce coś zarobic,ze sprzedaży płyt czy z radia.Więc o co całę zamieszanie? Temat jest naprawde fajny, lecz niektórzy nie wiedzą co to wogóle co to jest pop.(Sam nie jestem pewien czy to dobrze rozkminiam.Jest to moje osobiste zdanie na ten temat).
Każdego dnia, dziękuję Bogu za to, że Cię mam,
Za to, że jesteś przy mnie bym nigdy nie czuł się sam,
Każdego dnia, nadajesz memu życiu nowy sens,
Z Tobą mogę iść po jego kres.
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Dołączenie: 29 Sie 2009 10:09
Miejscowość: Krakow

Re: Pop a Linkin Park

Postprzez robaczek w 27 Lip 2010 19:44

Kozer napisał(a):więc według mnie, LP trafia do nielicznych, słuchających i lubiących konkretny styl. Do szerszej publiki trafia czasami jakis singiel, ale nie widze w tym nic złego. To, że trochę MtM jest słabe, nie znaczy że LP jest popowe. Bo nie widsze nic popowego w Given Up, Bleed It Out czy nawet Leave Out All The Rest.

podzielam tą opinię i myślę, że nieźle to powiedziałeś. o twórczości zespołu i zakwalifikowaniu jej decyduje wszystko, co wyprodukowali, a nie tylko ostatnia płyta.
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13

Pop a Linkin Park

Postprzez MrPavvelo w 27 Lip 2010 20:07

rzeczywiście lepiej zamknąć ten temat i koniec. ta nasza dyskusja czy LP jest popem czy nie już mnie powoli śmieszy. podejrzewam, że nikt z nas nie zna się na muzyce i nikt nie jest specjalistą, a sami siebie pouczamy, co to jest pop, a co nie.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Pop a Linkin Park

Postprzez ZuzaBr. w 27 Lip 2010 22:38

Moim zdaniem to zdecydowanie Nie.
To, że kilka utworów jest łagodniejszych nie oznacza, całkowitej zmiany. Aczkolwiek chłopaki trochę wydorośleli i nie tworzą już tej "krzykliwej" wersji utworów, ale miejmy nadzieję, że A thousand suns coś zmieni ;)
W pełni zgadzam się z Kozerem
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 16:41
Miejscowość: Poznań

Pop a Linkin Park

Postprzez Kozer w 27 Lip 2010 22:40

Myślę, że sam fakt, że ludzi odrzuca połowa twórczości LP z powodu agresywności to już wystarczający powód, by dyskusje zamknąć.

Wyczuwam kolejne miejsce na kłótnie, więc lepiej jak faktycznie zamknę.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Postprzez niqus w 05 Sie 2010 20:36

otwieram temat, bo niektórym się on nie znudził i dalej mają ochotę dyskutować
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Pop a Linkin Park

Postprzez KrOOq w 07 Sie 2010 23:10

Ciekawy temat. Według mnie LP trochę zmierzał w stronę w popu. HT nie było popowe wcale, natomiast Meteora już troszeczkę pachniała komercją-ale dalej byli dobrym rockowym zespołem. Następnie pojawiło się Minutes to Midnight i przyszedł czas na kawałki do radia (np. LOAtR) ale też kawałki ostre, bardzo rockowe (np. Given Up). Prawda jest taka, że pieniądze nie śmierdzą, i każdy chce zgarnąć jak najwięcej. Jednakże warto zauważyć, iż nie klepią w kółko tego samego, byle by tylko szła kasa (co w popie jest powszechne), próbują nowych brzmień, stylów. Ja osobiście poczekam na ATS i własnym uchem ocenię, czy się ,,spopowali'' czy dalej potrafią jeszcze być zespołem Rockowym, przez duże ,,R''.
"Nie ma już bohaterów, Teraz królem jest błazen. Teraz jest cool, luźno, super, bomba, Zniszczono powagę."
Awatar użytkownika
KrOOq

Dołączenie: 28 Kwi 2010 21:11
Miejscowość: Świdnik

Pop a Linkin Park

Postprzez Zaki w 08 Sie 2010 00:31

Muzyki pop nie da się jednoznacznie zaszufladkować. Pop (z ang. popular) to muzyka która jest aktualnie słuchana przez masy. Dzisiaj są to Lady Gagi, Rijany, Dody i ten inne (nie potrafie wymienić :) ) czyli jest to głównie muzyka oparta na syntezatorach oraz innych elektrycznych dźwiękach. Muzyka ta ma również banalną melodię, po to, by wpadała ona w ucho owym masom. Ostatnio popularna stała się też muzyka "trance". Ja osobiście jak słyszę coś takiego np. w wykonaniu Guetty czy czegoś tam to mam ochotę puścić wielobarwnego pawia. :mrgreen:
Linkin Park wydał Reanimation, która swoim stylem bardzo by pasowała do tego, co teraz, w 2010 jest popem, ale nie osiągnęła ona sukcesu i nie była puszczana w radiu, a więc nie była ona płytą popową, bo w 2002 co innego było modne. Podejrzewam, że gdyby Reanimation wyszła teraz, to radia i kanały muzyczne tłukły by ją na okrągło.
O tym, czy A Thousand Suns będzię płytą popową nie przekonamy się po jej przesłuchaniu, tylko po tym, jak zostanie ona odebrana przez całe społeczeństwo, a nie tylko przez fanów zespołu.
Ja osobiście nie zauważyłem wielkiego lansowania "The Catalyst" więc stwierdzam, że nie jest to utwór popowy, aczkolwiek nie podejmę się sklasyfikowania gatunku tego utworu, bo jest za bardzo różnorodny. Jedyna co przychodzi mi do głowy, to "muzyka alternatywna" :D
"Cry to yourself,
Nothing will help,
It's too late to change what's been done"

Image
Awatar użytkownika
Zaki

Dołączenie: 26 Cze 2009 01:30
Miejscowość: Warszawa

Pop a Linkin Park

Postprzez Darth Dream w 08 Sie 2010 11:52

Ciekawy temat. Według mnie LP trochę zmierzał w stronę w popu. HT nie było popowe wcale, natomiast Meteora już troszeczkę pachniała komercją-ale dalej byli dobrym rockowym zespołem. Następnie pojawiło się Minutes to Midnight i przyszedł czas na kawałki do radia (np. LOAtR) ale też kawałki ostre, bardzo rockowe (np. Given Up).

Bzdury.
A na HT i Meteorze to co, nie było kawałków do radia? Crawling, In the End, Numb, Breaking the Habit - przecież to w kółko leciało we wszystkich stacjach radiowych. A z MTM to słyszałem w radiu tylko LOAtR.

A komercyjny jest każdy zespół, który sprzedaje płyty, bo komercja to oparcie działalności artystycznej na zasadach handlowych. Więc nie można powiedzieć, że LP się skomercjalizował na Meteorze, CC albo MTM. Można powiedzieć, że skomercjalizował się na HT, jeśli kasety demo Xero były rozdawane za darmo (nic o tym nie wiem, ale np. Dream Theater i Opeth rozdawali swoje kasety demo za friko, kiedy jeszcze nie byli znani).

I nie rozumiem, co jest złego w samym fakcie grania muzyki pop albo trance. Wszystko może być dobre, tylko żeby było zrobione fajnie, bez obciachu i kiczu. Mnie nie obchodzi, co gra LP na CC, po prostu mi się to podoba i tyle.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Pop a Linkin Park

Postprzez KrOOq w 08 Sie 2010 12:12

Chopin kiedyś powiedział, że najobrzydliwsza rzecz jaka może być to muzyka bez ukrytego przekazu (coś takiego nie pamiętam dokładnie). Poza tym pasja w muzyce powoli umiera przez popowe gówna(nie mówię absolutnie o np. MJ, bo on tworzył muzykę z sercem). poza tym już kiedyś ktoś zwrócił uwagę, że jest różnica między ,,Robię coś za pieniądze'' a ,,Robię coś i mam za to pieniądze''. Tłumaczenie, że każdy zespół jest komercyjny jest śmieszne - Lamb of God, AC/DC SPRZEDAJĄ płyty, nie rozdają ich za friko bo też muszą z czegoś żyć, prawda? Chodzi tylko o to, żeby parcie na kasę kontrolować.
"Nie ma już bohaterów, Teraz królem jest błazen. Teraz jest cool, luźno, super, bomba, Zniszczono powagę."
Awatar użytkownika
KrOOq

Pop a Linkin Park

Postprzez Darth Dream w 08 Sie 2010 15:07

Tłumaczenie, że każdy zespół jest komercyjny jest śmieszne - Lamb of God, AC/DC SPRZEDAJĄ płyty, nie rozdają ich za friko bo też muszą z czegoś żyć, prawda?

Nie jest śmieszne, to po prostu prawda. Tak, Lamb of God i AC/DC też są zespołami komercyjnymi, bo, kurna, sprzedają płyty. I cześć pieśni. Niekomercyjny, póki co, jest zwieR.Z. bo on udostępnia swoją muzykę za darmo.
Oczywiście, że wykonawcy muzyczni słusznie wołają o pieniądze za swoją pracę, ale bez względu na to, czy kasa jest ich głównym celem czy nie, i tak są komercyjni. Bo taka jest definicja komercji, a nie jakieś Twoje widzimisię.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez Sori w 08 Sie 2010 15:11

Należy jednak, drogi Dreamie, rozróżnić zespoły na te, które tworząc muzykę przedkładają zysk nad artyzm, i te, które robią odwrotnie. Przecież nie postawisz zespołów takich jak Pink Floyd i Linkin Park w jednej linii, prawda?
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Pop a Linkin Park

Postprzez Darth Dream w 08 Sie 2010 15:18

Należy jednak, drogi Dreamie, rozróżnić zespoły na te, które tworząc muzykę przedkładają zysk nad artyzm, i te, które robią odwrotnie.

Oczywiście, że należy ale nie powinno się w tym kontekście używać słowa "komercja", bo ono nie ma z tym nic wspólnego.
Przecież nie postawisz zespołów takich jak Pink Floyd i Linkin Park w jednej linii, prawda?

A kto wie...? :P
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Pop a Linkin Park

Postprzez Kozer w 09 Sie 2010 16:58

Sori napisał(a):Przecież nie postawisz zespołów takich jak Pink Floyd i Linkin Park w jednej linii, prawda?

dlaczego nie - obie grupy płyty sprzedają...

zresztą nie wyobrażam sobie by mogli nagle nie pobierać opłat. przecież takie rzeczy jak studio, strona internetowa, to kosztuje i za to trzeba płacić.
Black Dream napisał(a):Można powiedzieć, że skomercjalizował się na HT, jeśli kasety demo Xero były rozdawane za darmo (nic o tym nie wiem, ale np. Dream Theater i Opeth rozdawali swoje kasety demo za friko, kiedy jeszcze nie byli znani).

Nie oceniałbym ich po tym. Nie każdy może sobie pozwolić na takie wydatki ;)
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez Sori w 09 Sie 2010 17:19

dlaczego nie - obie grupy płyty sprzedają...

"Należy jednak", drogi Kozerze, "rozróżnić zespoły na te, które tworząc muzykę przedkładają zysk nad artyzm, i te, które robią odwrotnie". :P
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

Pop a Linkin Park

Postprzez KrOOq w 09 Sie 2010 22:36

To, czy Linkin Park podchodzi pod pop, zależy do tego jak kto rozumie słowo ,,komercja''. Dla mnie jest to tworzenie muzyki pod publikę, nieważne jak sztuczna i plastikowa by była, ważne żeby się sprzedała(np.Madonna,Britney Spears,Justin B.,cały ten disney chanell). Co innego płacić ludziom/zespołom za zaangażowanie, mądre teksty, włożenie w pracę wiele serca, czasu i kawy(np.Pink Floyd,Deep Purple,Mr.Big).
Awatar użytkownika
KrOOq

Pop a Linkin Park

Postprzez Darth Dream w 10 Sie 2010 11:07

To, czy Linkin Park podchodzi pod pop, zależy do tego jak kto rozumie słowo ,,komercja''.

Tutaj nie ma co rozumieć, uparciuchu :P

Komercja to nie film, o którym możesz powiedzieć, że Ci się podoba albo nie, albo wiersz, który możesz zinterpretować tak, jak Ci się podoba (przynajmniej teoretycznie). Komercja w odniesieniu do sztuki ma tylko jedno znaczenie, i jest nią oparcie działalności artystycznej na zasadach handlowych. Ni mniej, ni więcej. Jestem w klasie dziennikarskiej, mam rozszerzony WOS, więc wiem, co mówię.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Pop a Linkin Park

Postprzez robaczek w 10 Sie 2010 12:16

więc wszystko jest komercją. nikt nie będzie tworzył charytatywnie, bo każdy chce się utrzymać.
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13

Pop a Linkin Park

Postprzez Darth Dream w 10 Sie 2010 12:24

Oczywiście, komercjalizowanie sztuki artystycznej może wiązać się z uproszczeniem przekazu tudzież graniem pod publiczkę, ale tak czy siak, jeśli ktoś jest niezależny i nieczuły na trendy, a sprzedaje płyty to i tak jest komercyjny.

A LP raczej nie tworzy muzyki pod masy, bo
bbartek napisał(a):gdyby Linkinom zależało tylko na kasie to graliby ciągle to samo, co grali na HT i M. Bo po co zmieniać coś co wychodzi im świetnie, i jest to pewny zysk? Zmienili swój styl, nie wiedzieli czy tym samym ta płyta wypali i czy będą zarabiali tak jak przy dwóch pierwszych płytach, prawda?
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Następna

Powróć do Inne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości