Puddle Of Mudd

(wszystko poza Linkin Park)

Puddle Of Mudd

Postprzez Arti w 02 Paź 2011 13:42

last.fm napisał(a):Puddle of Mudd to amerykańska grupa muzyczna grająca post-grunge. W twórczości Puddle of Mudd wyraźnie słychać inspirację takimi zespołami jak Alice In Chains czy Nirvana.
Pierwotnie zespół został założony w 1993 roku w Kansas City. Po rozpadzie grupy powstała jej nowa wersja, założona w Los Angeles przez Wesa Scantlina, który jest aktualnie wokalistą Puddle of Mudd.

Nazwa zespołu oznacza w tłumaczeniu na polski „kałużę błota” i nawiązuje do miejsca, w którym członkowie grupy robili sobie próby. Miało to miejsce nad rzeką Missouri, która po jednej z powodzi zostawiła na ich ulubionym miejscu właśnie kałużę błota.

Zespół wynalazł podczas jednego z występów Fred Durst jako przedstawiciel wytwórni Flawless Records, z którą kapela podpisała kontrakt.

Puddle of Mudd znani są z takich hitów jak „Control”, „Blurry” czy „She Hates Me”.

W 2005 roku grupę opuściło jej 2 członków: Paul Phillips i Greg Upchurch. Upchurch jest obcenie perkusistą zespołu 3 Doors Down.

Ich pierwszy album, „Come Clean”, sprzedał się w 5 milionach egzemplarzy. Jego następcę, „Life on Display”, nabyło tylko 600,000 słuchaczy, co spowodowane było przez brak reklamy oraz brak pomocy ze strony wytwórni, Geffen Records.

W październiku 2007 roku zespół wydał kolejny album - „Famous”. Na track liście znalazło się 11 utworów, z takimi hitami jak: Radiate, We Don’t Have To Look Back Now, Thinking About You, It Was Faith czy też promujący album utwór - Psycho.

Dyskografia:
- Stuck (1994) (EP)
- Abrasive (1997) (EP)
- Come Clean (2001)
- Life On Display (2003)
- Famous (2007)
- Songs In The Key Of Love & Hate (2009)
- re:(disc)overed (2011) (Cover album)

Aktualny skład:
- Wes Scantlin – wokal, gitara rytmiczna (1993-)
- Douglas Ardito – bas, wokal wspomagający (1998-)
- Christian Stone – gitara prowadząca (2006-)
- Ryan Yerdon – perkusja (2007-)

Byli członkowie:
- Paul Phillips – gitara prowadząca (1998-2005)
- Greg Upchurch – perkusja (2000-2005)
- Jimmy Allen – gitara prowadząca (1993-1998), (2005-2006)
- Mark "Moke" Bistany – perkusja (2005-2007)
- Kenny Burkett – perkusja (1993-1998)
- Sean Samon – bas (1993-1998)

Teledyski:

_________________________________________________________________________________________________________________

Chyba jeden z lepszych zespołów post-grunge'owych. Słyszałem trzy płyty, od Come Clean do Famous. Debiut jest zdecydowanie najlepszy, żaden kawałek nie brzmi jakby był dodany na siłę. Dwie kolejne są już słabsze, ale też trzymają niezły poziom :) Imo Wes ma głos dość podobny do Kurta Cobaina.

Ulubione:
- Control
- Drift & Die
- Blurry
- She Hates Me
- Nobody Told Me
- Away From Me
- Change My Mind
- Spin You Around
- Famous
A ósmego dnia Bóg stworzył samochód... i zobaczył, że jest on dobry!
Awatar użytkownika
Arti
Spamer Roku 2011

Dołączenie: 10 Lip 2010 09:27
Miejscowość: Białystok

Puddle Of Mudd

Postprzez Mart w 01 Sty 2012 22:01

Ostatnio mam "fazę" na post-grunge.
Come Clean - jest świetną płytą,
Life on Display - dla mnie nudno
Famous - podoba mi się bardzo. Może nawet bardziej niż debiut

Z piosenek najbardziej lubię "She Hates Me", "Away From Me", "Famous", "Psycho"

Co do głosu wokalisty to nie wiem, czy podobny do głosu Cobaina...
"Na pewno czułeś kiedyś wielki strach
Że oto mija twój najlepszy czas
Bezradność zniosła Cię na drugi plan
Czekanie sprawia ze gorzknieje cala słodycz w nas.."
Awatar użytkownika
Mart
Debiut Roku 2011

Dołączenie: 16 Maj 2011 14:33
Miejscowość: Skierniewice

Puddle Of Mudd

Postprzez Nook w 01 Sty 2012 22:17

Muddle of Pudd ( :lol: ) dla mnie to przede wszystkim wspomnienia. Debiutancką płytę wałkowałem w czasach licealnych bez opamiętania. Przy takich "Blurry" czy "Drift and Die" leczyłem pierwszy weltschmerz po dostaniu kosza od takiej jednej jędzy. "Control" to sam czad, a "She Hates Me" to bardzo dobry poprawiacz humoru :) Pozostałe albumy znam słabo i postaram się z czasem nadrobić.

Co do głosu Wesa, to zgodzę się z tym, że faktycznie coś jest na rzeczy z podobieństwem do Kombajna. Jak dla mnie niemal identyczne głosy :)
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości