krzykun napisał(a):Właściwie to pewnie tak. Bo widzisz, jako człowiek relatywnie inteligentny jak na swój wiek (131 IQ, 14 lat) uznaję to co pewne za bardziej wartościowe niż to, co, powiedzmy sobie szczerze, nie jest pewne a nawet mocno wątpliwe.
krzykun napisał(a):To, że przyjmuję do świadomości możliwość, iż Boga nie ma, jest naturalne, przynajmniej dla zdrowego psychicznie człowieka(...)
krzykun napisał(a):(...)z tym jest trochę jak z przyjacielem. Wierzysz mu, że mówi ci prawdę, ale jeśli okaże się że kłamał to to tak nie boli, jeśli wiesz że mógł kłamać. Czy to znaczy że mu nie wierzyłeś? Raczej to, że twoja wiara w jego słowa nie była absolutna.

Takie wyrażenia na stałe weszły już do naszego języka. Ja to bardziej bym się jak już czepiał tego, że takie sformułowania w języku potocznym zbyt często używane mogą stanowić złamanie 2 przykazania.Jeżeli chodzi zaś o teksty w stylu "Boże" czy "O Jezu", to myślę, że w dużej mierze wynika to z przyzwyczajenia, a nie z ponad normowego poziomu hipokryzji.
To prawda, ale jako student prawa zagłebiający się ostatnio w prawo wyznaniowe z jednej strony, a z drugiej jako podróżnik muszę ci powiedzieć iż zachód nie jest aż tak laicki, jakby się mogło wydawać. Stany Zjednoczone to kraj ludzi mających o wiele bardziej rozbudowane życie duchowe niż np. Francja. W Szwecji nie można pełnić urzedów publicznych jeśli nie jest się aktywnym członkiem koscioła państwego. W Grecji konstytuacja ustanowiła brak rozdziału kościoła i państwa.Dinnaroth napisał(a):Ateizm w tej chwili w pewnej mierze bierze się z mody, ale nie wskazywałbym tego jako głównego powodu. Raczej wydaje mi się, że duży wpływ na to mają media, obecny sposób wychowywania i, przede wszystkim, łatwiejsze czasy. Większość praktykujących katolików (w naszym kraju oczywiście) jest starszej daty - pamiętają czasy komunizmu, którego przedstawiciele reprezentowali poglądy antyreligijne. To wpływało napewno na to, że jakoś głebiej wierzyły te osoby (na złość władzy można by powiedzieć). Oczywiście nadal jest trochę młodych praktykujących katolików, ale ich liczba wraz z kolejnymi pokoleniami spada i spadać będzie.

FafciuSamoZUO napisał(a):"Dusza wiążę się z mózgiem i w niej jes zawarta . To udowodnione nawet naukowo"

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości