Reprezentacja Polski w Piłce Nożnej

(Kubica, Smolarek, Gołota...)

Postprzez bbartek w 11 Lis 2011 23:48

Przyznaję się bez bicia, że nie oglądałem naszej reprezentacji od meczu z Wybrzeżem Kości Słoniowej, czyli z roczek minął. Dzisiaj mnie naszło, żeby obejrzeć i po części się cieszę, po części nie.

Pierwsza połowa świetna w naszym wykonaniu. Zdominowaliśmy Włochów, graliśmy bardzo wysokim pressingiem i nie pozwalaliśmy na dużo Włochom. Przyszedł głupi błąd Obraniaka, strata piłki i złe ustawienie Szczęsnego i Balloteli strzelił gola. Po pierwszej połowie miałem zastrzeżenia tylko do jednego piłkarza - do Peszki. Nie grał dzisiaj nic. Szkoda, że jest on ulubieńcem Smudy, bo nie zasługuje na miejsce w pierwszym składzie. Czemu nie dać szansy Maćkowi Rybusowi, który ostatnio jest w naprawdę dobrej formie i gra świetne spotkania w Legii?

W drugiej połowie oddaliśmy Włochom całkowicie inicjatywę. Oprócz kilku akcji pod koniec spotkania, to nic nam nie wychodziło. Padł drugi gol, a naszego bloku defensywnego nie usprawiedliwa nawet spalony na którym był Pazzini. Oba gole padły tak naprawdę z niczego. Druga część spotkania była tak kiepska w naszym wykonaniu, że nawet rzut karny podyktowany przez sędziego nie sprawił, że trafiliśmy do siatki. Błaszczykowski strzelił słabo i Buffon nie miał problemu z tym strzałem.

Szkoda meczu, bo mogliśmy wygrać. Pierwsza połowa na wielki plus, druga za to, na wielki minus. Włosi pokazują nam, że mamy ciągle wielki braki w defensywie.
Image
You'll Never Walk Alone!
Kenny: "We won't be defensive (vs UTD)."
Reporter: "Because you're at home?"
Kenny: "No, because we're Liverpool." - King Kenny :serce:
Awatar użytkownika
bbartek

Dołączenie: 13 Sty 2010 14:53
Miejscowość: Szkocja, Crossford niedaleko Dunfermline

Postprzez Darth Dream w 12 Lis 2011 14:00

Ja w ogóle nie wiem, co w tej drużynie robi Brożek. Po tym jak wszedł na boisko, był po prostu niewidzialny. W klubie grzeje krzesełko na trybunach, ale Smuda konsekwentnie go powołuje. Za co? Błaszczykowski, choć pomocnik, strzela więcej goli od niego. Dlaczego selekcjonerzy reprezentacji Polski rzadko kiedy widzą skutecznych napastników? Swego czasu mieliśmy Łukasza Sosina i Grzegorza Piechnę. Ten pierwszy był 4 razy królem strzelców na Cyprze. W reprezentacji 4 mecze i 2 gole, więc swojej szansy nie zmarnował, nie jego wina, że trenerzy go nie widzieli. Co do Kiełbasy - każdy zna jego historię. Niesamowicie skuteczny w ataku, w kadrze zagrał tylko 1 mecz, w którym strzelił bramkę, ale Janas go skreślił. Napastnik ma strzelać bramki, a nie udawać, że biega. Frankowskiego do kadry! Stary jest, ale ciągle skuteczny. Jestem pewien, że Piechna też by sobie lepiej radził, niż Paweł.

W kadrze miejsce zapychają też Wawrzyniak, Głowacki, Murawski, wyżej wymieniony Peszko i Obraniak. Naprawdę nie mamy lepszych piłkarzy na ich pozycjach? Głowacki nie jest zły, ale nie można mu ufać. A to zagra ręką, a to sfauluje w polu karnym, a to strzeli samobója. Na jego miejscu widziałbym Arboledę, Arek może co najwyżej być rezerwowym. Zamiast Wawrzyniaka - Michał Żewłakow (i może Boenisch, jak wyzdrowieje). Zamiast Obraniaka - Roger Guerreiro. W pierwszym składzie powinno znaleźć się miejsce dla Rybusa albo Mierzejewskiego. Mamy ponoć niezłego Salamona. Nie zagrał najlepiej w spotkaniu młodzieżowej kadry, ale to jeszcze nie powód, żeby go po prostu olać. Każdy potrzebuje czasu, żeby się zgrać z drużyną. Moim zdaniem Obraniak czy Murawski, którzy grają w kadrze od dłuższego czasu, nie dają powodów do tego, by w tej kadrze ich trzymać. A gdyby wprowadzić Salamona do reprezentacji już teraz, miałby sporo czasu, żeby złapać kontakt z pozostałymi piłkarzami. Do Euro 7 miesięcy, jeszcze można przeprowadzić parę zmian personalnych. Lepszy młody Salamon, który na pewno chciałby się wykazać i wkładałby dużo wysiłku, niż Matuszczyk, który nic nie gra, albo Polanski, który strzela na pałę i jest boiskowym brutalem.

Czas najwyższy, by Smuda przeprosił się w końcu z Borucem, bo Szczęsny potrzebuje dobrego zmiennika, któremu będzie można ufać. Fabiański jest dobry, ale rzadko gra. Sandomierskiemu brakuje doświadczenia w meczach z wymagającymi przeciwnikami, podobnie jak Tytoniowi.

Jedyni piłkarze, do których nie mam zastrzeżeń, to Piszczek, Szczęsny, Lewandowski, Błaszczykowski, Wasilewski, Perquis i Mierzejewski. Piszczek rozegrał wczoraj nieco słabszy mecz niż zwykle, parę razy przysnął, ale każdemu się zdarza. Błaszczykowski gigantem nie jest, ale wkłada dużo serca w grę i walczy. Lewandowski robi co do niego należy dużo lepiej niż Brożek. Mierzejewski lepiej niż Obraniak wykonuje stałe fragmenty gry. Perquis i Wasilewski są w miarę solidni.

Moim zdaniem optymalny skład reprezentacji przedstawia się następująco (w nawiasach rezerwowi):
Bramka: Szczęsny (Boruc, Fabiański)
Obrona: Piszczek, Wasilewski, Perquis, Żewłakow (Wojtkowiak, Arboleda, Głowacki, Boenisch)
Pomoc: Piotr Brożek, Błaszczykowski, Guerreiro, Mierzejewski (Gol, Dudka, Salamon, Rybus)
Atak: Lewandowski, Jeleń (Frankowski, Piechna)
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez zwieR.Z. w 12 Lis 2011 15:30

Swego czasu mieliśmy Łukasza Sosina i Grzegorza Piechnę. Ten pierwszy był 4 razy królem strzelców na Cyprze. W reprezentacji 4 mecze i 2 gole, więc swojej szansy nie zmarnował, nie jego wina, że trenerzy go nie widzieli. Co do Kiełbasy - każdy zna jego historię. Niesamowicie skuteczny w ataku, w kadrze zagrał tylko 1 mecz, w którym strzelił bramkę, ale Janas go skreślił.

Atak: Lewandowski, Jeleń (Frankowski, Piechna)

Ty tak poważnie z tym Piechną? Przecież on gra teraz w IV lidze i powoływanie go byłoby jakąś abstrakcją. Piechna miał raptem jeden dobry sezon, po którym wyjechał do Rosji, gdzie wyszły jego braki. To nie jest piłkarz klasy reprezentacyjnej.
Zamiast Wawrzyniaka - Michał Żewłakow (i może Boenisch, jak wyzdrowieje).

Żewłakow to środkowy obrońca i właśnie jego widziałbym w miejscu Głowackiego. Natomiast Boenisch za Wawrzyniaka jak najbardziej i mam nadzieję, że na Euro właśnie tak będzie. Wawrzyniak jest całkiem niezły w ofensywie, ale w obronie to jakaś pomyłka. Wczoraj na jego pozycji co chwila musiał biegać Peszko, bo Wawrzyniak schodził gdzieś do środka i zostawiał cały bok odkryty.
Pomoc: Piotr Brożek

Sytuacja Piotra Brożka w Trabzonie jest jeszcze gorsza niż Pawła, także dla niego kadra tym bardziej powinna być w tej chwili zamknięta.

Ja osobiście nie mam większych zastrzeżeń do wyborów Smudy. Pomijając Żewłakowa i Boruca, w kadrze grają teraz najlepsi polscy piłkarze i lepszego składu nie potrafię sobie wyobrazić. Nie oszukujmy się, do potęg futbolu dużo nam brakuje i nie można się spodziewać, że będziemy wygrywać albo remisować z każdym kolejnym rywalem pokroju Niemiec, Francji, czy Włochów. Moim zdaniem i tak teraz mamy całkiem silny zespół, który potrafi być godnym rywalem dla najlepszych drużyn. Wierzę, że przez tych kilka następnych miesięcy uda się jeszcze poukładać defensywę (Boenisch za Wawrzyniaka i ktoś w miejsce Głowackiego) i wtedy powinno być dobrze.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Postprzez Darth Dream w 12 Lis 2011 16:59

Ty tak poważnie z tym Piechną?

Nom ;) Tak, ja wiem, że on się teraz plącze gdzieś w niskich klasach rozgrywkowych ale facet nadal ma instynkt strzelecki. Nie ma dużych umiejętności, lecz jest skuteczny. Jak strzela, to przynajmniej celnie. Robiłby większe zagrożenie pod bramką rywali niż Peszko ze swoimi niecelnymi strzałami czy Brożek, którego tak naprawdę nie ma.
Żewłakow to środkowy obrońca

ale, o ile się nie mylę, pierwotnie grał właśnie na lewej obronie. Można było przestawić Wasilewskiego na inną pozycję, to i jego by można. Oczywiście, to tylko abstrakcyjne rozważania, bo on i tak do kadry już raczej nie wróci.
Sytuacja Piotra Brożka w Trabzonie jest jeszcze gorsza niż Pawła, także dla niego kadra tym bardziej powinna być w tej chwili zamknięta.

Tylko dlatego, że złapał ciężką kontuzję. Póki był zdrowy, grał często w wyjściowym składzie. Gdzieś na zimę powinien już być gotowy do gry.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez FafciuSamoZUO w 12 Lis 2011 23:30

Darth Dream napisał(a):Łukasza Sosina i Grzegorza Piechnę.

Tych dwóch panów odpada
Jeśli cię to użądza nasz strzelec ( nie pamiętam nazwiska ) całkiem nieźle sobie radzi w lidze Luxemburgu
Lewy i Jeleń jak coś, a z zobaczymy jak będzie z formą Brożka
Franek - za stary, na Ekstraklase jest spoko, ale nie na repre

Boenish za Wawrzyniaka - to konieczne. Kuba ma dobre wyjścia, ale jego gra obronna to porażka

Arboleda - sorry, ale ... nie ma mowy !

Skład jest dobry, ale jak to mówi mój wujek:
Ciśniemy zawsze, tylko od tego ciśnienia można najwyżej dostać ... eh

:ayfkm:

Darth Dream napisał(a):Tak, ja wiem, że on się teraz plącze gdzieś w niskich klasach rozgrywkowych ale facet nadal ma instynkt strzelecki. Nie ma dużych umiejętności, lecz jest skuteczny.

Dream mógłbym ci wymienić około 50-100 Polskich napastników o większych umiejętnościach i w lepszej formie
A żeby instynkt strzelecki starczał to Frankowski by dzisiaj kończył karierę w Wolverhampton albo Wigan

Darth Dream napisał(a):Robiłby większe zagrożenie pod bramką rywali niż Peszko

Tego pana zamieniłbym na Grosickiego

Darth Dream napisał(a):strzałami czy Brożek, którego tak naprawdę nie ma.

Powiedz mi jak mogłobyć go widać jak wszedł na tak mało czasu, a nasza drużyna była już rozbita i biegaliśmy jak muchy w smole ?

Darth Dream napisał(a):Można było przestawić Wasilewskiego na inną pozycję, to i jego by można. Oczywiście, to tylko abstrakcyjne rozważania, bo on i tak do kadry już raczej nie wróci.

Tylko do tego jest potrzebne to, żeby on grał na nowej pozycji w klubie
A to odpada we wszystkich przypadkach

Darth Dream napisał(a): Póki był zdrowy, grał często w wyjściowym składzie

Przykro mi, ale Trabzon łapie kaske za LM i kupi sobie kogoś lepszego na wiosne albo jesień

I przez to że nasze orły przegrały muszę umyć podłogę wujkowi :facepalm:
Image
FafciuSamoZUO

Dołączenie: 06 Lip 2010 17:02

Postprzez Darth Dream w 13 Lis 2011 12:36

Jeśli cię to użądza nasz strzelec ( nie pamiętam nazwiska ) całkiem nieźle sobie radzi w lidze Luxemburgu

Liga Luksemburgu to nie to samo, co liga na Cyprze. Zresztą, nie sugerowałem w żaden sposób, że proponuję ściągnięcie do kadry Sosina. Teraz nie jest już w takiej formie jak jeszcze parę lat temu. Podałem go jako przykład skutecznego napastnika, którego selekcjonerzy mieli w dupie.
Franek - za stary, na Ekstraklase jest spoko, ale nie na repre

Na pewno nie jest gorszy od powoływanego notorycznie Brożka. Widziałbym Franka jako jokera wchodzącego z ławki.
Arboleda - sorry, ale ... nie ma mowy !

Tak, ja wiem, że nie ma mowy, bo Smuda go nie powoła, ale ja nie widzę tu lepszych rezerwowych stoperów.
Dream mógłbym ci wymienić około 50-100 Polskich napastników o większych umiejętnościach i w lepszej formie
A żeby instynkt strzelecki starczał to Frankowski by dzisiaj kończył karierę w Wolverhampton albo Wigan

Tylko, że Piechna nic nie stracił przez te lata od czasu, gdy był królem strzelców ekstraklasy. Dalej strzela na potęgę. To nic, że w IV lidze. Przykład Gryfa Wejherowo czy Limanovii Limanowa pokazuje, że różnica klas nie jest jednak zbyt duża. Nawet moja Chojnowianka z okręgówki przeprowadza bardziej składne akcje niż reprezentacja Polski. Piechna po prostu jest skuteczny. Zadaniem napastnika jest strzelanie goli, bo tym się wygrywa mecz, nie statystyką niecelnych strzałów ani zółtych kartek. Dlatego potrzebny jest ktoś, kto ma dryg do strzelania mnóstwa goli. Piechna to pies na gole. Cały czas. I gra regularnie.
Powiedz mi jak mogłobyć go widać jak wszedł na tak mało czasu, a nasza drużyna była już rozbita i biegaliśmy jak muchy w smole ?

Nie mówiłem tylko o piątkowym meczu. Oglądałem Brożka w kilku poprzednich meczach i w LM. Na Ekstraklasę polską był spoko, ale nie na repre :D Ten koleś po prostu tam się nie nadaje, nawet jako rezerwowy. Tylko biega za piłką.

Ale podkreślam raz jeszcze, że to i tak tylko czysta abstrakcja. Nie sprawdzę tego w praktyce, żeby udowodnić swoje racje, bo nie mam jak.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez zwieR.Z. w 13 Lis 2011 13:21

Nawet moja Chojnowianka z okręgówki przeprowadza bardziej składne akcje niż reprezentacja Polski.

Wiesz, ja z kumplami też nieraz przeprowadzam bardziej składne akcje, bo po prostu gram z ogórkami ;) Brożek gra przeciwko najlepszym na świecie, a Piechna pyka sobie obecnie z amatorami, więc nic dziwnego, że ten drugi strzela więcej. Choć i z tym bym nie przesadzał, bo ubiegłym sezonie w barwach Ceramiki Opoczno grającej w czwartej klasie rozgrywkowej Piechna strzelił 4 gole w 29 meczach. Mało imponujące.
Tak, ja wiem, że nie ma mowy, bo Smuda go nie powoła

Z tego co mi wiadomo, to Smuda chce go w kadrze, tylko Arboleda ciągle nie może dostać obywatelstwa.
Na pewno nie jest gorszy od powoływanego notorycznie Brożka. Widziałbym Franka jako jokera wchodzącego z ławki.

Tu w sumie się zgodzę. Franek na ławce jako zawodnik mógłby się przydać.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Postprzez Darth Dream w 13 Lis 2011 13:45

Wiesz, ja z kumplami też nieraz przeprowadzam bardziej składne akcje, bo po prostu gram z ogórkami ;) Brożek gra przeciwko najlepszym na świecie, a Piechna pyka sobie obecnie z amatorami, więc nic dziwnego, że ten drugi strzela więcej. Choć i z tym bym nie przesadzał, bo ubiegłym sezonie w barwach Ceramiki Opoczno grającej w czwartej klasie rozgrywkowej Piechna strzelił 4 gole w 29 meczach. Mało imponujące.

Niby racja. Ale pozwolę sobie zauważyć, że w ostatnich 10 meczach w swoim klubie strzelił 9 bramek :) .
Z tego co mi wiadomo, to Smuda chce go w kadrze, tylko Arboleda ciągle nie może dostać obywatelstwa.

Ja z kolei gdzieś czytałem, że Smuda jednak z niego zrezygnował. Na jedno wychodzi zresztą.
Przykro mi, ale Trabzon łapie kaske za LM i kupi sobie kogoś lepszego na wiosne albo jesień

Przyznam, że o tym nie pomyślałem. No, zobaczymy, jak będzie.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez FafciuSamoZUO w 24 Lis 2011 20:10

Darth Dream napisał(a):Tak, ja wiem, że nie ma mowy, bo Smuda go nie powoła, ale ja nie widzę tu lepszych rezerwowych stoperów.

Naprawde nie widzę nic w Arboledzie. Żewłakow to jest coś !
Reszta polskich obrońców ? Cóż ... nie jest fajnie .

Darth Dream napisał(a):Tu w sumie się zgodzę. Franek na ławce jako zawodnik mógłby się przydać.

Ale najpierw trzeba go sprawdzić w meczach towarzyskich. Osobiście to powołałbym jakiegoś młodego zdolnego .

Darth Dream napisał(a):Niby racja. Ale pozwolę sobie zauważyć, że w ostatnich 10 meczach w swoim klubie strzelił 9 bramek .

Statystyka na poziomie Rudnevs'a
Image
FafciuSamoZUO

Postprzez Darth Dream w 15 Lut 2012 21:06

Źle się dzieje w państwie polskim. Jeśli do kadry narodowej powołuje się piłkarza z 2. ligi, to znak, że coś się dzieje. Jeszcze 4 lata temu coś takiego było nie do pomyślenia. Ani za Leo, ani za Janasa, ani za Engela nie było drugoligowców w reprezentacji. Polska piłka się stacza, skoro nie ma lepszych zawodników, których można by wziąć do składu.

Irek Jeleń mnie martwi. Ciągle nawija o jakimś Euro, na którym chce zagrać ale chyba mu chodzi o Euro 2016 bo raczej nie 2012. Grzeje ławę w Lille, chociaż mógł przejść do innego klubu francuskiej Ligue 1, który proponował mu konkretne pieniądze i obietnicę grania w pierwszym składzie. Rozumiem, że odrzucił ofertę z klubu chińskiego, która wpłynęła w ostatnim dniu okna transferowego, ale w Brest mógł grać i miałby z tego korzyści. Tak samo Brożek. Na pewno wywalczy miejsce w pierwszym składzie Celticu, już to widzę... To wypożyczenie nie ma sensu. W Trabzonie grzał trybuny, a myśli, że w Glasgow będzie lepiej? No tak, będzie lepiej, bo będzie grzał ławę, a nie trybuny...

Jeśli Smuda chce być konsekwentny w tym, co mówi, to powinien nie powoływać Fabiańskiego, Sandomierskiego, Brożka, Jelenia... Tylko kto w zamian? Rasiak? Michał Gliwa? Naprawdę, poziom piłki nożnej w Polsce osiągnął już dno :( .
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez Maniek90 w 21 Mar 2012 08:35

Według mnie skład na Euro2012 powinien wyglądać następująco:
Pierwsza "11":
Szczęsny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Wawrzyniak - Dudka, Polanski, Błaszczykowski, Grosicki, Obraniak - Lewandowski
Rezerwowi:
Tytoń, Boruc - Glik, Boenisch, Komorowski - Murawski, Matuszczyk, Peszko, Mierzejewski, Wolski, Rybus - Jeleń, Sobiech
Image
Awatar użytkownika
Maniek90

Dołączenie: 20 Mar 2012 23:12
Miejscowość: Wałbrzych

Postprzez Mariatta w 21 Mar 2012 11:07

Polska reprezentacja obecnie nie nadaje się nawet do tarcia chrzanu. I jeśli ktoś miał nadzieję, że to Euro nam w czymkolwiek pomoże to już czas najwyższy pozbyć się wszelkich złudzeń.
Nie mamy drużyny od lat i mieć nie będziemy. Taa jest niestety prawda.
Image
Awatar użytkownika
Mariatta

Dołączenie: 10 Mar 2012 15:47
Miejscowość: Łódź

Postprzez zwieR.Z. w 21 Mar 2012 14:03

Polska reprezentacja obecnie nie nadaje się nawet do tarcia chrzanu.

Bo są nisko w rankingu FIFA? Radzę więcej meczów pooglądać. Nie twierdzę, że jesteśmy europejską potęgą, ale naprawdę denerwuje mnie ten wieczny najazd na naszą kadrę i mieszanie zawodników z błotem, zupełnie jakby przegrywali wszystko jak leci pięcioma bramki w plecy. Komplementuje nas Joachim Loew, Nani i wiele innych czołowych postaci światowego futbolu, a Polacy tradycyjnie jadą po naszym zespole jak po łysej kobyle.
Piłkarze, którzy "nie nadają się nawet do tarcia chrzanu' nie remisują z takimi zespołami jak Niemcy, Portugalia, czy Meksyk.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Postprzez Kozer w 21 Mar 2012 14:23

Zgadzam się ze Zwierzem. Poza tym w drużynie mamy świetnych zawodników i jeśli się przykładamy do meczów, to dobre wyniki są możliwe.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Mariatta w 21 Mar 2012 19:24

Sorki, ale tamte reprezentacje nie były reprezentacjami wyjściowymi. Poza tym trudno grać na całość gdy mecz ma charakter towarzyski i jedyne czym się ryzykuje to kontuzje. Zatem się nie ryzykuje i gra spokojnie. Takie były Niemcy i taka była Portugalia.
Nie twierdzę, że Lewandowski czy Kuszczak są źli. Są bardzo dobrzy, ale w meczach swoich lig. W sytuacji gdy 90% reprezentacji gra poza polską ligą i zawodnicy widzą się raz na ruski rok, niczego się nie ugra i nie wytrenuje. Od dawna panuje trend by najlepszych piłkarzy wyprzedawać w siną dal. Zaczęło się od Widzewa po dwukrotnym Mistrzostwie Polski. I dokąd to nas zaprowadziło?
Takiej drużyny jaka była za czasów Górskiego albo Gmocha to nie będziemy mieli NIGDY! Dla panów obecnie się liczy kasa, kasa i tylko kasa. Gdyby mieli płacone za strzelone gole sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej.
Dlaczego Hiszpania potrafi grać tak jak gra? Bo ich reprezentacja to zawodnicy w zasadzie tylko z dwóch najlepszych hiszpańskich klubów. Grają na co dzień ze sobą, znają się wyśmienicie, to i wygrywają. A my? czym się możemy pochwalić?
Smuda był trenerem Widzewa, gdy jeszcze chadzałam na mecze. Widzew był w najlepszej swojej formie za jego czasów. A teraz? Uderzyła sodówa i facet błądzi jak małe dziecko we mgle. Ale z pustego to i Salomon nie naleje...
Image
Awatar użytkownika
Mariatta

Dołączenie: 10 Mar 2012 15:47
Miejscowość: Łódź

Postprzez zwieR.Z. w 21 Mar 2012 20:46

Sorki, ale tamte reprezentacje nie były reprezentacjami wyjściowymi.

Jak to nie? Niemcy i Portugalia grały w najsilniejszych możliwych składach. Meksyk również wystawił silny zespół.
Poza tym trudno grać na całość gdy mecz ma charakter towarzyski i jedyne czym się ryzykuje to kontuzje. Zatem się nie ryzykuje i gra spokojnie. Takie były Niemcy i taka była Portugalia.

Dwa miesiące po naszym meczu właśnie w takim spotkaniu towarzyskim ze "spokojnie" grającymi Niemcami, wicemistrzowie świata z Holandii dostali w tyłek 3:0.
Nie twierdzę, że Lewandowski czy Kuszczak są źli.

I tutaj pokazałaś jaką wiedzą na temat naszej kadry dysponujesz, bo Kuszczaka od dwóch lat w reprezentacji nie ma.
W sytuacji gdy 90% reprezentacji gra poza polską ligą i zawodnicy widzą się raz na ruski rok, niczego się nie ugra i nie wytrenuje.

Przecież właśnie na tym polega piłka reprezentacyjna, żeby zebrać piłkarzy tych samych narodowości, na co dzień występujących w różnych zespołach i różnych ligach. Naprawdę myślisz, że zawodnicy innych reprezentacji nie wyjeżdżają za granicę? Każda kadra ma raptem kilka zgrupowań w roku, podczas których może się zgrywać i to wszystko. Owszem, zdarzają się małe grupki zawodników, którzy trenują ze sobą w tym samym klubie. Sami przecież mamy trójkę z Dortmundu, a do niedawna jeszcze trójkę z Trabzonsporu, ale to wszystko są tylko wyjątki od reguły. Sorry, ale Twój zarzut jest kompletnie absurdalny.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Postprzez Darth Dream w 21 Mar 2012 20:54

Ja od września obejrzałem wszystkie mecze naszej reprezentacji, oprócz potyczki z Koreą Południową, i najbardziej rzuca mi się w oczy nieskuteczność naszych zawodników, którzy strasznie długo wchodzą w mecz a ich akcje są mało pomysłowe i bardzo czytelne. Rozwalają mnie też te genialne zagrania, kiedy piłka jest na połowie przeciwnika i można z nią coś śmiało zrobić, a Polacy wycofują ją do bramkarza. Tak się nie da z nikim wygrać na Euro. Brakuje dobrych zmienników. Na ten moment Lewandowskiego nie ma kto zastąpić. Jeleń się zbiesił a o Brożku szkoda gadać. Dziury są na środku obrony, bo Głowacki jest kontuzjowany, a Perquis złamał rękę. Boenisch to niewiadoma, odbudowuje formę. Zamiast niego chyba będzie grał cieniutki Wawrzyniak (który nawiasem mówiąc, lepiej by się sprawdził jako pomocnik).
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez FafciuSamoZUO w 22 Mar 2012 20:06

zwieR.Z. napisał(a):Jak to nie? Niemcy i Portugalia grały w najsilniejszych możliwych składach.

Oprócz Ozila , ale koleżanka chyba myśli że Cacau to kompletny rezerwowy :facepalm:
A w Portugalii nie było tylko Carvalho , Pepe i Bosningwy
Nie trafił ani Nani , Quaresma , RONALDo ani nikt ze świetny

Mariatta napisał(a):Kuszczak są źli. Są bardzo dobrzy, ale w meczach swoich lig

Kiedy ty widziałeś ostatnio grającego Kuszczaka :P

Mariatta napisał(a): W sytuacji gdy 90% reprezentacji gra poza polską ligą i zawodnicy widzą się raz na ruski rok,

A jak jest z reprezentacją Holandii , Portugalii czy nie wiem Chorwacji ? To silne reprezentacje, a widzą się raz na dwa ruskie roki :P

Mariatta napisał(a): niczego się nie ugra i nie wytrenuje.

Oprócz remisu z Niemcami z którymi przegrywa 97 % ich przeciwników od jakiś 10 lat ?

Mariatta napisał(a):Dlaczego Hiszpania potrafi grać tak jak gra?

Myśle, że Platon byłby w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Ale naprawde porównywanie indywidualistów z Hiszpanii do Polaków to przesada... Jak niby Matuszczyk ma grać tak jak Xavi ?
Nie ma takiego talentu ... Oczywiście granie na co dzień daje dużo, ale jednak takie porównanie jest moim zdaniem nie na miejscu ...

Darth Dream napisał(a):Wawrzyniak (który nawiasem mówiąc, lepiej by się sprawdził jako pomocnik).

To prawda . Mimo wszystko trzeba mieć do niego szacunek za jego grę ofensywną, bo jest na bardzo wysokim poziomie

A ja jestem dumny z ostatnich meczy kadry
I zadowolony, bo wiem, że chłopaki się starają i widzę postęp ! Tyle wam powiem . Nie będe od nich wymagał więcej niż są w stanie zrobić ...
Image
FafciuSamoZUO

Postprzez Darth Dream w 23 Mar 2012 19:53

tutaj pokazałaś jaką wiedzą na temat naszej kadry dysponujesz, bo Kuszczaka od dwóch lat w reprezentacji nie ma.

Pewnie chodziło jej o Szczęsnego, tylko się przeklawiszowała.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream

Postprzez Kozer w 26 Mar 2012 00:54

Headshot napisał(a):Kiedy ty widziałeś ostatnio grającego Kuszczaka

W Watford, gra wspaniale :)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Postprzez damian82812 w 27 Mar 2012 21:37

Otóż to i to jego widziałbym teraz w kadrze, a nie Fabiana, który grzeje ławe w Arsenalu.
Nie wspominając o tym, że w kadrze powinien być Boruc, ale jego głupi Franiu przecież na pewno nie powoła
"Rozumiemy euforie zawodników z Poznania wywołaną zajęciem zaszczytnego czwartego miejsca w lidze, ale sposób w jaki świętowali ten niezwykły sukces jest nie do przyjęcia"
Awatar użytkownika
damian82812

Dołączenie: 09 Wrz 2010 15:35
Miejscowość: Brody

Postprzez Kozer w 03 Maj 2012 00:09

No i gdzie Kuszczak ja się pytam? Dał Fabiańskiego -.-
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez blackout. w 03 Maj 2012 00:48

Dla mnie powołanie tego Wolskiego, Kamińskiego czy Kucharczyka mija się z celem. Rozumiem, że są młodzi i chcą się rozwijać, ale nie na taką imprezę. Mogą być ewentualnie na mecz towarzyski. Zabrakło wielu dobrych piłkarzy jak Jeleń, Głowacki czy Mila. Oczywiście pan Smuda musiał się unieść honorem i nie powołać Boruca czy Peszki. Powinien im dać szansę. Czemu uparł się tego Tytonia? Boruc jest na pewno od niego lepszy, ma doświadczenie. Akurat z Kuszczakiem to ze Smudą się zgodzę. Tomek nie grał przez kilka sezonów regularnie, teraz dopiero trochę odrodził się. Pomyłka z młodymi graczami, reszta ujdzie w tłoku, ale mogło być lepiej panie Franku, mogło być lepiej.
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Dołączenie: 25 Cze 2010 20:50

Postprzez Kozer w 03 Maj 2012 01:46

A Fabiański to grał... Tytoń to przypadkiem nie miał jakiejś przerwy w grze?
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez mario_lp w 03 Maj 2012 09:10

Tytoń walczył tylko o miejsce w pierwszym składzie, wygrał, zasłużył. Dlaczego nie ma Peszki czy Boruca? Grają dobrze, ale stwarzają dużo problemów. Czemu Wolski? Bardzo dobry wybór, choć dyby zagrał, to może ulec presji, będą od niego wymagać zdecydowanie za dużo i wysiądzie psychicznie. Nie potrzebny jest według mnie Brożek, znalazłby się ktoś lepszy.

I mówcie co chcecie, ale dla mnie zabrakło młodego Żyro w kadrze, bo w mojej opinii zagrał bardzo dobry sezon, jest w formie i mógłby być ważnym ogniwem kadry.

Tyle co mam do powiedzenie, Haters, Ready, Set, GO!
"Arsenal till I die,
I'm Arsenal till I die
I know I am
I sure I am
I'm Arsenal
Till I die!"
Awatar użytkownika
mario_lp

Dołączenie: 26 Kwi 2012 19:42

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości