[ANKIETA] Riverside

(wszystko poza Linkin Park)

Wybierz swoje ulubione albumy tego zespołu:

(2003) Out of Myself
1
20%
(2005) Voices in My Head EP
0
Brak głosów
(2005) Second Life Syndrome
1
20%
(2007) Rapid Eye Movement
2
40%
(2009) Anno Domini High Definition
1
20%

Razem głosów : 5

[ANKIETA] Riverside

Postprzez Darth Dream w 27 Lip 2009 22:23

Ciocia Wiki napisał(a):Riverside - polski zespół muzyczny z nurtu rocka progresywnego. Powstał w 2001 roku, pochodzi z Warszawy.

Zespół zdobył sobie uznanie za granicą, koncertując na festiwalach. W muzyce zespołu można znaleźć inspiracje takimi zespołami jak Pink Floyd, Dream Theater, Marillion, Opeth, Tool, Porcupine Tree czy Anathema. Jest ona pełna mocnych riffów gitarowych jak i przejść wykonywanych z użyciem keyboardu. Wokal w większości utworów jest melancholijny.

Ich pierwszy album, wydany w 2003 roku, zatytułowany Out of Myself, zdobył uznanie krytyków i fanów. Jest to pierwsza część trylogii "Reality Dream". Kolejny - Second Life Syndrome - został wypuszczony w 2005 roku. Trzeci krążek zespołu - Rapid Eye Movement, miał swoją premierę 24 września 2007 w Polsce oraz 28 września 2007 w pozostałej części Europy.

Dużym osiągnięciem grupy była trasa koncertowa po Europie ze znanym zespołem Dream Theater. Jeden z występów odbył się także w Polsce, 12 czerwca w Katowicach.

17 maja 2008 roku Riverside zagrał w Łodzi koncert, który zostanie wydany na DVD w 2009 roku.

Obecni członkowie
* Mariusz Duda - gitara basowa, śpiew (od 2001)
* Piotr "Grudzień" Grudziński - gitara elektryczna (od 2001)
* Piotr "Mitloff" Kozieradzki - instrumenty perkusyjne (od 2001)
* Michał Łapaj - instrumenty klawiszowe (od 2003)

Byli członkowie
* Jacek Melnicki - instrumenty klawiszowe (2001-2003)

Dyskografia
Albumy studyjne
* Out of Myself (15 grudnia 2003)
* Second Life Syndrome (31 października 2005)
* Rapid Eye Movement (24 września 2007)
* Anno Domini High Definition (19 czerwca 2009)

Single
* "Loose Heart" (2003)
* "Conceiving You" (2005)
* "02 Panic Room" (2007)
* "Schizophrenic Prayer" (2008)

Dema
* Riverside - 2003

Minialbumy
* Voices in My Head - 2005

Ten zespół jest ostatnio określany jako największa konkurencja dla Dream Theater. Miałem przyjemność słuchać tylko jednego ich albumu, Rapid Eye Movement, i nie mogę wyjść z podziwu. Jest niesamowity, choć w ich muzyce jest wiele zapożyczeń, głównie z Porcupine Tree. Mocno progresywne granie, i jestem naprawdę zdumiony, że polski zespół stworzył tak kapitalny album. A wiele osób, z którymi rozmawiałem, mówi, że najnowsza płytka, Anno Domini High Definition, jest jeszcze lepsza, podobno przebija ostatni album DT (w każdym razie lepiej się sprzedaje :mrgreen: )
Zespół w Polsce jest raczej niedoceniany, za to bardzo znany za granicą, głównie w Japonii (żółtki lubią rocka!), USA i Turcji. Ciekawe, czy jakiś forumowicz ich słucha...
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

[ANKIETA] Riverside

Postprzez MrPavvelo w 08 Paź 2010 17:36

Słuchałem tylko Anno Domini.... Nie podobał mi się. Wokal mnie odrzuca. Styl za bardzo dla mnie progresywny. Ogólnie nie dla mnie ten zespół.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

[ANKIETA] Riverside

Postprzez piotrek.gt w 15 Maj 2011 22:46

hmm...ostatnio kumpel zapoznał mnie z ich paroma utworami, pamiętam że szczególnie podeszły mi Hyperactive i Schizophrenic Prayer. Akurat te kawałki są bardzo klimatyczne i sprawiły ze na trochę zapomniałem o otaczającym mnie świecie xD dlatego też byłem bardzo zaskoczony jak okazało się że to polski zespół. Cóż, mam nadzieję że znajdę czas aby sukcesywnie poznawać więcej ich twórczości ;) Na szczęście grają na tegorocznym Przystanku Woodstock więc jestem przekonany że słuchanie ich na żywo to będzie niezłe przeżycie :)
Image
Awatar użytkownika
piotrek.gt

Dołączenie: 14 Sty 2010 18:08
Miejscowość: Gdańsk

[ANKIETA] Riverside

Postprzez Nightwolf w 15 Maj 2011 22:59

Swojego czasu bylam zauroczona Second Life Syndrome i Rapid Eye Movement. Niestety okazalo sie to chwilowe, aczkolwiek w moim przypadku jest to sukces bo slowko progressive mnie odpycha.
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

[ANKIETA] Riverside

Postprzez Darth Dream w 16 Maj 2011 22:45

Ha, widzę, że nie pisałem tutaj od prawie 2 lat, a przez ten czas zdążyłem zapoznać się z resztą dyskografii, kupiłem też rozszerzoną edycję Anno Domini High Definition i DVD Reality Dream. Muzyka to majstersztyk, bardzo klimatyczna, jak to zauważył piotrek.gt. Ja osobiście najbardziej Out of Myself. Nie wiem, czy mi Woodstock wypali w tym roku, ale chyba da radę, to wtedy ich zobaczę w akcji na żywo :)
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość