Rock in Kraków

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 12:00

Hej! Tym razem to nie żadna melodia,żaden tekst piosenki.Pomyślałem nad napisaniem opowiadania,takiej młodzieżowej historyjki.Napisałem kawałek,i od Was będzie zależało czy dalej to prowadzic,moim zdaniem może z tego wyjśc bardzo fajna historia.
Miłego czytania :)

Kraków-miejsce gdzie do stworzenia kapeli,wystarczy tylko talent.Jeden nastolatek postanowił tego dokonac.Latami trenował gre na gitarze jak i
dokolorywaniu swojej barwy głosu.Lecz wiedział że sam nie da rady prowadzic tej branży,więc...
-Haha,Ty chcesz założyc kapele?Hahaha-powiedziala Paulina
-Tak,i bedzię o wiele lepsza niż ten Twój klub taneczny-odparł Paweł
-Phi,zobaczymy-odpowiedziała skarkazmem Paula
-Zobaczymy...-Poczymszy od tych słów rozeszli się.Paweł musiał jeszcze wiele zróbic żeby dokonac swego celu,udał się więc do swojego kolegi-Grześka
Nazywanym "Skwarkiem".
-Hmm nie wiem,jesteś pewien że nie strace na to czasu?-zapytał się Skwarek
-NIE!Uwierz mi grasz super na gitarze a gitara prowadząca to przecierz podstawa
-Hmm,jeśli tak ładnie prosisz to się zgodze :)
I tak do ekipy dołączył Grzesiek.Mamy już vocala/gitarzyste i głównego gitarzyste.Zapowiada się nieźle prawda?

NASTĘPNEGO DNIA

-Cholera!! Już 8! Znowu spóźnie się do szkoły!!15 minut później.
-Heh,Paweł,Ty zawsze musisz się spóźnic?-spytała,śmiejąc sie pod nosem Kamila
-Nie moja wina że mi budzik nie działa!-Odparł Paweł
-To sobie kup baterie albo kup nowy,chyba na tyle to Cie stac.
-Postaram sie.A właśnie!Kamila Ty grasz na perkusji tak?-spytał sie namolnie
-Eee...dopiero zaczynam-zarumieniła się dziewczyna
-Super!Może byś dołączyla do mojej kapeli?-Paweł w tym momencie zrobił słitaśne oczka
-Co ty!Tylko się ośmieszymy...
-Skwarek gra z nami-cwaniaczko odpowiedział młodzieniec
-Skwarek?Jeszcze to przemyśle,sorki ale musze leciec na lekcje,papa- lekko zarumieniowana Kamila pobiegła jakby rzeczywiście się spieszyła na lekcje.
Paweł już miał 3 osoby,dośc szybko zebrał ich,nie sądzicie?Cóż,czeka na nich jeszcze wiele przygód.

WIECZÓR

Młody vocalista wraca do domu z ciężkiego dnia pracy.
-Hej mamo,jest coś na kolacje?
-Cześc,jasne że tak,jakbyś przyszedł wcześniej to byś zjadł to jeszcze ciepłe.-odparowała mama
-Hehe nie moja wina że jestem na nogach cały dzien!
-No nic,jedz i idz spac
Po czym chłopak zjadł,i poszedł do swojego pokoju.Pokój był cały w plakaty takich kapel jak,Green Day,Linkin Park i The Offspring.Paweł włączył komputer,aby odprezyc się w muzyce,
nagle usłyszał dzwięk przekręconej klamki.Paweł natychmiastowo się odwrócił i zauważył,swoją mame nąszącą jakieś 2 pudła,poczym
spytał się:
-Co to jest mamo?

xxxxxx
Każdego dnia, dziękuję Bogu za to, że Cię mam,
Za to, że jesteś przy mnie bym nigdy nie czuł się sam,
Każdego dnia, nadajesz memu życiu nowy sens,
Z Tobą mogę iść po jego kres.
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Dołączenie: 29 Sie 2009 10:09
Miejscowość: Krakow

Rock in Kraków

Postprzez zwieR.Z. w 21 Lut 2010 12:36

Strasznie chaotycznie napisane. To co gryzie najbardziej:
- często zapominasz o ogonkach
- nie robisz spacji pomiędzy znakami interpunkcyjnymi, a następnymi słowami
- wyrazy typu "vocalista", czy "słitaśnie". Naprawdę, "wokalista" i "słodko" wygląda znacznie lepiej.
Do tego jeszcze takie wpadki jak:
Kraków-miejsce gdzie do stworzenia kapeli,wystarczy tylko talent.Jeden nastolatek postanowił tego dokonac.Latami trenował gre na gitarze jak i
dokolorywaniu swojej barwy głosu.Lecz wiedział że sam nie da rady prowadzic tej branży

Kapela to nie jest żadna branża.
-Cholera!! Już 8! Znowu spóźnie się do szkoły!!15 minut później.

Zakładam, że ostatnie zdanie miał wypowiadać narrator, a tymczasem zapisałeś to tak, jakby w dalszym ciągu mówił bohater.
Zobaczymy...-Poczymszy od tych słów rozeszli się

Przede wszystkim nie "poczymszy", tylko "począwszy", co i tak zupełnie nie pasuje w tym zdaniu. Zamiast tego proponuję najzwyklejsze "po tych słowach rozeszli się".
dośc szybko zebrał ich

Szyk zdania do poprawki.

Jeżeli o błędy chodzi, to chyba wszystko co udało mi się po pierwszym razie wychwycić.
Co do fabuły, to sam temat dość bliski memu sercu, przez co mnie zaciekawił. Odnoszę jednak wrażenie, jakby to wszystko się działo za szybko i jest jakieś za proste. Ot, lata sobie chłopak po znajomych, proponuje im grę w kapeli, a oni się zgadzają. Na razie w sumie nic ciekawego, mam nadzieję, że się rozwinie.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 12:43

Ok,postaram się poprawic, i dziękuje za opinie,tez mam takie wrażenie ze coś za szybko,popracuje nad tym :)
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez niqus w 21 Lut 2010 13:07

Mr.Pablo, brakuje ci kogoś takiego, jak beta, czyli kogoś kto by ci sprawdzał tekst pod kątem gramatycznym i stylistycznym

"-Super!Może byś dołączyla do mojej kapeli?-Paweł w tym momencie zrobił słitaśne oczka"
"Paweł w tym momencie zrobił słitaśne oczka"
"słitaśne oczka"
cZyRzBy iNsPiRaCjA SłItAśNyM BlOgAsKiEm mArTyNkI?
bleh

Pablo, jak zabierasz się za pisanie w języku polskim, to musisz się go trzymać i stosować jego zasady
(czyli np. "vocal" dopada, mamy polski odpowiednik: "wokal", "wokalista")
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 16:10

Hehe troche przesadziłem z tym słitaśne.-przyrzekam już nie będę ale co do ortografi to przepraszam ale dyslektykiem jestem,wiem że to mnie nie zwalnia z dobrej pisowni,ale ejst mi trudniej cos spójnego i estetyczniejszego napisac :(
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez niqus w 21 Lut 2010 17:02

Błąka się po dworcu facet, z wielkim pudłem w kształcie wiolonczeli. W pewnym momencie dostrzega przysypiającego pijaczka i pyta się go:
- Nie wie pan, jak trafić do filharmonii?
Pijaczek obudził się i odrzekł:
- Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć

czaisz? :]
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 17:12

*O* tak....Ok to ide pracowac nad tym,dziękuje za rady wszystkich!!
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 17:57

Fajne, ma potencjał, ale wolałabym, żebyś nie pisał, że

Mr.Pablo napisał(a):-Poczymszy od tych słów rozeszli się.Paweł musiał jeszcze wiele zróbic żeby dokonac swego celu,udał się więc do swojego kolegi-Grześka
Nazywanym "Skwarkiem".

Podkreśliłam błędnie użyte słowa.
Pisze się: Począwszy
Pisze się: Zrobić
Piszę się: Zwanego- kolegi zwanego "Skwarkiem". Przy okazji- jeśli później użyjesz tek ksywki ("Skwarek powiedział, że...") nie będziesz musiał brać jej w cudzysłów. Za to nadal musiał będziesz uzgadniać osoby i tryby. Proszę.

Jeśli chcesz pisać dobre teksty, to, wybacz moją upierdliwość, ale będziesz musiał pilnować ortografii, gramatyki i interpunkcji.
Bo potencjał twórczy i styl już masz.
Trzymam kciuki!!!

Niqus: Nie "pyta się", tylko "pyta", bo ta osoba nie pytała siebie, tylko tego pijaczka.
/niqus/ aż poszperałam za tym w internecie i na jednym forum maniaków języka polskiego dowiedziałam się, że obie formy są poprawne :]

Patrz, a ja słyszałam, że nie... tak mi to tłumaczyła polonistka i tak słyszałam od wielu innych osób...
Dasz linka? Plose!!! <prosi>
Ostatnio edytowany przez Saika, 21 Lut 2010 21:09, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Rock in Kraków

Postprzez robaczek w 21 Lut 2010 18:50

hmm, a ja mogę podesłać Ci zbiór artykułów Pilipiuka "Piszemy Bestsellera", z Fahrenheita, bardzo pomocne (i nie tylko o ortografii czy szyku zdań) ;)
jest tego trochę, chyba z 60 stron, ale warto poczytać. możesz dla siebie mnóstwo wynieść. jeśli jesteś zainteresowany, podaj mi swojego maila na pm :)
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 19:38

Najlepiej podaj linki. :)
Aha, jeszcze jedno:

To, co piszesz, jest nawet lepsze od tego chłamu, który nieraz się ukazuje, więc dla Ciebie nic lepszego, tylko zabrać się za rozwój i korektę tekstu, i wydać!!!
Saika

Re: Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 20:33

Robak napisał(a):hmm, a ja mogę podesłać Ci zbiór artykułów Pilipiuka "Piszemy Bestsellera", z Fahrenheita, bardzo pomocne (i nie tylko o ortografii czy szyku zdań) ;)
jest tego trochę, chyba z 60 stron, ale warto poczytać. możesz dla siebie mnóstwo wynieść. jeśli jesteś zainteresowany, podaj mi swojego maila na pm :)

Możesz wysłac na mój stary e-mail ale ja na niego zbyt często nie wchodzę ;/ Możesz wysłac na pm :)

Saika napisał(a):To, co piszesz, jest nawet lepsze od tego chłamu, który nieraz się ukazuje, więc dla Ciebie nic lepszego, tylko zabrać się za rozwój i korektę tekstu, i wydać!!!

Wydac?O tym nigdy nie myślałem i prawdopodobnie nie chciałem myślec. Ale jeśli ten talent jak to Saika napisała podtrzymam to kto wie.
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 21:08

Ja dopinguję!!!
Tylko pamiętaj: KOREKTA TEKSTU.
Przypomnę też Sapkowskiego Prawo Trzech Lat:
Trzy lata to minimum na napisanie książki. [dodam, że każdy z tomów Sagi powstawał w rok]
Pierwszy rok piszesz. Poprawiasz
Drugi rok zostawiasz tekst, wałkujesz, zostawiasz, żeby "odpoczął"...
Trzeci rok to rok na poprawki tekstu, korektę i wydanie.

:)
Ostatnio edytowany przez Saika, 22 Lut 2010 00:30, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Postprzez robaczek w 21 Lut 2010 21:15

Saika napisał(a):Przypomnę też Sapkowskiego Prawo Trzech Lat:
Trzy lata to minimum na napisanie książki. [dodam, że każdy z tomów Sagi powstawa w rok]
Pierwszy rok piszesz. Poprawiasz
Drugi rok zostawiasz tekst, wałkujesz, zostawiasz, żeby "odpoczął"...
Trzeci rok to rok na poprawki tekstu, korektę i wydanie.

bez przesady. znam autorów, całkiem świetnych, którzy w ciągu roku piszą i oddają do wydania 2 - 3 powieści po 500 tysięcy znaków (ok 300 stron maszynopisu znormalizowanego).
ale ważne jest, żeby tekst odleżał, przynajmniej miesiąc, a ile, to już indywidualna sprawa. ale nie rok :roll:

edit:
link do archiwum http://www.fahrenheit.net.pl/archiwum/
ale to było kilkanaście odcinków w różnych numerach, trzeba poszukać... a ja mam wszystko razem i po kolei. tylko w Wordzie. mogę przesłać, jeśli ktoś sobie życzy :)
Awatar użytkownika
robaczek

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 21:29

Dzięki Ci, Robaczku!! Zwłaszcza za drugi wywiad z Pilipiukiem.
Saika

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 23:22

Naprawdę sądzicie że jeśli poprawie ortografie i estetykę, powinienem wydac to?

PS.Niedługo napisze to jeszcze raz,od początku,no i trochę dłuższe ;]
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 23:28

Naprawdę sądzę, że jak poprawisz ortografię, interpunkcję i składnię, pozwolisz tekstowi "odpocząć", a potem znów go poprawisz i znów odłożysz, to być może uznasz, że nadaje się on do wydania.

A więc czytaj i pisz jak najwięcej, bądź dla siebie surowym recenzentem, ale i pewnym siebie Autorem, i pamiętaj, że pisać każdy może, i, że tacy, jak Sapkowski, Lem, Dukaj i inni zaczynali opowiadaniami w czasopismach typu "Nowa fantastyka" a Prus czy Sienkiewicz wydawali swoje powieści ("Lalka", "Trylogia") w odcinkach w prasie.
A zacząć możesz od http://www.weryfikatorium.pl/forum/viewtopic.php?t=25
Powodzenia!!
Ostatnio edytowany przez Saika, 21 Lut 2010 23:58, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Rock in Kraków

Postprzez Mr.Pablo w 21 Lut 2010 23:40

Ok,więc oficjalnie mogę powiedziec że zaczynam prace nad dobrą wersja Rock in Kraków.

Troche na tym dużo tekstu to już jutro przeczytam,jutro nie mam takich strasznych lekcji to popisze sobie kiedy Pani będzie bazgrała coś na tablicy :).Moja klasa to bardziej humanistyczna klasa więc jak coś to mogę poradzic sie koleżanki obok :).Zawsze lubiałem pisac więc będzie to dla mnie fajna zabawa,lecz nie spodziewajcie się super literackiego języka bo go nienawidzę,moje dzieła będą bardziej skierowane ku młodzieży,ale myślę że to nie jest takie straszne wykroczenie w polskiej literaturze :)
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 21 Lut 2010 23:58

Jeśli lubiłeś to lub nadal i pisz, ale... nie "lubiej", zgoda?
Proszę i błagam.
I nie mogę się doczekać!!!

/niqus/ Tu masz link do forum na którym znalazłam informacje o formie pytać się: http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1193861
a tu poradnia językowa PWN http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj ... kat=4&od=0

Dziękować.
Ostatnio edytowany przez Saika, 22 Lut 2010 21:47, edytowano w sumie 1 raz
Saika

Rock in Kraków

Postprzez robaczek w 22 Lut 2010 09:41

Sajeczko, masz konto na Weryfikatorium? ;>

Mr.Pablo, nie podniecaj się, nie jest tak łatwo wydać, niestety... choć życzę Ci jak najlepiej :) ale ostrzegam, żebyś się nie zraził niepowodzeniami! pisz mimo wszystko i bądź coraz lepszy :D
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez Mr.Pablo w 22 Lut 2010 16:30

Robak napisał(a):Sajeczko, masz konto na Weryfikatorium? ;>

Mr.Pablo, nie podniecaj się, nie jest tak łatwo wydać, niestety... choć życzę Ci jak najlepiej :) ale ostrzegam, żebyś się nie zraził niepowodzeniami! pisz mimo wszystko i bądź coraz lepszy :D

Ja sie nie podnieciłem,wręcz przeciwnie,wręcz bym powiedział że wyszło takie słowo jak "wydac".

Saika napisał(a):/niqus/ Tu masz link do forum na którym znalazłam informacje o formie pytać się: http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1193861
a tu poradnia językowa PWN http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj ... kat=4&od=0

Wielki dzięki,za 3sec. popatrzę :)
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Postprzez robaczek w 22 Lut 2010 20:12

Mr.Pablo napisał(a):Ja sie nie podnieciłem,wręcz przeciwnie,wręcz bym powiedział że wyszło takie słowo jak "wydac".

no to źle, bo powinieneś myśleć ;) tylko bądź świadom, że najchętniej to Cię tam zjedzą, zanim Ci coś wydadzą... konkurencja jest spora i musisz być lepszy od innych.
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez Mr.Pablo w 22 Lut 2010 21:07

Robak napisał(a):
Mr.Pablo napisał(a):Ja sie nie podnieciłem,wręcz przeciwnie,wręcz bym powiedział że wyszło takie słowo jak "wydac".

no to źle, bo powinieneś myśleć ;) tylko bądź świadom, że najchętniej to Cię tam zjedzą, zanim Ci coś wydadzą... konkurencja jest spora i musisz być lepszy od innych.

Heh,uwielbiam takie zdania motywujące :).A co do tej konkurencji to już sporo sie dowiedziałem w pracy Andrzej Pilipiuk - Piszemy Bestsellera-dobrze wiesz jakiej ;]

Ps. Na razie jestem na cz.11 :)
Ostatnio edytowany przez Mr.Pablo, 22 Lut 2010 22:07, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Mr.Pablo

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 22 Lut 2010 21:50

Nie, Robaczku, nie mam konta na Weryfikatorium- choćby z tego prostego względu, że, w mojej opinii, nie napisałam niczego, co by się nadawało do publikowania właśnie tam, o wydaniu nie wspominając...

Mr.Pablo, jesteś, widać, równy gość, nie poddajesz się!!
Oby tak dalej!!!
Saika

Rock in Kraków

Postprzez robaczek w 22 Lut 2010 21:50

hmm, nie zamierzałam Cię zPotywować ;)

tak, tak, czytaj, bo to skarb, jego wiedza :D i w ogóle polecam Ci forum Weryfikatorium, Saika wkleiła wyżej link. bardzo przydatne :)
Awatar użytkownika
robaczek

Rock in Kraków

Postprzez Saika w 22 Lut 2010 21:54

Robaczek jest, jak widać, o wiele, o wiele lepiej poinformowana, więc kto chce pisać, niechaj słucha. :*
Rzekłam. 8-)
Saika

Następna

Powróć do Literacko

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości