Single

(dyskusje o albumach)

Single

Postprzez kronos1194 w 04 Gru 2009 15:48

Mam pytanie tylko nie wiem czy dobry dział wybrałem. Otóż zawsze mnie zastanawiało o co chodzi z tymi singlami. Znaczy np że singlem HT jest OSC Papercut ITE itd... o co chodzi te piosenki + dodatki na płycie takie jak wersje live innych piosenek zostały wydane na normalny sprzedaż??? Jaki to ma cel i czy w Polsce też jest coś takiego że po wydaniu płyty zespół wydaje jeszcze płyty z singlami? Mam nadzieje że ktoś mnie rozumie :P pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Single

Postprzez niqus w 04 Gru 2009 17:11

płyt nie sprzedaje się "z singlami", tylko single są zazwyczaj oddzielną płytą, towarzyszącą promocji nowego kawałka.
więc tłumacząc to na przykładzie:
pierwszym singlem Meteory było Somewhere I Belong, więc wraz z premierą teledysku, wydany został singiel, czyli osobna płyta na której znajdował się sam kawałek, wersja koncertowa, albo demo, czy remiks, czasem dodawany jest zupełnie inny kawałek, który z jakiegoś powodu nie dostał się na album oraz klip, czy wywiady.
cel to ma taki, że gdy ktoś jest zapalonym fanem, kupi tą płytę głównie dla materiałów dodatkowych na niej zawartych

ps. interpunkcja nie gryzie, a sprawia, że wiadomość jest czytelniejsza
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Single

Postprzez kronos1194 w 05 Gru 2009 16:03

Ok kapuje. A w Polsce też jest coś takiego stosowane? Bo po za LP nigdzie się nie spotkałem by zespół wydawał osobno swoje single.
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Single

Postprzez ZuzaBr. w 05 Gru 2009 18:17

Tak, jest to stosowane również w Polsce ;)
Jest to dosyć powszechna forma :)
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 16:41
Miejscowość: Poznań

Single

Postprzez zwieR.Z. w 05 Gru 2009 18:17

Ok kapuje. A w Polsce też jest coś takiego stosowane? Bo po za LP nigdzie się nie spotkałem by zespół wydawał osobno swoje single.

To chyba bardzo się starałeś żeby tego nie zauważyć. Każdy utwór (a na pewno olbrzymia ich większość), do którego teledysk widzisz w TV i grają go w radiu, jest wydawany jako singiel na oddzielnej płycie.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Single

Postprzez kronos1194 w 06 Gru 2009 12:40

Nie no spoko już rozumiem mówię tylko że nigdzie w sklepach na internecie w sensie na stronach typu allegro nie spotkałem się by był singiel osobno sprzedawany poza LP. Dziękuje za pomoc
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Powróć do Płyty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości