The Catalyst

(dyskusje o poszczególnych utworach)

The Catalyst

Postprzez sochagol w 01 Sie 2010 22:42

Gdyby było tak jak mówisz Michale to zdziwiłbym się jak jeszcze nigdy w życiu :)

Poczekajmy do jutra :)
Image
Awatar użytkownika
sochagol

Dołączenie: 22 Cze 2009 11:57
Miejscowość: Konin

The Catalyst

Postprzez Kozer w 01 Sie 2010 22:46

No ja czuję się ekspertem(bla bla) w zawartości snippetów, słucham ich bez przerwy :D Mamy dwie opcję - dostaliśmy trailer ze snippetami albo snippety odkryły całą zawartość wokalną utworu.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

The Catalyst

Postprzez sochagol w 01 Sie 2010 22:54

albo przypadkiem trailer pominął to co pominęły snippety. wydaje mi się jednak, że to po prostu okrojona wersja oryginału.
Image
Awatar użytkownika
sochagol

Dołączenie: 22 Cze 2009 11:57
Miejscowość: Konin

The Catalyst

Postprzez damian376 w 02 Sie 2010 09:48

Dobra popełniłem literówkę OK,szybko pisałem posta i nawet nie patrzyłem jak piszę.Ale jak widzę niektórzy mają naprawdę niezły humor na tym forum.
Co do ostatniego snippetu jest dobry,najlepszy ze wszystkich+głos Chestera i pomału zaczynam zmieniać nastawienie do piosenki,chociaż do ideału jeszcze daleko.
Awatar użytkownika
damian376

Dołączenie: 14 Lip 2010 16:53

Re: The Catalyst

Postprzez Atin w 02 Sie 2010 21:22

Słuchałem "The Catalyst" już 4 razy. Z początku miałem mieszane myśli - niektóre snippety były dobre a niektóre niebardzo. Ale teraz gdy słysze całość... WOW! Super! Ta premiera rozwiała wszystkie moje niepewności co do nowego albumu. Teraz wiem że (przynajmniej dla mnie) będzie świetny.

Ten moment gdy Chester z Mike'm śpiewają Lift me up/Let me go - popoprostu bomba. Mogę tego słuchać w nieskończoność. Napisał bym więcej ale brak mi słów. Nie zawiodłem się na Linkin Parku. Mogę odetchnąć z ulgą.
Atin

Dołączenie: 13 Cze 2010 09:18

The Catalyst

Postprzez Kacpiziomal w 02 Sie 2010 21:22

Wow, takiego czegoś się nie spodziewałem, utwór jest bardzo elektroniczny i energiczny. Szczerze mówiąc, podoba mi się ale liczę tez ze inne utwory z ATS będą się różniły... Przydałoby się więcej gitary i liczę na rap Mika ;)
Image
Awatar użytkownika
Kacpiziomal

Dołączenie: 15 Sty 2010 13:28
Miejscowość: Bytom

The Catalyst

Postprzez Dinnaroth w 02 Sie 2010 21:47

Według mnie genialny kawałek. Teraz kiedy usłyszałem go w całości wręcz odleciałem. Elektronika, rap, no i pojawia się też gitara. Świetne! Ale w reszcie utworów z ATS licze na więcej gitary.

Przydałoby się więcej gitary i liczę na rap Mika ;)

Fakt gitary mogłoby być więcej, ale rapu Mike'a jest dużo w TC, więc nie wiem o co chodzi. :?
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

The Catalyst

Postprzez Kacpiziomal w 02 Sie 2010 22:07

Chodziło mi o resztę piosenek z ATS :)
Image
Awatar użytkownika
Kacpiziomal

Dołączenie: 15 Sty 2010 13:28
Miejscowość: Bytom

The Catalyst

Postprzez Sori w 02 Sie 2010 22:28

Według mnie genialny kawałek. Teraz kiedy usłyszałem go w całości wręcz odleciałem. Elektronika, rap, no i pojawia się też gitara. Świetne! Ale w reszcie utworów z ATS licze na więcej gitary.

W sumie mogę się pod tym podpisać.
no alarms and no surprises
Awatar użytkownika
Sori

Dołączenie: 08 Kwi 2009 18:39

The Catalyst

Postprzez Konsii_fanLP w 02 Sie 2010 23:42

Kawałek wpada w ucho i nawet mi się podoba. Trochę mało gitary ale mam nadzieję że w innych kawałkach będzie jej więcej. LP mnie nie zawiodło chociaż miałem stracha po tych urywkach co podawali.
Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski...
Awatar użytkownika
Konsii_fanLP

Dołączenie: 08 Lip 2010 15:07

The Catalyst

Postprzez heresy w 03 Sie 2010 00:14

Co prawda to prawda kawałek jest chwytliwy, łatwo wpada w ucho. Jednak podobnie jak what i've done czy też new divide piosenka szybko się osłucha bowiem nie jest to utwór do którego będę powracać z sentymentem i odsłuchiwać z pamiętnym dreszczykiem. Ale to już moje skromne zdanie. Na duży plus zasługuje końcówka utworu, która szczerze mówiąc podoba mi się najbardziej.
In the memory, you will find me.
Awatar użytkownika
heresy

Dołączenie: 30 Maj 2009 13:45
Miejscowość: A Place For My Head

The Catalyst

Postprzez Kozer w 03 Sie 2010 08:57

Od wczoraj nachodzą mnie różne wnioski dotyczące The Catalyst. Mam nadzieję, że ich nie zapomniałem:
Po pierwsze - ten utwór jest genialny dla publiczności - wyobrażacie sobie Mike'a, te wyciągnięte ręce i tłumy razem śpiewające 'God bless us..' ? To będzie szał... Muszę wykombinować bilet na koncert xD
Po drugie i zaraz trzecie - eksperymentowali. To widać i to bardzo, a przy okazji włożyli w ten kawałek naprawdę wiele pracy(czego brakowało mi przy Blackbirds). Proszę - wiele osób narzekało po snippetach na techno czy inne style elektroniczne. Teraz na szczęście ich nie słyszę czyli widać spodobało im się. Ale co otrzymujemy? Sporo tej elektroniki, o której głośno, ale obok niej pianino, gitarę i perkusję i to raczej nie generowaną komputerowo ;) Bardzo ambitny zestaw co pokazuje, że nie szli w kulki i dali nam utwór... jaki? Mike nawet się zastanawiał jak go sklasyfikować. Ja sam podpisałem to jako rock progresywny, chociaż pewnie i to jest nietrafione. I tutaj widać, że to nadal nasze stare LP, których utworów pod żaden styl nie podczepisz. Nadal ten sam zaskakujący zespół. LP zmieniło swoją muzykę ale siebie ani trochę.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

The Catalyst

Postprzez Biały_sznurówek w 03 Sie 2010 09:52

7/10
I to takie mocne 7/10...
Średnio mi się podoba.
-----------------
Zło mrok i w ogóle ciemność.
Posłuchałem przez 1 godzine i musze powiedzieć, że mi się podoba : D
Fakt Faint to to nie jest, ale jes OK.
Ostatnio edytowany przez Biały_sznurówek, 03 Sie 2010 19:30, edytowano w sumie 1 raz
Biały_sznurówek

Dołączenie: 07 Paź 2009 10:52

The Catalyst

Postprzez Sori w 03 Sie 2010 10:12

Rock progresywny? Bez przesady, może i utwór jest bardziej złożony niż WID albo ND, ale żeby od razu rock progresywny? Nie ma szans. :D

PS Wciąż liczę na to, że to jednak w pewnym sensie album koncepcyjny (chociaż Mike temu zaprzeczył - ale on nigdy nie wie, co gada - kiedyś mówił, że HT i M nie należą do nu metalu :)).
Awatar użytkownika
Sori

The Catalyst

Postprzez damian376 w 03 Sie 2010 10:28

No cóż daje 5/10 czyli średnio mi się podoba.
Jednak ma to coś...że im więcej przesłucham tym lepiej.Trochę za dużo elektroniki za mało gitary,chociaż może to cel zamierzony,przecież widać że Brad nie jest jakimś dobrym gitarzystą.A co do gatunku nazwał bym ją soft rock.
Awatar użytkownika
damian376

Dołączenie: 14 Lip 2010 16:53

The Catalyst

Postprzez Freeze w 03 Sie 2010 10:32

Tekst piosenki bardzo ładny, melodia też , jednak brakuje mi tej gitary muszę to przesłuchać jeszcze parę razy
8/10 . Wiecie coś może kiedy premiera teledysku?
Freeze

Dołączenie: 15 Lip 2010 17:51

The Catalyst

Postprzez blackout. w 03 Sie 2010 10:41

Coraz bardziej się przyzwyczajam do "nowego" Linkin Park. Nie jest to jakaś super, ekstra piosenka, ale pewnie jeszcze się bardziej przyzwyczaję. Oceniam ją całą na 7/10.
dawniej smolarek
Image
Image
Awatar użytkownika
blackout.

Dołączenie: 25 Cze 2010 20:50

Postprzez stu w 03 Sie 2010 10:58

Muszę przyznać, że po snippetach nieco sie obawiałem całości. Po kilku odsłuchaniach całego kawałka muszę powiedzieć, że LP weszło na wyższy poziom! Ten kawałek ma kopa choć nie jest oparty na gitarach! Multum nowych dźwięków, które wcześniej były dla LP obce! Widać, że włożyli sporo pracy w The Catalyst i zapewne cały album. Ja TC dam 8,5/10. Nie dam wyżej bo pomimo, że kawałek mi sie podoba to nie powalił mnie na kolana.
Awatar użytkownika
stu

Dołączenie: 09 Sie 2009 20:38
Miejscowość: Wodzisław

Postprzez jaina w 03 Sie 2010 11:04

smolarek napisał(a):Coraz bardziej się przyzwyczajam do "nowego" Linkin Park. Nie jest to jakaś super, ekstra piosenka, ale pewnie jeszcze się bardziej przyzwyczaję. Oceniam ją całą na 7/10.

Też tak myślę. Moje pierwsze wrażenie: :o No, ale ogólnie piosenka wpada w ucho.
Awatar użytkownika
jaina

Dołączenie: 02 Sie 2010 13:42
Miejscowość: Koszalin, Poznań

The Catalyst

Postprzez Kozer w 03 Sie 2010 11:11

stu napisał(a):LP weszło na wyższy poziom! Ten kawałek ma kopa choć nie jest oparty na gitarach! Multum nowych dźwięków, które wcześniej były dla LP obce!

Warte wytłuszczenia, mądre słowa! LP dało nam 'energetyzujący' efekt nie używając swoich zwykłych sposobów. Pokazali, że są świetni bo potrafią dać kopa czyms innym. Czymś, czego nikt się nie spodziewał.
Image
Awatar użytkownika
Kozer

The Catalyst

Postprzez heresy w 03 Sie 2010 11:21

A nie pomyśleliście czasem że takie łączenie różnych stylów może nie wyjść im na dobre?
Użyję porównania. To tak jakbyś robiąc sałatkę wrzucał do niej co wpadnie Ci pod rękę i na końcu stwierdził że wyszła w żaden sposób jadalna mamałyga. Tego obawiałam się najbardziej słysząc pogłoski o łączeniu stylów: elementów proga, elektroniki czy czego tam bądź jeszcze. Na razie chłopaki dają radę chociaż jak wspomniałam nie jestem jakoś szczególnie zachwycona. Zobaczymy jak wypadnie reszta płyty.
In the memory, you will find me.
Awatar użytkownika
heresy

Dołączenie: 30 Maj 2009 13:45
Miejscowość: A Place For My Head

The Catalyst

Postprzez Sori w 03 Sie 2010 13:14

A Hybrid Theory albo Meteora to co, nie sałatki? To również mieszaniny najróżniejszych stylów. Linkin Park robią to co zawsze - łączą elementy różnych gatunków muzycznych, po prostu teraz używają innych składników.
Awatar użytkownika
Sori

The Catalyst

Postprzez ZuzaBr. w 03 Sie 2010 14:27

Meega inny! Muszę go przesłuchać kilkanaście razy żeby dokładniej ocenić ^%_^
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 16:41
Miejscowość: Poznań

The Catalyst

Postprzez Melliana w 03 Sie 2010 14:31

Sori napisał(a):Rock progresywny? Bez przesady, może i utwór jest bardziej złożony niż WID albo ND, ale żeby od razu rock progresywny? Nie ma szans. :D

Błagam, przestańcie próbować nazwać gatunek jaki obecnie prezentuje Linkin Park, bo w żaden sposób nie dojdziecie do porozumienia.

Jak powiedziała wczoraj prezenterka w Esce Rock The Catalyst to jeden z tych utworów, do których przekonuje się po kilku przesłuchaniach.
I ja się przekonałam. Moim zdaniem jest świetna, chociaż tak zupełnie inna od tego czego mogłam oczekiwać. Nie wiem czy chce, żeby na nowej płycie było więcej piosenek w tym klimacie, ale akurat ta jest bardzo dobra.

stu napisał(a):Ten kawałek ma kopa choć nie jest oparty na gitarach! Multum nowych dźwięków, które wcześniej były dla LP obce!

tak, wielką siłą tego kawałka jest jego "energetyczność".
Moment w którym Mike zaczyna śpiewać Lift me up, Let me go - genialny!
I teks jak zwykle nie banalny, więc reasumując - wielki plus.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

The Catalyst

Postprzez SirMaslak[LP] w 03 Sie 2010 14:48

Kiedy usłyszałem "Official Preview" The Catalyst muszę wam się przyznać, że naprawdę pomyślałem sobie wtedy "Co to za gówno?!". Słucham LP od dzieciństwa (ok. 7 r. życia) i naprawdę, taka myśl przeraziła mnie samego. Potem z niecierpliwością i pewnym lękiem czekałem na trailer MoH-a. Po jego oglądnięciu, a bardziej przesłuchaniu moje obawy się potwierdziły, ale... powoli, powoli, przyzwyczaiłem się do brzmienia "Catalystu". I pomyślałem sobie, że nigdy wcześniej nic podobnego nie słyszałem i teraz, gdy wchłaniam go uszami po raz któryś tam (już w normalnej wersji w Esce Rock i nie tylko) - jest spoko. Najbardziej podoba mi się w niej wokal i pianino, bo gitary tu jest (niestety) ilość minimalna. Ale w moim przekonaniu "Katalizator" jest dużo gorszy od "New Divide", nie wspominając już oczywiście o wcześniejszych nutach z płyt Meteora i HT. Zobaczymy jak zaprezentuje się cały album, którego nie mogę się już doczekać. :)

Sori napisał(a):A Hybrid Theory albo Meteora to co, nie sałatki? To również mieszaniny najróżniejszych stylów. Linkin Park robią to co zawsze - łączą elementy różnych gatunków muzycznych, po prostu teraz używają innych składników.

Świetnie napisane. :D
Awatar użytkownika
SirMaslak[LP]

Dołączenie: 03 Sie 2010 13:51

PoprzedniaNastępna

Powróć do Utwory

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości