Zapomniałem dopisać
Danny Wilson - Glasgow Rangers -> Liverpool FC (Transfer już raczej pewny) Cena: 2,5 mln funtów
Troszkę czeba się rozpisać:
Po jednym z najgorszych (i najgorszym w wykonaniu Beniteza) sezonie ostatnich lat potrzebne są nam cholernie wielkie zmiany. Sam Rafa mówił, że będzie trzeba kupić z pięciu nowych grajków, ale nie mogą to być zapchajdziury, tylko kluczowi piłkarze do pierwszego składu. Myślę, że Aurelio już powoli szykuje się do odejścia z Anfield. Ciągle nie przedłużono z nim kontraktu i na to się raczej nie zanosi. Tak więc najważniejszą pozycją jest niewątpliwie lewa strona obrony. Wielka szkoda Brazylijczyka, bo jest świetnym piłkarzem, niestety za często łapie kontuzje. Insua to dobry obrońca, jednak nie jest jeszcze gotowy na rozegranie całego sezonu w pierwszym składzie. Przydałby się także rezerwowy prawy obrońca, bo w przypadku kontuzji Johnsona jesteśmy skazani na Carrę na prawej obronie, a tam gra okropnie. Wątpię, żeby Rafa postawił na Darby'ego. No i nasz największy mankament... Ofensywa. Nie ma Torresa, atak Liverpoolu po prostu nie istnieje. Tutaj trzeba zacząć od partnera do napadu dla Hiszpana, kogoś kto poradzi sobie w przypadku kontuzji naszego super snajpera. Do tego przydałby się jakiś lewo skrzydłowy (wątpię żeby Riera został po ostanich jego wypowiedziach i całej tej aferze...). Tutaj mam jeden swój typ: Arda Turan, który mówił, że zawsze marzył o grze dla nas. Jeśli nie Turek (który kosztowałby nas ok. 15 mln funtów) Joe Cole także byłby dobrym wyjściem. Niedawno bardzo dobrze wypowiadał się o nim Gerrard myślę, że jest coś na rzeczy.

Obu tych piłkarzy z chęcią widziałbym na Anfield... Co do reszty pozycji ciężko jest mi kogokolwiek wybrać.
Mam nadzieję, że skądś znajdzie się kasa na letnie transfery. Jeśli marzymy o powrocie do wielkiej czwórki i mistrzostwie to trzeba w tym okienku wydać dużo kasy na transfery. Gdzieś tam pojawiały się plotki, że Rafa dostanie ok. 30 mln na transfery, ale szczerze w to wątpię. Hamburgery nie będą nam dawały kasy jeśli wystawiły klub na sprzedaż, a właściciel tymczasowy też raczej nie, bo po co? Myślę, że jedyna kasa będzie ze sprzedaży (no może plus jakieś 5-10 mln z kasy klubowej). Jeśli myślimy o poważnych wzmocnieniach trzeba będzie sprzedać kogoś z klubowych gwiazd, z piłkarzy którzy są uważani za najlepszych na świecie na swoich pozycjach. Myślę, że na chwilę obecną takimi piłkarzami są: Torres, Mascherano i Gerrard. Są piłkarze u nas w kadrze którzy mają umiejętności na naprawdę wysokim poziomie, ale ich cena nie przekracza 20-25 mln (Agger, Johnson, Reina). Gerrarda możemy od razu odstawić na bok, bo nie wierzę żeby odszedł. Tak więc została Mascherano i Torres. Obu byłoby cholernie ciężko zastąpić. Gdybysmy stracili Mascherano to nasza defensywa stałaby się strasznie dziurawa, z drugiej strony bez Torresa nie mamy praktycznie napadu... Mam wielki sentyment do Nando, ale jeśli ktoś miałby odejść z tej dwójki to właśnie Hiszpan.