Trivium

(wszystko poza Linkin Park)

Trivium

Postprzez visenna24 w 28 Wrz 2011 23:17

Trivium – amerykańska grupa muzyczna wykonująca thrash metal, powstała w 2000 roku w Orlando na Florydzie. Zespół należy do nurtu New Wave of American Heavy Metal

Formacja wydała 5 albumów studyjnych, m.in. Ascendancy (5/5 wg magazynu Kerrang!). Zespół wzoruje się na wykonawcach takich jak Testament, Death, Iron Maiden czy Metallica, a z kolei Kirk Hammett przyznał się do tego, że muzyka Trivium go inspiruje. Grupa słynie również z dużej ilości koncertów, Metal Hammer uznał zespół za najlepiej koncertujący w 2006 roku. Wytwórnią Trivium jest Roadrunner Records.

Muzykę zespołu cechują liczne partie solowe (pojawiają się w każdym utworze). Wokal występuje w postaci czystego śpiewu oraz screamu. Na Ascendancy dużo częściej mamy do czynienia z tym drugim. Odwrotnie jest zaś na The Crusade, gdzie Heafy rezygnuje w sporej mierze ze screamu na rzecz śpiewu. Wokal na tym albumie często bywa porównywany do głosu wokalisty Metalliki, Jamesa Hetfielda. (info Wikipedia)

Albumy studyjne:

* Ember to Inferno (2003)
* Ascendancy (2005)
* The Crusade (2006)
* Shogun (2008)
* In Waves (2011)

Obecny skład zespołu:

* Matt Heafy – śpiew, gitara (2000-)
* Nick Augusto - perkusja (2010-)
* Corey Beaulieu – gitara, śpiew (2003-)
* Paolo Gregoletto – gitara basowa, śpiew (2004-)

Trivium to po a7x jeden z moich ulubionych zespołów. Bardzo ich lubię, uważam że wszystkie płyty są świetne. Nie mam swoich ulubionych kawałków ale jeśli miałabym wybierać to te które zamieściłam powyżej. Słucha ktoś ich na tym forum?
Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real

He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man
Awatar użytkownika
visenna24

Dołączenie: 20 Lut 2010 12:40
Miejscowość: Lublin

Trivium

Postprzez Nook w 29 Wrz 2011 16:34

Słucham ich za każdym razem, gdy wychodzi nowa płyta by zobaczyć czy aby na pewno cokolwiek poprawili w tej swojej muzie. I niestety za każdym jest to samo. Panowie technicznie są bardzo dobrzy (świetny cover Master of Puppets), ale to wszystko co można o nich powiedzieć. Kompozycje są nudne, wtórne, nie mają polotu, a całość brzmi tak sterylnie, że aż głowa boli. Przykładem jest ostatni album - "In Waves". Nie zapamiętałem z niego absolutnie nic (choć fajny był klip do singla).

Żeby nie było, że mieszam kolejną kapelę z błotem - jest jeden kawałek od Trivium, którego słucham z przyjemnością, a jest to "Blinding Tears Will Break The Skies" (koniecznie wersja z Ember To Inferno, ta z The Ascendancy jest słaba).
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Trivium

Postprzez visenna24 w 02 Paź 2011 14:47

Wiesz to sprawa gustu. Można ich lubić lub nie ale stwierdzenie że mają nudne, wtórne i bez polotu kompozycje to chyba pierwszy raz słyszę. Pokazywałam kapelę wielu osobom, słuchającym rożnych gatunków muzyki ale wszyscy twierdzili, że właśnie mają ciekawe kompozycje, wyróżniające ich z wielu powstałych i będących na topie zespołów. Niektórzy zarzucali, że Matt ściąga wokal od Hetfielda i że zajeżdża przez to Metallicą. Ja osobiście uważam, że ma całkiem inną barwę głosu ale niech będzie, może niektórym się tak kojarzyć.

I zespół jest świetny na żywo, wolę słuchać na yt wykonań ich utworów live niż albumów. A za to należy się im ogromny plus!
Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real

He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man
Awatar użytkownika
visenna24

Dołączenie: 20 Lut 2010 12:40
Miejscowość: Lublin

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość